TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Владата не очекува проблеми во извозот на виното

Телма - 12.12.2010

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски смета дека со Брисел, а не со Грција треба да се реши проблемот со забраната за извоз на македонското влаширано вино со етикета ...

Извоз на вино во ЕУ без проблем по нова година

Канал5 - 12.12.2010

Во следниот период не би требало да има никакви пречки околу извозот на македонското вино, изјави министерот за земјоделство, Љупчо Димовски.

Димовски: Во следниот период не би требало да има никакви пречки околу извозот на македонското вино

Сител - 12.12.2010

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски смета дека со Брисел, а не со Грција треба да се реши проблемот со забраната за извоз на македонското влаширано вино со етикета ...

Димовски: По Нова година македонското вино без пречки на пазарите во ЕУ

Курир - 12.12.2010

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски смета дека со Брисел, а не со Грција треба да се реши проблемот со забраната за извоз на македонското влаширано вино со етикета ...

По Нова година без проблем ќе се извезува вино во ЕУ

Вечер Прес - 12.12.2010

Министерот за земјоделство, Љупчо Димовски смета дека со Брисел, а не со Грција треба да се реши проблемот со забраната за извоз на македонското флаширано вино со етикета со географско потекло.

Грција ги добива битките против македонското вино

Утрински - 11.12.2010

Македонското вино ги губи битките на сите полиња. Ембаргото за извоз во Европската унија продолжува, па на големо се повлекува виното од маркетите, се забранува неговата дистрибуција и пласман.

Само грчкото вино ќе биде „македонско“?

Дневник - 11.12.2010

Неофицијално, ЕУ застанала на страната на Грција и потврдила дека таа прва го лиценцирала името „македонско“ Македонија ќе мора да го менува географското потекло под кое се извезува вино во ...

Грција ја губи битката за македонското вино

Н.Македонија - 11.12.2010

Грција, и покрај зачестените провокации, не може да ја загрози продажбата на македонските вина во ЕУ, бидејќи договорите меѓу Македонија и ЕУ гарантираат сигурен пласман на нашите производи на ...

Ќе го стопира ли Грција и извозот на нашето вино зашто е македонско?

Канал5 - 10.12.2010

Mакедонските власти не очекуваат да се стопира извозот на вино во Eвропската Унија. Република Македонија не очекува проблеми при пласманот на вино на европскиот пазар, и покрај притисокот од грчка ...

Македонските вина во ЕУ и после 1.1 2011 година

Курир - 10.12.2010

Вината од Република Македонија ќе можат да се извезуваат во ЕУ, бидејќи од Европската комисија е потврдено дека непостоењето на заштитените географски индикации и заштитените ознаки за потекло во ...

Средба во Брисел за проблемот со македонското вино

Сител - 10.12.2010

Ниту забрана ниту амин за пласман на македонското вино во Европа. На остварената средба во Брисел секој со свои аргументи го бранел ставот за слободно користење на брендот, македонско вино.

Го губи ли земјава правото да го продава виното на европскиот пазар со ознака македонско?!

Алфа - 10.12.2010

Го губи ли земјава правото да го продава виното од земјава на европскиот пазар со ознака македонско?! На преговорите во Брисел меѓу претставниците на министерството за земјоделство и европската ...

Хомонимот "Македонија" решение за винскиот проблем со Грција

Вечер Прес - 10.12.2010

Производителите од поширок регион како Македонија, кој се простира во неколку држави и кој е истовремено заштитен како георгафски назив, треба договорно да го користат тој назив, сметаат од ...

Грција ќе ги тужи маркетите кои продаваат македонско вино

Сител - 09.12.2010

Не е узо, ама Грците го сметаат за нивно. Македонското вино во Европа може да се продава како македонско само ако доаѓа од соседна Грција.

Грчките винари против германските дитсрибутери

Алфа - 09.12.2010

Во Германија само македонско вино од Грција, а не и македонско вино од Македонија. Ова е барањето на производителите на вино од северот на Грција.

Македонското вино од Грција и од Македонија

Н.Македонија - 09.12.2010

Доколку до крајот на годинава не се изврши регистрација на нашите вина во електронската база на Европската Унија, виното што ќе се декларира како македонско ќе мора да биде произведено само во Грција.

Дали виното во ЕУ ќе се извезува со ознаки македонско ќе се знае во Четврток!

Алфа - 08.12.2010

Доцна вечерва во Брисел завршија преговоријте меѓу претставниците на Министерството за земјоделство и Европската Комисија.

Македонското вино ќе се брани во Брисел

Алфа - 06.12.2010

Македонија утре во Брисел ќе го брани извозот на македонско вино на пазарот во ЕУ - кое го оспорува Грција. Претставници на министерството за земјоделство и европската комисија ќе ги пеглаат ...