TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Царски рез на парите за породилно

Дневник - 11.11.2005

Љубица Балабан Драстичното намалување на надоместот за породилно отсуство на најмногу 24.000 денари месечно ги разлути трудниците и родилките. Тие со право се револтирани, бидејќи имале (не)среќа да примаат поголеми плати, на кои им биле уплатувани сите можни придонеси, а кои сега им се скусени на ...

Породилното на Уставен суд

Дневник - 11.11.2005

БОЛЕДУВАЊА Група граѓани ќе преземат иницијатива во Уставниот суд за преиспитување на членот од Законот за здравствено осигурување со кој износот на надоместот за породилно боледување е ограничен на најмногу 24.000 денари месечно.

Правата на родилките и тешко болните се скастрени административно

Вест - 10.11.2005

ЕКСПЕРТИТЕ ТВРДАТ ДЕКА НОВИТЕ ОГРАНИЧУВАЊА ВО БОЛЕДУВАЊАТА СОЗДАВААТ ХАОС ВО СОЦИЈАЛНАТА СФЕРА "Најлесно им е да решаваат со кастрење на права, што создава неправеден и неодржлив систем. Сега се направи крпен систем на здравствено осигурување, во кој е скината врската меѓу плаќањето и услугите, а ...

Владата краде од бебињата и од болните

Вест - 09.11.2005

УРАВНИЛОВКА ВО ПАЗАРНАТА ЕКОНОМИЈА Родилките кои земаат над просечната плата во земјава, додека се на породилно боледување може да земаат најмногу 25.000 денари месечно. Така, ако новата мајка е редовно пријавена и со години регуларно плаќа надомест за здравствено осигурување на висти Родилките кои ...

За родилките најмногу 24.000 денари

Дневник - 08.11.2005

ПОЧНА ДА СЕ ПРИМЕНУВА НОВО ПРАВИЛО ЗА ПОРОДИЛНО ОТСУСТВО Највисокиот надомест за породилно боледување што вработените го примаат од минатиот месец е ограничен на 24.000 денари. Поради тоа се бунат трудници што одат на породилно боледување, а кои досега примале плата и по 60.000 денари.