TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Подарете нешто – денеска е празник на родителите на Богородица

Курир - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Однесете подарок некому - денеска е голем празник

Press24 - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Однесете подарок некому - денеска е голем празник

Сител - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Однесете подарок некому – Денеска е голем празник

Репортер - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Однесете подарок некому - денеска е голем празник

Скопје инфо - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Подарете нешто – денеска е празник на родителите на Богородица

МК News - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Подарете нешто – денеска е празник на родителите на Богородица

Република - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Денеска е празник на родителите на Богородица: Ќе ве бие малер целата година, доколку го сторите ова...

Пулс24 - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на пресвета ...

Подарете нешто – денеска е празник на родителите на Богородица

Вистина.мк - 22.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 9 септември, ден кога се празнуваат светите праведни богоотци Јоаким и Ана, родителите на Пресвета Богородица. Именден празнуваат: Ана, Јана, Јаника… Денешниот празник е органски поврзан со ...

Рождество на Пресвета Богородица

Канал5 - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Во манастирот во Новаци одбележано Рождество на Пресвета Богородица

Канал5 - 21.09.2016

По повод празникот Рождество на Пресвета Богородица, денеска во дворот на истоимениот манастир во Новаци се собраа голем број верници од целата земја, како и повратници од дијаспората. Се верува дека Манастирот Рождество на Пресвета Богородица во ...

ФОТО: Голема прослава за Мала Богородица во Калишта

Курир - 21.09.2016

Голем број верници, претставници од политичкиот и јавниот живот во Македонија, директорката на Комисијата за односи со верските заедници, Валентина Божиновска, претставници на локаните власти, денеска беа дел од централната прослава на празникот ...

Раѓање на Пресвета Богородица: Ова НИКАКО не смеете да го правите денеска!

Press24 - 21.09.2016

Денеска е Раѓање на Пресвета Богородица. Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и нејзиното раѓање во Божјата економија на спасението.

Денеска е Раѓање на Пресвета Богородица

Сител - 21.09.2016

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 8 септември. Денеска е Раѓање на Пресвета Богородица. Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и нејзиното раѓање во ...

Рождество на Пресвета Богородица, празник на мајката на сите мајки

Курир - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Денеска е Мала Богородица, празник на мајката на сите мајки, еве како се прославува

Сител - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица Празник на мајката на сите мајки Рождество на Пресвета Богородица е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал ...

ОБИЧАИ И ВЕРУВАЊА: Денеска е тежок празник - почеток на сите празници

Press24 - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Рождество на Пресвета Богородица

А1 On - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Рождество на Пресвета Богородица

Репортер - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

ФОТОГАЛЕРИЈА: Богородична литија во Скопје

Press24 - 21.09.2016

Поглаварот на МПЦ, свештеници и голем број верници синоќа ја извршија богородична литија низ центарот на Скопје. Литијата почна по литугиското прославување на Рождеството на Пресвета Богородица, во црквата „Рождеството на Пресвета Богородица“, во ...

Православните христијани го чествуваат раѓањето на Пресвета Богородица

МРТ - 21.09.2016

Ова е еден од големите празници на светата Православна црква, кој иако се смета за почеток на сите празници, сепак, почнал да се празнува многу подоцна. Православните христијани денеска го чествуваат раѓањето на Пресвета Богородица, или Мала ...

Верниците го слават празникот Мала Богородица

OhridNews - 21.09.2016

Голем број верници од вчеравечер и во текот на денот се упатуваат кон црквата Успение на Пресвета Богородица-Каменско и останатите верски храмови за да запалат свеќа во чест на празникот Мала Богородица и да се помолат за здравје и среќа.

``Мала Богородица`` ги собра пелагониските земјоделци во Новаци

Алфа - 21.09.2016

Верскиот празник ``Рождество на Пресвета Богородица``, традиционално го слават пелагониските земјоделците и жителите на новачките села, во истоимениот храм во манстирскиот комплекс Верскиот празник ``Рождество на Пресвета Богородица``, традиционално ...

Рождество на Пресвета Богородица

Алфа - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква.

Еден од најстарите манастири во Македонија воведение на Пресветеа Богородица Елеуса во Вељуса го одбележа големиот ...

Сител - 21.09.2016

Еден од најстарите манастири во Македонија ,, Воведение на Пресветеа Богородица Елеуса,, во Вељуса го одбележа големиот христијански празник Мала Богородица. Празникот посветен на раѓањето на мајката Божја беше повод стотици верници од целата држава ...

Се празнува „Рождество на Пресвета Богородица“ во Прилеп

Курир - 21.09.2016

По повод големиот христијански празник „Рождество на Пресвета Богородица“ или Мала Богородица, градоначалникот Марјан Ристески денеска ги посети повеќето цркви во населените места: Мало Коњари, Кадино Село и Штавица.

СИТЕЛ: Манастирот Пресветеа Богородица Елеуса го одбележа големиот христијански празник Мала Богородица

Press24 - 21.09.2016

Еден од најстарите манастири во Македонија ,, Воведение на Пресветеа Богородица Елеуса,, во Вељуса го одбележа големиот христијански празник Мала Богородица. Празникот посветен на раѓањето на мајката Божја беше повод стотици верници од целата држава ...

ГОЛЕМ ПРАЗНИК: Жени, направете го ова за Мала Богородица

МК News - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Денеска е Мала Богородица, празник на мајката на сите мајки

Вечер Прес - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица Празник на мајката на сите мајки Рождество на Пресвета Богородица е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал ...

Денеска се слави Рожденството на Пресвета Богородица

Република - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Нека има повеќе рожби!

Вечер Прес - 21.09.2016

Со голема почит и традиционални обреди, православните христијани денес го одбележаа големиот празник Мала Богородица Вратите на верските храмови беа отворени од рано наутро и беа претесни да ги соберат многубројните верници кои се поклонуваа пред ...

Се празнува „Рождество на Пресвета Богородица“

Пулс24 - 21.09.2016

По повод големиот христијански празник „Рождество на Пресвета Богородица“ или Мала Богородица, градоначалникот Марјан Ристески денеска ги посети повеќето цркви во населените места: Мало Коњари, Кадино Село и Штавица.

Многу верници на манастирот Рождество на Пресвета Богородица во Новаци

Тера - 21.09.2016

Верници од повеќе градови во Македонија денеска се собраа во дворот на манастирот Рождество на Пресвета Богородица во општина Новаци за да го прослават раѓањето на Пресвета Богородица . Со света боженствена литургија прославата почна вчера вечерта а ...

Рождество на Пресвета Богородица

Канал 77 - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Прослава за Мала Богородица во Калишта

Пулс24 - 21.09.2016

Голем број верници, претставници од политичкиот и јавниот живот во Македонија, директорката на Комисијата за односи со верските заедници, Валентина Божиновска, претставници на локаните власти, денеска беа дел од централната прослава на празникот ...

Рождеството на Пресвета Богородица одбележано низ Македонија

Фактор - 21.09.2016

Повеќе манастири низ Македонија кои го носат името на Мајка Богородица со собири го прославија денешниот верски празник. Една од најголемите прослави се одржа во пелагониското село Новаци во истоимениот манастирски комплекс каде присуствува и многу ...

Православните ја слават Мала Богородица

Фактор - 21.09.2016

Православните христијани во Македонија денеска го слават раѓањето на Пресвета Богородица, или Мала Богородица, празник на мајката на сите мајки. Ова е еден од големите празници на светата Православна црква, кој иако се смета за почеток на сите ...

Денеска е празникот Раѓање на Пресвета Богородица

Локално - 21.09.2016

Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и нејзиното раѓање во Божјата економија на спасението. Онаа што подоцна ќе го роди Бога се роди од благочестивите родители Јоаким и Ана.

Обичаи за Мала Богородица: Еве што жените никако НЕ смеат да прават денес!

Пулс24 - 21.09.2016

Мала Богородица се слави ширум нашата земја. Малата Богородица се вбројува во еден од 36те големи црковни празници, а во црковниот календар е обележана со црвени букви. Македонската православна црква и нејзините врници ја одбележуваат на 21 ...

Одбележан празникот „Рождество на Пресвета Богородица“...

Н.Македонија - 21.09.2016

Одбележан празникот „Рождество на Пресвета Богородица“ Во сите православни храмови на МПЦ во прилепско, со посебен акцент во населените места Мало Коњари, Кадино Село и Штавица, денеска беше одбележан празникот Рождество Христово.

Денеска е Раѓање на Пресвета Богородица

Lider - 21.09.2016

Црквата го востановила овој празник поради посебното значење што го има пресвета Богородица, па во врска со тоа и нејзиното раѓање во Божјата економија на спасението. Онаа што подоцна ќе го роди Бога се роди од благочестивите родители Јоаким и Ана.

Рождество на Пресвета Богородица, празник на мајката на сите мајки

Вистина.мк - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Рождество на Пресвета Богородица

Lider - 21.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица (Мала Богородица) е еден од големите празници на Светата православна црква. Иако овој празник се смета за почеток на сите празници, сепак, тој почнал да се празнува многу подоцна.

Безбедносни мерки за прославата на празникот Св.Богородица кај Калишта

OhridNews - 20.09.2016

Во врска со претстојното прославување на верскиот празник Мала Богородица, во манастирот „Св.Богородица“ кај Калишта, полициската станица од Струга ќе преземе повеќе мерки за безбедно одвивање на празникот.

Утре е Мала Богородица, ова не треба да го правите

Курир - 20.09.2016

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично расположение особено во краевите каде што се ...

Денес е Мала Богородица - ова никако не смеете да го правите

Press24 - 20.09.2016

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично расположение особено во краевите каде што се ...

Литија во Скопје во пресрет на Рождество на Пресвета Богородица

+инфо - 20.09.2016

Литијата ќе тргне од храмот „Рождество на Пресвета Богородица“ во Скопје, по вечерната богослужба што ќе започне во 17 часот. Литија по улиците во центарот на Скопје ќе биде одржана денеска во пресрет на утрешниот празник на Раѓањето на Мајката ...

Утре е Мала Богородица, ова не треба да го правите

МК News - 20.09.2016

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето.Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично расположение особено во краевите каде што се ...

Литија во Скопје во пресрет на Рождество на Пресвета Богородица

Република - 20.09.2016

Литија по улиците во центарот на Скопје ќе биде одржана денеска во пресрет на утрешниот празник на Раѓањето на Мајката Божја, Пресвета Богородица – заштитничката на градот Скопје. Прославувањето на празникот почнува вечер со богослужба во 17:30 ...

Денеска голема литија по улиците на Скопје

Вечер Прес - 20.09.2016

Масовна литија по улиците во центарот на Скопје ќе биде одржана денеска во пресрет на утрешниот празник на Раѓањето на Мајката Божја, Пресвета Богородица – заштитничката на градот Скопје. Литијата ќе тргне од храмот Рождество на Пресвета Богородица ...

Утре е Мала Богородица: Еве што не треба да правите

Пулс24 - 20.09.2016

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично расположение особено во краевите каде што се ...

Утре е Мала Богородица: Задолжително направете го ова, а ако биде ведро…

Република - 20.09.2016

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично расположение особено во краевите каде што се ...

Голем собир за Рождество на Пресвета Богородица

Тера - 20.09.2016

Рождество на Пресвета Богородица или Мала Богородица еден од 12 големи празници во православието кој го слави раѓањето на Богородица. Богородица е родена во Назарењт од стари и бездетни родители, благочестиви Јоаким и Ана како одговор на нивните ...

Денеска масовна литија по улиците на Скопје

Скопје инфо - 20.09.2016

Масовна литија по улиците во центарот на Скопје ќе биде одржана денеска во пресрет на утрешниот празник на Раѓањето на Мајката Божја, Пресвета Богородица – заштитничката на градот Скопје. Литијата ќе тргне од храмот Рождество на Пресвета Богородица ...

Мала Богородица – еве што не треба да правите

Вистина.мк - 20.09.2016

Кај народот овој празник се одбележува со живописни обичаи, особено посветени на раѓањето. Некои семејства во свечена облека, иако не одат на слава или не слават, повеќе денови поминуваат во празнично расположение особено во краевите каде што се ...