TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Декларациите на македонски го стопираа увозот

Вест - 14.07.2004

СТОТИНА КАМИОНИ ЗАГЛАВИЈА НА УВОЗНИОТ ТЕРМИНАЛ ВО СКОПЈЕ Вчера околу стотиина камионџии не можеа да ја царинат стоката, зашто немаа декларации на македонски јазик за стоките што ги превезуваат, што како нова обврска од Законот за царина почна на терминалите да се сп На увозниот царински терминал во ...

Камионџии се враќаат од граница поради немање декларација

Утрински - 14.07.2004

На граничните премини почна да се применува законската одредба при увозот на производи Трговците имаа тримесечен транзициски период за адаптирање спрема новите барања за декларирање на производите АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Повеќе камиони со стока кои чекаа влез во земјава, вчера и завчера беа вратени ...

Царинските терминали денеска беа преполни со камиони.

Канал5 - 13.07.2004

Барањето на царинарниците на секој увезен производ да биде залепена декларација за состав и упатство за употреба ги изненади неинформираните увозници. Од Царинската управа велат дека новите одредби од Законот за трговија мора да се споредуваат, бидеј Барањето на царинарниците на секој увезен ...

Нема увоз на производи доколку немаат декларација на македонски

А1 - 12.07.2004

Странски производи веќе не може да влегуваат во Македонија ако немаат декларација на македонски јазик. Од денеска стапија на сила новите одредби од законот за трговија што увозот го условуваат со ваква декларација. „Практично тоа значи ако се внесуваат прехрамбени производи на самата амбалажа мора ...