TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Интервју - Македонија е подготвена за првата трансплантација од умрен донатор

Утрински - 26.04.2012

Мирела Бушиќ, национален координатор за трансплантација на органи во Хрватска Македонија е на ниво кога ние пред десет години ја почнувавме трансплантацијата.

Согласноста за донирање органи ќе се менува вторпат

Утрински - 26.04.2012

Место писмена согласност, граѓаните ќе треба да дадат писмена изјава само ако не сакаат да ги донираат органите Моделот за согласноста што треба да ја дадат граѓаните за донирање органи, повторно ќе ...

Органи да се донираат со потпис за согласност

Дневник - 26.04.2012

Македонскиот регистар за коскена срцевина може да стане дел од Хрватскиот регистар, со што пациенти од Македонија, би можеле да добијат донор на коскена срцевина и преку Меѓународниот систем за ...

Повторно ќе се менува законот за трансплантација?!

Превентус - 25.04.2012

Дали Македонците ќе се изборат со предрасудите? И во смртта може да се биде хуман, доколку се донираат органите. Трансплантацијата мора да биде приоритет на државата, сите се едногласни со овој став, ...

Ќе се менува законот за транспл. по сугестија на Хрватска

Алфа - 25.04.2012

По само неколку недели откако здравствените власти се пофалија дека новиот закон за трансплантација е по теркот на Европските закони и дека при неговото формирање се користени искуства на развиените ...

Ќе се воведе ех - ју моделот за трансплантација на органи

Телма - 25.04.2012

Македонија ќе се преориентира кон поранешниот југословенски модел за транспланатација на органи од мртов донор. Здравствените власти во земјава добиле укажување од нивните хрватски колеги да го ...

Македонија со срамни бројки за трансплантација на органи

Канал5 - 25.04.2012

Ќе ја покажеме ли хуманоста, ќе се избориме ли со личните предрасуди, зошто да не спасиме човечки живот ако за тоа постои можност? Дали конечно во државата ќе заживее кадаверична трансплантација ...

Хрватска предизвик за македонските лекари во делот на трансплантација

Сител - 25.04.2012

Хрватскиот успех во трансплантацијата предизвик за македонските здравствени власти. Како почетник Македонија ќе ги учи вештините за пресадување органи од починато лице.

Фондот за здравство ќе го следи хрватскиот пример за трансплантација

24 Вести - 25.04.2012

Фондот за здравство размислува да го смени законот за трансплантација, само една година по неговото донесување. Иако законот е донесен пред околу година дена, претставниците на фондот сега увиделе ...

Хрватските хирурзи ќе ги учат македонските да вршат трансплантација

БезПардон - 25.04.2012

Македонски тимови од урозоли, нефролози, дигестивни хирурзи и анестезиолози процесот на трансплантација ќе го усовршуваат во хрватските болници под менторство од искусните лекари и хирузрзи.

Трансплантацијата да стане приоритет на државата

Нетпрес - 25.04.2012

Трансплантацијата мора да стане приоритет на државата и да се преиспитаат законите со кои се регулира донирањето на органи во земјава, порача директорката на Фондот за здравствено осигурување, Маја ...

Македонија со помош на Хрватска ќе се подобрува во трансплантација

Press24 - 25.04.2012

Хрватска ќе и помага на Македонија преку менторство побрзо да го развие процесот на трансплантација односно македонски тимови од уролози, нефролози, дигестивни хирурзи и анестезиолози ќе се едуцираат ...

Хрватско менторство за развој на трансплантацијата во Македонија

Макфакс - 25.04.2012

Хрватска преку менторство и споделување на искуства ќе помага за развој на трансплантацијата на органи во Македонија, особено во контекст на трансплантацијата од починато лице, која со последните ...

По само една година, законот за трансплантација ќе го прават „похрватски“

+инфо - 25.04.2012

Фондот за здравство размислува да го смени законот за трансплантација, само една година по неговото донесување. Претставниците на фондот сега увиделе дека хрватскиот модел бил многу подобар.

Трансплантацијата да стане приоритет на државата

Точка - 25.04.2012

Трансплантацијата мора да стане приоритет на државата и да се преиспитаат законите со кои се регулира донирањето на органи во земјава, порача директорката на Фондот за здравствено осигурување, Маја ...

Македонија ќе трансплатира по хрватско искуство

Курир - 25.04.2012

Директорката на Фондот за здравствено осигурување на Македонија, Маја Парнарџиева Змејкова и хрватскиот национален координатор за трансплантација Мирела Бушиќ оставрија средба на тема ...

Хрватска ќе и помага на Македонија за трансплантација

Вечер - 25.04.2012

Хрватска ќе и помага на Македонија преку менторство побрзо да го развие процесот на трансплантација односно македонски тимови од уролози, нефролози, дигестивни хирурзи и анестезиолози ќе се едуцираат ...