TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Женска уметност: „Родови перцепции“ во МСУ

Вечер Прес - 12.06.2019

„Родови перцепции“ е насловот на изложбата која е поставена во Музејот на современата уметност во Скопје, а што е дел од колаборативниот кураторски проект Перцепции, фокусиран на женската уметност.

Мала станица: „Магла“ на четворица странски уметници

Вечер Прес - 12.06.2019

„Магла“ е насловот на изложбата која ќе се отвори на 13 јуни со почеток од 20 часот, во мултимедијалниот центар Мала станица. Изложбата е под кураторство на Израелецот Ави Лубин, кој е и овогодишен куратор на израелскиот павилјон на Венецијанското ...

Множество на исцрпени форми – уметноста како искуство

Н.Македонија - 12.06.2019

Натали Р. Павлеска Есенцијата на самото постоење на уметноста денес е повеќе од сложена и контрадикторна ако се земе предвид дека таа не може да опстои доколку само одговори на времето и со тоа да добие статус „современа“.

Ѝ треба ли придавката „женска“ на именката „уметност“

Н.Македонија - 12.06.2019

Откако ни приреди две исклучителни изложби во Скопје, онаа на најскапиот современ уметник во светот, Демијан Хирст, и на графиките на неприкосновениот Хенри Мур во изминативе години, Британскиот совет уште еднаш ги докажува својата посветеност и ...

„Магла“ како креирање простор каде сè може да се случи

Р.С.Европа - 11.06.2019

„Магла“ е насловен проектот на четворица косовски и еден австриски уметник - Луан Бајрактари, Газменд Ејупи, Дритон Селмани, Фатмир Мустафа Карло и Алберт Алгајер, што од 13 јуни до 2 јули, ќе биде изложен во „Мала станица“ во Скопје.

„Родови перцепции“ како флуиден женски уметнички простор

Р.С.Европа - 10.06.2019

Со презентација на 39 современи уметнички дела од 25 уметнички од Македонија и од Велика Британија, од 12 јуни до 12 август, во Музеј на современа уметност во Скопје, како последна во низата од пет поставки на пет куратори од Западен Балкан, ќе се ...

Изложбата „Магла“ во Мала станица: Дела на четворица косовски и еден австриски уметник

Република - 12.06.2019

Националната Галерија на Македонија го најави отворањето на изложбата со наслов “Магла“, која ќе се одржи на 13 јуни во 20 часот, во мултимедијалниот центар Мала станица. Изложбата е под кураторство на Ави Лубин, мошне познат израелски куратор и ...

Вечерва се отвора изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Окно - 12.06.2019

Посетителите на Музејот на современата уметност, од вечерва (12 јуни) до 12 август ќе имаат можност да го видат светот низ перцепциите на жените уметници, вклучувајќи сличности и разлики во изборот на делата на некои од најпознатите британски и ...

Ќе видиме дела на иконите на современата како Трејси Емин и Сара Лукас

Н.Македонија - 12.06.2019

Почнувајќи од вечерва во 20 часот па до 12 август годинава, во Музејот на современата уметност – Скопје, публиката ќе има можност да го види светот низ перцепциите на жените уметници, вклучувајќи сличности и разлики во изборот на делата на некои од ...

Уметници од македонија и британија ги споија делата за женските прашања во изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Сакам да кажам - 12.06.2019

„Родови перцепции“ е насловена изложбата која ќе се отвори вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ). Изложбата е резултат на соработката помеѓу Британскиот совет и МСУ, како дел од регионалниот уметнички проект „Перцепции“, кој ...

Вечерва се отвора изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Либертас - 12.06.2019

„Родови перцепции“ е насловена изложбата која ќе се отвори вечерва во 20 часот во Музејот на современа уметност (МСУ). Изложбата е резултат на соработката помеѓу Британскиот совет и МСУ, како дел од регионалниот уметнички проект „Перцепции“, кој ...

Отворање на изложбата „Родови перцепции“ во МСУ

Кајгана - 12.06.2019

Вечерва со почеток во 20 часот ќе биде отворена изложбата „Родови перцепции“ (Perceptions Engendered) во просториите на Музејот на современа уметност во Скопје. „Родови перцепции“ во Музејот на современата уметност - Скопје е последната изложба која ...