TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Маневски: Кривичните дела против човештвото не може да бидат предмет за амнестија

Канал5 - 04.03.2024

„Не дадов одобрение за автентично толкување на амнестијата за Хашките случаи“ Јакнење на довербата на граѓаните преку промовирање систем на примена на санкции. Треба да се надмине системот на неказнивост, кај граѓаните да се создаде сигурност во ...

Шкариќ за ,,Хашките случаи”: Доволно е Уставниот суд да се потпре врз граматиката, а не врз политиката!

Фокус - 04.03.2024

Ќе се разбудат ли духовите од 2001 година, односно дали по повеќе од две децении, Хашките случаи ќе влезат во судница? Ова прашање се наметна по неодамнешното барање на комесарката за човекови права на Советот на Европа, Дуња Мијатовиќ да се поништи ...

Автентичното толкување на Законот за амнестија – неуставно!

Н.Македонија - 04.03.2024

Како најочигледна правна пречка за судско процесирање на т.н. хашки случаи, т.е. судските предмети со воени злосторства против човештвото од оружениот конфликт во Македонија во 2001 година, најчесто се наведува автентичното толкување на Законот за ...