TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Среќен роденден Блаже Конески

think.mk - 19.12.2012

Блаже Конески (со крстено име Благоје Љамевић) е еден од втемелувачите и еден од кодификаторите на современиот македонски литературен јазик и виден книжевен, културен и јавен работник: академик, ...

Роден на денешен ден, Блаже Конески

МКД - 19.12.2012

Втемелувач и еден од најзначајните протагонисти на кодификацијата на македонскиот јазик. Овој вонсериски лингвист, ценет професор, еден од основачите на МАНУ и член на други академии на уметности ...

На денешен ден е роден Блаже Конески

Факултети - 19.12.2016

Блаже Конески (19 декември 1921 – 7 декември 1993) е истакнат македонски книжевен, културен и јавен работник, академик – прв претседател на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ), поет, прозаист, есеист, литературен историчар, ...