TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани

Канал5 - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

Макфакс - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

(ВИДЕО) Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

Бриф - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 и финансиска поддршка за работодавачите

Вечер Прес - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

24Инфо - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

Centar - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од најмалку 18.000 денари ќе земат 80 000 граѓани

Press24 - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“ во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денеска го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

MTM - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

Точка - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Тренчевска во посета на модна конфекција: „Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани“

Локално - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

(ВИДЕО) Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

Frontline - 13.02.2022

Министерката Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство, известуваат од Министерството за труд и социјална политика.

Тренчевска: Мартовска плата од 18.000 денари за 80.000 наши сограѓани и финансиска поддршка за работодавачите

Бизнис Вести - 13.02.2022

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска ја посети модната конфекција „Милано“, во Штип, семеен бизнис започнат во 1996 година, кој денес го води втората генерација од ова семејство.

Давитковски: Зголемувањето на минималната плата ја отвори „Пандорината кутија’’

Локално - 13.02.2022

За професорот Борче Давитковски се очекувани и пред се разбирливи се погласните барања на синдикатите за скалесто покачување на сите останати плати, откако Владата одлучи да ја зголеми минималната плата.

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Слободен Печат - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Сител - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

ТВ21 - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

24 Вести - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Експертите го поздравуваат зголемувањето на минималецот

Канал5 - 12.02.2022

Експертите го поздравуваат зголемувањето на минималецот и на тоа гледаат како на катализатор кој во иднина ќе треба да резултира со раст и на другите плати. Зголемениот минималец ќе го подобри животниот стандард на работниците со ниски примања, но ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Вечер Прес - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, ако нема се најавува штрајк

Нетпрес - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Република - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

МИНИМАЛНА ПЛАТА: Власта уште го игра чочекот за минималецот, а стигнаа барања за покачување на другите плати и на ...

Денешен - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

Република - 12.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави ...

По минималната плата, се бара зголемување и на останатите плати

Независен - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Lider - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Платите да се усогласат со минималната плата, во спротивно синдикатите најавуваат штрајк

Н.Македонија - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати, вели Илиеска

Скопје1 - 12.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави Анастасија ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Опсервер - 12.02.2022

– По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат ...

Во Македонија на повидок генерални штрајкови ако не се усогласат останатите плати со минималната плата

MakPress - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Ќе има ли усогласување на платите со минималната плата?

PressingTV - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

MakPress - 12.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави Анастасија ...

Се погласни барањата за усогласување на платите со минималната плата, во спротивно се најавува штрајк

Бизнис Вести - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Ампева: Нема крај на сивата економија, работниците пак ќе враќаат дел од платите кај газдите

Локално - 12.02.2022

Пратеницитена на 10.02.2022 година ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија. Со предлог законот кој се носи по скратена постапка минималната плата ...

Барањата за зголемување на минималната плата продолжуваат, најавени штрајкови

CivilMedia - 12.02.2022

По договорот за зголемување на минималната плата, се погласно се бара зголемување и на останатите плати. Дел од синдикатите излегоа со барање да се почитуваат Законот за минимална плата и колективните договори, во спротивно најавуваат радикализирање ...

Спирала на нови барања по одлуката за повисок „минималец“: КСС најавува генерален штрајк ако нема усогласување на ...

360 степени - 11.02.2022

Прашањето, според синдикатот, треба да се реши до 15 март и да се направи ребаланс на буџетот затоа што се работи за поголема сума на пари што треба да бидат одвоени. Тие ги поздравуваат амандманите што ги најави опозицијата Усогласување на ...

СДСМ: И во време на криза ја зголемуваме минималната плата

Канал5 - 11.02.2022

И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани. Веќе од април, 80.000 работници ќе добијат минимална плата од најмалку 18.000 денари или речиси ...

КСС се закани со генерален штрајк ако до средината на март ако не се усогласат платите со минималната

Слободен Печат - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

ККС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

Алсат-М - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

ККС бара усогласување на платите со минималната до март

Р.С.Европа - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

(ВИДЕО) Зеќири: И во време на криза ја зголемуваме минималната плата

А1 On - 11.02.2022

„И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани. Веќе од април, 80.000 работници ќе добијат минимална плата од најмалку 18.000 денари или ...

(Видео) СДСМ: И во време на криза ја зголемуваме минималната плата

Макфакс - 11.02.2022

И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани, посочи на денешната прес-конференција, Белкиса Зеќири, пратеничка на СДСМ.

ВИДЕО | Коциќ: СДСМ ја зголеми минималната и просечната плата, а ќе се зголемат и пензиите

Слободен Печат - 11.02.2022

Законот за минимална плата опозицијата и позицијата ги втурна во трка кој повеќе се грижи за работниците. Како и да е, 78.000 работници ќе го искористат бенефитот од зголемената минимална плата која сега изнесува 18.000 денари.

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

Вечер Прес - 11.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави Анастасија ...

СЕ НАЈАВУВА ПЕКОЛНА ПРОЛЕТ Ако нема усогласување на платите КСС најави генерален штајк

+инфо - 11.02.2022

Од КСС велат дека потребата од почитување на законите и колективните договори мора да биде денес и сега затоа што ако работниците во јавниот сектор во април ја добијат мартовската плата без усогласување ќе настане голем хаос Конфедерацијата на ...

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

Курир - 11.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави ...

ККС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

Курир - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

Илиеска: Граѓаните со просечна плата сега можат да купуваат многу помалку, тоа лесно може да се види по бензинот и ...

Курир - 11.02.2022

Пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Анастасија Илиеска во „Топ тема“ на Телма истакна дека граѓаните со просечна плата сега можат да купат многу помалку и колку и власта да се фали дека ја покачила, граѓаните секојдневно се изложени на поголеми трошоци и ...

ККС се заканува со штрајк ако до средината на март платите не се усогласат со со минималната

Вечер Прес - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

Повисока плата за наставниците, но не за сите - велат граѓаните

Скопје инфо - 11.02.2022

-Не може еден хигиеничар во училиштето да зема плата од 18.000 денари, а наставниот кадар во истото да земаат по 24.000 денари плата. Проценете кој каква одговорност има, вели еден одделенски наставник кој алудира дека час поскоро треба да се ...

КСС најави штрајк ако нема усогласување на останатите плати со минималната

Република - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

ККС бара усогласување на платите со минималната, во спротивно генерален штрајк

Република - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

ККС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

Lider - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

И во време на криза ја зголемуваме минималната плата и го штитиме стандардот на граѓаните

24Инфо - 11.02.2022

Прес-конференција на СДСМ, Белкиса Зеќири, пратеничка на СДСМ И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани.

(Видео) СДСМ: И во време на криза ја зголемуваме минималната плата

Press24 - 11.02.2022

И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани, посочи на денешната прес-конференција, Белкиса Зеќири, пратеничка на СДСМ.

(Видео) СДСМ: И во време на криза ја зголемуваме минималната плата

MTM - 11.02.2022

И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани, посочи на денешната прес-конференција, Белкиса Зеќири, пратеничка на СДСМ.

Илиеска: Граѓаните со просечна плата сега можат да купуваат многу помалку, тоа лесно може да се види по бензинот и ...

Lider - 11.02.2022

Пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Анастасија Илиеска во „Топ тема“ на Телма истакна дека граѓаните со просечна плата сега можат да купат многу помалку и колку и власта да се фали дека ја покачила, граѓаните секојдневно се изложени на поголеми трошоци и ...

ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

Нетпрес - 11.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави ...

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

Press24 - 11.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави Анастасија ...

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

Lider - 11.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави ...

Илиеска: ВМРО-ДПМНЕ бара скалесто покачување на сите плати и за пензионерите повисоки пензии

24Инфо - 11.02.2022

Кога ја зголемуваме минималната плата тоа е една скала која треба понатаму да се придвижи. ВМРО-ДПМНЕ смета дека треба да има рамноправност во зголемувањето на минималната плата и другите плати кои треба скалесто да се покачуваат, изјави Анастасија ...

ККС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

Нетпрес - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

ККС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

Независен - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

50 илјади работници кои добиваат минимална плата, земаат и пари во плик?!

Денар - 11.02.2022

Сивата економија останува една од најболните рани на македонската економија. Се уште добар дел од несовесните газди дел од месечната плата на работниците им ја исплаќаат во кеш. Со тоа се избегнува плаќањето на дел од вистинската сума на придонесите ...

ККС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

CivilMedia - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

КСС бара усогласување на платите со минималната и почитување на колективните договори

ММС - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

ККС најавува генерален штрајк ако до средината на март не се усогласат останатите плати со минималната плата

MakPress - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

КСС бара до средината на март усогласување на платите со минималната, во спротивно не исклучуваат генерален штрајк

Опсервер - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

Зеќири: И во време на криза ја зголемуваме минималната плата и го штитиме стандардот на граѓаните

Frontline - 11.02.2022

И во време на криза СДСМ преку Владата и институциите што ги предводи останува посветена на заштита и унапредување на животниот стандард на сите граѓани, истакна на прес-конференција Белкиса Зеќири, пратеничка на СДСМ.

Усогласување на платите со минималната, во спротивно можен генерален штрајк – алармира КСС

Gostivarpress.mk - 11.02.2022

Конфедерацијата на слободни синдикати бара до средината на март усогласување на останатите плати со минималната плата, во спротивно не ја исклучуваат можноста за генерален штрајк на јавниот сектор.

Илиеска: Иако е покачена просечната плата вие сега можете да купите помалку стоки

Скопје1 - 11.02.2022

Пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Анастасија Илиеска во „Топ тема“ на Телма истакна дека граѓаните со просечна плата сега можат да купат многу помалку и колку и власта да се фали дека ја покачила, граѓаните секојдневно се изложени на поголеми трошоци и ...

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

360 степени - 10.02.2022

Законските измени ќе опфатат околу 80 000 наши сограѓани кои со исплатата на мартовската плата ќе добијат покажување од 15 200 на 18 000 денари Со 101 глас „за“ од пратениците, предлог-измените за покачување на минималната плата го помина првото ...

Бесими: Покачувањето на минималната плата ќе влијае на продуктивноста и конкурентноста

360 степени - 10.02.2022

Годинава, главни предизвици кои ќе влијаат на проекциите на раст, според Бесими, се енергетската криза и цените на европските пазари Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на ...

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

ТВ21 - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Ристова: Ја зголемивме минималната плата, им помагаме на граѓаните во време на криза

Канал5 - 10.02.2022

СДСМ и преку парламентарното мнозинство и преку Владата покажува силна посветеност да се реализираат сите проекти предвидени во владината Програма, покажуваме дека за нас, зборот е збор. Ова го изјави пратеничката на СДСМ, Лолита Ристова на ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение

Канал5 - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Алсат-М - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Сител - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Слободен Печат - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за” го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

ТВ21 - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието го прифати предлогот на Влада да се донесат измените на Законот за минимална плата

Канал5 - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за" го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

24 Вести - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Законот за минимална плата помина во Собранието

МКД - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ пратениците во Собранието денеска го прифатија предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Претходно, пратениците од Левица кои имаа поднесено измени на Законот за минимална ...

Пратениците едногласно „за“ покачување на минималната плата

Фокус - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесе Законот за минимална плата

Р.С.Европа - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

Канал5 - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог – законот за минималната плата

А1 On - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

По зголемување на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати - бара Синдикатот на Клинички центар

24 Вести - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Синдикат на Клинички центар: Поддршка за покачувањето на минималната плата и барање за скалесто покачување на ...

А1 On - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар го поддржува покачувањето на минималната плата на 18000,00 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. „Доколку постојните колективни договори не се усогласат со минималната плата најдоцна во рок од шест ...

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Алсат-М - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ од пратениците, предлог-измените за покачување на минималната плата го помина првото гласање на пленарна седница во Собранието. Ниту еден пратеник не гласаше „против“, а немаше ниту воздржани.

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

ТВ21 - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Пратениците ја изгласаа потребата од носењето на предлог-законот за минималната плата

Макфакс - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

(Видео) Талевски: СДСМ ја покачи минималната плата на 18.000 денари – лекција за ВМРО-ДПМНЕ

Макфакс - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите.

Граѓаните се шегуваат со кампањата за минималецот, СДСМ предвидоа и заштеда од илјада денари?!

Телма - 10.02.2022

Твитер – Хаос на границата, се враќаат работници од Германија за 18 илјади денари плата. Твитер – Германија на апарати, работниците се враќаат во Македонија за скромен живот. Твитер – Ми се јавија роднините од Германија да им пуштам 200 евра да ...

Талевски: Владата на СДСМ ја покачи минималната плата на 18.000 денари, лекција за ВМРО-ДПМНЕ

Канал5 - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите, се наведува во партиското соопштение.

Минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Сител - 10.02.2022

Миниманата плата го помина првиот собраниски филтер. Се чека да почне комисиската расправа, на која опозицијата преку амандмани освен минималецот, ќе бара зголемување и на останатите плати на сите вработени во јавниот сектор.

(Видео) СДСМ ги повикува сите пратеници да го поддржат Законот за минимална плата

Макфакс - 10.02.2022

Денеска на собраниската седница на дневен ред се измените на Законот за минимална плата. Со овие измени минималната плата веќе за месец март ќе изнесува најмалку 18.000 денари и неа ќе ја добиваат околу 80.000 работници.

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

Слободен Печат - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст

Слободен Печат - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

Сите „За“ минималната плата ВМРО-ДПМНЕ со амандман за скалесто покачување на другите плати

ТВ21 - 10.02.2022

Едногласно со 101 „за“, пратениците ја изгласаа потребата од донесување на законот за минимална плата која ќе изнесува 18.000 денари а со кој ќе бидат опфатени околу 80.000 работници а ќе важи од мартовската плата.

Собранието прифати по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Канал5 - 10.02.2022

Законот за минимална плата попладнево го мина првиот филтер.. Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените.. Расправата во Собранието, која ја одбележаа и жешки обраќања се уште трае..

Наков: Очекувано е вработените во администрацијата да бараат зголемување на нивните плати

24 Вести - 10.02.2022

„Минималната плата е актуелна тема, се очекува да повлече подигнување на платните рангови, пред се на оние вработени кои се поврзани со минималната плата. Значајно е дека креираниот модел е споделена жртва, државата ги презема дел од придонесите, ...

Во Собранието на дневен ред зголемувањето на минималната плата

Р.С.Европа - 10.02.2022

Македонското Собрание на дневен ред на денешната пленарна седница ги има измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15.200 на 18.000 денари. Откако пред два дена измените поминаа на владина седница, претседателот на ...

Се враќа пропагандниот дух на еден „иселеник“ од Будимпешта

Р.С.Европа - 10.02.2022

Покачувањето на минималната плата за скоро 50 евра несомнено ќе им заврши работи на оние што ја примаат, но вадењето луѓе на прес-конференции да ги фалат политиките на власта многумина ги потсетува на времињата кога Македонија беше „трета најдобра ...

ВМРО-ДПМНЕ поднесе амандман за зголемување на платите во јавниот сектор

24 Вести - 10.02.2022

Предлог измените и дополнувањата на законот за минимална плата доби на зелено светло да се гласа во скратена постапка со 101 глас „ЗА“ од пратениците. Следен филтер - Комисијата за труд и социјална политика.

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

Слободен Печат - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

Канал5 - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

24 Вести - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

Телма - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Зголемувањето на минималната плата на дневен ред на Собранието

Фокус - 10.02.2022

Македонското Собрание на дневен ред на денешната пленарна седница ги има измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15.200 на 18.000 денари. Откако пред два дена измените поминаа на владина седница, претседателот на ...

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

Сител - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Во Собранието на дневен ред зголемувањето на минималната плата

Алсат-М - 10.02.2022

Македонското Собрание на дневен ред на денешната пленарна седница ги има измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15.200 на 18.000 денари. Откако пред два дена измените поминаа на владина седница, претседателот на ...

(ВИДЕО) Талевски: Владата на СДСМ ја покачи минималната плата на 18.000 денари, лекција за ВМРО-ДПМНЕ по економски ...

Бриф - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите.

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Во Центар - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

ШТО СОДРЖАТ ИЗМЕНИТЕ НА ЗАКОНОТ ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА? Ќе се носи по скратена постапка

+инфо - 10.02.2022

Измените објаснуваат што треба да знаат работодавачите за пресметката на платите. Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата.

ТОП 10 ПРОСЕЧНИ ПЛАТИ кои сериозно ќе ги ,,здрма” минималецот од 18.000 денари

Пари - 10.02.2022

Просечната плата во ноември (според последните објавени податоци на Заводот за статистика) изнесува 29.130 денари. Сепак, општо познато е дека овие бројки ги билдаат одредени професии како програмери, банкари, фармацевти.

Собранието прифати законот за минимална плата да оди по скратена постапка

Либертас - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

Курир - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Собранието со 101 глас ги усвои измените на Законот за минимална плата, ќе се носи по скратена постапка

Вечер Прес - 10.02.2022

Со 101 глас „за“, ниту еден „против“ или „воздржн“ Собранието предмалку го усвои предлогот на Владата за измена на Заиконот за минималната плата со што од март таа се зголемува на 18.000 денари. Измените ќе се носат по скратена постапка.

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Бриф - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата позитивно ќе влијае и на продуктивноста и на конкурентноста

Нова ТВ - 10.02.2022

Зголемувањето на минималната плата како мерка која е дел од владината програма, не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку се предлага едно системско и одржливо решение понудено преку новата методологија.

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

Вечер Прес - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

ЗАКОН ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА: Газдите ќе добиваат субвенции за придонесите од по 1.200 денари, цела година нема да смеат да ...

Фактор - 10.02.2022

Владата ги скрои измените на Законот за минимална плата, со кои таа веќе од март ќе се искачи на 18.000 денари, и за кои им предлага на народните избраници да ги усвојат по скратена постапка.

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

Бриф - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Либертас - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ од пратениците, предлог-измените за покачување на минималната плата го помина првото гласање на пленарна седница во Собранието. Ниту еден пратеник не гласаше „против“, а немаше ниту воздржани.

Пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог – законот за минималната плата

OhridNews - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата. Со предлог законот кој се носи по скратена постапка минималната плата ќе ...

СИТЕ ПРАТЕНИЦИ ГИ САКААТ РАБОТНИЦИТЕ - потребата да се изгласа по скратена постапка законот за минимална плата доби 101 ...

Фактор - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

Press24 - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

Денес во Собрание Законот за минимална плата со кој таа се зголемува од 15.200 на 18.000 денари

24Инфо - 10.02.2022

Македонското Собрание на дневен ред на денешната пленарна седница ги има измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15.200 на 18.000 денари. Откако пред два дена измените поминаа на владина седница, претседателот на ...

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина во првото гласање на Собранието

Нетпрес - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ од пратениците, предлог-измените за покачување на минималната плата го помина првото гласање на пленарна седница во Собранието. Ниту еден пратеник не гласаше „против“, а немаше ниту воздржани.

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Press24 - 10.02.2022

обранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Собранието прифати законот за минимална плата да оди по скратена постапка

Независен - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Н.Македонија - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ и без ниту еден „воздржан“ или „против“, предлог-измените за минимална плата го поминаа првото гласање на пленарната собраниска седница. Со предлог-законот кој се носи по скратена постапка, минималната плата ќе изнесува 18.000 ...

Предлог-измените на Законот за минимална плата на дневен ред во Ссобранието

Нетпрес - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

(Видео) СДСМ ги повикува сите пратеници да го поддржат Законот за минимална плата

MTM - 10.02.2022

Денеска на собраниската седница на дневен ред се измените на Законот за минимална плата. Со овие измени минималната плата веќе за месец март ќе изнесува најмалку 18.000 денари и неа ќе ја добиваат околу 80.000 работници.

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

Република - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Колева: СДСМ ги повикува сите пратеници да го поддржат Законот за минимална плата

Press24 - 10.02.2022

Денеска на собраниската седница на дневен ред се измените на Законот за минимална плата. Со овие измени минималната плата веќе за месец март ќе изнесува најмалку 18.000 денари и неа ќе ја добиваат околу 80.000 работници.

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

еМагазин - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Mинималната плата денеска во Собрание

Lider - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Талевски: Само партија како ВМРО-ДПМНЕ може да протестира за зголемување на платите

Press24 - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите.

Талевски: Владата на СДСМ ја покачи минималната плата на 18.000 денари, лекција за ВМРО-ДПМНЕ по економски патриотизам

24Инфо - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите.

Пратениците ќе расправаат за зголемувањето на минималната плата

Press24 - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

(Видео) Талевски: СДСМ ја покачи минималната плата на 18.000 денари - лекција за ВМРО-ДПМНЕ

MTM - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите.

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

24Инфо - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ од пратениците, предлог-измените за покачување на минималната плата го помина првото гласање на пленарна седница во Собранието. Ниту еден пратеник не гласаше „против“, а немаше ниту воздржани.

Ристова: СДСМ им помага на граѓаните во време на криза

Press24 - 10.02.2022

СДСМ и преку парламентарното мнозинство и преку Владата покажува силна посветеност да се реализираат сите проекти предвидени во владината Програма, покажуваме дека за нас, зборот е збор, порача пратеничката на СДСМ, Лолита Ристова на денешната ...

Ристова: Ја зголемивме минималната плата, им помагаме на граѓаните во време на криза

24Инфо - 10.02.2022

СДСМ и преку парламентарното мнозинство и преку Владата покажува силна посветеност да се реализираат сите проекти предвидени во владината Програма, покажуваме дека за нас, зборот е збор, порача пратеничката на СДСМ, Лолита Ристова на денешната ...

Богоев: ВМРО-ДПМНЕ неразумно го блокира законот за поголеми плати на наставниците

24Инфо - 10.02.2022

Впечатокот е дека ВМРО-ДПМНЕ прави вештачка криза во Собранието дури и со блокирање на позитивни работи, како што е примерот со законот кој овозможува поголеми плати на наставниците и трансформација на работниот однос, рече потпретседателот на СДСМ, ...

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Centar - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Јовановиќ: Неоправдано е владина помош за минималецот за компании со високи добивки

Lider - 10.02.2022

Владата би требало да им помага само на компании коишто немаат можност да ја исплатат минималната плата, но не и на оние коишто можат самите тоа да го поднесат, вели во своето вклучување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат, економскиот експерт ...

Mинималната плата денеска во Собрание

Република - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

Независен - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Република - 10.02.2022

Со 101 глас „за“ од пратениците, предлог-измените за покачување на минималната плата го помина првото гласање на пленарна седница во Собранието. Ниту еден пратеник не гласаше „против“, а немаше ниту воздржани.

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто да се покачат и останатите плати

Н.Македонија - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Со 101 глас „за“, минималната плата го помина првиот собраниски филтер

Точка - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

ЗАКОН ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА: Газдите ќе добиваат субвенции за придонесите од по 1.200 денари, цела година нема да смеат да ...

Женски магазин - 10.02.2022

Владата ги скрои измените на Законот за минимална плата, со кои таа веќе од март ќе се искачи на 18.000 денари, и за кои им предлага на народните избраници да ги усвојат по скратена постапка.

Што се пропишува во измените на Законот за минимална плата, предложени во Собранието

Академик - 10.02.2022

Владата во Собранието ги предложи измените на Законот за минимална плата . Со Предлогот на закон за изменување и дополнување на Законот за минимална плата во Република Северна Македонија, се вели во образложението, ќе се предвиди нов начин на ...

Пратениците ја изгласаа минималната плата

Денар - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

Собранието го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да се донесат измените на Законот за минимална плата

Опсервер - 10.02.2022

– Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет ...

Минималната плата денес на гласање во Собрание

CivilMedia - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Живковиќ: Минималната плата е уште едно исполнето ветување, до крајот на мандатот ќе биде 20.000 денари

Frontline - 10.02.2022

„Сите сме свесни дека минималната плата од 18 илјади денари беше најавена уште од претходниот премиер Зоран Заев во септември минатата година. За износот на минималната плата се разговараше од порано, дури и во владината програма од 2020 година стои ...

Пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог – законот за минималната плата

Кумановски м. - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

Минималната плата на дневен ред пред пратениците

Локално - 10.02.2022

Измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15 200 на 18 000 денари, денеска се на пленарна седница во Собранието. Ова законско решение се носи по скратена постапка, а доколку се донесе, согласно договорот на ЕСС, треба да ...

Сите пратеници кренаа рака за минимална плата од 18.000 денари, законските измени изгласани во Собранието

ММС - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани, пратениците денеска ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата. Според овие предлог измени кои се носат по скратена постапка, ...

Денеска треба да се гласа за минималната плата

Тера - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Предлог-измените за минимална плата на дневен ред на собраниска седница

Бизнис Вести - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e одржливо решение кое ќе влијае и на продуктивноста и на конкурентноста

Локално - 10.02.2022

Зголемувањето на минималната плата како мерка која е дел од владината програма, не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку се предлага едно системско и одржливо решение понудено преку новата методологија.

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

CivilMedia - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

ДУИ: Го подобруваме животниот стандард на граѓаните

MakPress - 10.02.2022

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати на Македонија и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15 140 денари на 18 000 денари, со која ќе бидат опфатени околу 80 000 работници од ...

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

Опсервер - 10.02.2022

– Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Собранието го прифати предлогот на Владата да се донесат измените на Законот за минимална плата по скратена постапка

CivilMedia - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

Бизнис Вести - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

ССМ очекува пратениците едногласно да поддржат минимална плата од 18.000 денари

MakPress - 10.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) очекува пратениците едногласно да го донесат законот со кој минималната плата во државата се зголемува на 18.000 денари и сметаат дека е постигната нивната цел законот да се донесе и без да се одржи ...

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

Frontline - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Богоев: ВМРО-ДПМНЕ неразумно го блокира законот за поголеми плати на наставниците

Frontline - 10.02.2022

Впечатокот е дека ВМРО-ДПМНЕ прави вештачка криза во Собранието дури и со блокирање на позитивни работи, како што е примерот со законот кој овозможува поголеми плати на наставниците и трансформација на работниот однос, рече потпретседателот на СДСМ, ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

MakPress - 10.02.2022

Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на минималецот.

Измените на Законот за минимална плата ќе се носат по скратена постапка

MakPress - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

ССКЦ: По зголемувањето на минималецот, скалесто покачување и на останатите плати

MakPress - 10.02.2022

Синдикатот на Клинички центар информира дека го поддржува покачувањето на минималната плата на 18.000 денари и бара скалесто покачување на останатите плати. Оттаму соопштуваат дека доколку постојните колективни договори не се усогласат со ...

Петрески: Зголемената минимална плата во поранливите дејности ќе направи деформализација, а во добростоечките фирми ...

Локално - 10.02.2022

Владата, Сојузот на синдикати и работодавачите постигнаа договр за покачување на минималната плата. Со тоа 80.000 граѓани, работници во различни индустрии, почнувајќи од мартовската плата ќе земаат најмалку 18.000 денари, или или 61.8% од просечната ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата e системско и одржливо решение кое ќе влијае на продуктивноста и на ...

Опсервер - 10.02.2022

– Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека зголемувањето на минималната плата не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку дека се предлага едно системско и одржливо решение преку новата методологија за усогласување на ...

Јовановиќ: Сите добиваат од покачувањето на минималната плата, Владата покажа дека ја слуша јавноста

Frontline - 10.02.2022

Одлично е што се покачи минималната плата бидејќи сите добиваат со покачувањето. Ова е една од ретките ситуации кога сите страни треба да се задоволни“ кажа економскиот експерт Бранимир Јовановиќ во „Економски магазин“ на АлсатМ.

Талевски: ВМРО-ДПМНЕ да одговори зошто упорно ја држеше платата на 8.900 денари и не сакаше да ја покачи

Локално - 10.02.2022

Пратеникот на СДСМ, Миле Талевски од собраниската говорница истакна дека и во услови на пандемија Владата не ги запре капиталните инвестиции во патната инфраструктура и обезбеди раст на платите.

Минимална плата го помина првиот „праг“ во Собранието, гласаа 101 пратеник

Zoom - 10.02.2022

Собранието денеска едногласно со 101 глас „за“ го прифати предлогот на Владата по скратена постапка да бидат донесени измените на Законот за минимална плата. Предлог-измените, кои се резултат на договорот постигнат на Економско-социјалниот совет за ...

Бесими: Зголемувањето на минималната плата системско и одржливо решение кое ќе влијае и на продуктивноста и на ...

Frontline - 10.02.2022

Зголемувањето на минималната плата како мерка која е дел од владината програма, не значи само еднократен пораст на минималната плата, туку се предлага едно системско и одржливо решение понудено преку новата методологија.

Пратениците дадоа зелено светло за Законот за минимална плата

Тера - 10.02.2022

Со 101 глас „За“ пратениците на денешната 62 редовна Седница дадоа зелено светло за предлог измените на Законот за минимлна плата. Измените на Законот за минималната плата треба да се најдат на Комисијата за труд и социјална политика, на која ќе има ...

Законот за минимална плата денеска во Собрание

PressingTV - 10.02.2022

Предлог-измените на Законот за минимална плата кои се усогласени со одлуките на Економско-социјалниот совет за зголемување на минималецот на 18.000 денари денеска се на дневен ред на 62. собраниска седница.

Пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог – законот за минималната плата

Бизнис Вести - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

Пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог – законот за минималната плата

Frontline - 10.02.2022

Со 101 глас ЗА, ниту еден против и без воздржани пратениците ја изгласаа потребата од носењето на Предлог- законот за изменување и дополнување на Законот за минимaлна плата во Република Северна Македонија.

ДУИ го пофали договорот за зголемување на минималната плата

360 степени - 09.02.2022

Од партијата велат дека минималната плата бележи речиси двојно зголемување од 2014 година, кога изнесуваше само 8 800 денари. Тоа, како што оценуваат, е резултат на политиките на добро владеење Демократската Унија за Интеграција го поздравува ...

Зголемувањето на минималната плата на дневен ред пред пратениците

360 степени - 09.02.2022

Од Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) порачаа оти очекуваат пратениците едногласно да го поддржат минималецот од 18 000 денари Измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15 200 на 18 000 денари, денеска се на пленарна ...

Узунов: Не само притисоците, туку и поскапувањето на цените на производите доведоа до покачување на минималната плата

360 степени - 09.02.2022

Покачувањето на минималната плата не е само поради притисоците од синдикатите, туку и поради новите поскапувања на многу производи, истакна универзитетскиот професор Ванчо Узунов во гостувањето во емисијата „Топ Тема“ на телевизија Телма.

Закон за минимална плата, Работодавачи: Немавме можност за консултација со членството

Алсат-М - 09.02.2022

Закон за минимална плата, Работодавачи: Немавме можност за консултација со членството Од организацијата на работодавачи на Македонија реагираат дека непосредно пред усвојувањето на законот за минимална плата на седницата на владиниот економско ...

Трајковска: Владата не го субвенционира нето износот на покачувањето на минималецот

Алсат-М - 09.02.2022

Во предлог законот за минимална плата којшто ќе биде доставен на усвојување во Собранието изостанува делот за субвенционирање на нето износот на платите, вели во своето вечерашно гостување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат, претседателката ...

Сите компании нема да можат да го исплатат покачениот минималец

Алсат-М - 09.02.2022

Бизнисмените тврдат дека не се против зголемувањето на минималната плата, но тврдат дека добар дел од помалите компании ќе имаат сериозни проблеми во обезбедувањето пари за исплатата на платите.

Димовски: На минималецот се додаваат и други ставки за исплата

Алсат-М - 09.02.2022

Првиот човек на Сојузот на синдикати на Македонија, Дарко Димовски, изрази благодарност за усвојувањето на законското решение за минимална плата, нагласувајќи дека на основата од 18.000 денари, којашто ја покрива потрошувачката кошничка, ќе се ...

Славевски: Минималната плата не се покачи доволно, затоа што разликата ќе ја покрива државата

Телма - 09.02.2022

Поранешниот минситер за финансии и сегашен претседател на Советот на Град Скопје, професорот Трајко Славевски, тврди дека зголемувањето на минималната плата можеше да биде направено многу поелегантно без закани за протести и тензии во општеството.

Со минималецот од 18.000 денари, ќе се усогласуваат и другите плати

МКД - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

24 Вести - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

Сител - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

А1 On - 09.02.2022

„Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за секој работник“, соопшти СДСМ.

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

Сител - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за секој работник.

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

Канал5 - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

Макфакс - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, велат од владејачкиот СДСМ, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Од партијата на власт појаснуваат дека мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за ...

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

Канал5 - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за секој работник.

ВМРО-ДПМНЕ: Зголемување на платите согласно тежината на работата за вистинска помош на народот

А1 On - 09.02.2022

„Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

ВМРО-ДПМНЕ: Зголемување на платите согласно тежината на работата за вистинска помош на народот

Канал5 - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

Алсат-М - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од Законот за ...

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

Слободен Печат - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од Законот за ...

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

ТВ21 - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од Законот за ...

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

Канал5 - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата. Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на ...

(Видео) Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

Макфакс - 09.02.2022

Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на неопределено работно време. Го блкокира и покачувањето на нивните плати, преку усогласување според ...

СДСМ:ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

Канал5 - 09.02.2022

И овде, во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ е против минималната плата, против работниците и наставниците. Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на ...

(ВИДЕО) Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

А1 On - 09.02.2022

„И овде, во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ е против минималната плата, против работниците и наставниците. Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на ...

Стојаноски: Ќе бараме усогласување на колективните договори со новата минимална плата од 18.000 денари

ТВ21 - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата. ВМРО – ДПМНЕ е партијата во чие време првпат се воведе овој концепт, но за разлика од сега, наместо да чекаме преговори меѓу засегнатите страни и до последен ...

ВМРО-ДПМНЕ: Нема да дозволиме „урамниловка“, платите да пораснат пропорционално со минималната

Макфакс - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата, изјави на денешната прес-конференција, Бојан Стојаноски, пратеник од редовите на оваа партија. „ВМРО-ДПМНЕ е партијата во чие време за првпат се воведе овој концепт, ...

Стојаноски: Ќе бараме усогласување на колективните договори со новата минимална плата од 18.000

Канал5 - 09.02.2022

Во оваа прилика би сакал да истакнам дека со новиот Закон за минимална плата и она што е договорено според тоа што го пренесоа медиумите, државата преку собраните даноци во 2022 година ќе даде над 50 милиони евра за субвенција на плати,.

Aкадемската заедница очекува зголемување на платите во јавниот сектор

МКД - 09.02.2022

Покачувањето на минималната плата треба да се одрази и на висината на останатите плати во јавниот сектор, чиј коефициент е врзан за минималната, но и за просечната плата. Се надеваме дека изменетата методологија за пресметка на минимална плата ќе се ...

(ВИДЕО) Стојаноски: ВМРО-ДПМНЕ најавува амандманска интервенција во законот за минимална плата

А1 On - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата, изјави на денешната прес-конференција, Бојан Стојаноски, пратеник од редовите на оваа партија. „ВМРО-ДПМНЕ е партијата во чие време за првпат се воведе овој концепт, ...

НаКС: Покачувањето на минималната плата е чекор напред, очекуваме зголемување и на другите плати

Радио МОФ - 09.02.2022

Oд Независниот академски синдикат (НАкС) го поздравуваат покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. Оттаму велат дека покачувањето ќе го подобри статусот на работниците со најниски плати и е во насока ...

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

ТВ21 - 09.02.2022

Демократската Унија за Интеграција денеска преку соопштение го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати на Северна Македонија и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15.140 денари на 18.000 денари, со која ќе бидат ...

НАкС: Покачувањето на минималната плата е чекор напред, очекуваме зголемување и на другите плати согласно колективните ...

А1 On - 09.02.2022

Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. – Покачувањето ќе го подобри статусот на работниците со најниски плати и е во насока на подобрување на нивниот ...

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

Канал5 - 09.02.2022

Да потсетиме дека од 2014 година кога минималната плата беше само 8.800 денари, како резултат на политиките на добро владеење денес таа бележи двојно зголемување. Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на ...

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

Макфакс - 09.02.2022

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15 140 денари на 18 000 денари, со која ќе бидат опфатени околу 80.000 работници од различни ...

Законот за минимална плата утре влегува во Собрание

Сител - 09.02.2022

Работник, кој по 18 години работа во Германија се вратил во земјава, е задоволен од зголемувањето на минималната плата на 18.000 денари. Застанат рамо до рамо со премиерот рече дека таа плата е доволна за пристоен живот.

16 граѓани од Авганистан заминаа во Канада како трајна дестинација

ТВ21 - 09.02.2022

Портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната редовна прес-конференција информираа подетално за заклучоците и одлуките донесени на 11-та и 12-та седница на Владата на Република Северна Македонија и одговараа на новинарски ...

Влада: 16 граѓани од Авганистан заминаа во Канада како трајна дестинација

Канал5 - 09.02.2022

На прес-конференцијата беше соопштено дека групата од 16 граѓани на Авганистан, за кои во изминатиот период Македонија обезбеди привремен престој, изутрината со лет преку Истанбул, замина за Канада.

ССМ очекува пратениците едногласно да поддржат минимална плата од 18.000 денари

Канал5 - 09.02.2022

ССМ очекува пратениците едногласно да го донесат законот со кој минималната плата во државата се зголемува на 18.000 денари. Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) очекува пратениците едногласно да го донесат законот со кој минималната плата во ...

ССМ очекува едногласна поддршка од пратениците за минималецот

Слободен Печат - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) очекува пратениците едногласно да го донесат законот со кој минималната плата во државата се зголемува на 18.000 денари и сметаат дека е постигната нивната цел законот да се донесе и без да се одржи ...

Прес-конференција на владините портпароли: 16 Авганистанци со привремен престој заминаа во Канада како крајна ...

Макфакс - 09.02.2022

Портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната прес-конференција информираа подетално за заклучоците и одлуките донесени на 11 и 12 седница на Владата. На прес-конференцијата беше соопштено дека група од 16 граѓани на Авганистан, ...

Законот за минимална плата утре во Собрание, синдикатите очекуваат едногласно да биде усвоен

МКД - 09.02.2022

Пратениците во Собранието утре ќе расправаат за Законот за минимална плата, а Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) очекува едногласно да го усвојат. Од кабинетот на претседателот на Собранието, Талат Џафери, потврдуваат дека денеска го примиле ...

Минималната плата се зголеми и поради поскапувањата, вели Узунов

Фокус - 09.02.2022

Покачувањето на минималната плата не е само поради притисоците од синдикатите, туку и поради новите поскапувања на многу производи, смета универзитетскиот професор Ванчо Узунов. -Освен што е цена на трудот, минималната плата е социјална категорија ...

Не беше само притисокот од ССМ – и поскапувањата ја кренаа минималната плата, вели проф. Узунов

Слободен Печат - 09.02.2022

Покачувањето на минималната плата не е само поради притисоците од синдикатите, туку и поради новите поскапувања на многу производи, оцени универзитетскиот професор Ванчо Узунов во гостувањето во емисијата „Топ Тема“ на телевизија Телма.

Трајковска: Целиот товар од покачената минимална плата ќе падне на фирмите – државата ќе ни плаќа само за придонесите

Слободен Печат - 09.02.2022

Во предлог-законот за минимална плата којшто ќе биде доставен на усвојување во Собранието, го нема делот за субвенционирање на нето износот на платите, рече во вечерашното гостување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат претседателката на ...

Јовановиќ: Oд растот на минималната плата добиваат сите, Владата покажа дека ја слуша јавноста

Слободен Печат - 09.02.2022

„Одлично е што се покачи минималната плата, бидејќи сите добиваат со покачувањето. Ова е една од ретките ситуации кога сите страни треба да се задоволни“, изјави економскиот експерт и поранешен посебен советник за макроекономска политика во ...

Ралповски: Минималецот доведува до порамнување на платите во јавниот сектор

Алсат-М - 09.02.2022

Покачувањето на минималната плата доведува до порамнување на платите во јавниот сектор, алармира во своето вечерашно вклучување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат, претседателот на конфедерацијата на слободни синдикати, Благоја Ралповски.

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

Сител - 09.02.2022

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати на Северна Македонија и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15 140 денари на 18 000 денари, со која ќе бидат опфатени околу 80 000 ...

Ќе има ли скалест раст на другите плати?

Слободен Печат - 09.02.2022

Ако нема скалесто зголемување на минималната плата, тоа ќе значи дека помошниот технички персонал ќе се изедначи по платата со негувателката, негувателката со медицинската сестра, помладиот референт во администрацијата со постариот… Минималната ...

Јовановиќ: Неоправдано е владина помош за минималецот за компании со високи добивки

Алсат-М - 09.02.2022

Владата би требало да им помага само на компании коишто немаат можност да ја исплатат минималната плата, но не и на оние коишто можат самите тоа да го поднесат, вели во своето вечерашно вклучување во емисијата „Економски Магазин“ на Алсат, ...

Димовски: Покрај минималецот законот предвидува скалесто зголемување и на останатите плати

Алсат-М - 09.02.2022

Покрај зголемувањето на минималната плата, законот предвидува и скалесто зголемување на останатите плати во државата, потсетува првиот синдикалец во државата, Дарко Димовски. Како што рече тој во своето вечерашно гостување во емисијата „Економски ...

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

Бриф - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

ВМРО-ДПМНЕ предлага зголемување на платите согласно тежината на работата за вистинска помош на народот

Курир - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

Нова ТВ - 09.02.2022

Демократската унија за интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати на Северна Македонија и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15.140 денари на 18. 000 денари, со која ќе бидат опфатени околу 80.

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

Бриф - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за секој работник.

Ќе „повлече“ ли минималецот раст и на другите плати

Либертас - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

Вечер Прес - 09.02.2022

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати на Северна Македонија и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15 140 денари на 18 000 денари, со која ќе бидат опфатени околу 80 000 ...

Стојаноски: Ќе поднесеме амандмани на Законот за минимална плата со цел усогласување на Колективните договори

Курир - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата. ВМРО – ДПМНЕ е партијата во чие време за првпат се воведе овој концепт, но за разлика од сега, наместо да чекаме преговори меѓу засегнатите страни и до последен ...

ДУИ го пофали договорот за зголемување на минималната плата

Либертас - 09.02.2022

Од партијата велат дека минималната плата бележи речиси двојно зголемување од 2014 година, кога изнесуваше само 8 800 денари. Тоа, како што оценуваат, е резултат на политиките на добро владеење Демократската Унија за Интеграција го поздравува ...

ССМ очекува пратениците едногласно да поддржат минимална плата од 18.000 денари

Либертас - 09.02.2022

-Имајќи предвид дека сите политички партии и пратеници веќе се изјаснија дека ќе го гласаат законот, нашите очекувања се дека пратениците едногласно ќе го донесат законот со кој ќе се зголеми минималната плата што ќе влијае и на зголемување на ...

Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

Бриф - 09.02.2022

Почитувани граѓани, почитувани новинари, и овде, во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ е против минималната плата, против работниците и наставниците. Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници ...

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

Нова ТВ - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

16 граѓани од Авганистан заминаа од Скопје во Канада

Нова ТВ - 09.02.2022

Владата донесе заклучок да го повлече Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета од собраниската постапка Портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната редовна ...

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

Курир - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

ССМ очекува пратениците едногласно да поддржат минимална плата од 18.000 денари

Вечер Прес - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) очекува пратениците едногласно да го донесат законот со кој минималната плата во државата се зголемува на 18.000 денари и сметаат дека е постигната нивната цел законот да се донесе и без да се одржи ...

ССМ очекува пратениците едногласно да поддржат минимална плата од 18.000 денари

Во Центар - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) очекува пратениците едногласно да го донесат законот со кој минималната плата во државата се зголемува на 18.000 денари и сметаат дека е постигната нивната цел законот да се донесе и без да се одржи ...

ВМРО ДПМНЕ: Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност

Либертас - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

OhridNews - 09.02.2022

Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на неопределено работно време, го блкокира и покачувањето на нивните плати, преку усогласување според ...

НАкС ја поздравува одлуката за минималната плата и очекува зголемување и на другите плати согласно колективните ...

Во Центар - 09.02.2022

Независниот академски синдикат (НАкС) го поздравува покачувањето на минималната плата усвоено на Економско-социјален совет и смета дека ќе го подобри статусот на работниците со најниски плати и е во насока на подобрување на нивниот животен стандард.

Узунов: Не само притисоците, туку и поскапувањето на цените на производите доведоа до покачување на минималната плата

Либертас - 09.02.2022

Покачувањето на минималната плата не е само поради притисоците од синдикатите, туку и поради новите поскапувања на многу производи, истакна универзитетскиот професор Ванчо Узунов во гостувањето во емисијата „Топ Тема“ на телевизија Телма.

Независниот академски синдикат го поздрави покачувањето на минималната плата

Нова ТВ - 09.02.2022

Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. Покачувањето, според нив, ќе го подобри статусот на работниците со најниски плати и е во насока на подобрување на ...

Ќе се изненадите каде има најмали плати во државава и каде ќе помогне растот на „минималецот“

Пари - 09.02.2022

Измените и дополнувањата на Законот за минимална плата веќе поминаа на Влада и сега одат во Собранието каде што треба да се изгласаат. Со овие измени, најмалиот износ на минималната плата почнувајќи од мартовската плата, не може да биде помал од ...

СДСМ: Продолжуваме да работиме во корист на работниците

Вечер Прес - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за секој работник.

Живковиќ: Минималната плата е уште едно исполнето ветување, до крајот на мандатот ќе биде 20 илјади

Бриф - 09.02.2022

„Сите сме свесни дека минималната плата од 18 илјади денари беше најавена уште од претходниот премиер Зоран Заев во септември минатата година. За износот на минималната плата се разговараше од порано, дури и во владината програма од 2020 година стои ...

Јовановиќ: Сите добиваат од покачувањето на минималната плата, Владата покажа дека ја слуша јавноста

Бриф - 09.02.2022

„Одлично е што се покачи минималната плата бидејќи сите добиваат со покачувањето. Ова е една од ретките ситуации кога сите страни треба да се задоволни“ кажа економскиот експерт Бранимир Јовановиќ во „Економски магазин“ на АлсатМ.

ВМРО-ДПМНЕ: Зголемување на платите согласно тежината на работата за вистинска помош на народот

Вечер Прес - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

Стојаноски: Ќе бараме усогласување на колективните договори со новата минимална плата од 18.000 денари

Вечер Прес - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата. ВМРО – ДПМНЕ е партијата во чие време првпат се воведе овој концепт, но за разлика од сега, наместо да чекаме преговори меѓу засегнатите страни и до последен ...

ПЛАТАТА МИНИМАЛНА, А ПРОБЛЕМИТЕ НА МАКСИМУМ Бизнисмените се плашат за субвенциите, синдикатите бараат скалесто ...

+инфо - 09.02.2022

Опозицијата со став дека низ процесот на донесување на законот за минимална плата нема да дозволи тој да доведе до урамниловка. Само пресметан минат труд од 0,5 отсто на основаната плата која од март ќе изнесува 18.000 денари ќе ги спречи компаниите ...

НАкС: Очекуваме зголемување и на другите плати согласно колективните договори

Курир - 09.02.2022

Независниот академски синдикат го поздравува покачувањето на минималната плата, кое е усвоено на последниот Економско-социјален совет. Велат, покачувањето ќе го подобри статусот на работниците со најниски плати и е во насока на подобрување на ...

СИНДИКАТОТ МУ ПОРАЧА НА МИЦКОСКИ: Вашите градоначалници веднаш можат да им ги зголемат минималните плати на вработените ...

Фактор - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија ја поздравува изјавата на ВМРО - ДПМНЕ дека ќе ја поддржи минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од ...

Живковиќ: Минималната плата е уште едно исполнето ветување, до крајот на мандатот ќе биде 20 илјади

Centar - 09.02.2022

„Сите сме свесни дека минималната плата од 18 илјади денари беше најавена уште од претходниот премиер Зоран Заев во септември минатата година. За износот на минималната плата се разговараше од порано, дури и во владината програма од 2020 година стои ...

Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

24Инфо - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за секој работник.

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

Lider - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од Законот за ...

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

Скопје инфо - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од Законот за ...

ВМРО-ДПМНЕ: Нема да дозволиме „урамниловка“, платите да пораснат пропорционално со минималната

MTM - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата, изјави на денешната прес-конференција, Бојан Стојаноски, пратеник од редовите на оваа партија. „ВМРО-ДПМНЕ е партијата во чие време за првпат се воведе овој концепт, ...

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари

Press24 - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, велат од владејачкиот СДСМ, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Од партијата на власт појаснуваат дека мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за ...

„Пари“: Каде има најмали плати во државава и каде ќе помогне растот на „минималецот“

Независен - 09.02.2022

Измените и дополнувањата на Законот за минимална плата веќе поминаа на Влада и сега одат во Собранието каде што треба да се изгласаат. Со овие измени, најмалиот износ на минималната плата почнувајќи од мартовската плата, не може да биде помал од ...

Со раст на минималната плата без раст на останатите плати нема да се постигне ефект на праведност

Нетпрес - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

24Инфо - 09.02.2022

И овде, во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ е против минималната плата, против работниците и наставниците. Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на ...

Битиќи: Mинималната плата никогаш нема да биде помала од 57 отсто од просечната

Република - 09.02.2022

Потпретседателот на СДСМ Фатимир Битиќи за „Утрински брифинг“, го поздрави вчерашниот успех на сите социјални партнери преку дијалог, кој за прв пат се случува во нашата држава да се стигне до минимална плата од 18.000 денари, како и креирањето ...

ССМ ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за почитување на колективните договори

Република - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) ја поздравува поддршката од ВМРО-ДПМНЕ за минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од Законот за ...

СДСМ: Ја зголемивме минималната плата на 18.000 денари, ВМРО-ДПМНЕ останува против работниците

Centar - 09.02.2022

Исполнивме уште едно ветување пред граѓаните, велат од владејачкиот СДСМ, минималната плата ја зголемивме на 18.000 денари. Од партијата на власт појаснуваат дека мартовската плата на 80.000 граѓани ќе изнесува 18.000 денари, или 45 евра повеќе за ...

Опозицијата смета дека наставник и возач на автобус треба да земаат многу повисока плата

Независен - 09.02.2022

Опозициската ВМРО-ДМПНЕ смета дека зголемување на минималната плата на 18.000 денари ќе внесе неправичност со малку повисоките плати во некои дејности, кои пак се многу поодговорни. „Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати ...

ВМРО-ДПМНЕ предлага зголемување на платите согласно тежината на работата за вистинска помош на народот

Lider - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

ДУИ: Двојното зголемување на минималната плата е вистинскиот пат за повисок животен стандард

24Инфо - 09.02.2022

Демократската Унија за Интеграција го поздравува постигнатиот договор меѓу Сојузот на Синдикати и работодавачите за зголемување на минималната плата од 15 140 денари на 18 000 денари, со која ќе бидат опфатени околу 80.000 работници од различни ...

16 граѓани од Авганистан заминаа во Канада како трајна дестинација

24Инфо - 09.02.2022

Портпаролите на Владата, Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната редовна прес-конференција информираа подетално за заклучоците и одлуките донесени на 11-та и 12-та седница на Владата на Република Северна Македонија и одговараа на новинарски ...

Јовановиќ: Сите добиваат од покачувањето на минималната плата, Владата покажа дека ја слуша јавноста

Centar - 09.02.2022

„Одлично е што се покачи минималната плата бидејќи сите добиваат со покачувањето. Ова е една од ретките ситуации кога сите страни треба да се задоволни“ кажа економскиот експерт Бранимир Јовановиќ во „Економски магазин“ на АлсатМ.

Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

Press24 - 09.02.2022

Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на неопределено работно време. Го блкокира и покачувањето на нивните плати, преку усогласување според ...

Ќе повлече ли минималецот раст и на другите плати

Независен - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

Стојаноски: Ќе поднесеме амандмани на Законот за минимална плата со цел усогласување на Колективните договори

Република - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата. ВМРО – ДПМНЕ е партијата во чие време за првпат се воведе овој концепт, но за разлика од сега, наместо да чекаме преговори меѓу засегнатите страни и до последен ...

Минималецот од март 18.000 денари, се очекува усогласување на сите плати

Lider - 09.02.2022

Осумдесет илјади граѓани ќе добијат најмалку 18.000 денари минимална плата во мартовската исплата. Владата вчера ги усвои измените и дополнувањата на Законот за минимална плата во согласност со одлуките од Економско-социјалниот совет.

Минималната плата од март ќе изнесува 18 илјади денари

Н.Македонија - 09.02.2022

Минималната плата во земјава од месец март се зголемува на 18.000 денари, по договорот постигнат меѓу синдикатите, работодавците и Владата. Со растот на минималецот ќе бидат опфатени околу 80 илјади вработени, а за да се постигне ова решение, ...

ССМ ја поздравува поддршката на ВМРО – ДПМНЕ за минималната плата и бара градоначалниците од партијата да ги зголемат ...

Нетпрес - 09.02.2022

Сојузот на синдикатите на Македонија ја поздравува изјавата на ВМРО – ДПМНЕ дека ќе ја поддржи минималната плата, но и дека ќе бара почитување на колективните договори и коефициентите на сложеност на работните места како и примена на членот 8 од ...

(Видео) Лазаревска: ВМРО-ДПМНЕ против поголеми плати на 4.700 наставници и нивно трајно вработување

MTM - 09.02.2022

Цела година ВМРО-ДПМНЕ го блокира законското решение за трансформација на работниот однос на 4.700 наставници во образованието од определено на неопределено работно време. Го блкокира и покачувањето на нивните плати, преку усогласување според ...

Битиќи: Mинималната плата никогаш нема да биде помала од 57 отсто од просечната

Lider - 09.02.2022

Потпретседателот на СДСМ Фатимир Битиќи за „Утрински брифинг“, го поздрави вчерашниот успех на сите социјални партнери преку дијалог, кој за прв пат се случува во нашата држава да се стигне до минимална плата од 18.000 денари, како и креирањето ...

16 Авганистанци заминаа во Канада како трајна дестинација

Република - 09.02.2022

Портпаролите на Владата Душко Арсовски и Муамет Хоџа на денешната редовна прес-конференција информираа подетално за заклучоците и одлуките донесени на 11-та и 12-та седница на Владата на Република Македонија и одговараа на новинарски прашања од ...

Стојаноски: Ќе бараме усогласување на колективните договори со новата минимална плата од 18.000 денари

Press24 - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата. ВМРО – ДПМНЕ е партијата во чие време првпат се воведе овој концепт, но за разлика од сега, наместо да чекаме преговори меѓу засегнатите страни и до последен ...

Зголемувањето на минималната плата утре на дневен ред пред пратениците

Lider - 09.02.2022

Измените на Законот за минимална плата со кои таа се зголемува од 15 200 на 18 000 денари, утре ќе се најдат на пленарна седница во Собранието. Откако вчера измените поминаа на владина седница, денеска ги добил и претседателот на парламентот, Талат ...

Законот за минимална плата утре влегува во Собрание

Нетпрес - 09.02.2022

Работник, кој по 18 години работа во Германија се вратил во земјава, е задоволен од зголемувањето на минималната плата на 18.000 денари. Застанат рамо до рамо со премиерот рече дека таа плата е доволна за пристоен живот.

ВМРО-ДПМНЕ ќе поднесе амандмани на Законот за минимална плата за усогласување на Колективните договори

Нетпрес - 09.02.2022

Пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ ќе го поддржи најавениот Закон за минимална плата. ВМРО – ДПМНЕ е партијата во чие време за првпат се воведе овој концепт, но за разлика од сега, наместо да чекаме преговори меѓу засегнатите страни и до последен ...

Минимална плата

Независен - 09.02.2022

Работниците успеаја да издејствуваат зголемување на минималната плата на 18 илјади денари, и тоа без одложување, веќе од март оваа година и без парцијално зголемување „на рати“, туку во целост и веднаш.

ВМРО-ДПМНЕ предлага зголемување на платите согласно тежината на работата за вистинска помош на народот

24Инфо - 09.02.2022

Растот на минималната плата без соодветен раст на останатите плати нема да постигне ефект на праведност. Имено со растот на 18 илјади денари минималната плата безмалку ќе се изедначи со платите во многу одговорни и суштински дејности.

Узунов: Минималната плата се качи и поради поскапувањето на многу производи

24Инфо - 09.02.2022

Универзитетскиот професор Ванчо Узунов смета дека покачувањето на минималната плата не е само поради притисокот, туку поради новите поскапувања на многу производи, истакна универзитетскиот професор Ванчо Узунов во гостувањето во емисијата „Топ Тема“ ...

Узунов: Минималната плата се качи и поради поскапувањето на многу производи

Press24 - 09.02.2022

Универзитетскиот професор Ванчо Узунов смета дека покачувањето на минималната плата не е само поради притисокот, туку поради новите поскапувања на многу производи, истакна универзитетскиот професор Ванчо Узунов во гостувањето во емисијата „Топ Тема“ ...