TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Во пештера во Шпанија пронајдени најстарите обувки во Европа, направени пред 6.000 години

Сакам да кажам - 29.09.2023

Научниците ги открија најстарите обувки во Европа – сандали исплетени од трева, чија старост е проценета на 6.000 години. Тие биле дел од мноштвото древни предмети пронајдени во пештера во Шпанија, која била ограбена од рудари во 19. век.

Подревна од „боросана“: најстарата обувка во Европа пронајдена во пештера во Шпанија

Оff.net - 29.09.2023

Археолозите велат дека ја идентификувале најстарата обувка во Европа која потекнува од неолитот, односно од пред 6000 години. Станува збор за сандали исплетени од слама, кои кога целосно ќе се реконструираат можеби ќе станат следниот летен хит.

Најстарите обувки во Европа откриени во шпанска пештера

Кајгана - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите обувки во Европа, сандали исткаени од трева за кои се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие беа меѓу мноштвото древни предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои беа украдени од рудари ...

Едногодишен проект за заштита на пештерата „Убавица“ во гостиварското село Горна Ѓоновица

Бриф - 28.09.2023

Со едногодишен проект што ќе го спроведуваат членови на две спелеолошки и истражувачки друштва предвидена е заштита и истражување на најголемата пештера во гостиварскиот крај „Убавица“. На денешната работилница, беа презентирани дел активностите кои ...

Едногодишен проект за заштита на пештерата „Убавица“ во гостиварското село Горна Ѓоновица

MakPress - 28.09.2023

Со едногодишен проект што ќе го спроведуваат членови на две спелеолошки и истражувачки друштва предвидена е заштита и истражување на најголемата пештера во гостиварскиот крај „Убавица“. На денешната работилница, беа презентирани дел активностите кои ...

Најстарите европски чевли пронајдени во пештера во Шпанија

Макфакс - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите чевли во Европа, сандали исткаени од трева за кои се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие беа меѓу мноштвото антички предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои беа украдени од рудари ...

Најстарите европски чевли пронајдени во пештера во Шпанија

Опсервер - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите чевли во Европа, сандали исткаени од трева за кои се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие беа меѓу мноштвото антички предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои беа украдени од рудари ...

Пронајдени најстарите сандали во Европа: „Ја истакнуваат вештината на праисториските заедници“/ФОТО

Вечер Прес - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите чевли во Европа, сандали исткаени од трева за кои се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие беа меѓу мноштвото антички предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои беа украдени од рудари ...

Најстарите европски чевли пронајдени во пештера во Шпанија

24Инфо - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите чевли во Европа, сандали ткаени од трева, а се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие беа меѓу мноштвото антички предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои беа украдени од рудари во 19 ...

ВИДЕО| Во пештера во Шпанија пронајдени најстарите чевли во Европа

Слободен Печат - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите чевли во Европа, сандали исткаени од трева за кои се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие биле меѓу мноштвото антички предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои биле украдени од рудари ...

Во пештера во Шпанија се пронајдени најстарите чевли во Европа (ВИДЕО)

Канал5 - 29.09.2023

Научниците велат дека ги идентификувале најстарите чевли во Европа, сандали исткаени од трева за кои се смета дека се стари околу 6.000 години. Тие биле меѓу мноштвото древни предмети откриени во една пештера во Шпанија, кои биле украдени од рудари ...