TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Првото целосно вештачко срце беше успешно пресадено во САД

Иновативност - 22.07.2021

Хирурзи во Универзитетската болница Дјук успешно пресадеија целосно вештачко срце на 39-годишен маж на кој ненадејно му откажало срцето. За разлика од конвенционалните вештачки срца, ова срце ја имитира работата на човечкото срце и на човекот му ...

Во САД трансплантирано првото целосно вештачко срце

Факултети - 21.07.2021

Хирурзите од универзитетската клиника „Дјук“ во Северна Каролина, САД, неодамна трансплантираа целосно вештачко срце во 39-годишен маж кој доживеал ненадејна срцева слабост. За разлика од вообичаените вештачки срца, ова го имитира човечкото срце и ...

Пуштено во продажба вештачко срце – тежи 900 грама

4NEWS - 20.07.2021

Француската лабораторија Карма, која е основана во 2008 година, вчера објави дека за прв пат на пазар вештачко срце, кое неодамна било вградено кај пациент во Неапол во пресрет на трансплантација. Ова е прва продажба на лабораториско вештачко срце.