TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Полицијата чешла кафулиња по кршењето на спомен-плочата на Бунева

Утрински - 19.01.2002

Полициски рации во угостителски објекти во ГТЦ во Скопје Во текот на неделава, полициски инспектори неколку пати направиле рации во кафулето "Ириш паб", лоцирано во приземјето во ГТЦ. Исто така, деновиве се вршеле проверки и во некои други кафеани во Трговскиот центар.

Вистината за атентаторката

Дневник - 19.01.2002

Спасе Шуплиновски - Панихиди Во неделата се одржа панихида за Мара Бунева, атентаторка. Мермерна плоча со нејзиното име осамна на Кејот "13 Ноември" во Скопје и се одржа славје во Домот на АРМ. Министерот за внатрешни работи упати поздравна телеграма до учесниците, со што случувањето доби државно ...

Независно изразување партиски ставови

Дневник - 18.01.2002

ПОЛИТИКАТА И КУЛТУРАТА Кршењето на спомен-плочата на Мара Бунева повторно го актуализира прашањето за исполитизираноста на културата Културата е инструмент за исполнување на дневнополитичките интереси на властодршците. Со оваа констатација се согласуваат сите поединци, партии и институции.

Кавадарчанец тврди дека ја скршил плочата

Утрински - 17.01.2002

Анонимен повик до "Утрински весник" Коста Поповски Вчера во "Утрински весник" околу 10,30 часот, по телефон, непознат машки глас, како што се претстави на возраст меѓу триесет и триесет и пет години, ја презеде одговорноста за кршењето на Спомен-плочата на Мара Бунева, што во неделата беше ...

Искршена спомен—плочата на Мара Бунева

Дневник - 17.01.2002

ВО ЦЕНТАРОТ НА СКОПЈЕ Бунева е трагична личност изманипулирана од Ванчо Михајлов за извршување терористички цели и таа не треба да се слави, вели историчарот Иван Катарџиев Насилник го скршил споменикот на Мара Бунева, а искршените делови од спомен-плочата ги фрлил по кејот на реката Вардар, ...

Бунева позначајна од Даме Груев

Утрински - 16.01.2002

Панихиди само на пробугарските имиња Од осамостојувањето, пробугарските елементи во Македонија организираат панихиди само за проблематичните и пробугарските имиња од македонското минато - за Тодор Александров, Владо Черноземски и Мара Бунева.

Панихидата на Мара Бунева провокација на бугароманите во Македонија

Утрински - 16.01.2002

Соработничката на Ванчо Михајлов повторно ја бранува македонската јавност ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ Следбениците на делото на Ванчо Михајлов, и овој 13 јануари повторно на македонската јавност и го претставија, според нив, светлиот лик и големото дело на Мара Бунева.

Никој не дал дозвола за спомен-обележјето

Утрински - 15.01.2002

По поставувањет?на Спомен-плочат?на Мара Бунева на кејо?"13 Ноемвр? во Скопје Контроверзното поставувањ?на Спомен-плочат?на Мара Бунева, на кејо??13 Ноември°, на истото мест?каде шт?би??споменикот на Бунева за врем?на бугарската окупациј? во Скопје предизвика низа реакци? Градскит? власти во ...

Мара доби плочка, ама на црно

Вест - 15.01.2002

БЕЗЗАКОНИЕ И ЗА СПОМЕН - ОБЕЛЕЖЈАТА Со Законот за поставување на споменици и спомен - обележја определени се лицата и настаните за кои можат да се постават вакви спомен - обележја, а името на контроверзната атентаторка Мара Бунева, од дружината Спомен - плочата на контроверзната атентаторка Мара ...

Бугарофилите одржаа панихида за Мара Бунева

Утрински - 14.01.2002

Во Скопје одбележана 74-годишнината од смртта на блиската соработничка на Ванчо Михајлов Коста Поповски Вчера во 10,30 часот во црквата "Свети Димитрија" во Скопје се одржа панихида, парастос, како што беше објавено во некои медиуми во рубриката Тажни вести, " по повод 74 години од херојската смрт ...

Обожавателите на Мара Бунева и поставија спомен-плоча среде Скопје

Вест - 14.01.2002

ПАНИХИДА И БУГАРСКИ ПЕСНИ ЗА КОНТРОВЕРЗНАТА АТЕНТАТОРКА ОД ДРУЖИНАТА НА ВАНЧО МИХАЈЛОВ На парастосот за "героината" што го дала животот за "доброто на македонските Бугари", покрај гостите од Бугарија и тамошните партии со предзнак во името ВМРО беа и неколку бивши министри, двајца актуелни прате ...