TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Откриена единствената бремена мумија во светот

Кајгана - 04.05.2021

Научници во Полска објавија откритие за првата бремена египетска мумија во светот чии посмртни останки се чуваат во Националниот музеј во Варшава. Додека ја скенирале 2.000 години старата мумија полските археолози всушност откриле дека мумијата не е ...

Откриена единствената бремена мумија во светот

Окно - 03.05.2021

Археолозите го открија првиот познат пример на бремена мумија, за која велат дека датираат од првиот век п.н.е. и биле откриени во Теба уште во 1826 година - но експертите долго време претпоставувале дека примерокот е машки, бидејќи натписот на ...