TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Судската администрација бара реално бодирање

Утрински - 22.02.2008

Зајакната судска независност, подобрен систем за вработување и унапредување на судските службеници, како и воведување нови практики при управувањето со предметите, се дел од главните новитети што ќе ги понуди новиот закон за судска служба.

Администрацијата се враќа на работа

Време - 21.02.2008

ШТРАЈК ВО СУДСТВОТО Од денеска судовите ќе работат со полно работно време. По предупредувачкиот штрајк, судската администрација во сите судови во земјата се враќа на работа. Министерството за правда уште во понеделникот, на првиот ден од штрајкот, прифати околу 70 проценти од барањата на Синдикатот.

УПОЗ: Штрајкот беше успешен

А1 - 20.02.2008

Трет и последен ден од штрајкот на судската администрација. И денеска во судовите не се работеше, освен во случај кога стануваше збор за притворски и итни предмети. УПОЗ оценува дека штрајкот бил успешен, остануваат преговорите за следната недела меѓу Синдикатот и Министерството за правда за ...

Судските службеници три часа го блокираа Скопје

Утрински - 20.02.2008

Според Синдикатот, во една институција не може да има различен третман на вработените Александар Пешев Протестите на судските службеници се преселија од судовите пред Собранието, Министерството за правда и Владата. Синдикалните претставници засега само начелно се договорија за решавањето на ...

Со јапонска музика до поголеми плати

Дневник - 20.02.2008

Околу 2.700 вработени во судските служби денеска ќе продолжат да штрајкуваат , но не на улица, туку на работните места По тактови на јапонска музика, со транспарент „Нема да дозволиме неправдата да влезе во палатата на правдата“, вчера повеќе од 1.000 вработени во судовите од целата земја ...

Штрајкуваат под закани

Време - 20.02.2008

СИНДИКАЛЦИТЕ СЕ ЖАЛАТ НА КРШЕЊЕ НА ПРАВАТА Синдикатот на вработените во управата, правосудството и во здруженијата на граѓани (УПОЗ) ќе поднесе кривична пријава до претседателката на Основниот суд Скопје 1 Добрила Кацарска поради закани дека ќе ги отпушти од работа ако штрајкуваат, како и за ...

Со јапонска музика до поголеми плати

Вест - 20.02.2008

СУДСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ПРОТЕСТИРАШЕ ВО СКОПЈЕ Над 1 000 вработени во судската администрација во државава вчера, на вториот ден од штрајкот, протестираа пред Собранието, Министерството за правда и Владата со транспаренти и јапонска музика. Бараат поголеми плати.

Судската администрација на масовен штрајк

А1 - 19.02.2008

Со јапонска музика и свирчиња, судската администрација на штрајк пред Собранието, Министерството за правда и Владата. Оценет од УПОЗ како масовен штрајк, во Скопје пристигнаа судски работници речиси од цела Македонија. Бараат поголеми плати и надоместоци, бидејќи ланското покачување од 10% го ...

Судската администрација почна штрајк

Дневник - 19.02.2008

Околу 2.700 вработени во административните, техничките и во помошните служби во судовите и во судската полиција вчера штрајкуваа барајќи поголеми плати и исплата на надоместоци според Колективниот договор. Поради штрајкот, во судовите се работеа само итните предмети - притворите, тестаментите, ...

Вработените од судската администрација го ставија штрајкот во мирување

Канал5 - 19.02.2008

Вработените од судската администрација го ставија штрајкот во мирување - доколку владата не ги исполни нивните барања за поголеми плати, изедначување на административците со судиите во однос на надоместоци како и корекции во неизгласаниот закон за судска служба, најавуваат помасовни протести во ...

Судската администрација го продолжи штрајкот

Канал5 - 19.02.2008

Записничарите, секретарите, судската полиција, возачите, куририте, хигиеничарите и другите технички служби во основните и апелациските судови денеска го продолжија тридневниот штрајк. Скопје, 19 февруари (МИА) - Записничарите, секретарите, судската полиција, возачите, куририте, хигиеничарите и ...

Судовите три дена под клуч

Време - 19.02.2008

ПОРАДИ ШТРАЈК НА СЛУЖБЕНИЦИТЕ Вработените во судската администрација, незадоволни од односот на државата кон нив, вчера почнаа тридневен штрајк. Тие бараат поголеми плати, нивните надоместоците да се изедначат со оние на судиите и да се направат корекции во се уште неизгласаниот закон за судска ...

Штрајкот на судската администрација ги парализира судовите

Утрински - 19.02.2008

И покрај договор за 70 отсто од спорните прашања, проблемот со платите не беше решен Александар Пешев Вработените во судската администрација вчера го продолжија најавениот штрајк со цел добивање повисоки плати и надоместоци. И покрај тоа што во Министерството за правда синдикалните претставници се ...

Муратовски: Биг деди треба да даде пари

Вест - 19.02.2008

СУДСКАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ШТРАЈКУВА Судската администрација од целата држава вчера започна тридневен штрајк поради незадоволство од ниските плати. Вработените изутрина ги напуштија работните места и излегоа пред судовите. Околу пладне, поради ладното време, влегоа во холовите од судовите и два часа ...

Судовите повторно под клуч

Вечер Прес - 19.02.2008

Министерството за правда вчера ги повика УПОЗ на разговор, кога начелно беше постигнат договор. Преговорите продолжуваат наредниот вторник, но денес и утре продолжуваат и протестите на судските службеници Околу 2.700 судски административци денеска ќе го искажат својот револт од ниските плати пред ...

Штрајк на судската администрација

А1 - 18.02.2008

Зголемување на платите и надоместоците. Штрајк на судската администрација, втор за помалку од една година. Околу 2.700 судски административци се незадоволни и од различниот пристап на власта кон нив во однос на судиите. Нивото на толеранција е минато, велат дактилографките, судската полиција и ...

Почна штрајкот на судската администрација

Канал5 - 18.02.2008

Судската администрација незадоволна од нееднаквиот однос со судиите утрово го почна најавениот тридневен штрајк. Записничарите, секретарите, судската полиција, возачите, куририте, хигиеничарите и другите технички служби бараат поголеми плати, изедначување на административците со судиите во однос на ...

Судската администрација ќе протестира за повисоки плати

Дневник - 18.02.2008

Судската администрација во судовите во целата држава денеска ќе стапи во тридневен штрајк за повисоки плати и за еднаков третман со другите вработени во правосудните институции. Синдикатот на УПОЗ соопшти дека штрајкот ќе се одржи бидејќи и Владата останала глува на барањата на околу 2.700 ...

Судската администрација во штрајк

Вечер Прес - 18.02.2008

Причина за штрајкот, според УПОЗ, е неправедниот однос кон 2.700 вработени во судската администрација. Со штрајкот се бара еднаков третман на сите вработени во правосудството Синдикатот на вработените од управата, правосудните органи и здруженијата на граѓани (УПОЗ) соопшти дека ќе се одржи ...