TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Украински педијатар апелира: Родители, ако им викате на децата може да дојде до овие СТРАШНИ ПОСЛЕДИЦИ

Слободен Печат - 02.12.2019

Им викате на децата? Тогаш многу веројатно е дека ова ќе бидат последиците по личноста на детето! Најпознатиот советски педијатар од Украина д-р. Јевгениј Комаровски истакнува зошто е важно никогаш да не им викате на своите деца.

Судот со соопштение: Судот не одзема деца, омаловажување на судот е недозволиво

iPortal - 02.12.2019

Откако на 28 ноември јавно беше соопштена судската одлука дека синот на Северина Којиќ наместо со мајката ќе живее кај таткото Милан Попович, Општинскиот граѓански суд во Загреб, каде е донесена одлуката, одлучи да објави соопштение.

Контролирано плачење – нов начин за побрзо заспивање на бебето

А1 On - 02.12.2019

За родителите кои имаат проблем со долго успивање на своето бебе, стручните лица советуваат нов метод – со т.н. контролирано плачење. „Концептот“, како што многумина веруваат, не се состои во тоа – просто да му се дозволи на бебето да плаче додека ...

Родителите кои пишуваат домашни и врзуваат врвки – грешат

Женски магазин - 02.12.2019

Пораката која родителите ја испраќаат е страшна: „не се секирај мама и тато, ќе средат се`“, со што се одржува пасивната и зависна позиција на детето. Приказната завршува со 35-годишници кои се уште живеат под покривот на своите родители - вели Ана ...

И родителот може да го повреди своето дете

Деца - 02.12.2019

Родителството понекогаш може премногу да ве оптовари. Ако ви се чини дека не можете да излезете на крај со проблемите и дека можеби ќе го повредите детето, побарајте помош. Нормално е како родител понекогаш да наидете на предизвици и да ви биде ...

Како правилно да им покажеме љубов на децата

Женски магазин - 01.12.2019

Нежната прегратка и топол збор се добредојдени во секоја ситуација. Нашите деца треба да се чувствуваат и знаат дека се сакани со безусловна љубов која можеме да обезбедат само ние, нивните родители, љубов која не е поврзана со нивното однесување ...

Вашето дете не сака да оди во градинка: што треба да преземете?

Kumanovo News - 01.12.2019

Вклучувањето на детето во едно поинакво социјално и едукативно опкружување за него значи создавање и на поголема одговорност, а и оддалечување од семејството кое му е сигурност и љубов. Во периодот на адаптација, кај децата најчесто се забележуваат ...

Најчестите совети што ги слушаат новите мајки и соодветни одговори

Деца - 01.12.2019

Мајките со новороденчиња веројатно се еден од најчесто јавно коментираните феномени во денешното општество. Добронамерните набљудувачи, семејството и пријателите едноставно не можат да одолеат, а да не дадат неколку мудри совети кога е во прашање ...

Како да се биде добар родител и по разводот?

Деца - 01.12.2019

По разводот на бракот родителите продолжуваат да соработуваат по прашањето за воспитување на децата и донесување одлуки во врска со нивниот понатамошен раст и развој. Така, имаат задача да развијат добра комуникација и соработка кога е во прашање ...

Психолог советува: Како да го контролирате детето на интернет

Женски магазин - 30.11.2019

За да го сочуваат детето од можни несакани последици на употребата на Интернет, потребно е родителите на време да преземат одредени чекори. Еве основни совети како да постапите… Контролата на децата на Интернет е неопходна за децата да се заштитат ...

Родителите кои пишуваат домашни и врзуваат врвки – грешат

Фактор - 02.12.2019

Пораката која родителите ја испраќаат е страшна: „не се секирај мама и тато, ќе средат се`“, со што се одржува пасивната и зависна позиција на детето. Приказната завршува со 35-годишници кои се уште живеат под покривот на своите родители - вели Ана ...