TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Алсат-М - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Канал5 - 22.03.2015

- Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија.

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Утрински - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

24 Вести - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситуацијата да прогласуваме епеидемија.

Нема нови случаи Туларемија во Лозово и Свети Николе

Телма - 22.03.2015

Во општините Лозово и Свети Николе нема нови случаи туларемија, но епидемиолозите велат дека потребно е локалните власти под итно да направат дезинсекција и дератизација, со цел болеста да не шири и преку комарците.

Тодоров: Нема потреба од прогласување на епидемија од туларемија

Нетпрес - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. – Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Курир - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Кајгана - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. ­ „Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија.

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Press24 - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: нема потреба од прогласување епидемија на туларемија

Сител - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Нема потреба за прогласување епидемија од туларемија

+инфо - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија од туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа локални ...

Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

А1 On - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Алфа - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија.

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Макфакс - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. „Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

ТОДОРОВ: Нема да биде прогласена епидемија од туларемија

Телеграф - 22.03.2015

Министерот нагласи дека се преземаат сите препорачани мерки задолжителни во ваков случај. Мерките, подвлече, засега дават добри ...

Тодоров не гледа причини да се прогласи епидемија

МКД - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија на територијата на Македонија. Има некои жаришта, но и немаме нови случаи, вели министерот.

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Република - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Нема нови случаи Туларемија во Лозово и Свети Николе

Локално - 22.03.2015

Во општините Лозово и Свети Николе нема нови случаи туларемија, но епидемиолозите велат дека потребно е локалните власти под итно да направат дезинсекција и дератизација, со цел болеста да не шири.

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Локално - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. – Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Ситуацијата не е доволно сериозна за да се прогласи епидемија на туларемија

Пулс24 - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров, ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија.

Тодоров при посета на Куманово: Аудио снимките на СДСМ се исецкани, додавани (видео)

Кумановски м. - 22.03.2015

Аудио снимките се исецкани, додавани, а тоа го потврдија и си го докажаа и луѓето од опозицијата на неколку пати, и тоа треба да се заврши во една постапка, правна процедура која што е во тек, одговори денес на новинарско прашање Министерот за ...

Тодоров смета дека нема потреба од прогласување епидемија на туларемија

Вечер Прес - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. - Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Тодоров: Непотребно е прогласување епидемија на туларемија

Lider - 22.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров ја исклучува можноста за прогласување епидемија за болеста туларемија во Македонија. – Ни оддалеку не е таква ситацијата да прогласуваме епеидемија. Беше прогласена епидемија на локални подрачја каде што беа ...

Хуманитарна помош за спречување на туларемијата во Лозово

Утрински - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Алсат-М - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Канал5 - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Семејства од Арачиново самите бараат уништување на глувците во домовите

Дневник - 21.03.2015

- Kако да не се плашиме кога опасната болест е веќе меѓу нас - една баба од Арачиново и уште две лица од Грушино се разболеле од туларемија. Само да не се рашири повеќе, зашто страв ни е и за децата, но и за нас постарите.

Црвениот крст обезбеди вода за пиење и дезинфекциски средства

МКД - 21.03.2015

Црвениот крст денеска дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово, како помош во напорите за спречување на ширењето на болеста туларемија. Општинската организација на Црвен крст во Свети Николе обезбеди ...

Водата во селските чешми во Каратманово се уште забранета за пиење

Сител - 21.03.2015

флаширана вода, дезинфекциона течност за раце, сапуни - ова денеска на жителите од каратманово им го подели црвениот крст на македонија.. со нив треба да се подигне нивото на лична хигиена кај населението..

Лозово: Хуманитарна помош за спречување на туларемијата

Нетпрес - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

А1 On - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Алфа - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Курир - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Лозово: Хуманитарна помош за спречување на туларемијата

Точка - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово

Пулс24 - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Хуманитарна помош за спречување туларемија

Вечер Прес - 21.03.2015

Преку Општинската организација на Црвен крст во Свети Николе ќе бидат поделени 5.000 литри вода за пиење, 240 литри дезинфекциони средства за раце, 576 парчиња сапун за раце, 108 парчиња од 0,5 литри течен сапун за дезинфекција, 72 парчиња од 0,5 ...

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Република - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Врие глувци и во центарот на Скопје – пазеете се од заразната Туларемија

МК News - 21.03.2015

Туларемијата достигна епидемиски размери во Лозово и кумановско Опае, но се шири и во Скопско. Епидемиолозите секојдневно предупредуваат на голема претпазливост болеста од која најчесто заболуваат луѓето кои се изложени на поблиски контакти со ...

Прв случај на туларемија во град – двајца на Инфективна, новозаболените се млади

МК News - 21.03.2015

Од денешните 4 случаи на туларемија, еден е во градска средина. Заразено е лице од Свети Николе. Епидемиолошки тимови денеска на терен прават анкета во семејствата на новозаболените. Каде се движеле, што јаделе, од каде пиеле вода, се со цел да ...

Како се пренесува туларемијата и како да се заштитите

МК News - 21.03.2015

Денеска се потврдени 4 нови случаи со туларемија, со што вкупната бројка се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Новозаболени од туларемија има и во Никуштак и во Арачиново

Н.Македонија - 21.03.2015

Има уште четворица новозаболени од туларемија во земјава Сега вкупниот број заболени изнесува 23 лица. Ова вчера го соопшти Никола Тодоров, министерот за здравство, кој го посети Каратманово, жариштето на епидемијата на туларемија.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Н.Македонија - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово Преку Општинската организација на Црвен крст во ...

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Lider - 21.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Расте бројот заболени од туларемија

Алсат-М - 20.03.2015

Расте бројот на заразени од туларемија. Надлежните потврдија за 4 нови случаи, со што бројката на заразени се искачи на 23. Освен во Каратмнаново и во Лозово, каде вчера беше прогласена епидемија, појави на оваа болест има и во Опае, Арачиново, ...

Тодоров во жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Утрински - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Канал5 - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Дератизација во градот Кавадарци

Канал5 - 20.03.2015

Во Кавадарцди денска почна дератизација на околу две илјади шахти. Дератизацијата ја врши „Лиса-кон МС“ која беше избрана од локалната самоуправа. Целта е превентивно уништување на глодарите кои се потенцијални пренесувачи на болести, рече ...

Дератизација во регионите со туларемија

Телма - 20.03.2015

По прогласувањето епидемија на туларемија, во општина Лозово од утринава започна комплетна дератизација и дезинфекција на домовите на жителите и на околу две илјади шахти. Дератизацијата ја vr[i "Лиса-кон МС" која беше избрана од локалната ...

Расте бројот на заболени од туларемија во Каратманово

Вест - 20.03.2015

Десет лица се евидентирани како заболени од туларемија во Општина Лозово. Од нив, 8 се во село Каратманово и по едно во Ќоселери и во Лозово. Три нови регистрирани случаи во последните 24 часа во Каратманово беа причината да се прогласи епидемија во ...

Црвениот Крст ќе испрати помош за намаливање на ризиците од ширење на туларемија

Канал5 - 20.03.2015

Црвениот крст на Република Македонија преку Општинска организација на Црвен крст Свeти Николе, превзeма акција за намалување на ризиците од ширење на болеста Туларемија во општина Лозово и тоа со дистрибуција на хигиенски средства и вода за пиење, ...

Дератизација во Лозово

Телма - 20.03.2015

Со пумпи за дезинсекција и мамци од жито премачкани со отров темелно се изврши дезинсекција и дератизација на секој дел од домот на семејството Станојкови во селото Картманово, со цел да се спречи ширењето на болеста Туларемија.

Со вода од цистерни против Туларемијата во Арачиново

Телма - 20.03.2015

Двајца луѓе од село Грушино и една постара жена од Арачиново се заболени од Туларемија во оваа општина. Голем дел од луѓето во Арачиново користат вода од бунари и јавни чешми, бидејќи до нивните куќи не стигнува вода од ЈП Водовод и канализација.

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Press24 - 20.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

А1 On - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Црвениот крст испраќа хуманитарна помош во Лозово за да се намалат ризиците од ширење на туларемија

Курир - 20.03.2015

Црвениот крст на Република Македонија преку општинска организација на Црвен крст Свeти Николе, превзeма акција за намалување на ризиците од ширење на болеста Туларемија во општина Лозово и тоа со дистрибуција на хигиенски средства и вода за пиење, ...

Уште четири нови случаи на туларемија

Алфа - 20.03.2015

а да се спречи ширењето на заразата денес екипи од здравствени работници со заштитни маски и одела влегоа во селото Каратманово, во општина Лозово. Мамци од жито премачкани со отров беа поставени во сите куќи, помошни простории, дворови и штали.

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Сител - 20.03.2015

Потврдени се нови четири случаи на туларемија. Заболените се млади на возраст од 21 до 33 години. Болеста за прв пат се појавува и во урбана средина. Еден случај на туларемија е регистриран во Свети Николе.

ТУЛАРЕМИЈА: Вода и дезинфекциски средства од Црвен крст

Телеграф - 20.03.2015

На загрозеното население од Лозово денеска ќе им биде дистрибуирана помош Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното ...

ТУЛАРЕМИЈА: Почна дератизацијата во Лозово и во Опае

Телеграф - 20.03.2015

Во меѓувреме, денеска се потврдени уште четири нови случаи на болеста, со што вкупниот број заболени се искачи на 23. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци Локалните власти во селата Лозово и ...

СЛОБОДЕН УДАР Глувци во фотелји

+инфо - 20.03.2015

Болниците почнаа да се полнат со заразени од тешката болест туларемија, а надлежните со неподнослива леснотија реферираат што се случува во поплавените подрачја, зборуваат за глувци што се шетаат или се шетале по градовите и селата и за мерките што ...

Хуманитарна помош за спречување туларемија во Лозово

Сител - 20.03.2015

Заради намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија, Црвениот крст на Република Македонија денеска ќе дистрибуира хигиенски средства и вода за пиење за загрозеното население во општина Лозово.

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Press24 - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Превентивна дератизација против туларемија

МРТ - 20.03.2015

Најмногу заболени од туларемија има во селото Каратманово, а досега се регистрирани вкупно 19 случаи... Почна превентивната дератизација на бунарите и каптажите во Кавадарци. Се уште е во сила прогласената епидемија на глодарската треска во општина ...

Туларемијата се шири, вкупно 23 заразени

Нетпрес - 20.03.2015

Четири нови случаи на туламерија денеска се потврдени, со што вкупната бројка на заразени се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Тодоров го посети Каратманово, жариштето на епидемијата на туларемија

Нетпрес - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Хуманитарна помош за Лозово да се справи со туларемијата

+инфо - 20.03.2015

Црвениот крст на Македонија соопшти дека преку општинска организација на Црвен крст Свeти Николе, превзeма акција за намалување на ризиците од ширење на болеста туларемија во општина Лозово, што се состои во дистрибуција на хигиенски средства и вода ...

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Курир - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Туларемија: Се преземаат сите мерки против ширење на болеста

МРТ - 20.03.2015

Во последните 24 часа се регистрирани четири нови случаи на заболени од туларемија. Лозово е општина со најмногу заразени. Десет од вкупно 23. Министерот тодоров беше во каратманово. Таму наделжните преземаат мерки за спречување на можното ширење на ...

Глувци и во центарот на Скопје!

Вечер Прес - 20.03.2015

-Во Центар врие од глувци. По подрумите од зградите, шахтите..., излегуваат од веце шолјите, вели една жителка на општина Центар. Туларемијата достигна епидемиски размери во Лозово и кумановско Опае, но се шири и во Скопско.

Како се пренесува туларемијата и како да се заштитите

еМагазин - 20.03.2015

Денеска се потврдени 4 нови случаи со туларемија, со што вкупната бројка се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Туларемија продолжува да се шири во Македонија: Вкупно 23 заразени

МК News - 20.03.2015

Комисијата за заразни болести веќе прогласи епидемија на туларемија во Лозово и во Каратманово, кои се наоѓаат во источниот дел од земјата. Ваквата одлука била донесена откако се докажало дека нови шест лица се заболени од туларемија.

Туларемија продолжува да се шири: Вкупно 23 заразени

еМагазин - 20.03.2015

Денеска се потврдени 4 нови случаи со туларемија, со што вкупната бројка се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Дознајте што е туларемија, каде ја има, како можете да се заразите?

Република - 20.03.2015

Туларемијата е акутна заразна болест предизвикана од бактерија, од која заболуваат и луѓето и животните. Ова заболување припаѓа на групата зоонози – болести кои се пренесуваат од животни на човек, односно природно-огнишни инфекции – кога ...

Прв случај на туларемија во градска средина

Денешен - 20.03.2015

Од денешните 4 случаи на туларемија, еден е во градска средина. Заразено е лице од Свети Николе. Епидемиолошки тимови денеска на терен прават анкета во семејствата на новозаболените. Каде се движеле, што јаделе, од каде пиеле вода, се со цел да ...

Извршена дератизација во домот на заболената од туларемија

Kumanovo News - 20.03.2015

Хигиено-епидемиолошката служба од Центарот за јавно здравје Куманово, изврши дератизација во домот на семејството од Опае, заболена од туларемија. “Преземени се соодветни мерки од страна на нашите служби, направена е анкета и едукација.

Туларемијата се шири, досега вкупно 23 заразени

Република - 20.03.2015

Денеска потврдени се 4 нови случаи со туларемија, со што вкупната бројка се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Дознајте што е туларемија, каде ја има, како можете да се заразите?

Пулс24 - 20.03.2015

Туларемијата е акутна заразна болест предизвикана од бактерија, од која заболуваат и луѓето и животните. Ова заболување припаѓа на групата зоонози – болести кои се пренесуваат од животни на човек, односно природно-огнишни инфекции – кога ...

Каратманово во карантин, жителите во паника

Вечер Прес - 20.03.2015

За мештаните од Каратманово секојдневно од Велес се доставуваат цистерни со вода за пиење. Истовремено, се врши детално чистење во домовите, дворовите, селските улици, а се чистат и мини депониите што ги има по нивите, каде што се множат глувците ...

Болеста туларемија се шири – еден случај детектиран во с. Опае

Кумановски м. - 20.03.2015

Заразната болест предизвикана од глодари се шири и кон кумановскиот крај, откако Комисијата за заразни болести детектираше прв случај на туларемија во с. Опае, Општина Липково. Со оглед дека ова село беше зафатено со две последователни поплави, ...

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Денешен - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Туларемијата се шири, вкупно 23 заразени

Точка - 20.03.2015

Четири нови случаи на туламерија денеска се потврдени, со што вкупната бројка на заразени се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Туларемијата се шири- 4 нови случаи

Локално - 20.03.2015

Денеска се потврдени 4 нови случаи со туларемија, со што вкупната бројка се искачи на 23 заразени. Покрај Лозово, Каратманово, Коселери, Опае, Арачиново и Грушино, болеста се појави и во Мојанци.

Тодоров го посети Каратманово, жариштето на епидемијата на туларемија

Точка - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Република - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Тодоров го посети жариштето на епидемија на туларемија

Пулс24 - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Фактор - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Прогласена епидемија на туларемија во Лозово и во Каратманово

Н.Македонија - 20.03.2015

Со оглед на тоа дека во Косово веќе има над 300 заболени од туларемија и во голем дел од тамошните општини е прогласена епидемија, се очекува да има нови заразени од северниот дел на државата, особено во скопско Арачиново Глодачите се главни ...

Тодоров во посета на Каратманово

Н.Македонија - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија, Институтот за јавно ...

Тодоров во посета на жариштето на епидемијата на туларемија во Каратманово

Lider - 20.03.2015

Министерот за здравство Никола Тодоров заедно со епидемиолози, претставници на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, Агенцијата за храна и ветеринарство, Центарот за јавно здравје Велес надлежен за оваа територија.

Уште шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

24 Вести - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Прогласена епидемија од туларемија во Општина Лозово

Телма - 19.03.2015

Надлежните здравствени институции прогласија епидемија на болеста туларемија во Општина Лозово, каде бројот на забоелени се искачи на 11. Од вчера до денеска во оваа општина регистрирани се три нови случаи.

Шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Канал5 - 19.03.2015

Шест нови случаи на туларемија, од кои три се во општина Лозово, другите два се од околината на Скопје, а еден од кумановското село Опаје. Со ова вкупниот број на заболени во моментов изнесува 19 лица.

Епидемија од туларемија – како да се заштитиме?

Канал5 - 19.03.2015

Попладнево прогласена е епидемија од туларемија или зајачка треска. Денеска регистрирани шест нови случаи. На оваа тема Мирјана Мирчевска Јовановиќ разговараше со доктор Гордана Кузмановска.

Епидемија од Туларемија во Лозово - ново жариште Опае!

Телма - 19.03.2015

Туларемијата во општина Лозово достигна епидемиски размери, а се појави и ново жариште на болеста. Дијагностицирана е и кај едно лице од кумановско Опае. Освен овој случај, од вчера до денеска има уште пет новозаболени, со што бројката се искачи на ...

Во Лозово прогласена епидемија на туларемија

Дневник - 19.03.2015

Надлежните здравствени институции вчера прогласија епидемија на болеста туларемија во општина Лозово. Во изминативе два дена во оваа општина се регистрирани три нови случаи, при што вкупниот број заболени се искачи на 16.

Шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Утрински - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Епидемија на туларемија во Лозово

Алсат-М - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Прогласена епидемија на туларемија во општина Лозово

Нетпрес - 19.03.2015

Надлежните здравствени институции прогласија епидемија на болеста туларемија во општина Лозово, каде бројот на забоелени се искачи на 11. Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што ...

Прогласена епидемија од туларемија во Општина Лозово

Алфа - 19.03.2015

Во Институтот за јавно здравје во последниве 24 часа потврдени се 6 нови случаи на туларемија, со што бројот на заболени се искачи на 19. Центарот за јавно здравје Велес прогласи епидемија во општина Лозово поради брзото ширење на болеста туларемија ...

Уште шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Сител - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Шест нови случаи- епидемија на туларемија во Лозово

МРТ - 19.03.2015

Комисијата за заразни болести попладнево одржа состанок. Побарано е од Центарот за јавно здравје Велес да прогласи епидемија... Шест нови потврдени случаи на туларемија. Вкупниот број на заразени се искачи на 19.

Шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

+инфо - 19.03.2015

Шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Уште шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

А1 On - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

ПРОГЛАСЕНА ЕПИДЕМИЈА ОД ТУЛАРЕМИЈА ВО ЛОЗОВО 19 ЗАБОЛЕНИ - ЗАРАЗАТА СЕ ШИРИ

Сител - 19.03.2015

ПРОГЛАСЕНА ЕПИДЕМИЈА ОД ТУЛАРЕМИЈА ВО ЛОЗОВО 19 ЗАБОЛЕНИ. ЗАРАЗАТА СЕ ШИРИ НА ПРЕС НА СДСМ ИСТО КАКО НА ПРЕС НА „ЗЛАТНА ЗОРА“ ВО ГРЦИЈА И „АТАКА“ ВО БУГАРИЈА УШТЕ ЕДЕН СЛУЧАЈ НА ПЕДОФИЛИЈА ВО СПЦ Гледајте во живо во Дневникот на Сител во 19:00 ...

Туларемијата зема замав - епидемија во Лозово

Press24 - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Прогласена епидемија од туларемија во Лозово - Заразата се шири

Сител - 19.03.2015

Епидемија на туларемија во Лозово и Каратманово. Комисијата за заразни болести донесе ваква одлука по денешните 6 нови случаи. Досега има 19 заболени од кои дури 11 се од Лозово. Освен во Источна Македонија ова заразно заболување стигна и во ...

Прогласена епидемија на туларемија во општина Лозово- внимавајте на личната хигиена!

Курир - 19.03.2015

Надлежните здравствени институции прогласија епидемија на болеста туларемија во општина Лозово, каде бројот на забоелени се искачи на 11. Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што ...

ТУЛАРЕМИЈА: Шест нови случаи, можна епидемија во Лозово

Телеграф - 19.03.2015

Комисијата донесе препораки веднаш на водоснабдителните објекти или каптажите на овие засегнати места заедно со локалната самоуправа да се изврши нивно чистење, како и чистење на санитарните зони околу нив и отстранување на сè што е непотребно - ...

Во општина Лозово,прогласена епидемија на туларемија

Вечер Прес - 19.03.2015

Надлежните здравствени институции прогласија епидемија на болеста туларемија во Општина Лозово. Од вчера до денеска во оваа општина регистрирани се три нови случаи, при што вкупниот број на забоелени се искачи на 16.

Шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Република - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Жена заболена од туларемија во Опае

Kumanovo News - 19.03.2015

Во кумановскиот регион регистриран е првиот случај на заболен од туларемија. Се работи за 45 годишна жена од липковското село Опае, кај која симптомите се појавиле уште во јануари годинава.

Шест нови случаи на туларемија

Пулс24 - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Уште шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Денешен - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Во општина Лозово прогласена епидемија на туларемија

Sky - 19.03.2015

Здравствените власти денеска прогласија епидемија на болеста туларемија во општина Лозово, каде бројот на заболени се искачи на 11 лица, пренесува „Телма“. Новозаболени лица од туларемија се регистрирани и во Грушино и Арачиново, кои се водат како ...

Дознајте – Што е туларемија, каде ја има, кој може да заболи

Вечер Прес - 19.03.2015

Туларемијата е акутна заразна болест предизвикана од бактерија, од која заболуваат и луѓето и животните. Ова заболување припаѓа на групата зоонози – болести кои се пренесуваат од животни на човек, односно природно-огнишни инфекции – кога ...

Уште шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Н.Македонија - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Уште шест нови случаи на туларемија, епидемија во Лозово

Lider - 19.03.2015

Уште шест нови случаи на туларемија се лабораториски потврдени денеска во Институтот за јавно здравје, со што вкупниот број на заболени во Македонија изнесува 19. Од новите шест случаи три се од општина Лозово (два од село Каратманово и еден од село ...

Три нови случаи на туларемија, досега 13 заразени

24 Вести - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Три нови случаи на туларемија, досега 13 заразени

Утрински - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Епидемиолозите на терен – да се спречи ширењето на туларемијата

Канал5 - 18.03.2015

Шестмина заболени од туларемија регистрира центарот за јавно здравје Велес на подрачјето кое го покрива. Четири лица се од Каратманово, едно од Лозово и едно од селото Коселери. Според епидемиолозите , место за паника нема, но сепак граѓаните треба ...

Нови случаи на туларемија

Алсат-М - 18.03.2015

Здравствените власти денеска потврдија за уште 3 нови случаи на туларемија. Со тоа бројката на заболени достигна 13. Двајца од тројцата новозаболени се од Каратманово, а едно лице е од Велес, но и тоа престојувало во Каратманово.

Во велешко шестмина заболени од туларемија

А1 On - 18.03.2015

Во поширокиот велешки регион има шестмина заболени од туларемија од кои четворица се од селото Каратманово, и по еден од селата Лозово и Коселери, информираат од ЈЗУ Центар за јавно здравје во Велес.

Три нови случаи на туларемија

Нетпрес - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13, пренесе МИА. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, ...

Три нови случаи на туларемија

Press24 - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Туларемијата „коси" - шест нови случаи во велешко

Press24 - 18.03.2015

Во поширокиот велешки регион има шестмина заболени од туларемија од кои четворица се од селото Каратманово, и по еден од селата Лозово и Коселери, информираат од ЈЗУ Центар за јавно здравје во Велес.

ЧИЈ Е ТРУПОТ ПРОНАЈДЕН ВО СТРУШКО?

Сител - 18.03.2015

ВОДАТА ВО КАРАТМАНОВО НЕ Е ИЗВОР НА ТУЛАРЕМИЈА ЧИЈ Е ТРУПОТ ПРОНАЈДЕН ВО СТРУШКО? ЗАЕВ Е СООЧЕН СО ЦВРСТИ ДОКАЗИ ЗА ПОТКУПОТ БАРААТ МЕДИУМСКО ВНИМАНИЕ, А ПОТОА ДА ГИ НАВРЕДУВААТ НОВИНАРИТЕ! АТИНА БАРА 30 ДЕНА ЗА ОСМИСЛУВАЊЕ НА МЕРКИТЕ ЗА ДОВЕРБА ...

ТУЛАРЕМИЈА: Бројот на заразени се искачи на 13

Телеграф - 18.03.2015

Новите случаи се регистрирани во село Каратманово и во Велес Нови три случаи на туларемија се регистрирани во земјава, од кои два се од село Каратманово, а еден случај е од Велес. Со овие тројца, вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е ...

Комисијата за заразни болести на чекор до прогласување епидемија од Туларемија?!

Сител - 18.03.2015

Официјално потврдени 13 случаи на туларемија. Најголем број се од Каратманово и Лозово. Матичните лекари од овој регион бараат нови сомнителни случаи. Истите треба да ги пријават во Институтот за јавно здравје.

Селските водоводи во Битола закана за туларемија

МРТ - 18.03.2015

Во Пелагонија сеуште нема појава на болеста туларемија, но фактот што водата во селските водоводи е неисправна за пиење и се работи за рурални региони каде што има присуство на глодари, го подгреваат стравот на жителите.

Нема заболени од туларемија во Велес, здравствените власти апелираат да се внимава на хигиената

МРТ - 18.03.2015

Најзагрозени од туларемијата се земјоделците и фармерите. Во Велес нема случаи на заболени од оваа болест,но,мерките за претпазливост се на највисоко ниво... Во Велес нема забоилено лице од туларемија.

Три нови случаи на туларемија, досега 13 заразени

Сител - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Три нови случаи на туларемија – можно прогласување на епидемија

Алфа - 18.03.2015

Се работи за двајца жители на светиниколското село Каратманово од каде веќе имаше неколку заболени. Третиот заболен е жител на Велес. Со ова бројот на заразени за месец и половина, се искачи на 13.

ЌЕ СЕ ПРОГЛАСИ ЕПИДЕМИЈА?!

Сител - 18.03.2015

ВОДАТА ВО КАРАТМАНОВО НЕ Е ИЗВОР НА ТУЛАРЕМИЈА! ЌЕ СЕ ПРОГЛАСИ ЕПИДЕМИЈА?! ЧИЈ Е ТРУПОТ ПРОНАЈДЕН ВО СТРУШКО? ЗАЕВ Е СООЧЕН СО ЦВРСТИ ДОКАЗИ ЗА ПОТКУПОТ БАРААТ МЕДИУМСКО ВНИМАНИЕ, А ПОТОА ДА ГИ НАВРЕДУВААТ НОВИНАРИТЕ! ГРЦИЈА ПОД МОНИТОРИНГ ЗА ...

Три нови случаи со туларемија, бројката се искачи на 13

+инфо - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Тројца новозаразени со туларемија, вкупно 13

МКД - 18.03.2015

Уште тројца новозаразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија се искачи на 13 заболени.

Три нови случаи на туларемија

Курир - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13, пренесе МИА. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, ...

Досега 13 лица заболени од туларемија

Вечер Прес - 18.03.2015

Досега во Македонија се потврдени 13 лица заболени од туларемија. Последните три случаи што ги потврди Институтот за јавно здравје, двајца се од Лозово, а еден е од Велес. Од Министерството за здравство информираат дека епидемиолозите се на терен и ...

Три нови случаи на туларемија, досега 13 заразени

еМагазин - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Три нови случаи на туларемија

Денешен - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Шест нови случаи на туларемија

Локално - 18.03.2015

Во поширокиот велешки регион има шестмина заболени од туларемија од кои четворица се од селото Каратманово, и по еден од селата Лозово и Коселери, информираат од ЈЗУ Центар за јавно здравје во Велес.

Три нови случаи на туларемија

Пулс24 - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13, пренесе МИА Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, ...

Во Каратманово ќе се прогласи епидемија од туларемија?

Република - 18.03.2015

Официјално во Македонија се потврдени 13 случаи на туларемија. Најголем број се од Каратманово и Лозово. Матичните лекари од овој регион бараат нови сомнителни случаи. Здравствените власти будно ја следат состојбата со ова заразно заболување.

Три нови случаи на туларемија

Република - 18.03.2015

Уште три лица се заразени со туларемија од кои двајца се од село Каратманово, а еден случај од Велес. Со овие тројца вкупниот број заболени од туларемија во Македонија е 13. Ова денеска го истакна министерот за здравство Никола Тодоров, кој за утре ...

Се преземаат итни мерки за спречување епидемија

Н.Македонија - 18.03.2015

Глувците и стаорците досега заразиле десет лица во Скопско, Светиниколско и во селото Каратманово, во општината Лозово. Изминатите 25 години ова заразно заболување било регистрирано само двапати, велат од Институтот за јавно здравје Надлежните ...

Нов случај на туларемија во Македонија

Канал5 - 17.03.2015

Жител на Лозово најверојатно се заразил од туларемија во селото Картманово во светиниколско. Тој е десеттиот пациент со туларемија на инфективната клиника. Двајца од десет случаи заразени со оваа болест се од светиниколскиот регион.

Сомнителен на туларемија примен на инфективно

Алсат-М - 17.03.2015

Пациент кој се сомнева дека е заболен од туларемија денеска е хоспитализиран на Клиниката за инфективни болести. Со тоа бројот на заболени од оваа инфекција во земјава се искачи на 10 од кои кај девет лица е потврдено присуството на болеста која се ...

Потврдени десет случаи на болеста туларемија

24 Вести - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Според Институтот за јавно здравје сомнителни има уште пет. Четворица од заболените се од селото Каратманово, општина Лозово.

Потребна дератизација против Туларемија!

Телма - 17.03.2015

Земјоделците и фармерите од Овчеполието не паметат кога е извршена дератизација против глодарите на земјоделското земјиште. Жителите посочија дека токму тие им ја загадиле водата за пиење, која ја добиваат од изворот кој е лоциран во нивата која ...

Кој е изворот на Туларемијата?

Телма - 17.03.2015

Туларемијата се шири, а изворот се уште не е лоциран. Каратманово и Арачиново остануваат двете клучни жаришта. Министерот Тодоров ги отфрли сомнежите дека наездата на стаорци што ја шират болеста е последица на поплавите.

Десет заболени од туларемија, под лупа домашните животни

Дневник - 17.03.2015

Агенција за храна и ветеринарство да земе материјал за испитување присуство на туларемија кај домашните животни во засегнатите подрачја, препорача вчера Kомисијата Десеттиот заболен од туларемија е потврден вчера, а од јануари досега 10 лица во ...

ЛДП: Заразната туларемија се шири, здравствените власти не преземаат ништо

Фокус - 17.03.2015

Тие, по втор пат јавно го повикуваат ресорното министерство да преземе итни мерки и активности против опасната туларемија Maкедонија е под закана од епидемија на туларемија, а Министерството за здравство веќе три месеци е нем сведок на заразата, ...

Десетмина заболени од туларемија

Фокус - 17.03.2015

Според него, од вкупниот број заболени, на скопската Клиника за инфективни болести се лекувале седум, од кои три се лекувани болнички, а четири амбулантски Десетти случај на заразен од туларемија е регистриран денеска, информираа од министерството ...

Досега десетмина заболени од туларемија

Утрински - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

Дератизација и хлорирање за да се спречи туларемијата

Утрински - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

ЛДП со апел за итни мерки против туларемијата

Телма - 17.03.2015

По ново регистрираните случаи на туларемија, Либерално-демократската партија повторно го повика Министерството за здравство да преземе итни мерки и активности против опасното заболување. Партијата наведува дека земјава е под сериозна закана од ...

Итна дератизација и хлорирање за да се сопре туларемијата

+инфо - 17.03.2015

Итна дератизација (оставање отров за глодари) и дезинфекција е наредена денеска, во рамки на акцијата за спречување на ширењето на туларемијата, информираше Министерството за здравство. На состанок денеска Комисијата за заразни болести ги ...

10-ти регистриран случај на туларемија- надлежните предлагаат мерки за заштита

Сител - 17.03.2015

Жител од Лозово кој денеска побарал помош на Инфективна клиника е десетиот случај со туларемија во земјата. Болеста лабораториски е потврдена и во Институтот за јавно здравје. Во моментот на болничко лекување е само една пациентка.

Комисијата за заразни болести со противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

А1 On - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

Уште еден сомнителен случај на Туларемија – 10 потврдени

Алфа - 17.03.2015

Уште еден сомнителен случај на Глодарска треска односно Туларемија. Жител на светиниколско Лозово е примен на лекување на Инфективната клиника. Тој е 10-тиот пациент со симптоми на болеста која се пренесува од глувците.

Нов случај на туларемија во Македонија

Нетпрес - 17.03.2015

Жител на Лозово најверојатно се заразил од туларемија во селото Картманово во светиниколско. Тој е десеттиот пациент со туларемија на инфективната клиника. Двајца од десет случаи заразени со оваа болест се од светиниколскиот регион.

Примена пациентка од Источна Македонија со туларемија на КАРИЛ - Докторите едвај ја спасиле

Сител - 17.03.2015

Лекари од скопските клиники едвај спасиле пациентка заразена со туларемија. Жената која била од село во Источна Македонија, на почетокот била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести.

Нови три случаи туларемија во Македонија

Сител - 17.03.2015

Попладнево лабораториски се потврдени три нови случаи на туларемија. Двајца од новозаразените се од Лозово, а еден е од Велес, информираат од Центарот за јавно здравје. Со новите случаи заболени се 13 лица.

Десетмина заболени од туларемија во Македонија

Глас на Америка - 17.03.2015

Освен избегнувањето на води за кои постои сомнение дека се контаминирани, надлежните велат дека најдобра заштита е вакцинација. Жител на селото Лозово е најновиот заболен во Македонија од туларемија, со што вкупниот број за заразени од оваа болест ...

ВНИМАВАЈТЕ: Туларемијата зема замав, десетмина заболени - како да се заштитите?

Press24 - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

ЛДП: Туларемијата се шири a здравствените власти не преземаат ништо

Нова ТВ - 17.03.2015

Либерално-демократската партија (ЛДП), по втор пат, јавно го повикува Министерството за здравство да преземе итни мерки и активности против опасната туларемија. Maкедонија е под закана од епидемија на туларемија,велат од ЛДП, а Министерството за ...

ЛДП: Министерството за здравство три месеци е нем сведок на заразата којашто ја шират глувците

А1 On - 17.03.2015

„Maкедонија е под закана од епидемија на туларемија, а Министерството за здравство три месеци е нем сведок на заразата којашто ја шират глувците. Штипскиот и велешкиот регион бројат десеттина заразени, и кој знае уште колку случаи кои чекаат ...

Засилени противепидемиски мерки за туларемијата откако заболеа десет луѓе

Макфакс - 17.03.2015

По десет потврдени случаи на туларемија во Македонија, Комисијата за заразни болести, во втoрник, одржа состанок на кој ја разгледа актуелната епидемиолошка состојба со појавата на заболувањето туларемија во државата.

Туларемијата се шири низ Македонија

МКД - 17.03.2015

Пациентка од село во Источна Македонија деновиве била во животна опасност по компликациите од туларемија. За среќа заразената пациентка била спасена од лекарите на скопските клиники. Во Македонија, официјално има 9 регистрирани случаи на туларемија, ...

ЛДП: Туларемијата се шири здравствените власти не преземаат ништо

+инфо - 17.03.2015

Либерално-демократската партија (ЛДП), по втор пат, јавно го повикува Министерството за здравство да преземе итни мерки и активности против опасната туларемија. Maкедонија е под закана од епидемија на туларемија,велат од ЛДП, а Министерството за ...

Засилени противепидемиски мерки за туларемијата откако заболеа десет луѓе

Кајгана - 17.03.2015

По десет потврдени случаи на туларемија во Македонија, Комисијата за заразни болести, одржа состанок на кој ја разгледа актуелната епидемиолошка состојба со појавата на заболувањето туларемија во државата.

Пациентка со туларемија завршила на КАРИЛ, лекарите едвај ја спасиле

Нова ТВ - 17.03.2015

Лекари од скопските клиники едвај спасиле пациентка заразена со туларемија. Жената која била од село во Источна Македонија, на почетокот била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести.

Девет потврдени случаи на туларемија, пет сомнителни

МКД - 17.03.2015

Според Институт за јавно здравје има девет потврдени случаи на болеста туларемија, а сомнителни се уште пет. Четворица од заболените се од селото Каратманово, општина Лозово. Тим од десет епидемиолози вчера ги посетија домовите на сите заболени и ...

Комисијата за заразни болести со противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

Сител - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

Туларемија: Девет потврдени случаи, пет сомнителни

МРТ - 17.03.2015

Тим од десет епидемиолози вчера ги посетија домовите на заболените и зеле мостри од бунарите... Според Институт за јавно здравје во државава има девет потврдени случаи на туларемија, а сомнителни се уште пет.

Досега десетмина заболени од туларемија

А1 On - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

Сител во Каратманово- жителите се пазат од заразата со туларемија

Сител - 17.03.2015

Водата во селото каратманово е забранета за пиење. По неколкуте случаи на заболени со туларемија, здравствените власти препорачаа да не се употребува водата од селските чешми. Дел од жителите велат дека подолг период не ја користеле оваа вода.

ТУЛАРЕМИЈА: Со мамци или со прскање ќе се уништуваат глодачите

Телеграф - 17.03.2015

Досега се регистрирани 10 случаи на заболени од болеста туларемија, која се пренесува преку контакт со заразени животни, глодачи, зајаци. Заболувањето не се пренесува од човек на човек. Преносител на заболувањето се животните Десеттиот пациент ...

Комисијата за заразни болести препорача засилени епидемиски мерки против туларемија

МРТ - 17.03.2015

Комисијата за заразни болести препорача задолжителна дератизација, хлорирање на сите води, доедукација на лекарите и на населението и засилени хигиенски мерки... Комисијата за заразни болести денеска одржа состанок на кој ја разгледа актуелната ...

Апел за противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

Вечер Прес - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

Туларемијата зема се поголем замав

Фактор - 17.03.2015

Глувци шират зараза низ земјата – Досега регистрирани 9 случаи на туларемија. Последните 4 случаи се од Каратманово. Епидемиолозите на терен. Ги проверуваат домовите кај што живеат заболените да не има и други заразени.

Уште 3 нови случаи на туларемија – досега заразени 13 лица

Вечер Прес - 17.03.2015

Со новите случаи заболени се 13 лица. Најголемиот дел од новозаразените се од Источна Македонија,повеќето се од селото Каратманово во општина Лозово и од Светиниколско, а претходно случаи беа регистрирани и во околината на Скопје.

Нов случај на туларемија во Македонија

Точка - 17.03.2015

Жител на Лозово најверојатно се заразил од туларемија во селото Картманово во светиниколско. Тој е десеттиот пациент со туларемија на инфективната клиника, пишува Канал 5. Двајца од десет случаи заразени со оваа болест се од светиниколскиот регион.

Досега десетмина заболени од туларемија

Денешен - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

Болеста туларемија се шири – ќе следи дератизација на канализацските мрежи

Кумановски м. - 17.03.2015

Комисијата за заразни болести на денешниот одржан состанок ја разгледала актуелната епидемиолошка состојба со појавата на заболувањето туларемија во државата и препорача превентивни мерки.

Досега десетмина заболени од туларемија

Република - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

Засилени противепидемиски мерки за туларемијата откако заболеа десет луѓе

Тера - 17.03.2015

По десет потврдени случаи на туларемија во Македонија, Комисијата за заразни болести, во втoрник, одржа состанок на кој ја разгледа актуелната епидемиолошка состојба со појавата на заболувањето туларемија во државата.

Досега 10 лица заболени од туларемија

Вечер Прес - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден вчера,а заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

ЛДП повикува на итни мерки против туларемијата

Канал 77 - 17.03.2015

Либерално-демократската партија (ЛДП), по втор пат, јавно го повикува Министерството за здравство да преземе итни мерки и активности против опасната туларемија. Maкедонија е под закана од епидемија на туларемија,велат од ЛДП, а Министерството за ...

Комисијата за заразни болести со противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

Локално - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

10 лица во Македонија се заразени со туларемија: Како да се заштите

еМагазин - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско, информираат од Министерството за здравство, кое ја следи ...

Комисијата за заразни болести со противепидемиски мерки поради појавата на туларемија

Република - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

Туларемија во Битола нема

Тера - 17.03.2015

Туларемијата е инфективно заразно заболување, од кое заболуваат животните и луѓето. Таа е болест која не е непозната за Македонија и за регионот. Моментално во Македонија има девет потврдени случаи на болеста туларемија, а сомнителни се уште пет.

Цивилизациска катастрофа на 70 км од Скопје: Глувчешки живот во Каратманово

еМагазин - 17.03.2015

Седумдесет и двегодишната Лилјана Трајчевска од селото Каратманово, Општина Лозово, до пред неколку дена ја користела за пиење водата од селските чешми. Живее сама, трите ќерки и' се мажени, па не разбрала дека веќе со месеци водата е неисправна, не ...

Кои се симптомите на туларемијата

еМагазин - 17.03.2015

Туларемијата e болест опасна за луѓето, чии носители се стаорци, зајаци, но и други диви и домашни животни. Туларемијата се пренесува преку директен контакт, односно допир со мртви животни кои се инфицирани, со каснување од инфициран крлеж, коњска ...

Досега десетмина заболени од туларемија

Локално - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

Нема абер од дезинфекција на поплавените подрачја во Пелагонија

Sky - 17.03.2015

И по месец и половина од големите поплави во Пелагонија нема абер од дезинфекција и дератизација на загрозените подрачја. По објавувањето на нови случаи на туларемија во државата, жителите на Пелагонија стравуваат за безбедноста на своето здравје .

Попладнево потврдени 3 нови случаи на туларемија – Досега заразени 13 лица

МК News - 17.03.2015

Попладнево лабораториски се потврдени три нови случаи на туларемија. Двајца од новозаразените се од Лозово, а еден е од Велес, информираат за zdravstvo24.mk од Центарот за јавно здравје. Со новите случаи заболени се 13 лица.

Пациентка со туларемија завршила на КАРИЛ – Лекарите едвај ја спасиле

МК News - 17.03.2015

Лекари од скопските клиники едвај спасиле пациентка заразена со туларемија. Жената која била од село во Источна Македонија, на почетокот била хоспитализирана на Клиниката за инфективни болести.

Досега десетмина заболени од туларемија

Lider - 17.03.2015

Од јануари досега 10 лица во Македонија се заразени со туларемија. Десеттиот заболен е потврден денеска. Заболените се од скопско, од селото Каратманово во општина Лозово и од светиниколско.

Комисијата за заразни болести со мерки поради појавата на туларемија

Lider - 17.03.2015

Државниот санитарен и здравствен инспекторат да ги задолжи општините да спроведат дератизација на канализациските мрежи во градовите со посебен фокус на Гостивар, Тетово, Берово, Велес, Свети Николе, Струмица, а Агенцијата за храна и ветеринарство ...

Шест нови случаи на туларемија

Канал5 - 16.03.2015

Новите шест случаи на туларемија, болест пренесена од глувци се од места каде не биле поплавени подрачја. Нема поврзаност помеѓу болните сите се од различни региони, заедничко е што сите виделе глувци и биле просторија каде престојувале и глувците.

Нови случаи на туларемија

Телма - 16.03.2015

Во овчеполието регистрирани се пет случаи на заболени од туларемија , од кои четворица во Каратманово и едно лице во село Лозово. Ова го утврдија денеска епидемиолози од Институтот за јавно здравје-Скопје, Велес и од Свети Николе кои излегоа на ...

Три нови случаи на туларемија

Фокус - 16.03.2015

Станува збор за бактерија која е oтпорна на надворешната средина и долго се одржува во лешеви на умрени животни, во почвата, во површинските води, како и во прехранбените продукти Уште три нови случаи на туларемија се пријавени во Институтот за ...

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

24 Вести - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Утрински - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Епидемиолози ги чешлаат домовите на заболените од туларемија

Телма - 16.03.2015

Откако Телма објави дека во велешко има седум случаи на заболени од туларемија, а официјално има податоци за само двајца, денеска тим од 10 епидемиолози од Институтот за Јавно здравје се на терен во општината Лозово и во моментов вршат проверка во ...

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Курир - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

ТУЛАРЕМИЈА: Три нови случаи во Македонија

Телеграф - 16.03.2015

Основниот совет е доколку во близина забележат глувци, веднаш да се изврши дератизација. Да не ги допираат, веднаш да се изврши нивно уништување, и се разбира да побараат помош од Центарот за јавно здравје, рече Костовска Три нови случаи на ...

Потврдено: Три нови случаи на туларемија

Сител - 16.03.2015

Уште три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје. За тројца се чека потврда. Тим на епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Нетпрес - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Туларемијата зема замав - потврдени три нови случаи

Press24 - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Тројца новозаболени од туларемија

+инфо - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Шест нови случаи на туларемија

МРТ - 16.03.2015

Тим на епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму. Има случаи и од Скопје. Сите пациенти се во стабилна здравствена состојба...

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

А1 On - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Туларемија: Нема регистриран случај во струмичкиот регион

МРТ - 16.03.2015

Официјално, засега се пријавени девет лица болни од туларемија од почетокот на годинава. Жителите на поплавените подрачја забележале поголемо присуство на глодари... Нема регистрирано случај од болеста туларемија во струмичкиот регион, информирраат ...

Шест нови случаи со туларемија – Внимавајте што јадете и каква вода пиете

Сител - 16.03.2015

Туларемијата од скопско се прошири и во Лозово и светиниколско. Глувциите и стаорците досега заразија 9 лица. Последните 4 случаи се од Каратманово. Епидемиолозите на терен. Ги проверуваат домовите кај што живеат заболените да не има и други ...

Нови случаи на туларемија во Македонија

Алфа - 16.03.2015

Двајца од пациентите потекнуваат од селата Лозово и Каратманово блузи Свети Николе, а еден е од околината на Скопје. Туларемија се шири помеѓу населението. Три нови случаи се регистрирани во Институтот за јавно здравје.

Глувците шират зараза во Штипско

МК News - 16.03.2015

Oд туларемија се заразени неколку луѓе во селото Каратманово, во општина Лозово. Официјално станува збор за два случаи, но неофицијално има многу повеќе. Инаку во средината на февруари Институтот за јавно здравје соопшти дека добиле три пријави за ...

Туларемија пред три месеци се појави во земјава

Тера - 16.03.2015

Туларемијата повеќе децении не е регистрирана во земјава, но првите три случаи се регистрирани пред три месеци во скопскиот регион. Пред три месеци фармерите и земјоделците од овој регион реагираа на наезадата од стаорци, кои им го уништија ...

Шест нови случаи на туларемија

Sky - 16.03.2015

Шест нови случаи на туларемија официјално биле пријавени во Институтот за јавно здравје, а сите пациенти се во стабилна здравствена состојба. Во овчеполието регистрирани се пет случаи на заболени од туларемија, од кои четворица во Каратманово и едно ...

Епидемиолози вршат проверки во домовите на заболените од туларемија

Локално - 16.03.2015

Денеска тим од 10 епидемиолози од Институтот за Јавно здравје се на терен во општината Лозово и во моментов вршат проверка во домовите на мештаните каде живеат зболените. Туларемијата повеќе децении не е регистрирана во земјава, но Првите три случаи ...

Три нови случаи на туларемија, за уште тројца се чека потврда

Вечер Прес - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Потврдено дека уште тројца се заболени од туларемија, а за други тројца се чека потврда

Република - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје. За тројца се чека потврда. Тим на епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Денешен - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Точка - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Нови случаи на туларемија, како да се заштитите

еМагазин - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Н.Македонија - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Три нови случаи на туларемија, за тројца се чека потврда

Lider - 16.03.2015

Три нови случаи на туларемија официјално се пријавени во Институтот за јавно здравје на Република Македонија. Тим епидемиолози се на терен во светиниколскиот регион и село Каратманово, бидејќи најголем број од случаите се од таму.

Туларемијата зема замав во Штипско

Lider - 16.03.2015

Oд туларемија се заразени неколку луѓе во селото Каратманово, во општина Лозово. Официјално станува збор за два случаи, но неофицијално има многу повеќе. Инаку во средината на февруари Институтот за јавно здравје соопшти дека добиле три пријави за ...