TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Бугарија не сака да биде во пакет со Романија за влез во ЕУ

Утрински - 07.11.2003

Софиски реакции на извештајот на Европската комисија Бугарија не е задоволна од тоа што се уште е во пакет со Романија за прием во Европската унија. Официјална Софија смета дека во преговорите е многу понапред од нивниот северен сосед.

Во пазарната економија Романија поназад од Бугарија лани

Утрински - 07.11.2003

Романските гласила за критичниот извештај на ЕК Долго очекуваниот извештај за 2003 година, публикуван завчера, покажува дека Романија заостанува на патот кон Европа. Корупцијата е раширена на широка скала, немаме функционална пазарна економија, реформите во судстввото и во администрацијата се ...

Романија може да го одложи проширувањето на ЕУ

А1 - 06.11.2003

Лошите оценки што ги доби Романија во редовниот годишен извештај на Европската комисија во врска со напредокот на државите-кандидати, би можело да доведат до одложување на наредниот круг проширување на Европската унија, предвидено за 2007 година.

Романија нема функционална пазарна економија

Утрински - 06.11.2003

Извештај на ЕУ БУКУРЕШТ - Романија не успеа да се здобие со статусот на "функционална пазарна економија" во круцијалниот извештај на ЕУ, но со таа титула може да се стекне веќе наредната година ако продолжи со своите реформи, изјави вчера висок романски официјален претставник "Ако напредокот ...

Романија нема пазарна економија!

Дневник - 06.11.2003

ОЦЕНКА НА ЕУ Романија не успеа да го заслужи статусот земја со функционална пазарна економија на тестот пред Европската Унија, поради што сериозно се загрозени шансите на оваа земја да му се приклучи на богатото европско семејство во 2007 година, јави Ројтерс.

Македонија треба да се подготви за слободна трговија со Романија

А1 - 04.11.2003

Македонските стопанственици треба максимално да се подготват за да ги искористат погодностите што ги содржи договорот за слободна трговија меѓу Македонија и Романија што ќе стапи во сила на почетокот на следната година, оценија денеска претставниците на Министерството за економија и на Стопанската ...