TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Твитер се откажува од „расистички“ програмерски термини

Сакам да кажам - 03.07.2020

Твитер објави дека ќе исфрли од употреба програмерски термини како „ slave “ (роб), „ master “ (господар) и „ blacklist “ (црна листа) и ќе ги замени со поинклузивни зборови. Овие термини често се користат во програмирањето кодови и датираат од пред ...

„Твитер“ ги отстранува зборовите „господар“, „роб“ и „црна листа“ од програмерскиот говор

Локално - 03.07.2020

Социјалната мрежа Твитер ги исфрла зборовите „господар“, „роб“ и „црна листа“ заради поинклузивен јазик, објави Би-би-си. Овие термини често се користат во програмските кодови кои настанале пред повеќе децении.