TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Специјалци го обезбедувале ЕСМ поради закани за диверзии?

Дневник - 28.06.2003

ЗА ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТОТ НА ОТПУШТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ЕСМ добила закани дека Скопје ќе остане без струја доколку не се коригираат списоците за отпуштање работници Поради најави за диверзија врз клучните објекти на Електростопанство на Македонија, компанијата побарала засилено полициско обезбедување на ...

Општинскиот совет на Битола против отпуштањата во ЕСМ

Утрински - 28.06.2003

РЕАКЦИИ БИТОЛА - Советот на Општина Битола ги поддржа 144-та вработени во РЕК "Битола" кои чекаат да бидат отпуштени од работа како прекубројни и оцени дека "Електростопанство на Македонија" треба да побара и да изнајде друг начин за санирање на внатрешните економско-финансиски состојби.

Вработени само двајца директори и 24 инкасатори во кризните региони

Вест - 27.06.2003

ЕСМ ДЕМАНТИРА ДЕКА ОТПУШТА 1.100, А ВРАБОТУВА 600 РАБОТНИЦИ ЕСМ признава дека при бодирањето на работниците кои се нашле на списоците за отпушање од работа можно е да се направени грешки и им препорачува на избрканите да поднесат приговори до Управниот одбор на ЕСМ...

Поправка на грешките при делењето откази

Дневник - 27.06.2003

ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО Новото раководство на "Електростопанство" не вработило 600 работници, но можно е да биле направени грешки при отпуштањето на вработените, рече Сашо Новевски, портпарол на компанија. Тој објасни дека од почетокот на годината на неопределено работно време единствено се вработени две ...

Раководството на ЕСМ не отстапува од рационализацијата

Утрински - 27.06.2003

За отпуштањат?во "Електростопанств? вчер?расправаше ?парламенто?во рамкит?на пратеничките прашањ? ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ "Електростопанств?на Македонија" останува на ставот дека процесот на реформ?во компанијат??неминове??ти?се реализираа?во согласност со програмата за економск??структурни реформ? која ...

Филиповски: „Отпуштањaтa во ЕСМ без политичка заднина“

А1 - 26.06.2003

„Отпуштањето на дел од вработените во ЕСМ нема политичка заднина“, рече министерот за економија Илија Филиповски, одговарајќи на пратеничко прашање на денешната собраниска седница, во врска со случувањата во ова јавно претпријатие.

ЕСМ не негира можни грешки при делењето откази

А1 - 26.06.2003

ЕСМ останува на ставот дека отпуштените работници нема да бидат вратени на работа бидејќи во компанијата има превработеност. Но, во ЕСМ потврдуваат дека се можни грешки при делењето на отказите, посебно за избрканите самохрани мајки, инвалиди и стручен кадар во кој компанијата инвестирала.

Новото раководство на ЕСМ примило 600 работници

Дневник - 26.06.2003

ОТПУШТЕНИТЕ тврдат Новото раководство на ЕСМ годинава вработило нови 600 лица, што покажува дека сегашните отпуштања од работа поради превработеност се бесмислени, тврдат во Иницијативниот одбор за спас на отпуштените вработени во Електростопанство на Македонија.

ЕСМ отпушта 1.100, а вработува 600 нови лица

Вест - 26.06.2003

ПРОДОЛЖУВААТ ПРОТЕСТИТЕ НА ТЕХНОЛОШКИОТ ВИШОК ОД "ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО" Иницијативниот одбор на отпуштените работници тврди дека околу 30 отсто од отпуштените лица се со високо образование, а на нивните места сега се вработени лица кои немаат соодветни квалификации, од кои дел Претставници на ...

ЕСМ нема да ги врати на работа отпуштените работници

А1 - 25.06.2003

Големо полициско обезбедување околу зградата на ЕСМ поради можноста од инциденти на вториот ден од протестот на отпуштените 1.100 работници. Иако Иницијативниот одбор на избрканите најави радикализирање на мерките за притисок врз раководството на ЕСМ, протестот заврши мирно.

ВМРО - ДПМНЕ бара итен прекин на отпуштањата од ЕСМ

А1 - 25.06.2003

ВМРО - ДПМНЕ го повикува премиерот Бранко Црвенковски итно да го прекине отпуштањето работници од ЕСМ, што, според оваа партија, се прави селективно. „Со овој чекор само се зголемува бројот на невработени и се создава поголема армија социјални случаи“, истакна на денешната прес-конференција Марјан ...

Отпуштените работници го сардисаа ЕСМ

Дневник - 25.06.2003

ПРОТЕСТИ ВО ПОВЕЌЕ ГРАДОВИ Протести имаше во РЕК "Битола" и ТЕЦ "Осломеј", а отпуштените работници најавија дека наредните денови комплетно ќе ја блокираат работата на ЕСМ Стотина вработени во "Електростопанство на Македонија", кои беа прогласени за технолошки вишок, вчера го блокираа влезот на ...

На ЕСМ му треба реформска, а не партиска струја

Дневник - 25.06.2003

Коментар - Слободан Содиќ Електростопанство на Македонија ги објави списоците на прекубројните 1.100 вработени. Неспорно дека реформите се неопходни за да може компанијата да излезе од кризата во која се најде поради огромниот број нововработени.

На списокот за бркање и самохрани мајки и трудници

Вест - 25.06.2003

ЕСМ ПОД БЛОКАДА ОД ОТПУШТЕНИТЕ За денеска е најавена повторна блокада на зградата на Електростопанство и собирање на сите 1.100 избркани работници во Скопје Работниците што беа прогласени за технолошки вишок вчера ја блокираа централната зграда на ЕСМ во Скопје.

Отпуштените го блокираа влезот во Дирекцијата на ЕСМ

Утрински - 25.06.2003

Прекубројните во Електростопанство протестираа против отпуштањата од работа ЗДЕНКА ПАВКОВИЌ Над 200 вработени во ЕСМ што се најдоа на листата за отпуштање од работа вчера го блокираа влезот во Дирекцијата на претпријатието, изразувајќи го на тој начин незадоволството од објавените листи со над ...

Протест на отпуштените од ЕСМ

А1 - 24.06.2003

Отпуштените работници од Електростопанство денеска протестираа пред дирекцијата на ЕСМ во Скопје, но и во останатите градови во подружниците на фирмата низ земјата. Централата во Скопје беше блокирана 5 часа. Гневните работници сметаат, дека ЕСМ изготвил критериуми за отпуштање за да се ослободи ...

На листите ги нема звучните имиња што во ЕСМ ги здоми ВМРО-ДПМНЕ

Вест - 24.06.2003

ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО ГИ ОБЈАВИ СПИСОЦИТЕ НА НАД 1.000 ПРЕКУБРОЈНИ РАБОТНИЦИ Неофицијално се дознава дека изминативе десетина дена, оние кои првично биле меѓу најслабо бодираните, поради краткиот работен стаж, времето го искористиле да се испазарат и нивните места да ги земат....

Над 1.000 вработени ќе бидат отпуштени од ЕСМ

Утрински - 24.06.2003

"Електростопанство" ги објави листите на прекубројните Во сите подружници на "Електростопанство на Македонија" вчера беа објавени листите на вработените на кои, согласно со програмата за преструктурирање на компанијата, треба да им престане работниот однос.

Над 1.000 вработени вo ЕСМ дознаа дека ќе бидат отпуштени

А1 - 23.06.2003

Повеќе од 1.000 вработени од Електростопанство денеска дознаа дека ќе бидат отпуштени од работа. Работниците кои се најдоа на списоците за отпуштање тврдат дека ЕСМ така ги подготвил критериумите само за да се ослободи од оние што биле вработени за време на поранешната влада.