TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Утре финален договор за локалната самоуправа?

А1 - 20.01.2002

Законот за локална самоуправа, еден од најважните документи што произлегуваат од охридскиот рамковен договор, се очекува утре конечно да биде целосно одобрен од политичките лидери во земјата. Претходно ПДП треба да го соопшти својот одговор на резервите што ги искажа во делот од законот што се ...

Андов бара лидерски потписи за поефикасен парламент

Утрински - 19.01.2002

Нов услов за измена на договорените обврски на Собранието Прашањето на предвремените избори ќе се решава на новиот лидерски самит закажан на 29 јануари Доколку лидерите на четирите партии-потписнички на Рамковниот договор се согласат да го намалат бројот на законите, што Собранието како обврска од ...

Андов - потписи на лидерите како гарант за договореното

А1 - 18.01.2002

Претседателот на македонскиот парламент ги повика денеска лидерите на четирите политички партии да ги депонираат своите потписи како вид на гаранција дека ќе се почитува она за што тие ќе се договорат во врска со имплементацијата на охридскиот договор.

Георгиевски категорично не одбил предвремени избори!

Утрински - 18.01.2002

Забрзувањето на имплементацијата на Рамковниот договор, вчера тема на проширен состанок кај претседателот Трајковски Соња Крамарска Терминот на предвремените парламентарни избори ќе се утврди кон крајот на идната недела по враќањето на делегацијата на СДСМ од посетата на НР Кина.

Локалната самоуправа ќе се пегла до сабота

Вест - 18.01.2002

ЛИДЕРСКА СРЕДБА КАЈ ТРАЈКОВСКИ Четворицата лидери се договориле да се подготват агенда и динамика за донесување на приоритетните закони На лидерската средба кај претседателот на државата Борис Трајковски, освен четворицата лидери на најголемите партии во Македонија, присуствуваа и тројцата министри ...

Партиите согласни дека е пробиен рокот за спроведување на обврските

Утрински - 17.01.2002

Забрзување на процесот за имплементирање на Договорот Координаторите на пратеничките групи на четирите партии - потписнички на Охридскиот договор вчера одржаа состанок, откако во понеделникот претседателот на Собранието, Стојан Андов, упати писмо до нив, во кое укажува дека се доцни со ...

Координаторите се врзаа во јазол и чекаат спас од лидерите

Дневник - 17.01.2002

ЗАКОНИТЕ ОД РАМКОВНИОТ ДОГОВОР ЧЕКААТ ПРЕДЛАГАЧ Лидерите на четирите партии-потписници на рамковниот договор денеска се на средба кај претседателот Трајковски за да го помрднат политичкиот процес Координаторите на четирите пратенички групи на ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ПДП и ДПА вчера се испокараа за тоа ...

Кој ќе ги предлага законите од рамковниот договор?

А1 - 16.01.2002

Денеска во Собранието на РМ состанок одржаа координаторите на четирите парламентарни партии потписнички на рамковниот договор од Охрид, во обид за да се забрза неговото спроведување. И покрај тоа што е најавена уште една средба на која треба да се допрецизираат начините за побрзо донесување на ...

Ако лидерите се попишманат, други ќе го спроведуваат Договорот

Утрински - 15.01.2002

Андов притиска четирите партии да ги донесат законските акти што произлегуваат од Рамковниот договор Спикерот на Собранието ги повикува лидерите на партиите-потписнички на Рамковниот договор што е можно побрзо да се состанат и да го договорат начинот и роковите за изготвување на законските акти кои ...

Брисел се крсти и се чуди што правиме ние

Вест - 15.01.2002

АНДОВ ГИ КАРА ЧЕТВОРИЦАТА ЛИДЕРИ ПОТПИСНИЦИ НА РАМКОВНИОТ ДОГОВОР "Има да седнат и да го сработат тоа што го потпишале, или нека се договорат да се распишат предвремени парламентарни избори и обврските да ги префрлат на идниот парламентарен состав, или нема да има предвремени и Спикерот на ...

Андов: „Во Брисел се крстат што правиме ние!“

А1 - 14.01.2002

Спикерот денеска до пратениците, до претседателот Трајквски и до четворицата лидери потписници на рамковниот договор го доставил календарот за тајмингот на донесување на пакетот закони предвидени согласно договорот. Процедурата за носење на законите меѓу кои, прв е законот за локална самоуправа ...