TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Горнолисичани го започнаа маршот на коњи до Крушево

А1 - 28.07.2002

Во чест на Илинденското Востание и загинатите борци за слободата на Македонија денеска по 5-ти пат 15 коњаници облечени во комитска облека го започнаа своето патешествије од скопско Горно Лисиче до крушево. Во следните 3 дена овие луѓе на коњи ќе пропатуваат низ Катланово, во велешкиот и ...

Регуларни и нерегуларни комитиво битка за маршот до Крушево

Дневник - 28.07.2002

ПАРТИСКИ ИГРИ И ЗА"ИЛИНДЕНСКИ МАРШ" Дваесет и пет момчиња облечени во комитска носија, вчера по мали несогласувања за учеството на Илинденскиот марш, на коњи тргнаа од селото Горно Лисиче за да присуствуваат на манифестацијата "Десет дена Крушевска Република", која ќе се одржи во Крушево на 2 ...

Коњички марш од Скопје до Крушево

Утрински - 27.07.2002

Традиционално одбележување на Илинден Традиционално, по петти пат, Здружението ?Илинденски марш", црквата ?Светите апостоли Петар и Павле", месната заедница "Горно Лисиче" и Крушево го организираат илинденскиот коњички марш од Горно Лисиче до Крушево.

Годишнина на која се темели државноста на Република Македонија

Утрински - 26.07.2002

99 години од Илинденското востание и Крушевската Република Невена Поповска По повод одбележувањето на 99-годишнината од избувнувањето на Илинденското востание и прогласувањето на Крушевската Република, во периодот од 31-ви јули до 10-ти август, ќе бидат реализирани неколку настани.

Научна -културна средба "Десет дена Крушевска република"

Вест - 26.07.2002

ОД 31 ЈУЛИ ДО 10 АВГУСТ Со научна-културна средба насловена "Десет дена Крушевска република" од 31 јули до 10 август ќе биде одбележана 99-годишнината од Илинденското востание. Според Зоран Тодоровски, директор на Архивот на Македонија, годинава за прв пат ќе биде положено цвеќе на ...