TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Одборот ќе бара од УНЕСКО заштита на објектот во Битола

Утрински - 21.11.2003

Заврши одбележувањето на албанското писмо Вицепремиерот Муса Џафери најави дека членовите на Одборот за одбележување на 95 години од албанското писмо наскоро ќе предложат именување на разни објекти и институции според името на манифестацијата.

Џафери: „Можен е соживот во Македонија“

А1 - 20.11.2003

Иако манифестација за јубилејот 95 години албанско писмо е празник на Албанците покажа, дека ние можеме да се зближиме меѓу себе и да градиме соживот, оцени претседателот на организациониот одбор и вицепремиер Муса Џафери. „Начинот на кој беше спроведена манифестацијата за одбележување на јубилејот ...

ЗАВРШИ ДВОДНЕВНИОТ НАУЧЕН СИМПОЗИУМ ЗА АЛБАНСКОТО ПИСМО

Канал5 - 19.11.2003

Во македонската академија на науките и уметностите денеска заврши дводневниот симпозиум на тема “Конгресот во функција на консолидирање и збогатување на албанското писмо”, одржан во рамките на одбележувањето на 95 години од Конгресот во Битола на кој б Во македонската академија на науките и ...

Дводневен симпозиум во МАНУ

Утрински - 18.11.2003

По повод 95 години од определувањето на албанското писмо По повод одбележувањето на јубилејот 95-години од Конгресот во Битола на кој беше определена албанската азбука, вчера во МАНУ почна дводневен симпозиум на тема "Конгресот во функција на консолидирање и збогатување на албанското писмо".

Одбележани 95 години од албанското писмо

Вест - 17.11.2003

По повод 95 години од одржувањето на Конгресот за определување на албанското писмо во Битола, завчера се одржа свечена академија и концерт во хотелот "Александар палас" и Домот на АРМ во Скопје. "Одбележувањето на 95-годишнината од одржувањето на Конгресот за определување на албанското писмо во ...

Одбележан јубилејот од создавањето на албанското писмо

Утрински - 17.11.2003

Свечена академија по повод 95-годишнината од Конгресот за унифицирање на албанскиот литературен јазик Жаклина Ѓорѓевиќ Со основањето на албанската азбука пред 95 години, Албанците ја покажаа својата ориентација кон Европа. Со Македонците и, воопшто, со граѓаните во државава имаме заедничка ...

Одбележана 95-годишнината од стандардизацијата на албанскиот јазик

Дневник - 17.11.2003

Државна прослава за албанскиот јазик Со научниот симпозиум за стандардизирањето на албанскиот јазик, денеска во МАНУ ќе продолжи неколкудневното одбележување на 95-годишнината од основањето на албанската азбука, кое прв пат се одржува под покровителство на македонската Влада.