TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Борозан: Приватизацијата на ЕСМ требаше одамна да заврши

Време - 26.02.2005

ВЛАСТА СИ ЈА ТУРКА ПРОДАЖБАТА НА „ЗЛАТНАТА КОКОШКА“ Мирче Котевски Приватизацијата на „Електростопанство на Македонија“ досега требаше да заврши, а не допрва да почнува. Процесот за кој моментно Владата го подготвува теренот воопшто не е избрзан, туку е почнат уште во 2000 година од кабинетот на ...

ЕСМ се продава за да се вратат старите долгови на државата

Дневник - 26.02.2005

ЕКСПЕРТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ Наместо за развој и нови инвестиции најголем дел од парите од продажбата на "Електростопанство на Македонија" ќе бидат потрошени за враќање на старите доспеани долгови, предупредуваат економските експерти.

По бројните забелешки околу начинот за продажба на ЕСМ, на истата тема денеска се огласи и синдикатот на финансиски ...

Канал5 - 25.02.2005

Моделот како се пристапува кон продажбата на ЕСМ не кореспондира со состојбите на нашето население е ставот од заклучните согледувања на синдикатот на работниците на финансиските организации на Мкедонија. Тие исто така посочуваат дека не се задоволни Моделот како се пристапува кон продажбата на ЕСМ ...

Струјата може да се плаќа и со при-пејд картички

Утрински - 25.02.2005

ЕСМ би можело да се заштити од кражби и неплаќање електрична енергија Принципот колку ќе потрошиш, толку ќе платиш, функционира речиси секаде. Законот за енергетика е пречка за остварување на проектот на ЕСМ за инсталирање броила со картички МАЈА ТОМИЌ "Електростопанство на Македонијааи во текот на ...

Граѓаните ќе работат само за струјата

Време - 25.02.2005

ДОКОЛКУ ЕСМ СЕ ПРОДАДЕ КАКО ШТО ПЛАНИРА ВЛАДАТА Струјата може да поскапи шест пати доколку по приватизацијата на „Електростопанството на Македонија“ новиот газда го примени искуството од продажбата на „Македонски телекомуникации“.

Продажбата на ЕСМ ќе предизвика ерозија на стандардот на граѓаните

Утрински - 24.02.2005

Професорката Наталија Николова е против приватизацијата на "Електростопанство" "Од последиците од продажбата на ЕСМ е возбудена целата македонска јавност. Тоа ќе биде дополнителен, високоволтен удар врз домашната економија и сигурно дека ќе дојде до ценовен шок и до отпуштање на голем број ...

Владата го продава ЕСМ за да ја спаси макроекономската политика

Дневник - 24.02.2005

СПОРЕД ПРОФЕСОРКАТА НАТАЛИЈА НИКОЛОВСКА Продажбата на "Електростопанство на Македонија" ќе доведе до поскапување на електричната енергија, од што ќе трпи и стопанството, тврди професорката на Економскиот факултет во Скопје Наталија Николовска.

ЕСМ ги пумпа загубите за да ја намали продажната цена

Дневник - 23.02.2005

домашни експерти тврдат "Електростопанство на Македонија" вештачки ги зголемува загубите за да ги намали рентабилноста и цената на компанијата - тврди Ристо Ачковски, професор на Институтот за преносни системи при Електротехничкиот факултет во Скопје.

Цената на струјата само Ајнштајн може да ја пресмета

Време - 23.02.2005

ВЛАДАТА БРЗА СО ПРОДАЖБАТА НА ЕСМ Владата планира до ноември да го продаде „Електростопанство на Македонија“, а уште нема одговори на главните прашања: зошто продава 51 отсто од капиталот на компанијата, како ќе се формира новата цена на енергијата и за колку ќе поскапи, со каков социјален пакет ќе ...

Владата да не избрзува со продажбата на ЕСМ

Време - 23.02.2005

ВМРО-ДПМНЕ Во ВМРО-ДПМНЕ го поддржуваат реструктурирањето на електроенергетскиот сектор во Македонија и приватизацијата на одделени делови на ЕСМ, меѓутоа сметаат дека не треба да се брза со продажбата. - Доколку ЕСМ се продаде набрзина и без соодветни подготовки, ќе има долготрајни последици за ...

Формулата е готова, но цената на струјата е тајна

Дневник - 23.02.2005

МАЈНЕЛ БАНК И ВЛАДАТА ЈА ПОДГОТВИЈА ПРОДАЖБАТА НА ЕСМ Австриската консултантска куќа "Мајнел банк" подготви сложена формула за пресметување на цената на електричната енергија во земјава, но не кажува колку ќе чини струјата ако се калкулираат овие параметри.

Владата ќе и плати на Мајнел банк 1,7 милиони долари

Утрински - 23.02.2005

За надомест за услугата за проектот на приватизација на ЕСМ МАЈА ТОМИЌ На консултантскиот конзорциум Мајнел банк, која го подготви моделот за приватизација на ,,Електростопанство на Македонијааи, Владата за оваа услуга ќе Ј исплати 1,7 милиони долари, а таа ќе добие уште плус 0,72 отсто од сумата ...

Владата со неуверливи аргументи ја брани тезата дека ЕСМ мора да се продава

А1 - 22.02.2005

Владата со неуверливи аргументи ја брани тезата дека Електростопанство мора да се продава. На денешната презентација, Министерството за економија продажбата ја правдаше со директивите на ЕУ, но Владата не нуди објаснување зошто новите членки на Унијата, како Словенија, уште не почнале постапка за ...

Опозицијата ја продолжува кампањата против продажба на ЕСМ

А1 - 22.02.2005

А опозицијата ја продолжува кампањата против продажба на ЕСМ. Велат, идниот газда ќе продава скапа струја, што ќе значи затворање на многу фабрики. Од друга страна, Владата свесно ја урива цената на ЕСМ, прикажувајќи големи загуби на компанијата, тврди опозицијата.

Кога има струја - празник

Дневник - 22.02.2005

Ретровизор - Соња Христовска Жителите на Црвени брегови во Бутел ја минуваат зимата плашејќи се да не ги удри струја. Со денови, среде зима живеат без една фаза, во преоптоварен систем со несоодветна инсталација. За овие граѓани е празник ако снабдувањето со струја е нормално, бидејќи тогаш можат ...

Годинава ќе се увезе рекордно количество струја

А1 - 21.02.2005

Годинава Македонија ќе увезе рекордно количество струја - 2, 3 милиони мегават часови, со вкупна вредност од околу 80 милиони евра. ЕСМ распиша тендер за набавка на струја, кој треба да заврши до крајот на март. Речиси двојно зголемениот увоз на струја во однос на лани се должи на зголемената ...

ЕСМ „на слепо“ ќе потроши 30 милиони евра

Време - 21.02.2005

ПРЕД ПРИВАТИЗАЦИЈАТА НА НАШАТА НАЈБОГАТА КОМПАНИЈА Мирче Котевски Пред да се приватизира „Електростопанство на Македонија“ ќе потроши околу 30 милиони евра за нова механизација за експлоатација на јаглен од рудникот „Брод“ - Гнеотино, иако слична опрема се употребува во рудникот „Суводол“, чии ...

ЕСМ годинава ќе увезе двојно повеќе струја од лани

Утрински - 21.02.2005

Поради растечкиот тренд на потрошувачката на електрична енергија МАЈА ТОМИЌ Поради зголемената потреба од електрична енергија, како кај стопанските капацитети така и кај домаќинствата, †Електростопанство на Македонијааи годинава ќе увезе двојно повеќе струја од лани, бидејќи барањата не можат да се ...