TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

За финансиското планирање во компаниите

Капитал - 18.10.2007

За финансиското планирање во компаниите Моментално во големите компании процесот на донесување пресметки доведува директно до она што всушност никогаш не сте го сакале. Се прикриваат можностите за раст на компанијата. Се поттикнуваат лоши облици на однесување, посебно кога условите на пазарот се ...

Алкалоид ќе развива нови анти-вирусни лекови и дијагностички постапки за рано откривање на карцином

Капитал - 18.10.2007

Алкалоид склучи договор за соработка со загребскиот Институт “Руѓер Бошковиќ” Алкалоид ќе развива нови анти-вирусни лекови и дијагностички постапки за рано откривање на карцином Најголемата македонска фармацевтска компанија Алкалоид од Скопје, точно пред една недела склучи рамковен ...

НА ЗЕМЈАТА И Е ПОТРЕБЕН ЧАДОР

Капитал - 18.10.2007

НА ЗЕМЈАТА И Е ПОТРЕБЕН ЧАДОР Големите развиени империи не само што одбиваат да го потпишат Кјото протоколот, него ги подмитуваат малите и неразвиени земји на кои им продале застарена технологија да молчат и да не ги објавуваат резултатите на загадувањето што го прават тие фабрики.

На берзата се уште најисплатливо, но и најризично

Капитал - 18.10.2007

“Капитал” анализира каде е најисплатливо да се вложува? На берзата се уште најисплатливо, но и најризично Дали е подобро да купувате акции на Македонската берза? Или да ги вложите вашите пари во некоја банка? Зошто повеќе се исплати да штедите во денари? Инвестирањето не е нималку лесен ...

МЕТРОЛОГИЈА И МЕТЕОРОЛОГИЈА

Капитал - 18.10.2007

Што правите бре?! МЕТРОЛОГИЈА И МЕТЕОРОЛОГИЈА Александар Писарев, [email protected] Деновиве се одржаа два важни собири на кои главната тема беа екологија глобалните климатски промени и заштита на човековата околина. Во Белград се одржа Министерска конферецнија на оваа тема (учествуваше и ...

Ветер во грбот!

Капитал - 18.10.2007

Љупчо Зиков Ветер во грбот! Во 1998 година еден голем експерт од Институтот Адам Смит од Лондон, што тогаш ја подготвуваше коалициската економска програма на ВМРО-ДПМНЕ и ДА за изборите, на кои победија, во еден разговор во Скопје на мое прашање – зошто во Македонија нема странски инвестиции, ...

Франција банкротираше!?

Капитал - 18.10.2007

Франција банкротираше!? Во корзиканскиот град Калви стигна необична вест: Франција банкротираше! Француската држава банкротираше! Тоа беше одговорот на барањата за помош на корзиканските фармери, а го соопшти никој друг, туку пред четири месеци избраниот француски премиер Франсоа Фијон.

ПРОМЕНА НА СИСТЕМОТ-ПРОМЕНА НА НАВИКИТЕ

Капитал - 18.10.2007

Како се однесуваат деловните луѓе од Балканот и од земјите на ЕУ (1) ПРОМЕНА НА СИСТЕМОТ-ПРОМЕНА НА НАВИКИТЕ Добриот преговарач секогаш е добро информиран за деловните специфики и состојбата на државата со чиии партнери преговара.

Доброволно пензиско осигурување за помирна старост

Капитал - 18.10.2007

Третиот пензиски столб ќе стартува кон средината на 2008 Доброволно пензиско осигурување за помирна старост Владата го пушти во собраниска процедура Законот за доброволно капитално финансирано пензиско осигурување, кој што овозможува штедење за повисоки примања по завршување на работниот век.

Венчан за берзата

Капитал - 18.10.2007

Бил Липшуц, волшебник на пазарот со валути Венчан за берзата Откако стана еден од најпознатите трговци со валути, повеќето би си помислиле дека Бил Липшуц ќе забави малку. Е, па се излажале. Додека го читате ова, без оглед во која временска зона се наоѓате, Бил Липшуц најверојатно тргува или ги ...

Се очекува вртоглав раст на цените на недвижностите!

Капитал - 18.10.2007

Приближувањето кон НАТО ќе го распламти пазарот на недвижности Се очекува вртоглав раст на цените на недвижностите! Ако сега квадратен метар станбен простор во центарот на Скопје чини 1.200 евра, за една година, доколку Македонија добие прием за НАТО, може да достигне и до 2.000 евра, ...

Доминацијата на големите банки носи ризик

Капитал - 18.10.2007

ММФ за банкарството: Доминацијата на големите банки носи ризик “Банкарскиот сектор на подрачјето на Југоисточна Европа сега е стабилен, но фaктот што неговиот најголем дел е контролиран од неколку приватни банкарски групации го прави ранлив и подложен на ризици, предупреди Димитри ...

ГАЗПРОМ ДОАЃА НА БАЛКАНОТ

Капитал - 18.10.2007

ГАЗПРОМ ДОАЃА НА БАЛКАНОТ Белград наголемо лобира за влез на „Газпром” во земјата поради два големи инфраструктурни проекти, извонредно значајни за засилување на српската економија. Првиот е огромното подземно складиште за природен гас што треба да се изгради во Банатски Двор а ќе служи ...

Брокерските услуги најевтини во Македонија и Хрватска

Капитал - 18.10.2007

Инвестирање во регионот Брокерските услуги најевтини во Македонија и Хрватска Конкуренцијата меѓу брокерските куќи во земјава ги намали нивните провизии. Тие се движат од 0,3 до 1%, а минималниот износ на провизија од 150 до 500 денари.

Неподнослива леснотија на телефонирање!

Капитал - 18.10.2007

Неподнослива леснотија на телефонирање! Во понеделникот на МТВ се реализираше емисијата “Гласот на народот”, која беше посветена на Извештајот на Светската банка за Македонија. Во емисијата беше пласиран мој коментар (се разбира со мое одобрување, по претходна покана од уредникот, на ...

Седмошалтерски систем!

Капитал - 18.10.2007

Седмошалтерски систем! Или Владата не знае да ги брои шалтерите, или едношалтерскиот систем е само ново име за седмошалтерскиот систем, со кој деновиве се соочуваат граѓаните кои се обидуваат да извадат нови возачки дозволи. Целиот процес започнува многу ветувачки.

КОЈА Е ЦЕНАТА ЗА ВЛЕЗ ВО НАТО ?

Капитал - 18.10.2007

НАТО КОЈА Е ЦЕНАТА ЗА ВЛЕЗ ВО НАТО ? По бројните дипломатски средби во Брисел, и усвојувањето на резолуцијата на Парламентарното собрание на НАТО за прием на Јадранската група земји, на сите ни стана јасна реалноста на поканата за Македонија за влез во НАТО на самитот во Букурешт во април 2008г.

Доаѓа ерата на био дизелот

Капитал - 18.10.2007

Алтернативни горива- био дизел Доаѓа ерата на био дизелот Брзиот поврат на капиталот и големата побарувачка на пазарот го прават бизисот со биодизелот многу атрактивен за инвеститорите. Македонија има одличен потенцијал, бидејќи постојат добри услови за одлгелдување на маслодајни растенија како ...

КРАЈ НА БЕЛГИСКА ФЕДЕРАЦИЈА ?

Капитал - 18.10.2007

Политичка криза во Белгија КРАЈ НА БЕЛГИСКА ФЕДЕРАЦИЈА ? Праксата покажува дека федералното уредување е само преодно решение до “кадифен” развод на многунационални држави. Дали е после Чехословачка, Србија и Црна Гора во Европа на ред и Белгија.

Кој не грее ?

Капитал - 18.10.2007

Кој не грее ? Два дена утринските температури во Македонија се околу, или под нулата. Скоро 200 станбени објекти со над 3000 жители во метрополата Скопје немаат парно затоплување. Во Битола нема, наскоро нема ни да има, затоа што тамошното претпријатие (испостава на скопското) кое треба да им ...

Уште колку ќе расте еврото?

Капитал - 18.10.2007

Силното евро ја намалува конкурентноста на европскиот извоз Уште колку ќе расте еврото? Упорниот раст на еврото предизвика двојна реакција кај финансиските аналитичари и експерти. Првите тврдат дека еврото е најпостојана валута со добро растечка перспектива и дека со текот на времето ќе прерасне во ...