TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Пресуда: Грција ја прекршила привремената спогодба

Deutsche Welle - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг пресуди дека Грција ја прекршила Привремената спогодба со ветото во Букурешт, но одби да и‘ наложи на Атина во иднина да ја почитува Спогодбата.

Судот пресуди дека Грција ја прекршила Времената спогодба

Утрински - 05.12.2011

Меѓународниот суд за правда во Хаг пресуди дека Грција на самитот на НАТО во Букурешт ја прекршила Времената спогодба ставајќи вето на одлуката за прием на Македонија .

Хаг: Грција ја прекршила привремената спогодба со ветото во Букурешт

Deutsche Welle - 05.12.2011

Грција ја прекршила Привремената спогодба од 1995 година со тоа што ставила вето на членството на Македонија во НАТО, пресуди Меѓународниот Суд на правдата во Хаг. Читањето на пресудата се‘ уште трае.

Грција осудена за прекршување на Времената спогодба!

Дневник - 05.12.2011

Грција осудена за прекршување на Времената спогодба! Конечна одлука: Судот прифати две од трите тужбени барања на Македонија.

Хаг: Судот нема потреба да и наложи на Грција да не не блокира

Дневник - 05.12.2011

Судот во Хаг нема потреба да и наложи на Грција во иднина да не не блокира затоа што постои генерално правило според кое држава чиј акт е осуден од судот, нема да го повтори истиот акт во иднина.

Грција ја прекршила Времената спогодба

Идивиди - 05.12.2011

пресуди Судот во Хаг Хаг, 5 декември 2011 (МИА) - Грција го прекршила член 11 од Времената спогодба со блокирањето на приемот на Македонија во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008, пресуди денеска ...

Обновено: Тежок грчки пораз во Хаг!

Дневник - 05.12.2011

Обновено: Тежок грчки пораз во Хаг! Судот во Хаг одлучи - Грција ја прекршила Времената спогодба. Судот прифати две од трите тужбени барања на Македонија.

Конечна одлука: Судот прифати две од трите тужбени барања на Македонија

+инфо - 05.12.2011

Предмалку заврши изнесувањето на пресудата на Судот во Хаг во случајот кој Македонија го покрена против Грција. Судот прифати две од трите тужбени барања на Македонија.

Судот во Хаг пресуди - Грција ја прекрши Времената спогодба

Телма - 05.12.2011

Грција го прекршила член 11 од Времената спогодба со блокирањето на приемот на Македонија во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008, пресуди денеска Меѓународниот суд на правдата во Хаг.

Грција ја прекршила Времената спогодба, пресуди Судот во Хаг

Р.С.Европа - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг денеска пресуди дека Грција го прекршила член 11 од Времената спогодба со блокирањето на приемот на Македонија во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008.

Хаг завршува, а блокадата?

Н.Македонија - 05.12.2011

Пресудата има специфична тежина во меѓународната заедница. Но, за разлика од националното право, кое има институции за извршување на судските казни, меѓународното право нема вакви институции.

Хаг: Судот ги отфрли грчките аргументи

Дневник - 05.12.2011

Грција не успеа да докаже дека блокадата во Букурешт е одговор на македонската употреба на симболи во 2004 година. Ова предмалку го соопшти судот овде во Хаг, каде се чита пресудата во судскиот спор ...

Хаг утврди прекршување на Времената спогодба од страна на Грција

Макфакс - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг утврди дека грција ја прекршила Времената спогодба со противењето на приемот на Македонија во НАТО на самитот на алијансата во 2008 година во Букурешт, откако се ...

Грција не ги исполнила обврските преземени со членот 11 од привремената спогодба

Алфа - 05.12.2011

Грција не ги исполнила обврските преземени со членот 11 од привремената спогодба. Tоа значи дека Mеѓународниот суд на правдата утврди, врз основа на изнесените докази, дека владата во Aтина презела ...

Хаг - Грција виновна зашто се противеше на приемот на Македонија во НАТО

Inpress - 05.12.2011

Хаг, 5. декември 2011 (ИНПРЕС) Меѓународниот суд на правдата по неколку одлагања денеска, конечно ја соопшти пресудата за тужбата на Македонија против Грција.

Хаг се прогласи за надлежен да донесе пресуда во спорот Македонија против Грција

Канал5 - 05.12.2011

Хаг се прогласи за надлежен да донесе пресуда во спорот меѓу Македонија и Грција. Хашкиот суд е надлежен да одлучува по тужбата што ја поднесе Македонија и ветото во Букурешт не може да се смета како ...

Судот во Хаг: Грција ја прекршила времената спогодба

Кирилица - 05.12.2011

Со 15 гласа за и еден против Грција го прекршила член 11 од Времената спогодба со блокирањето на приемот на Македонија во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008, пресуди денеска Меѓународниот суд на ...

Хаг: Грција ја прекрши времената спогодба со Македонија!

Sky - 05.12.2011

- Грција го прекршила член 11 од Времената спогодба со блокирањето на приемот на Македонија во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008,гласеше пресудата на Меѓународниот суд на правдата во Хаг.Судот во ...

Судот одлучи дека Грција ја прекршила Времената спогодба!

Дневник - 05.12.2011

Судот одлучи дека Грција ја прекршила Времената спогодба! Грција со постапката во Букурешт не го почитувала член 11 од Времената спогодба.

Грција ја прекршила Времената спогодба

Нетпрес - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг предмалку објави дека Грција со нејзиното противење на апликацијата на Македонија за прием во НАТО ја прекршила Времената спогодба од 1995 година.

Судот во Хаг се прогласи за надлежен

+инфо - 05.12.2011

Судот во Хаг се прогласи за надлежен во случајот на Македонија против Грција. Со тоа е отфрлено грчкото барање, судот да се прогласи ненадлежен.

Грција е виновна, но може да нѐ блокира

Н.Македонија - 05.12.2011

Грција со своето однесување го прекрши член 11 од Времената спогодба, но Меѓународниот суд на правдата не може да и нареди на Грција како да се однесува во иднина.

Правна победа на Македонија над Грција!

Курир - 05.12.2011

Меѓународниот суд во Хаг денес ја објави пресудата, во врска со тужбата која што ја покрена Македонија против Грција во 2008 година.

Хаг заклучи дека не може да и наметне на Грција во иднина да не не блокира

+инфо - 05.12.2011

Судот во Хаг заклучи дека не може да ѝ наметне на Грција во иднина да се возджува од тоа да ја блокира Македонија за прием во меѓународните институции.

Хаг: Грција ја прекршила Времената спогодба на самитот на НАТО во Букурешт

+инфо - 05.12.2011

Грција ја прекршила Привремената спогодба, заклучи Судот во Хаг, односно Грција со постапката во Букурешт не го почитувала член 11 од Времената спогодба.

МСП: Грција ја прекрши Времената спогодба

Макфакс - 05.12.2011

Грција ја прекрши Времената спогодба со противењето на членството на Македонија во НАТО на самитот во Букурешт, утврди Меѓународниот суд на правдата во Хаг, откако се прогласи за надлежен во врска со ...

Судот во Хаг пресече – Грција ја прекрши Времената спогодба

eReporter - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата соопшти денеска Грција ја прекршила Времената спогодба со блокадата на членството на Македонија во НАТО на букурешкиот самит.

Неофицијално:Судот ќе пресуди дека Грција ја прекршила времената спогодба

Дневник - 05.12.2011

Штотуку започна соопштувањето на пресудата. „Дневник“ неофицијално дознава дека судот ќе го прифати првото тужбено барање, а второт кое се однесува на тоа во иднина Грција да не не блокира, ќе биде ...

Македонија ја доби битката против Грција во Хаг

Канал5 - 05.12.2011

Судот во Хаг пресуди: Грција ја прекрши времената спогодба. Сепак судиите не можат да и наложат на Грција во иднина да не го блокира интегрирањето на Македонија во меѓународните ...

Во Хаг почна објавувањето на пресудата за тужбата на Македонија против Грција

Р.С.Европа - 05.12.2011

Во Палатата на мирот во Хаг во 10 часот почна изнесувањето на пресудата на Меѓународниот суд на правдата по тужбата што ја покрена Македонија против Грција за прекршување на Привремената билатерална ...

Талмон: Пресудата во Хаг нема автоматски да ги отвори вратите на НАТО

Deutsche Welle - 05.12.2011

Судот не може да им нареди на Грција или на НАТО, Македонија да стане членка на НАТО, но пресудата има голема правна и морална вредност.

Судот во Хаг пресуди: Грција ја прекршила Времената спогодба

Капитал - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг пресуди, Грција го прекршила член 11 од Времената спогодба со блокирањето на приемот на Македонија во НАТО на Самитот во Букурешт во 2008.

Отфрлено грчкото барање за судот да се прогласи за ненадлежен

Дневник - 05.12.2011

Судот во Хаг одлучи дека има јурисдикција во случајот на Македонија против Грција. Со тоа е отфлено грчкото барање судот да се прогласи за ...

Талмон: Пресудата во Хаг нема автоматски да ги отвори вратите на НАТО

+инфо - 05.12.2011

Судот не може да им нареди на Грција или на НАТО, Македонија да стане членка на Алијансата, но пресудата има голема правна и морална вредност.

Судот во Хаг пресуди: Грција ја прекрши Времената спогодба

Press24 - 05.12.2011

Судот сепак го отфрли барањето да и наложи на грција да не ја блокира Македонија во интеграциите во иднина Грција со постапката во Букурешт не ja почитувала Времената спогодба.

Се одбројува до пресудата во Хаг

Дневник - 05.12.2011

Со нетрпение се очекува пресудата во судскиот спор меѓу Македонија и Грција, која судот во Хаг треба да ја соопшти во десет часот утрово .

Талмон: Пресудата во Хаг нема автоматски да ги отвори вратите на НАТО

Сител - 05.12.2011

Судот не може да им нареди на Грција или на НАТО, Македонија да стане членка на Алијансата, но пресудата има голема правна и морална вредност.

Хаг денеска ќе ја донесе пресудата за Македонија и Грција

+инфо - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг денеска ќе ја објави пресудата по тужбата што ја покрена Македонија против Грција за прекршување на Привремената билатерална спогодба од 1995 година, со ...

Македонија ја очекува пресудата во Хаг

Канал5 - 05.12.2011

Во 10 часот во Меѓународниот суд на правдата во Хаг ќе биде објавена пресудата за тужбата што Македонија ја поднесе против Грција за прекршување на времената спогодба.

Судот во Хаг ќе се изјасни по тужбата на Македонија против Грција.

Р.С.Европа - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг денеска ќе ја објави пресудата по тужбата што ја покрена Македонија против Грција за прекршување на Привремената билатерална спогодба од 1995 година, со ...

Денес Хаг ќе пресуди

Капитал - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг денес ќе ја соопшти пресудата за спорот меѓу Македонија и Грција. Согласно со наводите во грчки „Катимерини“, повикувајќи се на неофицијални, но сигурни извори, ...

МСП во Хаг ќе ја соопшти пресудата по тужбата на Македонија против Грција

Макфакс - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг денеска во 10:00 часот ќе ја соопшти пресудата по тужбата на Македонија против Грција поврзана со примената на привремената спогодба од 1995 година.

Грција ја прекршила Времената спогодба, пресуди Судот во Хаг

МРТ - 05.12.2011

Грција го прекршила членот 11 став 1 од Времената спогодба со тоа што го попречила приемот на Македонија во НАТО на самитот во 2008 година, пресуди денеска Меѓународниот суд на правдаа во Хаг.

Судот ги отфрли грчките аргументи

+инфо - 05.12.2011

Грција не успеа да докаже дека блокадата во Букурешт е одговор на македонската употреба на симболи во 2004 година. Ова предмалку го соопшти судот во Хаг, каде се чита пресудата во судскиот спор кој ...

Хаг денес ќе и' пресуди на Грција

Утрински - 05.12.2011

Македонија очекува позитивна одлука за тужбата, но прашање е како ќе биде спакувана Дојде денот Д за Македонија. Денес Меѓународниот суд во Хаг ќе ја објави пресудата за ветото на Грција против ...

Судот не може да ~ наложува на Грција како да се однесува во иднина

Дневник - 05.12.2011

Во врска со претстојната одлука на Меѓународниот суд во Хаг има две прашања. Од една страна, од Судот е побарано да утврди дали Грција го прекршила членот 11 од Привремената спогодба од 1995 година ...

Грција ќе остане без образ ако не ја почитува пресудата во Хаг

Дневник - 05.12.2011

Државата-членка на ОН има обврска да ги почитува пресудите на Судот, кои се конечни и обврзувачки. Ако не се почитува пресудата, треба да се извести Советот за безбедност, кој презема мерки и може да ...

Грција ја прекршила Времената спогодба

Точка - 05.12.2011

Меѓународниот суд на правдата во Хаг предмалку објави дека Грција со нејзиното противење на апликацијата на Македонија за прием во НАТО ја прекршила Времената спогодба од 1995 година.

Меѓународниот суд на правдата пресече: Грција ја прекрши Времената спогодба

Кајгана - 05.12.2011

Грција ја прекрши Времената спогодба со противењето на членството на Македонија во НАТО на самитот во Букурешт, утврди Меѓународниот суд на правдата во Хаг, откако се прогласи за надлежен во врска со ...

Талмон: Пресудата во Хаг нема автоматски да ги отвори вратите на НАТО

Press24 - 05.12.2011

Тој не очекува јасна пресуда во која ќе се каже дека Грција ги прекршиле своите обврски, затоа што тие обврски можат да се интерпретираат на повеќе од еден начин - Судот не може да им нареди на ...