TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

ЕУ и НАТО реагираат на изјавите на Георгиевски и Чашуле

А1 - 27.07.2002

„Избрзан потег е доколку македонските власти сметаат дека во Македонија повеќе не се потребни меѓународни мировни сили“, смета портпаролот на Европската комисија, Гунар Виганд, како реакција на соодветната изјава на македонскиот шеф на дипломатијата Слободан Чашуле за австрискиот весник „Стандард“.

Изборите се големо финале на борбата против тероризмот

Дневник - 26.07.2002

ОБРАЌАЊЕ НА ЧАШУЛЕ ПРЕД ПОСТОЈАНИОТ СОВЕТ НА ОБСЕ Претстојните избори ќе бидат големо финале на напорите што беа вложени во борбата против тероризмот со политички средства... Претстојните избори ќе бидат големо финале на напорите што беа вложени во борбата против тероризмот со политички средства.

Чашуле вети фер и демократски избори

Утрински - 26.07.2002

ОБРАЌАЊЕ ВИЕНА - Министерот за надворешни работи, Слободан Чашуле, зборувајќи вчера пред Постојаниот совет на ОБСЕ во Виена ги опиша претстојните избори како "големо финале на напорите вложени во борбата против тероризмот со политички средства".

Чашуле настапи пред ОБСЕ во Виена

А1 - 25.07.2002

„Владата на Република Македонија е подготвена да обезбеди фер и демократски избори во присуство на проширена меѓународна набљудувачка мисија, предводена од Канцеларијата за демократски институции и човекови права“, изјави шефот на македонската дипломатија Слободан Чашуле на денешниот состанокот на ...

Обврската да говорам пред ОН ја добив по автоматизам

Дневник - 24.07.2002

МИНИСТЕРОТ ЧАШУЛЕ ТВРДИ Министерот за надворешни работи Слободан Чашуле демантираше дека сам се пријавил да говори на 57-то Генерално собрание на ОН во Њујорк на 17 септември. Тој за "Дневник" изјави дека уште во мај годинава Обединетите нации испратиле известување до кабинетот на претседателот ...

Чашуле се пријавил да говори во ОН два дена по изборите

Дневник - 23.07.2002

НОВ ГАФ НА МИНИСТЕРОТ ЗА НАДВОРЕШНИ работи Шефот на македонската дипломатија си го "продолжил" мандатот и решил на 17 септември да говори за приоритетите на новата влада, и покрај тоа што не се знае кој ќе ја сочинува Министерот за надворешни работи Слободан Чашуле самиот побарал од македонскиот ...