TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Исланд е рај за „копачите“ на крипто-валути

Стандард - 13.02.2018

Индустријата за „копање“ на крипто-валути во Исланд ќе троши оваа година повеќе енергија отколку сите домаќинства во земјата, објави „BBC“. Попрецизно, се очекува во 2018 година целата индустрија да потроши околу 840 гигават часа електрична ...

Во Исланд снемува струја поради масовно копање на Биткоини

Република - 13.02.2018

На Исланд живеат нешто повеќе од 330 000 жители (полoвина Скопје), а на овој остров претежно поради ладната клима која е погодна за ладење, се градат се повеќе компјутерски и дата центри. Во последно време значително е забрзана изградбата на ...

Копањето на биткоин во Исланд ја надминува потрошувачката на енергија во домаќинствата

Локално - 13.02.2018

Исланд се соочува со значителен скок во копањето на крипто-валути, што доведува до забрзана апсорпција на енергетските резерви на земјата. Според локалната енергетска компанија HS Orka оваа година, сегашната потрошувачка на струја за копање на ...

Струен удар: Нема да можеме да ги грееме домовите поради биткоинот

Денар - 13.02.2018

Исланд се соочува со значително зголемен раст на потрошувачката на енергија која се користи за „копање“ биткоини. Потрошувачката толку многу пораснала да е блиску да ја достигне количината на енергија која се троши при затоплување на домаќинствата.

Повеќе се троши струја за копање биткоин, отколку за домаќинствата

Фактор - 13.02.2018

Копањето биткоин но, и други форми на крипто и дигитални валути се повеќе се засилува мерено според потрошувачката на електрична енергија и ангажираниот компјутерски хардвер, најчесто моќни процесори како и напредни графички карти наменети за ...

Биткоинот ја уништува оваа мала држава: Струјата е евтина, а сите сакаат да "копаат"

Точка - 13.02.2018

Исланд се соочува со експоненцијален раст на потрошувачката на енергијата која се користи за копање на биткоини. Потрошувачката пораснала до толку што е блиску да достигне количина на енергија која се троши за загревање на домаќинства.