TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Дупките во пензискиот фонд тешко се пополнуваат

Р.С.Европа - 21.01.2020

Ревизорскиот извештај открива исплата на пензии на починати, како и пропусти во работењето. Од ПИОМ пак, не ги демантираат пропустите, само велат дека се помали отколку што се прикажува. Аналитичарите велат - недостигаат вистински реформи во овој ...

Илјадници осигуреници во неизвесност, во Фондот за ПИОМ на електронско архивирање чекаат над 7 милиони документи

Нетпрес - 21.01.2020

Едни објавуваат факти и извештаи, врз база на извршени анализи, други негираат дека е така и „се вадат“ дека работат одговорно и немаат никаква вина при водењето на документацијата на осигурениците.

На 4.210 граѓани што треба да одат во пензија им е загубен дел од стажот

Слободен Печат - 21.01.2020

Ревизорите констатираат дека пензискиот стаж главно недостига за ликвидирани форми, за кои нема целосна документација во Државниот архив. Со вознемирувачка реалност се соочуваат дел од граѓаните што исполнуваат услови за пензија, а на кои целиот ...

Македонка по 20 години „битка“ го победи ПИОМ кој и ги зел пензиите поради лоша евиденција

еМагазин - 21.01.2020

Европскиот суд за човекови право пресуди дека Македонија ќе треба да плати штета од 6.000 евра и камати по тужбата на нашата сограѓанка О.Р, откако утврдил дека Фондот за пензиско и инвладиско осигурување бесправно побарал ретроактивно враќање на ...

ПИОМ: Нема изгубени податоци за стаж, компаниите не ги доставиле

Телма - 20.01.2020

Фондот за пензиско осигурување по два дена се огласи во врска со ревизорскиот извештај во кој стои дека ПИОМ исплатил 4 милиони евра на починати лица, и изгубил документи за стаж на над 4.200 осигуреници.

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

Сител - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

ПИОМ демантира дека изгубиле документи за стаж на граѓани

Expres - 20.01.2020

Фондот за пензиско осигурување се огласи по написите дека биле изгубени податоци за стажот на околу 4.200 осигуреници. Во соопштение, од ПИОМ велат дека не се изгубени туку дека компаниите не ги доставиле до нив, но и дека се се работи за мал број и ...

Над 4.000 граѓани не можат да се пензионираат поради изгубена документација во ПИОМ

+инфо - 20.01.2020

За периодот од 1992 до 1996 година Фондот не располага со архивирани документи за доставените М пријави, со што е оневозможено потврдување на внесениот стаж и основицата за платен придонес.

ПИОМ исплаќал пензии на починати лица и изгубил документи за стаж на илјадници граѓани

Банкарство.мк - 20.01.2020

Фондот за пензиско исплатил речиси 4 милиони евра на починати лица, изгубил докумнети за стаж на илјадници граѓани поради што е доведено под знак прашалник нивното право на пензија. Ова го открива ревизијата на работата на ПИОМ која била правена ...

Пензионери ќе добиваат пониски пензии затоа што ПИОМ има „дупки“ во архива?

Фактор - 20.01.2020

Се уште има граѓани кои навршиле години за да се пензионираат, а во државниот ПИОМ не им е засметан сиот работен стаж. Најголемиот дел од проблемите на овие лица е поради фактот дека фирмите во кои работеле пред триесетина и повеќе години, веќе не ...

Поради изгубена документација во ПИОМ, на над 4000 граѓани им фали стаж

Скопје1 - 20.01.2020

Вкупно 4.210 работници кои имаат возраст за пензија, не можат да го остварат целосниот износ на пензија бидејќи во лавиринтите на институциите се изгубил дел од нивниот стаж. Неговото собирање е тешко да се реализира бидејќи Фондот за пензиско и ...

Над 4000 граѓани не можат да се пензионираат, ПИОМ ја изгубил документацијата

Нетпрес - 20.01.2020

Вкупно 4.210 работници кои имаат возраст за пензија, не можат да го остварат целосниот износ на пензија бидејќи во лавиринтите на институциите се изгубил дел од нивниот стаж. Неговото собирање е тешко да се реализира бидејќи Фондот за пензиско и ...

Фондот на ПИОМ демантира дека изгубил документи за стаж на илјадници граѓани

24Инфо - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

Бриф - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

Локално - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на С. Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

iPortal - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

Фондот на ПИОМ: Податоците за стаж не се изгубени, туку кај некои осигуреници нема утврдени периоди на осигурување

+инфо - 20.01.2020

Исто така , истите не ја предале документацијата од областа на трудот во Државниот архив на РСМ. Ова е многу мал број и нема потреба за загриженост кај осигурениците. По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на ...

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

Слободен Печат - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

Либертас - 20.01.2020

Соопштение на ПИОМ: По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го ...

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

4NEWS - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

Фондот на ПИОМ ги демантира пишувањата во медиумите

Опсервер - 20.01.2020

Скопје, 20 јануари 2020 По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот ...

Фондот на ПИОМ ги демантира информациите во медиумите за пропустите во работењето

Нетпрес - 20.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми, во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, ПИОМ, за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.

ПИОМ: Не се изгубени документи за стаж на илјадници граѓани

Академик - 21.01.2020

По објавените написи во одредени медиуми во врска со Извештајот за работењето на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија за 2018 година, објавен од страна на Државниот завод за ревизија, Фондот го дава следниот демант.