TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Млеко производителите се уште не знаат дали ќе протестираат

А1 - 15.05.2004

По двочасовните разговори со министерот за економија Стевче Јакимовски, лидерот на земјоделците Вељо Тантаров бегајќи од новинарите единствено рече дека немал што да изјави. Дали во понеделник ќе ги донесат кравите и млекото пред владата и самите не знаеја? Министерството за економија останува на ...

Фармерите бараат да продолжи откупот на млеко

Утрински - 15.05.2004

Од млечната афера најдиректно засегати непосредните млекопроизводители Според Михаил Данев, во ЕУ строго е забранета употребата на млеко во прав во млекото за пиење АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Македонските фармери вчера побараа Млекарницата од Битола да не го стопира откупот, а државните органи да ...

Млечниот џин на колена

Време - 15.05.2004

ИМБ ГО ПРЕКИНА ОТКУПОТ НА МЛЕКОТО Битолската млечна индустрија ИМБ е пред колапс. Овој гигант на македонската млекопреработка, кој откупуваше 70 проценти од млекопроизводството во Македонија, од денеска ги затвори славините за овој стратегиски прехранбен производ.

Славково млеко

Вест - 15.05.2004

САКАМ ДА КАЖАМ - Горан Михајловски Се молат хроничните болни во иднина рационално да умираат. 1 Свечената инаугурација на претседателот на Македонија помина како што е ред. Без опозиција. Во 1999 година, СДСМ не беше на инаугурацијата на Борис.

Млекарницата ги откупува вообичаените количества млеко

Утрински - 15.05.2004

битола БИТОЛА - И покрај отворената закана од страна на генералниот менаџер на индустријата за млеко од Битола, Живко Радевски, дека од вчера ќе го запре откупот на целото сурово млеко што го произведуваат фармерите од територијата што ја покрива овој капацитет во Република Македонија, од ...

Фармерите ќе го истураат млекото пред Владата

Дневник - 15.05.2004

ПО ПРЕКИНОТ НА ОТКУПОТ ОД МЛЕКАРНИЦИТЕ Повеќе од 150 тони млеко вчера останало кај земјоделците бидејќи битолската млекарница го прекина откупот. Сточарите се во паника и од понеделник најавуваат масовни протести и истурање на млекото пред Собранието и пред Владата.

Со прекинувањето на откупот на млеко дневно се губи по 30.000 евра

А1 - 14.05.2004

Со прекинувањето на откупот на млекото, штетите изразени само преку млекото се околу 30.000 евра дневно. Ако набргу не се нормализира откупот уништувањето на сточнит фонд ќе биде вистинска загуба. „Јас треба да го фрлам млекото, затоа што некој не си ја врши работата“, вели Милка Медаровиќ, млеко ...

Инспекторите покажаа млечни заби

Дневник - 14.05.2004

ВТОРИТЕ АНАЛИЗИ НА ВЕТЕРИНАРИТЕ ПОАЛАРМАНТНИ Анализите на Ветеринарниот институт покажале недостиг од суви материи, со што е доведена во прашање хранливоста на млекото Четиринаесет млекарници во земјава произведуваат млеко и млечни продукти што не одговараат на Правилникот за тие производи, ...

Изречени првите забрани за продажба на млеко

Време - 14.05.2004

Пазарните инспектори и забранија на битолската млекарница да го продава тетрапак-млекото затоа што било утврдено дека во него има дури 2,3 отсто млеко во прав, а не треба да има воопшто, потврди вчера Државниот пазарен инспекторат.

Одговорност во прав

Дневник - 14.05.2004

Коментар - Тодор Пендаров Веќе две недели трае аферата за квалитетот на млекото, а досега никој не понесе одговорност за тоа. Дваесетина млекарници користеле недозволени количества млеко во прав во млекото што го произведуваат, но се уште е нејасно кој и дали ќе ги казни.

Млечната афера прераснува во отворена војна

Утрински - 14.05.2004

Битолската млекарница од денеска ќе престане да го откупува суровото млеко Министерството за економија вчера излезе со нови податоци за квалитетот на млекото во земјава МИРЧЕ ЈОВАНОВСКИ Битолската млекарница од денеска ќе престане да го откупува суровото млеко, соопшти вчера најголемиот ...

Неквалитетно млеко продаваат 14 млекарници

Вест - 14.05.2004

СПОРЕД РЕЗУЛТАТИТЕ ОД ВТОРАТА КОНТРОЛА НА ПАЗАРИШНАТА ИНСПЕКЦИЈА Вторите мостри од производите на "Насто" и на Тетовската млекарница се покажале исправни, во мострите од пастеризираното млеко на Битолската млекарница повторно е утврдено присуство на млеко во прав, и тоа 2 Уште 14 нови млекарници ...

„Пекабеско“ не работи против „Битолска“

Време - 14.05.2004

ПРОДОЛЖУВА ВОЈНАТА НА МЛЕКОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ Слободан Кутревски, сопственик на скопската млекарница „Пекабеско“, ги отфрли обвинувањата на директорот на битолската млекарница, Живко Радевски, искажани неодамна на битолската телевизија „Орбис“, за тоа дека скопската млекарница е во спрега со ...

Млекарите бараат одговорност од министерот Јакимовски

Време - 14.05.2004

ПО НАЈАВИТЕ ДЕКА ИМА МЛЕКО ВО ПРАВ Во земјава не постои метод што ќе докаже дека има млеко во прав во млечните производи, а Стевче Јакимовски, министерот за економија, ја доведе во заблуда домашната јавност со својата изјава дека во млечните производи на пазарот постои млеко во прав.

Кај 14 млекарници констатирани неправилности во млекото

А1 - 13.05.2004

Млеко и млечни производи на 14 млекарници ќе бидат повлечени од продавниците. Пазарната инспекција им ги достави решенијата на млекарниците за итно повлекување на млекото од малопродажба. „Во периодот од 19 април до 12 мај спроведе масовна контрола на квалитетот на млекото и млечните производи.

Белото млеко станува црно зашто загрозува 50.000 млекопроизводители

Вест - 13.05.2004

ВЕЉО ТАНТАРОВ БАРА ВЛАДАТА ДА ПРЕСЕЧЕ ВО СЛУЧАЈОТ МЛЕКО СО ПРАВ Ако потпретседателот на Владата Јован Манасиевски не го расчисти случајот млеко со прав до понеделник, Тантаров најави дека ќе се блокираат граничните премини и ќе се истура млеко пред Владата Земјоделскиот лидер Вељо Тантаров вчера од ...

Битолските сточари најавуваат радикални мерки

Време - 13.05.2004

ОДБРАНА ОД МЛЕЧНАТА КРИЗА Доколку Владата не преземе мерки за решавање на млечната криза што ја предизвика, од понеделник ќе преземеме радикални мерки. Ќе го затвориме граничниот премин кај Табановце, млеко ќе тече по скопските улици, а телињата и кравите ќе ги однесеме пред Владата, порачаа вчера ...

Прекршочни пријави за девет млекарници

Утрински - 13.05.2004

Аферата со неквалитетно млеко се проширува и врз нови производители Вкупно девет млекарници во земјава ?заработиле" прекршочни пријави од Пазарната инспекција поради тоа што производите кои ги продавале не соодветствуваат со Правилникот за квалитет на млекото и на млечните производи, се дознава од ...

Девет млекарници продавале прав наместо млеко

Дневник - 13.05.2004

МЛЕЧНАТА АФЕРА КУЛМИНИРА Ветеринарскиот институт при вторите контроли на 108 мостри млеко утврдил дека во млекото од девет млекарници во земјава има недозволени количества млеко во прав, дознава "Дневник". Резултатите вчера требаше да бидат испратени до Министерството за економија, а имињата на ...

Тантаров: Сојузот на земјоделци ќе оди со радикални мерки

А1 - 12.05.2004

Битолските млекопроизводители се заканија. Ако до понеделник не се нормализира откупот на млекото тие ќе ги изнесат кравите пред владата, млекото ќе го истураат по скопските улици, а можни се и блокади на граничните премини. „Ако до понеделник не се изнајде решение, сојузот на земјоделци ќе оди со ...

Никој не сака да го повлече матното млеко

Вест - 12.05.2004

СЛУЧАЈ МЛЕКО СО ПРАВ Министерот за земјоделство Славко Петров објаснува дека наодот од анализите од Ветеринарниот институт се доставуваат до надлежниот орган односно Пазарната инспекција, а не до тој што ја зел мострата ( Ветер Млекото со млеко во прав и скроб се уште е во продажба, а Ветеринарната ...

Ти претече млекото, министре!

Време - 12.05.2004

Александра К. Мишовска Двајца македонски министри очигледно имаат проблем да утврдат кој е надлежен во големата афера со млекото во прав, за кое експертите потврдија дека се нашло и во производи во кои тоа не е дозволено. Не е ништо страшно кога двајца министри не мислат исто, иако се членови на ...

Тантаров не му верува на министерот за економија

Вест - 12.05.2004

Битолската млекраница од утре наместо 152 илјади литри млеко дневно, ќе откупува само 50 илјади, поради изјавата на министерот за економија Стевчо Јакимовски и Ветеринарниот институт дека во трајното млеко има млеко во прав, изјави вчера претседателот на Сојузот на земјоделците на Македонија Вељо ...

Битолската млекарница ќе го тужи Министерството за економија

Време - 12.05.2004

СТРАВ ОД НОВА МЛЕЧНА КРИЗА Битолската млекарница „ИМБ“ не добила писмено известување од Ветеринарниот институт за квалитетот на млекото, ниту решение од Министерството за економија за да го повлече од продажната мрежа. - Ние се уште не знаеме со каков метод е испитувано нашето млеко, ниту пак ги ...

Битолската млекарница драстично ќе го намали откупот на млеко

Утрински - 12.05.2004

Од аферата "Млеко во прав" допрва ќе се почувствуваат последиците Во Млекарницата велат дека по аферата никој не го купува нивното пастеризирано млеко ГОЦЕ КАРЕВСКИ БИТОЛА - Техничкиот директор на Индустријата за млеко во Битола, Андон Чобанов, вчера ги демантираше гласиштата што создадоа паника ...

Надлежните не знаат како да го повлечат спорното млеко

Утрински - 12.05.2004

Наместо разврска, аферата „Млеко во прав" се повеќе се заплеткува. Никој не нуди одговор како да се најде решение Министерствата за економија и земјоделство продолжуваат со префрлување на топката АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА По избивање на аферата ?Млеко во прав" има промени во квалитетот на млечните ...

Нема кој да ги казни млекарниците

Дневник - 12.05.2004

пазарната и ветеринарната инспекциЈа се оградуваат Млекото останува во продавниците додека млекарниците не си го повлечат Млекарниците што користеле недозволено количество млеко во прав најверојатно нема да бидат казнети, а млекото и понатаму ќе остане во продавниците ако самата фирма не одлучи да ...

Битолската млекарница ќе го намали откупот на млекото

А1 - 11.05.2004

Информациите од министерот за економија Стевчо Јакимовски и Ветеринарниот институт дека во трајното млеко има млеко во прав се одразија многу лошо на пласманот на производите на Битолската млекарница поради што таа од четврток наместо 152.000 литри млеко дневно, ќе откупува само 50.000.

Министерот Петров ги мие рацете од млекото

Дневник - 11.05.2004

по контраверзните наоди за употреба на млеко во прав Присуството на млеко во прав во млекото не е во моја надлежност и нема да дадам налог за повлекување на спорното млеко, вели Петров Министерот за земјоделство Славко Петров нема да издаде решение за повлекување од продажба на млекото што содржи ...

Славко Петров топката за спорното млеко ја префрла на инспекцијата

Утрински - 11.05.2004

Владините министри целосно некоординирани во случајот со „млекото во прав" "Насто" го повлече своето млеко од малопродажба АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Млекото во кое е најдено присуство на млеко во прав и скроб, а сў уште се наоѓа во продажба, од малопродажната мрежа може да го повлече само Пазарната ...

Млекото е здраво, штетни се лажните декларации

Време - 11.05.2004

СЛАВКО ПЕТРОВ КОНТРА СТЕВЧЕ ЈАКИМОВСКИ Даниела Алексоска Во земените мостри на млекото во промет нема присуство на тешки метали, пестициди и на какви било материи што го загрозуваат човековото здравје, а процентот на млеко во прав, скроб или на емулгатори не е испитуван, зашто тоа не е обврска на ...

Повлечено спорното млеко

Време - 11.05.2004

„НАСТО“ Тетовската млекарница „НАСТО“ го повлече од употреба спорното млеко за кое Ветеринарниот институт тврди дека има зголемено количество млеко во прав. Како што пишува во соопштението од „НАСТО“, ова е направено за да се почитува одлуката на Организацијата на потрошувачите на Македонија.

Славко Петров: Во млекото нема тешки метали

Вест - 11.05.2004

АФЕРА МЛЕКО СО ПРАВ Управата за ветеринарство констатитира дека во земените мостри на млеко нема присуство на тешки метали, пестициди и на какви било материи што го загрозуваат човековото здравје, изјави вчера министерот Петров.

Петров: „Управата за ветеринарство не утврди штетни материи во млекото“

А1 - 10.05.2004

Пазарната инспекција се уште нема издадено решение за повлекување на спорното млеко од мало продажбата. Според првиот човек на пазарната инспекција Сретен Лазаревски тие законски можат да го повлечат млекото, само ако млекото кај кое беше најдено млеко во прав е земено во заедничка акција на ...

Сомнителното млеко да се повлече од пазарот

Време - 10.05.2004

ОРГАНИЗАЦИЈА НА ПОТРОШУВАЧИТЕ Спорното млеко од малопродажната мрежа веднаш да биде повлечено и да се објават имињата на млекарниците што користеле млеко во прав или скроб, инсистираат од Организацијата на потрошувачите. Доколку производителите не го повлечат млекото од продавниците, тоа треба да ...

Како да ги казнам кога даваат пари за партијата?

Вест - 10.05.2004

АФЕРА МЛЕКО ВО ПРАВ Ресорните министри и двајцата либералдемократи, Стевчо Јакимовски за економија и Славко Петров за земјоделство, во кавга кој да и казни млекарниците што продаваат млеко со млеко во прав, затоа се се сотава на ин Ниту Пазарна, ниту Ветеринарна инспекција не сакаат на млекарниците ...

Млекото во кое е најдено млеко во прав и натаму во продажба

Утрински - 10.05.2004

Додека надлежните институции во државата си ги префрлаат надлежностите Поранешните испитувања се криеја од јавноста АЛЕКСАНДРИЈА СТЕВКОВСКА Спорното млеко од млекарниците што беа посочени како прекршители на законот, употребувајќи поголеми количества или млеко во прав во производи кои не смеат да ...