TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Сите средношколци-Албанци ја бојкотираат наставата

Дневник - 15.09.2001

наставата во КУМАНОВО се уште не се нормализира Учениците-Албанци "топтан" ги доставувале документите за упис во гимназијата "Гоце Делчев", зашто оцениле дека така е побезбедно Сите ученици-Албанци од четирите средни училишта во Куманово ја бојкотираат наставата.

Децата во Арачиново ќе учат под шатори

Вест - 13.09.2001

КОЛКУ УЧИЛИШНИ ОБЈЕКТИ ВО КРИЗНИТЕ РЕГИОНИ СЕ ОШТЕТЕНИ ЌЕ СЕ ЗНАЕ ИДНАТА НЕДЕЛА Учениците ќе останат под шаторите два месеци, до кога хуманитарната организација "Солидарите" треба да им го обнови училиштето, а идната недела не е исклучено шатори да се распнат и во некои други училишта "Учебната ...

Ученици бојкотираат настава, професори штрајкуваат

Дневник - 12.09.2001

ВО ПОЧЕТОКОТ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА Учебната година се уште не почна за гимназијалците-Албанци од Куманово, за дел од основците од Кичевско и од Тетово, како и за средношколците од неготинското училиште "Свети Кирил и Методиј". Едни ја бојкотираат наставата, а други не одат на настава поради штрајк на ...

Гимназијалците Албанци и денеска не дојдоа на настава

А1 - 11.09.2001

Вториот ден од учебната година, учениците Албанци ги оставија празни клупите во кумановската гимназија „Гоце Делчев“. Нивните родители вчера побараа, министерството за образование да обезбеди нов објект за албанските паралелки.

Настава во шатори за раселените деца

Вест - 11.09.2001

УНИЦЕФ НУДИ ПРВА ПОМОШ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО ВО КРИЗНИТЕ РЕГИОНИ Шаторите ќе бидат поделени откако канцеларијата на УНИЦЕФ во Скопје ќе добие податоци од Министерството за образование во кои училишта нема место за раселените деца и колку училишта во кризните региони ...

Кумановско: Бојкот на гимназијалците Албанци

Вест - 11.09.2001

Кумановската гимназија "Гоце Делчев", учебната година ја започна без учениците од 1 до 4 година кои наставата ја следат на албански јазик. Причината за бојкотот на наставата учениците и нивните родители бараат да бидат сите во една смена а не како досега прва и трета година се во една, а втора и ...

Министерот Новковски во Гевгелија

Вест - 11.09.2001

Со задоцнување од пет работни дена вчера и официјално започна новата учебна година. Додека во кризните подрачја некои училишта не се ни отворија, други останаа полупразни, министерот за образование Ненад Новковски отвораше училишта во Гевгелија и Дојран.

Училишните клупи некаде се пополнија, некаде останаа празни

Вест - 11.09.2001

ПОЧНА ШКОЛСКАТА ГОДИНА Во три основни училишта во тетовско наставата не ја започнаа 2.500 ученици. Околу 1.000 Албанчиња од населбата Дреновец и од околните региони не беа пуштени во училиште од нивните родители... Во три основни училишта во тетовскиот регион, вчера првите часови во новата учебна ...

Тетовските училишта охрабрени од "одѕивот" на учениците

Дневник - 11.09.2001

ПОЧНА УЧЕБНАТА ГОДИНА ВО ВОЕНИ УСЛОВИ Родителите на учениците-Македонци велат дека побрзо ќе дозволат да пропадне една учебна година за нивните деца, отколку да учат во небезбедни услови во ОУ "Братство - Миѓени" Учебната година вчера почна и во основните и во средните училишта во Тетово.

Уапсени двајца терористи кои шверцувале оружје

А1 - 10.09.2001

Инцидент кај караулата Гошинце, кога двајца терористи со коњ, натоварен со оружје се обиделе илегално да се префрлат на Косово. Тие штом ги забележале припадниците на македонските безбедносни сили, отвориле оган. На нападот е возвратено, а двајцата албански терористи се вратиле на територијата на ...

Во кумановско учебната година не започна

А1 - 10.09.2001

Во кумановската мешана гимназија "Гоце Делчев" на првиот училишен ден на настава не присуствуваа учениците од албанска националност. Родителите на учениците бараат од министерството за образование да ја гарантира нивната безбедност, а додека не се смири состојбата нивните деца да посетуваат настава ...

Учениците Македонци ќе седнат в клупа само во безбедните училишта

Вест - 10.09.2001

СТАРТОТ НА УЧЕБНАТА ГОДИНА ВО ТЕТОВО НЕИЗВЕСЕН За денеска е предвиден стартот на новата учебна година во основните и средните училишта и во тетовскиот регион. Голем број македонски семејства со децата се вратени во градот, но е неизвесно во кои училишта учениците Македонци ќе седнат во училишните ...

Основците и средношколците од денеска во клупите

Дневник - 10.09.2001

РАСПУСТот заврши Во основните и во средните училишта денеска ќе почне новата учебна година. Поради кризата во земјава, почетокот на наставата беше одложен за една недела, а Министерството за образование и наука реши сите училишта во кои тоа е можно денеска да почнат со работа.