TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Хрватска најави одложување на пописот поради ковид-19

360 степени - 31.01.2021

Поради корона-кризата, Хрватска најверојатно ќе го одложи пописот на населението, што треба да се одржи од 1 април до 7 мај. Ова го најави координаторот за пописот во Државниот завод за статистика (ДЗС) Дамир Плесац, кој кажа дека одложувањето ќе ...

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ со спротивставени позиции околу потенцијално најдобриот пописен модел

Канал5 - 31.01.2021

СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ се убедуваат за предностите од комбиниран модел и електронски попис. Електронскиот попис е дел од севкупната методологија врз основа на која ќе се реализира претстојниот пописот.

Хрватска го одложи пописот поради коронавирусот

24 Вести - 31.01.2021

Хрватска го одложи пописот поради коронавирусот потврди за дел од хрватските медиуми – координаторот за попис во централното биро за статистика Дамир Плесац. Тој објаснува дека одложувањето е на неопределено време и неговото одржување ќе зависи од ...

Се крои судбината на пописот во Македонија – Хрватска го одложи поради коронавирусот

ТВ21 - 31.01.2021

Двете најголеми политички партии се за попис, но секоја на свој начин. Од ВМРО-ДПМНЕ бараат пописот да биде електронски, а мониторинг да вршат професори од ФИНКИ. „На тој начин стручните лица кои што се разбираат од бази на податоци и нив вкрстување ...

Хрватска поради коронакризата најави одложување на пописот на населението

Сакам да кажам - 31.01.2021

Хрватска најверојатно ќе го одложи пописот на населението, што треба да се одржи од 1 април до 7 мај, а причината за тоа е кризата со коронавирусот. Ова го најави координаторот за пописот во Државниот завод за статистика (ДЗС) Дамир Плесац, кој кажа ...

Хрватска го одложува пописот поради коронавирусот

ТВ21 - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне како што беше планирано, на 1 април, но ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за Н1 изјави дека главната причина е вирусот корона.

СДСМ: Институциите имаат капацитет да спроведат попис согласно сите стандарди

Канал5 - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата.

СДСМ: Кај сите да преовладее разумот, попис ќе има напролет

Фокус - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата, велат од СДСМ.

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија

Канал5 - 31.01.2021

Пописот 2021 во Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Пописот ќе се спроведе со нова методологија

Фокус - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија која за прв пат ќе се применува кај нас

ТВ21 - 31.01.2021

Премиерот Зоран Заев на својот Фејсбук профил посочува дека пописот 2021 во Македонија со нова методологијата која за првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис.

Заев: Само електронски попис нема да е доволен, ќе има комбинирана методологија

360 степени - 31.01.2021

Само електронски попис нема да е доволен за да имаме комплетни податоци какви што се потребни според Евростат и меѓународните стандарди, затоа што одреден дел од податоците од електронските бази не ја даваат комплетната и прецизна слика, вели ...

Хрватска најави одложување на пописот

Фокус - 31.01.2021

Голема е веројатноста Хрватска да го одложи пописот на населението, што треба да се одржи од 1 април до 7 мај, а причината за тоа е кризата со корона вирусот. Ова го најави координаторот за пописот во Државниот завод за статистика (ДЗС) Дамир ...

СДСМ: Пописот ќе се одржи согласно сите стандарди, партиите да го поддржат процесот

Макфакс - 31.01.2021

Кај секоја политичка партија, кај секој граѓанин треба да преовладее разумот, да ги поддржат процесите, со кои се добиваат точни и целосни податоци за структурата на населението и домаќинствата и да се спроведе попис без мешање на политиката, велат ...

Хрватска ќе го одложи пописот поради Ковид-19

Макфакс - 31.01.2021

Пописот во Хрватска, кој требаше да се спроведе во април, ќе се одложи поради епидемиолошката состојба во земјата. Професорот Иван Шипин од Катедрата за демографија на Економскиот факултет во Загреб, за телевизијата Н1 изјави дека поради пандемијата ...

СДСМ: Институциите имаат капацитет да спроведат попис согласно сите стандарди

Press24 - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата, велат преку соопштение од СДСМ.

Електронски попис - за и против

Сител - 31.01.2021

Опозицијата е подготвена да поднесе и законско решение најавениот попис да се спроведе целосно електронски, односно со вкрстување на базите на податоци. Од партијата сметаат дека тоа е најевтин модел кој дава најпрецизни податоци.

Хрватска го одложува пописот поради коронавирусот

Нетпрес - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне како што беше планирано на 1-ви април годинава, туку ќе биде одложен потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за регионалната телевизија N1 изјави дека главната причина е ...

Хрватска го одложува пописот поради коронавирусот

+инфо - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне како што беше планирано, на 1 април, ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за Н1 изјави дека главната причина е коронавирусот.

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија

Слободен Печат - 31.01.2021

Премиерот посочува дека со вкрстување на податоците што ќе се добиваат од електронските прашалници на терен со податоците од базите коишто веќе постојат во државата, како, на пример, оние на МВР и на Фондот за здравство, ќе имаме целосен преглед за ...

Хрватска го одложи пописот поради коронавирусот

А1 On - 31.01.2021

Пописот во Хрватска е одложен поради коронавирусот потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац во изјава за Н1. Тој објасни дека одложувањето на пописот е на неопределено време и неговто одржување ќе зависи од ...

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија

Скопје24 - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која за првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ...

Заев: Методологијата за попишување во дел вклучува и електронски попис

А1 On - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Поради коронакризата се одложува пописот на населението во Хрватска

Слободен Печат - 31.01.2021

Подготовките за сеопфатниот и обемен проект за попис во Хрватска траат од 2016 година, а пред еден месец директорката на Централното биро за статистика (ЦБС), Лидија Брковиќ, тврдеше пред парламентарниот комитет за локална самоуправа дека сите ...

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија, која во еден дел вклучува и електронски попис

Press24 - 31.01.2021

„Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН ...

Одложен пописот во Хрватска поради коронавирусот

Сител - 31.01.2021

Одложен пописот во Хрватска поради коронавирусот. - Пописот нема да започне на 1 април, туку ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика Дамир Плесац за Н1.

СДСМ: Партиите имаат обврска да го поддржат пописот

МКД - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата.

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија, која во еден дел вклучува и електронски попис

Независен - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија, која во еден дел вклучува и електронски попис

Нова ТВ - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија, која во еден дел вклучува и електронски попис

Нетпрес - 31.01.2021

Пописот 2021 во Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Хрватска го одложува пописот

ММС - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне на 1 април како што беше планирано, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за Н1 изјави дека главната причина е коронавирусот.

Заев: Пописот во Македонија ќе се спроведе со нова методологија која во еден дел вклучува и електронски попис

Сител - 31.01.2021

„Пописот 2021 во Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Заев: Нова методологија, вклучува и електронски попис

МКД - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

СДСМ: Институциите имаат капацитет да спроведат попис согласно сите стандарди

Сител - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата.

Пандемијата ќе го одложи пописот во Хрватска

МКД - 31.01.2021

Пописот во Хрватска, кој требаше да се спроведе во април, ќе се одложи поради епидемиолошката состојба во земјата. Професорот Иван Шипин од Катедрата за демографија на Економскиот факултет во Загреб, за телевизијата Н1 изјави дека поради пандемијата ...

ПО ГЕРМАНИЈА, ИРСКА, ШКОТСКА…: Хрватска го одложи пописот закажан за април поради корона вирусот!

Денешен - 31.01.2021

Хрватска го одложи пописот кој требаше да започен е на 1 април поради корона вирусот, потврди за дел од хрватските медиуми – координаторот за попис во Централното биро за статистика Дамир Плесац.

„Северна“ не ги донесе џиновските компании, ветени од Заев- сега се ветува ќе стигнеле после пописот

Алфа - 31.01.2021

Промената на името не ги донесе џиновските компании, ветени од премиерот, па сега странските инвестиции се ветуваат со спроведување на пописот. Пред две години беше ветено дека во Македонија ќе дојдат големи странски фирми, доколку се промени името, ...

СДСМ: Пописот ќе се одржи согласно сите стандарди, партиите да го поддржат процесот

Точка - 31.01.2021

Кај секоја политичка партија, кај секој граѓанин треба да преовладее разумот, да ги поддржат процесите, со кои се добиваат точни и целосни податоци за структурата на населението и домаќинствата и да се спроведе попис без мешање на политиката, велат ...

СДСМ: Кај сите да преовладее разумот, попис ќе има напролет

Либертас - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата, велат од СДСМ.

ТРЕБАШЕ ДА СЕ ОДРЖИ ВО АПРИЛ: Хрватите го одложуваат пописот

Фактор - 31.01.2021

Пописот во Хрватска е одложен поради коронавирусот. Тој нема да започне на 1 април, туку ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац за Н1.

Заев објасни дека дел од пописот ќе се спроведе електронски

Фактор - 31.01.2021

Откако ВМРО-ДПМНЕ побара електронски попис, премиерот Зоран Заев се огласи и објасни дека дел од пописот сепак ќе се спроведе електронски. Премиерот вели дека не е само етничката структура, туку пописот ќе даде слика и за многу други сегменти.

СДСМ: Институциите имаат капацитет да спроведат попис согласно сите стандарди

iPortal - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата. – порачуваат од СДСМ.

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија, која во еден дел вклучува и електронски попис

iPortal - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Хрватска најави одложување на пописот поради ковид-19

Пулс24 - 31.01.2021

Поради корона-кризата, Хрватска најверојатно ќе го одложи пописот на населението, што треба да се одржи од 1 април до 7 мај. Ова го најави координаторот за пописот во Државниот завод за статистика (ДЗС) Дамир Плесац, кој кажа дека одложувањето ќе ...

Заев: Методологијата за попишување вклучува и електронски попис

Кајгана - 31.01.2021

Скопје, 31 јануари 2021 (МИА) – Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологија која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во ...

Заев: Пописот ќе се спроведе со нова методологија, која во еден дел вклучува и електронски попис

24Инфо - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ОН и ...

Хрватска го одложува пописот поради коронавирусот

Република - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне како што беше планирано, на 1 април, но ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за Н1 изјави дека главната причина е вирусот корона.

Заев: Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која за првпат ќе се применува кај нас и ...

Frontline - 31.01.2021

Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која за првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ...

Хрватска го одложува пописот поради коронавирусот

Курир - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне како што беше планирано, на 1 април, но ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за Н1 изјави дека главната причина е вирусот корона.

Заев: Само електронски попис нема да биде доволно, ќе биде спроведен со нова методологија

Локално - 31.01.2021

„Пописот 2021 во Северна Македонија ќе се спроведе со нова методологијата која за првпат ќе се применува кај нас и која во еден дел вклучува и електронски попис. Овој комбиниран модел е познат во светската пракса и е во согласност со препораките на ...

СДСМ: Секоја партија и граѓанин треба да го поддржат пописот

Локално - 31.01.2021

„По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата“, велат од владеачката СДСМ, преку соопштение.

И Хрватска го одложува пописот

Expres - 31.01.2021

Пописот во Хрватска нема да започне како што беше планирано, на 1 април, ќе се одложи, потврди координаторот за попис во Централното биро за статистика, Дамир Плесац. Тој за Н1 изјави дека главната причина е коронавирусот.

СДСМ: Пописот ќе се одржи согласно сите стандарди, партиите да го поддржат процесот

Centar - 31.01.2021

Кај секоја политичка партија, кај секој граѓанин треба да преовладее разумот, да ги поддржат процесите, со кои се добиваат точни и целосни податоци за структурата на населението и домаќинствата и да се спроведе попис без мешање на политиката, велат ...

Хрватите поради корона го одложија пописот – кај нас ќе има, ама не знаеме каков…

4NEWS - 31.01.2021

Двете најголеми политички партии во Македонија се за спроведување на пописот, но секоја на свој начин. Од ВМРО-ДПМНЕ се бара електронски да ја спроведе регистрацијата, додека мониторингот ќе го вршат професорите на Факултетот за информатички науки и ...

После Германија, Шкотска и Ирска сега и Хрватска го одложи пописот, САМО ЗАЕВ НЕ ГЛЕДА ПРИЧИНА ЗА ОДЛОЖУВАЊЕ

Вечер - 31.01.2021

После Германија, Шкотска и Ирска сега и Хрватска го одложи пописот поради корона кризата, но за Македонија изгледа нема ризици од тој вид , па премиерот Заев вели дека не гледа причина за пописот да биде одложен.

Заев: Само со електронски попис не можат да се добијат податоци за тие во странство над една година

Expres - 31.01.2021

Наспроти востановената пракса во светот на попис да се пребројуваат жителите, а не дијаспората, премиерот Зоран Заев, отфрлајќи го предлогот на опозицијата за попишување исклучиво по електронски пат, заклучува дека само со него „не можат да се ...

Хрватска ќе го одложи пописот поради Ковид-19

Вечер - 31.01.2021

Пописот во Хрватска, кој требаше да се спроведе во април, ќе се одложи поради епидемиолошката состојба во земјата. Професорот Иван Шипин од Катедрата за демографија на Економскиот факултет во Загреб, за телевизијата Н1 изјави дека поради пандемијата ...

СДСМ: Институциите имаат капацитет да спроведат попис согласно сите стандарди, партиите имаат обврска да ја поддржат ...

24Инфо - 31.01.2021

По речиси две децении без попис, во државата има недостиг од квалитетни статистички податоци, кои се клучни за градење на стратегии и политики и за натамошен сигурен и предвидлив развој на државата.

Хрватска ќе го одложи пописот поради Ковид-19

24Инфо - 31.01.2021

Пописот во Хрватска, кој требаше да се спроведе во април, ќе се одложи поради епидемиолошката состојба во земјата. Професорот Иван Шипин од Катедрата за демографија на Економскиот факултет во Загреб, за телевизијата Н1 изјави дека поради пандемијата ...

СДСМ: Секоја политичка партија има обврска да го поддржи пописот

Канал5 - 30.01.2021

Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата, секоја политичка партија има обврска да го поддржи овој важен процес. Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за ...

Пописот тест за зрелоста на државата во функција на планирање на иднината и евроинтеграцијата

24 Вести - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

СДСМ: Секоја политичка партија има обврска да го поддржи пописот

24 Вести - 30.01.2021

Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата, секоја политичка партија има обврска да го поддржи овој важен процес - Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за ...

Милевски: Пописот не е политика!

Фокус - 30.01.2021

М инистерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки, вели Милевски

ТВ21 - 30.01.2021

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Милевски: Пописот не е политика туку потреба

Канал5 - 30.01.2021

​Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од ...

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот

24 Вести - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството, вели портпаролката на СДСМ Богданка ...

ВМРО-ДПМНЕ за електронски попис, СДСМ останува на ставот за попишување на терен

Канал5 - 30.01.2021

Само електронското попишување нема да е ефикасно и да ги даде целосните податоци како теренското е ставот на СДСМ откако лидерот на ВМРО ДПМНЕ вчера во емисијата “Само интервју” на маса го стави овој предлог.

СДСМ бара од ВМРО да го поддржи пописот, но ВМРО бара електронски попис

Алсат-М - 30.01.2021

СДСМ ја повикува ВМРО-ДПМНЕ да го поддржи пописот на населението. Социјалдемократите го поздравуваат ставот на опозицискиот лидер Христијан Мицкоски дека нема да повика на бојкот, но велат дека ВМРО треба да биде вклучена во процесот за тој да биде ...

Мицкоски и пописот: Од најави за непризнавање до повик за масовно попишување

360 степени - 30.01.2021

За разлика од пратениците на ВМРО-ДПМНЕ кои здружено ја напуштија собраниската сала при донесувањето на Законот за попис, на вчерашниот состанок, во истата сала, на државниот врв со локалните власти, присуствуваа и опозициски градоначалници, како ...

СДСМ без став за предлогот од ВМРО-ДПМНЕ за електронски попис

Канал5 - 30.01.2021

Владејачката СДСМ гледа позитивно на изјавата на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски дека партијата со која тој раководи се откажува од идејата за бојкот на пописот, дадена во синоќешното гостување во емисијата “Само интервју”.

(ФОТО) Попис 2021: Сите градоначалници на едно место

360 степени - 30.01.2021

Локалната самоуправа доби посебни задачи при спроведувањето на статистичката операција Согласно Законот за попис, на единиците на локалната самоуправа им е дадена голема одговорност: обезбедување на простории за работа на комисиите на пописните ...

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот кој ќе се спроведе по меѓународни ...

Press24 - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството, рече денеска на прес конференција ...

Кузеска: Позитивно е што Мицкоски се откажува од бојкот на пописот

Слободен Печат - 30.01.2021

Пописот на населението што ќе се одржи напролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.

(ВИДЕО) Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот

А1 On - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.

Пописот е државен интерес и потврда за зрелоста на државата, тврдат од државниот врв

Сител - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

Политизацијата на пописот нѐ дефокусира од реалните проблеми

Независен - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

Милевски: Пописот не е политика туку потреба да донесуваме одговорни одлуки врз основа на реални податоци

Нова ТВ - 30.01.2021

Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од корист.

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба да донесуваме одговорни одлуки

Макфакс - 30.01.2021

„Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

Независен - 30.01.2021

М инистерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за реални податоци

Слободен Печат - 30.01.2021

М инистерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

OhridNews - 30.01.2021

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Милевски: Пописот не е политика туку потреба да донесуваме одговорни одлуки врз основа на реални податоци

Press24 - 30.01.2021

Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од корист.

СДСМ: Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата

Нетпрес - 30.01.2021

Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за градење на стратегии и политики за натамошен развој на државата, економијата и општеството, за сигурен и предвидлив развој на ...

Најстрашна во пописот ќе биде бројката на иселени, не на малцинствата

Слободен Печат - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

СДСМ: Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци

Press24 - 30.01.2021

Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата, секоја политичка партија има обврска да го поддржи овој важен процес, велат од СДСМ преку соопштение. „Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и ...

Опозицијата бара електронски попис, СДСМ го поздравува повикот за масовно попишување

Сител - 30.01.2021

Традиционалното попишување на населението да се замени со електронски попис, предлага опозициската ВМРО-ДПМНЕ. Од партијата велат дека на тој начин ќе се спречи фалсификат кој според ВМРО-ДПМНЕ веќе бил договорен меѓу коалиционите партнери во власта.

СДСМ: Секоја политичка партија има обврска да го поддржи пописот

Нова ТВ - 30.01.2021

„Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за градење на стратегии и политики за натамошен развој на државата, економијата и општеството, за сигурен и предвидлив развој на ...

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот

Сител - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.

Кузеска: Позитивен сигнал е најавата на Мицкоски дека се откажува од бојкот на пописот

Макфакс - 30.01.2021

„Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.По речиси две децении без попис, во ...

СДСМ: Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата

Макфакс - 30.01.2021

Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за градење на стратегии и политики за натамошен развој на државата, економијата и општеството, за сигурен и предвидлив развој на ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

iPortal - 30.01.2021

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот кој ќе се спроведе по меѓународни ...

Граѓански збор - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството, порача денес на прес-конференција, ...

Милевски за пописот по 19 години: Пред сите нас е огромна одговорност

Граѓански збор - 30.01.2021

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

Вечер Прес - 30.01.2021

М инистерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

СДСМ: Секоја политичка партија има обврска да го поддржи пописот

Вечер Прес - 30.01.2021

Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата, секоја политичка партија има обврска да го поддржи овој важен процес Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за ...

СДСМ: Пописот ќе биде безбеден оти и во пандемија покажавме капацитет да организираме сложени операции со масовно ...

Денешен - 30.01.2021

Пописот ќе биде безбеден од здравствен аспект, бидејќи и во пандемија државата покажа дека има капацитет на организира сложени операции со масовно учество на граѓаните, со почитување на сите мерки и протоколи за заштита на здравјето, соопшти денеска ...

Пописот – тест за зрелоста на државата во функција на планирање на иднината и евроинтеграцијата

iPortal - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

Бриф - 30.01.2021

Министерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што, ...

Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот кој ќе се спроведе по меѓународни стандарди

Либертас - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот

iPortal - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството, порача денес на прес-конференција, ...

Пописот - тест за зрелоста на државата

Кајгана - 30.01.2021

Скопје, 30 јануари 2021 (МИА) – Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

Либертас - 30.01.2021

– М инистерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа ...

ДРЖАВЕН ВРВ НА МАКЕДОНИЈА: Без вакцини може ќе ја преживееме пандемијата со Ковид-19, ама без попис пролетва нема ...

Денешен - 30.01.2021

Сред пандемија со коронавирусот, а без обезбедени вакцини, државниот врв на Македонија е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата.

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба да донесуваме одговорни одлуки

Вечер - 30.01.2021

„Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од ...

Пописот обезбедува сигурен и предвидлив развој на државата, секоја политичка партија има обврска да го поддржи овој ...

24Инфо - 30.01.2021

Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за градење на стратегии и политики за натамошен развој на државата, економијата и општеството, за сигурен и предвидлив развој на ...

Кузеска: Позитивен сигнал е најавата на Мицкоски дека се откажува од бојкот на пописот

Centar - 30.01.2021

„Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.По речиси две децении без попис, во ...

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот кој ќе се спроведе по меѓународни ...

MakPress - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.

СДСМ: Секоја политичка партија има обврска да го поддржи пописот

Локално - 30.01.2021

„Пописот на населението што ќе се одржи на пролет ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, како се основа за градење на стратегии и политики за натамошен развој на државата, економијата и општеството, за сигурен и предвидлив развој на ...

Државниот врв е едногласен за спроведувањето на пописот, ВМРО-ДПМНЕ предвидува фалсификувана статистика

MakPress - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба да донесуваме одговорни одлуки

Centar - 30.01.2021

„Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од ...

За Македонија да оди напред Заев и СДСМ мора веднаш да заминат

Република - 30.01.2021

Негативно е што СДСМ ќе продолжи да краде и лаже, а позитивно е што им се гледа крајот, зашто никој не сака криминалци како Заев, велат од партијата ВМРО-ДПМНЕ. СДСМ наместо да турка политички попис само за мир во коалицијата, да ги прифати барањата ...

Милевски: Пописот не е политика, туку потреба за добивање реални податоци за да може да се носат одговорни одлуки

Опсервер - 30.01.2021

– М инистерот за локална самоуправа Горан Милевски смета дека нема простор за одложување на пописот и оти сите треба да покажат максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа ...

Пописот тест за зрелоста на државата во функција на планирање на иднината и евроинтеграцијата

Frontline - 30.01.2021

Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе се ...

Позитивен сигнал е најавата од лидерот на ВМРО ДПМНЕ дека нема да се бојкотира пописот

24Инфо - 30.01.2021

Податоците кои ќе се соберат со попишување на терен ќе бидат споредувани со осум бази на податоци на државните институции, велат од владејачката партија СДСМ, од каде пак ја поздравија изјавата на лидерот на опозициската ВМРО ДПМНЕ, Христијан ...

Милевски: Пописот не е политика туку потреба да донесуваме одговорни одлуки врз основа на реални податоци

24Инфо - 30.01.2021

Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од корист.

Кузеска: Позитивен сигнал е најавата на Мицкоски дека се откажува од бојкот на пописот

Вечер - 30.01.2021

„Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.По речиси две децении без попис, во ...

Кузеска: Позитивен сигнал е најавата на Мицкоски дека се откажува од идејата за бојкот на пописот

Локално - 30.01.2021

„Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.По речиси две децении без попис, во ...

Кузеска: Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот

Акцент - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството изјави на денешната ...

Секоја партија, секој поединец има одговорност да се вклучи во пописот кој ќе се спроведе по меѓународни стандарди и ќе ...

24Инфо - 30.01.2021

Пописот на населението којшто ќе се одржи напролет, ќе обезбеди целосни, точни и релевантни податоци, кои се основа за градење на стратегии и политики и за натамошен развој на државата, економијата и општеството.

Милевски: Пописот не е политика туку потреба да донесуваме одговорни одлуки врз основа на реални податоци

Локално - 30.01.2021

Сите сме свесни дека простор за одложување на пописот нема и сите треба да покажеме максимална посветеност и одговорност оваа статистичка операција да се спроведе согласно стандардите на Еуростат, затоа што само така податоците ќе ни бидат од корист.

Пописот тест за зрелоста на државата во функција на планирање на иднината и евроинтеграцијата

Опсервер - 30.01.2021

– Државниот врв е едногласен дека спроведувањето на пописот во април месец е висок државен интерес и потврда за зрелоста на државата. Пописот е предуслов за секоја организирана држава да може да го планира својот развој и со законските решенија ќе ...

Мицкоски: Пописот да се одложи и да биде електронски

Expres - 30.01.2021

Лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во вечерашното гостување во „Само интервју“ на Канал 5, изјави дека ќе ги прифати само резултатите од електроснки попис. „ Треба да ги вкрстиме базите кои се дефинирани врз основа на ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

Канал5 - 29.01.2021

Месец април да покаже дека сме созреале како држава. Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку ...

Шилегов: Со пописот локалните самоуправи ќе добијат можност да ја планираат иднината и развојот

Канал5 - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ќе ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција, месец април да покаже дека сме созреале како држава

Фокус - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Пендаровски: За пописот една работа ќе не исплаши сите, а тоа е бројот на иселени

Фокус - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Шилегов: Партиите да се откажат од повици за бојкот на пописот и оценување на уставноста

360 степени - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ќе ...

Џафери за пописот: Април да покаже дека сме созреале како држава

360 степени - 29.01.2021

Да покажеме дека после цели 20 години сме спремни да бидеме полноправна членка на европското семејство, рече Џафери Вклучувањето на сите институции во успешно спроведување на пописот е од витално значење за идното креирање на развојните политики на ...

ВМРО-ДПМНЕ: Попис во Македонија е неопходен, но не со штелувани резултати и бројки

ТВ21 - 29.01.2021

Од ВМРО-ДПМНЕ со нова реакција по повод спроведувањето на пописот кој треба да се случи во април оваа година. Тие сметаат дека попис треба, но не да биде со, како што велат, „штелувани“ бројки и резултати.

ВМРО-ДПМНЕ: Попис во Македонија е неопходен, но не со штелувани резултати, бројки и проценти

Канал5 - 29.01.2021

​Зоран Заев и СДСМ се неспособни за спроведување попис по европски стандарди и по критериуми на Евростат. Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција,со штелувани бројки, а не статистичка операција.

Пендаровски: Не постои друг начин за добивање на реална слика освен преку пописот

24 Вести - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Калеска: Кога Милошоски посочи пратеник-силувач, си реков што е сега ова

Фокус - 29.01.2021

Кога пратеникот Антонио Милошоски од говорница посочи дека некој од пратениците бил осомничен за сексуално злосторство во еден момент додека го слушав како плафонот од стаклената купола да ми се сруши и си реков што е сега ова, истакна пратеничката ...

ДЗС на средба со државниот врв и градоначалниците за организацијата на пописот

Фокус - 29.01.2021

Директорот на државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски, денеска во Собранието ќе има средба со шефот на државата Стево Пендаровски, премиерот Зоран Заев, претседателот на парламентот, Талат Џафери, министрите за правда и за локална ...

СДСМ:Пописот е важен за развојот на државата, безидејното ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

Канал5 - 29.01.2021

Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата.

ВМРО-ДПМЕ: Попис треба да има, ама не фалсификат каков што спрема СДСМ и Заев

Канал5 - 29.01.2021

Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција, а не статистичка операција. Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција, а не статистичка операција.

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

Алсат-М - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Ќе покаже ли пописот колку луѓе се иселени од Македонија

Deutsche Welle - 29.01.2021

„Претстојниот попис ќе не соочи со нашите најголеми стравови. Но, тоа не се стравови од ‘другиот’, туку од тоа колку сега не има во државата“, вели претседателот на државата Пендаровски Околу 450 илјади, 500 илјади или многу повеќе - ќе покаже ли ...

Обраќање на премиерот Заев на средбата по повод пописот

Канал5 - 29.01.2021

„На нашата држава ѝ требаат како неопходни сите податоци што ќе се добијат од пописот“, вели Заев. Во продолжение целосното обрачќање на премиерот Заев: „Почитуван Претседател на Република Македонија, Пендаровски, Почитуван Претседател на Собранието ...

Средба на државниот врв со градоначалниците на тема попис 2021: Само со заедништво и целосна посветеност до успешен ...

ТВ21 - 29.01.2021

Мора да знаеме што имаме за да ја планираме иднината – е заклучокот од денешната средба на градоначалниците со Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, Претседателот на Собранието, Талат Џафери, Премиерот, Зоран Заев, ...

ДЗС на средба со државниот врв за спроведување на пописот

Телма - 29.01.2021

Државниот завод за статистика ќе побара логистичка поддршка од општините за одржување на пописот, вели директорот на оваа институција. Методологијата за пописот е готова, а во среда ќе ја разгледа советот за статистика.

ВМРО-ДПМНЕ обвинува дека пописот е политички и наместен, Таравари се сомнева дека ќе се одржи

360 степени - 29.01.2021

ВМРО-ДПМНЕ и денеска излезе со обвинувања дека пописот кој власта планира да го спроведе во април е политичка, а не статистичка операција. Пописот, велат, е неопходен, но не со шпекулативни резултати.

Координативен состанок во Собранието за пописот

Канал5 - 29.01.2021

Со пописот не се одземаат стекнатите права на граѓаните, туку се добива важна статистика за креирање на идните политики за развој на државата. Најголем проблем кој треба да не загрижи е иселувањето на младите и не треба преку политизација на ...

Заев за пописот: Повик за бојкот е недостаток на елементарна свест, никој не сака земја без попис за свој партнер

360 степени - 29.01.2021

Успешен попис е потребен за преговорите со ЕУ, но тој е клучен и за секој сегмент од животот на граѓаните, порача премиерот Зоран Заев во неговото обраќање на средбата што ја организира Државниот завод за статистика (ДЗС) со државниот врв и со ...

Она што навистина треба да не плаши е бројката на иселени: Пендаровски за обидите за политизација на пописот

360 степени - 29.01.2021

Обидите за политизација се најголемиот предизвик за пописот во април, оцени денеска претседателот Стево Пендаровски, обраќајќи им се на градоначалниците во земјава, на средбата што ја организираше Државниот завод за статистика, а се одржа во ...

Нов предлог од ВМРО-ДПМНЕ: Пописот да биде електронски, ќе ги прифатиме резултатите какви и да се

360 степени - 29.01.2021

Мицкоски за Канал 5 вечерва отфрли дека ќе има бојкот, но повторно се обрати до власта со предлог да се одложи пописот за шест до 12 месеци Пописот нека биде електронски е најновата понуда што доаѓа од опозициската ВМРО- ДПМНЕ, што вечерва ја изнесе ...

Кому му одговара да планираме иднина врз основа на податоци стари 20 години, праша Заев во обраќањето за пописот пред ...

Сакам да кажам - 29.01.2021

Повикот за бојкот на пописот, без разлика дали е лажно спакуван како повик за неучество или повик за минирање на најважната статистичка операција за земјата, е неодговорно однесување и отсуство на елементарна свест дека со неспроведувањето на ...

Ванчева: Јавна соба е пораз на цивилизацијата, темната бројка на жртвите е застрашувачка

ТВ21 - 29.01.2021

По скандалот со групата „Јавна соба“ на апликацијата Телеграм каде се злоупотребуваа фотографии на девојки од приватни фејсбук и инстаграм профили, пратеничката од редовите на СДСМ Снежана Калеска Ванчева во синоќешното издание на дебатниот магазин ...

СДСМ до Мицкоски: Позитивно е што ВМРО-ДПМНЕ се откажа од бојкот на пописот

360 степени - 29.01.2021

СДСМ го смета за позитивен ставот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски дека неговата партија се откажува од идејата за бојкот на пописот. „Очекуваме дека разумот ќе преовладее кај сите и дека по цели 19 години Република Северна Македонија ќе ...

Заев: Бојкот на пописот е најлошата одлука, Пендаровски: Во европска држава стекнатите права не сметат да се одземаат

ТВ21 - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев и претседателот Стево Пендаровски на Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието, порачаа дека оваа статистичка операција е многу важна.

СДСМ: Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот

Канал5 - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува, се наведува во реакцијата на СДСМ.

Целиот државен врв на средба со градоначалниците – Пописот не ги загрозува стекнатите права

ТВ21 - 29.01.2021

Независно од резултатите од пописот, нема да се чепкаат ничии стекнати права и слободи во Северна Македонија, а за да нема спорови, потребен е политички консензус, рече претседателот Стево Пендаровски на денешната средба со градоначалниците и ...

Координација на државниот врв за пописот

24 Вести - 29.01.2021

Пописот, но и поделбата на надлежностите меѓу ДЗС и општините главна тема на состанокот кој денеска се одржа во законодавниот дом на која покрај градоначалниците и првиот човек на ДЗС присуствуваа и претседателот Пендаровски, премиерот Заев, но и ...

ДЗС на средба со државниот врв и градоначалниците за организацијата на пописот

360 степени - 29.01.2021

Директорот на државниот завод за статистика (ДЗС), Апостол Симовски, денеска во Собранието ќе има средба со шефот на државата Стево Пендаровски, премиерот Зоран Заев, претседателот на парламентот, Талат Џафери, министрите за правда и за локална ...

Совет на амбасадори: Политичките субјекти да дадат придонес во спроведувањето на пописот

360 степени - 29.01.2021

Советот на амбасадори ја поздравува решеноста на Владата за спроведување на пописот и ги повикува сите политички чинители и невладиниот сектор да дадат свој придонес во успешното спроведување на оваа статистичка операција.

СДСМ: Добро е што Мицкоски се откажа од бојкот на пописот

Фокус - 29.01.2021

СДСМ го смета за позитивен ставот на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски дека неговата партија се откажува од, како што велат од таму, идејата за бојкот на пописот. „Очекуваме дека разумот ќе преовладее кај сите и дека по цели 19 години ...

Координацијата на шефот на државата со Заводот за статистика се одржа во Собрание во пресрет на пописот во април

Алсат-М - 29.01.2021

Единствено што треба да не загрижува од пописот е процентот на граѓани кои мигрирале од земјата. Оваа изјава на претседателот Стево Пендаровски дојде на координативниот состанок на централните институции и градоначалници на општините што се одржа во ...

Заев: Бојкот на пописот е лоша одлука, никој нема да сака да инвестира кај нас со тој потег!

24 Вести - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев на Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието, порача дека оваа статистичка операција е многу важна. Притоа, ја повика опозицијата да се вклучи, а не да го бојкотира пописот.

Заев: Бојкот на пописот е лоша одлука, никој нема да сака да инвестира кај нас со тој потег!

Фокус - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев на Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието, порача дека оваа статистичка операција е многу важна. Притоа, ја повика опозицијата да се вклучи, а не да го бојкотира пописот.

ДЗС на средба со државниот врв и со градоначалниците за организирање на пописот

ТВ21 - 29.01.2021

Во рамки на тековните активности на Државниот завод за статистика за успешно спроведување на претстојниот Попис на населението, домаќинствата и становите, на 29.01.2021 година, со почеток од 12:00 часот, во Собранието на Република Северна ...

Шилегов: Ако сакаме иднина, мора да се случи пописот!

Фокус - 29.01.2021

Денеска беше средбата на градоначалниците со највисоките државни органи во Македонија за пописот кој е најавен во април месец. Првиот човек на Град Скопје, Петре Шилегов е цврсто убеден дека пописот ќе се случи, за како што рече, доброто на оваа ...

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

Канал5 - 29.01.2021

Методологијата во детали го објаснува целокупниот процес на спроведувањето на пописот. Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во ...

Методологијата за спроведување на пописот наскоро ќе биде објавена и во „Службен весник“

360 степени - 29.01.2021

Методологијата во детали го објаснува целокупниот процес на спроведувањето на пописот, изјави директорот на ДЗС, пред денешната средба со градоначалниците Методологијата за спроведување на пописот во април ќе биде објавена во „Службен весник“, како ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да ѝ донесе ништо добро на државата

Алсат-М - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозицијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Шилегов: Ако сакаме иднина, мора да се случи пописот!

24 Вести - 29.01.2021

Денеска беше средбата на градоначалниците со највисоките државни органи во Македонија за пописот кој е најавен во април месец. Првиот човек на Град Скопје, Петре Шилегов е цврсто убеден дека пописот ќе се случи, за како што рече, доброто на оваа ...

Пендаровски: Ако постои работа што треба да нè исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

Независен - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Шилегов: Со пописот локалните самоуправи ќе добијат можност да ја планираат иднината и развојот

Независен - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ќе ...

Методологијата за првиот попис по 19 години ќе биде објавена во Службен весник до најситен детал

МКД - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Пендаровски: Тереба да не плаши бројката на иселени граѓани, бројката на млади луѓе кои засекогаш ја напуштиле државата

Press24 - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Методологијата за спроведување на пописот ќе биде објавена во Службен весник

+инфо - 29.01.2021

Во Методологијата се содржани сите детали за реализирањето на пописот. Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како ...

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот првпат ќе биде објавена во Службен весник

Слободен Печат - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата - ВМРО-ДПМНЕ ги манипулира граѓаните

Сител - 29.01.2021

Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата, пишува во соопштението на СДСМ ...

(Видео) Заев: Со бојкот на пописот ќе останеме црна дупка во светот

Макфакс - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев, денека се обрати на работната средба во организација на Државниот завод за статистика (ДЗС), со општинските градоначалници со цел успешно спроведување на претстојниот попис на населението.

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

А1 On - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Попис мора да има, но тој да не биде политички и фалсификат каков турка власта

Нетпрес - 29.01.2021

Ние релевантни показатели во демографското движење, природното движење на населението немаме од 81та година би рекол повеќе од 40 години, за да бидеме прецизни. Е зошто е тоа така? Затоа што кај нас статистичката операција се политизира што се прави ...

Мицкоски: Ако Заев ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот ќе испратам апел за масовно попишување, да ...

Press24 - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“, во Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

СДСМ: Позитивен сигнал е што Мицкоски се откажува од идејата за бојкот на пописот

+инфо - 29.01.2021

Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот, реагираше СДСМ преку соопштение. „Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан ...

СДСМ: Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот

Press24 - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува , реагираат од СДСМ на интервјуто на Мицкоски во Канал 5.

СДСМ: Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот

Сител - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува. Очекуваме дека разумот ќе преовладее кај сите и дека по цели 19 години Република ...

Ако не се стопира пописот, ВМРО-ДПМНЕ ќе испрати апел за масовно попишување, да се остави трага

Нетпрес - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“, во Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

ВМРО-ДПМНЕ: Негативно е што СДСМ ќе продолжи да краде, позитивно е што им се гледа крајот

+инфо - 29.01.2021

За Македонија да оди напред Заев и СДСМ мора веднаш да заминат, наведено е во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ. Негативно е што СДСМ ќе продолжи да краде и лаже, а позитивно е што им се гледа крајот, зашто никој не сака криминалци како Заев, обвини ...

Калеска Ванчева повика на доверба во пописот

Независен - 29.01.2021

Колку и да се спротивставуваме, знам дека никој нема дилема дека пописот ни е многу потребен, дајте еднаш да имаме малку повеќе доверба во нас, во нашите институции, во самите себе и да покажеме пред себе и пред светот дека сме кредибилни, изјави ...

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

Press24 - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Заев: Бојкот на пописот е лоша одлука, никој нема да сака да инвестира кај нас со тој потег

Press24 - 29.01.2021

Премиерот на Македонија, Зоран Заев на денешната Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието, порача дека оваа статистичка операција е многу важна. Притоа, ја повика опозицијата да се вклучи, а не да го бојкотира ...

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

Сител - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата, безидејното ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

Нова ТВ - 29.01.2021

Во рамки на денешното соопштение на владејачката СДСМ, се посочува дека Пописот е неопходен и е потребен за развој на државата, и уште еднаш вината ја префрлија во опозициската ВМРО ДПМНЕ, за која велат дека е против напредокот на земјава и ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да и донесе ништо добро на државата

Сител - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата, безидејното ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

А1 On - 29.01.2021

„Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата.

Заев: Бојкот на пописот е свесно туркање на земјата во провалија

МКД - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе кој било политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните, порача денеска премиерот Зоран Заев.

Заев: Најлоша одлука е да се бојкотира пописот, тоа ќе штети на државата и граѓаните

+инфо - 29.01.2021

Пописот на граѓани, домаќинства и живеалишта, потенцира ќе овозможи да се креираат мерки и политики кои одговараат на вистинските потреби на народот – економски, здравствени, образовни, социјални, културни, со што ќе се унапредат и нивните права и ...

Пендаровски: Спроведувањето на кредибилен попис е тест за нашата зрелост

Слободен Печат - 29.01.2021

Претседателот Стево Пендаровски денеска се обрати на средбата што Државниот завод за статистика ја организираше со градоначалниците на општините од Република Северна Македонија, посветена на значењето и улогата на локалната самоуправа во процесот на ...

Заев: Бојкотот на пописот е туркање на земјата во провалија и закана дека ќе останеме црна дупка во светот

Press24 - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Координација за пописот: Спроведувањето на пописот е висок државен интерес, непотребна е негова политизација

+инфо - 29.01.2021

Во демократска држава со европска иднина стекнатите права не сметат да се одземаат туку само да се зголемуваат - рече Пендаровски. Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача ...

Заев: Бојкотот на пописот е најлошата одлука што некој може да ја донесе

Независен - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Заев: Бојкотот на пописот е најлошата одлука што некој може да ја донесе

Нова ТВ - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција, месец април да покаже дека сме созреале како држава

Слободен Печат - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Пендаровски: Пописот непотребно се политизира, во демократска земја стекнатите права не се одземаат

МКД - 29.01.2021

На денешниот состанок во Собранието за пописот, организиран од Државниот завод за статистика, претседателот Стево Пендаровски порача дека по консултациите што ги направил со експерти е убеден дека самото законско решение не е пречка да се одржи ...

Пендаровски: Во европска држава не се одземаат стекнати права со попис

Нова ТВ - 29.01.2021

Претседателот Стево Пендаровски, на состанокот организиран од Државниот завод за статистика околу пописот, порача дека по консултациите што ги направил со експерти е убеден дека самото законско решение не е пречка да се одржи успешно пописот.

Џафери за пописот: Да го оставиме настрана себичното размислување и и да се поместиме веќе еднаш од таа мртва точка на ...

Press24 - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција, месец април да покаже дека сме созреале како држава

ММС - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Џафери: Во април да покажеме дека сме созреале како држава

Независен - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

ВМРО-ДПМНЕ: Попис треба да има, ама не фалсификат каков што спрема СДСМ и Заев

Макфакс - 29.01.2021

„Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција, а не статистичка операција. Законот за попис и пописот кој Заев ги турка на сила се спротивни на сите европски стандарди и затоа се уште нема методологија на ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција, месец април да покаже дека сме созреале како држава

А1 On - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

ДЗС на средба со државниот врв и со градоначалниците за пописот

Нетпрес - 29.01.2021

Во рамки на тековните активности на Државниот завод за статистика за успешно спроведување на претстојниот Попис на населението, домаќинствата и становите, на 29.01.2021 година, со почеток од 12:00 часот, во Собранието на Република Северна ...

Шилегов: Со пописот локалните самоуправи ќе добијат можност да ја планираат иднината и развојот

Сител - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ќе ...

Џафери: Во април да покажеме дека сме созреале како држава

Нова ТВ - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција, месец април да покаже дека сме созреале како држава

Сител - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

(ВИДЕО) Координација за пописот: Спроведувањето на пописот е висок државен интерес, непотребна е негова политизација

А1 On - 29.01.2021

Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

Совет на амбасадори: Политичките субјекти да придонесат за успешно спроведување на пописот

МКД - 29.01.2021

Советот на амбасадори ја поздравува решеноста на Владата за спроведување на пописот и ги повикува сите политички чинители и невладиниот сектор да дадат свој придонес во успешното спроведување на оваа статистичка операција.

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата, безидејната ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

Макфакс - 29.01.2021

„Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата.ВМРО-ДПМНЕ е против напредокот на оваа ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да и донесе ништо добро на државата

А1 On - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата- ВМРО-ДПМНЕ ги манипулира граѓаните

Press24 - 29.01.2021

Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата, пишува во соопштението на СДСМ ...

Мицкоски отфрли бојкот на пописот, СДСМ ја поздрави неговата одлука

Р.С.Европа - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува, се наведува во реакцијата на СДСМ откако вечерва во интервју за Канал 5 лидерот на ...

Поранешниот министер Оливер Андонов го обвини раководството на ВМРО-ДПМНЕ дека сее магла околу пописот

Нова ТВ - 29.01.2021

Оливер Андонов, поранешен висок функционер на ВМРО-ДПМНЕ го обвини раководството на партијата дека намерно се обидува да ја манипулира Македонската јавност,а особено патриотското и посветено членство на ВМРО-ДПМНЕ, обидувајќи се да ги доведе во ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

Макфакс - 29.01.2021

Пописот не е и не смее да биде политичка операција, рече претседателот на Собранието, Талат Џафери, во обраќање на работната средба организирана од Државниот завод за статистика. Тој кажа дека не сака да навлегува во дискусија на различните ...

Пендаровски: Во европска држава не се одземаат стекнати права со попис

Независен - 29.01.2021

Претседателот Стево Пендаровски, на состанокот организиран од Државниот завод за статистика околу пописот, порача дека по консултациите што ги направил со експерти е убеден дека самото законско решение не е пречка да се одржи успешно пописот.

(Видео) Пендаровски за пописот: Демократска држава не ги одзема стекнатите права, независно од бројката на граѓаните

Макфакс - 29.01.2021

Проблемите поврзани со пописот не се ниту законски, ниту уставни, ниту технички, ниту здравствени. Најголемиот предизвик при неговата имплементација може да биде само непотребната политизација која во јавноста се креира извесен период наназад, рече ...

Државниот врв повика политиката да ги тргне рацете од пописот

Сител - 29.01.2021

Политиката да ги тргне рацете од пописот. Повиците за бојкот на статистичката операција нема да донесат ништо доброза државата. Ова е пораката која државниот врв ја упати денеска по повод донесениот зкаон за попис и реакциите на опозицијата на него.

Пендаровски: Пописот ќе не соочи со стравот колку всушност малку не има

Press24 - 29.01.2021

Претседателот Стево Пендаровски, на состанокот организиран од Државниот завод за статистика околу пописот, порача дека по консултациите што ги направил со експерти е убеден дека самото законско решение не е пречка да се одржи успешно пописот.

Шилегов: Со пописот локалните самоуправи ќе добијат можност да ја планираат иднината и развојот

Слободен Печат - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС, Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ...

Координација за пописот – Законот не е пречка, политизацијата е проблемот

Р.С.Европа - 29.01.2021

Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

СДСМ: Позитивно е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот

Слободен Печат - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува, се вели во реакцијата на владеачката партија .

Заев за пописот: Во април треба сите да дадеме придонес за ова прашање успешно да се затвори

Слободен Печат - 29.01.2021

Премиерот на Македонија, Зоран Заев на денешната Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието, рече дека за повеке од 2 месеци нашата земја ќе ја спроведе најважната статистичка операција согласно стандардите на ...

Мицкоски со нов предлог до власта: Пописот да биде електронски, ќе ги прифатиме резултатите откако ќе стиснеме „ентер“

+инфо - 29.01.2021

Тоа што ќе го пресмета компјутерот кога ќе стиснеме „ентер“, тоа ќе биде конечен резултат - рече Мицкоски. Лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во вечерашното гостување во „Само интервју“ на Канал 5, повторно побара од власта да ...

Покрената постапка за оценување на уставноста на законот за попис

Сител - 29.01.2021

Левица поднесе иницијатива до Уставниот суд за оспорување на тукушто донесениот Закон за попис. Од партијата сметаат дека законот е спорен по 4 основи. Според нив, проблематично е што пописот се одржува во време на епидемија, донесен е со ...

ВМРО-ДПМНЕ: Попис во Македонија е неопходен, но не со штелувани резултати, бројки и проценти

+инфо - 29.01.2021

Зоран Заев и СДСМ се неспособни за спроведување попис по европски стандарди и по критериуми на Евростат. Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција,со штелувани бројки, а не статистичка операција.

ВИДЕО | Атанасовски: Повикот на ВМРО-ДПМНЕ и на Левица да не се отвораат вратите на попишувачите е антидржавен потег

Слободен Печат - 29.01.2021

Веројатно сме единствената, или колку што имам информации заедно со Сомалија држава што нема попис, што е е еклакантен пример за еден огромен меѓународен срам, бидејќи и претставниците од ЕУ перманетно во своите извештаи во последниве 10 години, ...

ВМРО-ДПМНЕ: Попис треба да има, ама не фалсификат каков што спрема СДСМ и Заев

Сител - 29.01.2021

Реакција на соопштението на СДСМ Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција, а не статистичка операција. Законот за попис и пописот кој Заев ги турка на сила се спротивни на сите европски стандарди и затоа ...

Шилегов за бојкотот на пописот: Ние што сме во политиката немаме право да ја влечеме држават назад

Press24 - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ќе ...

Пендаровски: Ако постои работа што треба да не исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

Сител - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Ако постои работа што треба да нè исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани, вели Пендаровски

ММС - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Методологијата за првиот попис по 19 години ќе биде објавена во Службен весник до најситен детал

Скопје инфо - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

(ВИДЕО) Калеска: Како плафонот да ми се сруши кога Милошоски кажа дека пратеник силувал жена

Либертас - 29.01.2021

Пратеничките Снежана Калеска Ванчева од СДСМ и Иванка Василевска од ВМРО-ДПМНЕ во „Клик Плус“ на ТВ21 разговараа и за моментот кога пратеникот Антонио Милошоски на говорница посочи дека некој од пратениците бил осомничен за сексуално злосторство.

Заев: Бојкотот на пописот нема да и донесе ништо добро на државата

Либертас - 29.01.2021

– Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Советот на амбасадори ги повикува политичките субјекти да дадат придонес во успешното спроведување на пописот

Либертас - 29.01.2021

– Советот на амбасадори ја поздравува решеноста на Владата за спроведување на пописот и ги повикува сите политички чинители и невладиниот сектор да дадат свој придонес во успешното спроведување на оваа статистичка операција.

И пописот го прогласивме за „мртво“

iPortal - 29.01.2021

Да бојкотираш попис во оваа ситуација, е како да бојкотираш вакцина во ситуација на пандемија, притоа со изговор дека, ете многу се плашиш, кога ќе одиш на вакцина, таму да не те заразат. Факт е дека ние не знаеме колку сме, кои сме, каде сме, и ...

Координација за пописот: Спроведувањето на пописот е висок државен интерес, непотребна е негова политизација

Либертас - 29.01.2021

– Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

Точка - 29.01.2021

Пописот не е и не смее да биде политичка операција, рече претседателот на Собранието, Талат Џафери, во обраќање на работната средба организирана од Државниот завод за статистика. Тој кажа дека не сака да навлегува во дискусија на различните ...

Војската и „фантомите„ први на попис, болните од корона во редовна процедура

Вечер Прес - 29.01.2021

Од први до 15 март, две недели пред официјалниот почеток на пописот, согласно законот, ќе бидат преброени војниците и лицата без лични и здравствени документи, потврдија за весникот ВЕЧЕР од Државниот завод за статистика.

Методологијата за спроведување на пописот ќе биде објавена во Службен весник

Вечер Прес - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Заев: Бојкот на пописот е лоша одлука

Вечер Прес - 29.01.2021

Пред нас е најважната статистичка операција, изјави денес премиерот Зоран Заев на Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието. Ја повика опозицијата да се вклучи, а не да го бојкотира пописот.

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата, безидејното ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

iPortal - 29.01.2021

Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата, стои во најновото соопштение од СДСМ.

И пописот го прогласивме за „мртво“

Либертас - 29.01.2021

Да бојкотираш попис во оваа ситуација, е како да бојкотираш вакцина во ситуација на пандемија, притоа со изговор дека, ете многу се плашиш, кога ќе одиш на вакцина, таму да не те заразат Однапред се гледа што ќе покаже пописот: малку сме, ама сме за ...

Пендаровски: Ако постои работа што треба да не исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

iPortal - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Пендаровски: Ако постои работа што треба да не исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

еМагазин - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да и донесе ништо добро на државата

iPortal - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција, месец април да покаже дека сме созреале како држава

Либертас - 29.01.2021

– Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

Граѓански збор - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Координација за пописот: Спроведувањето на пописот е висок државен интерес, непотребна е негова политизација

Граѓански збор - 29.01.2021

Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

Пендаровски: Ако постои работа што треба да не исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

Скопје инфо - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Со пописот локалните самоуправи ќе добијат можност да ја планираат иднината и развојот

Вечер Прес - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје и прв човек на ЗЕЛС, Петре Шилегов денеска повика сите локални самоуправи да дадат придонес во спроведувањето на пописот. Средствата кои се потребни да се обезеди логистичка поддршка не се големи, рече тој, а она што ...

ПЕНДАРОВСКИ: Со попис во држава со европска иднина, како нашата, стекнатите права не смее да се одземаат туку само да ...

Денешен - 29.01.2021

Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да ѝ донесе ништо добро на државата

Бриф - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

ЗАЕВ: Без попис годинава ниеден инвеститор нема да сака да инвестира во нашава земја

Денешен - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Пендаровски: Ако постои работа што треба да не исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

Либертас - 29.01.2021

– Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

iPortal - 29.01.2021

Информирањето и охрабрувањето на граѓаните за важноста и за значајноста од нивното и вклучувањето на сите институции во успешното спроведување на пописот, не само што е потребно и неопходно, туку е и од витално значење за идното креирање на ...

Пендаровски за пописот: Демократска држава не ги одзема стекнатите права, независно од бројката на граѓаните

Точка - 29.01.2021

Проблемите поврзани со пописот не се ниту законски, ниту уставни, ниту технички, ниту здравствени. Најголемиот предизвик при неговата имплементација може да биде само непотребната политизација која во јавноста се креира извесен период наназад, рече ...

Пендаровски: Ако постои работа што треба да нѐ исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

Кајгана - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да и донесе ништо добро на државата

еМагазин - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Калеска Ванчева: Пописот не е политичка, туку статистичка операција важна за државата

iPortal - 29.01.2021

Колку и да се спротивставуваме, знам дека никој нема дилема дека пописот ни е многу потребен, дајте еднаш да имаме малку повеќе доверба во нас, во нашите институции, во самите себе и да покажеме пред себе и пред светот дека сме кредибилни, истакна ...

МИЦКОСКИ СО ПРЕДЛОГ: Пописот нека биде електронски, ќе ги прифатиме резултатите!

Денешен - 29.01.2021

Лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, во вечерашното гостување во „Само интервју“ на Канал 5, повторно побара од власта да се одложи пописот за 6 до 12 месеци. Тој рече дека ќе ги прифати само резултатите од електронскиот попис кој ...

Заев: Бојкотот на пописот нема да ѝ донесе ништо добро на државата

Кајгана - 29.01.2021

„Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект“, изјави премиерот Зоран Заев. „Таквиот став е свесно туркање на земјата во провалија и закана дека ќе останеме црна ...

Јаневска: Пописот нема да ја отслика реалната состојба

Скопје инфо - 29.01.2021

Весна Јаневска од ВМРО-ДПМНЕ во гостување на Сител изјави дека претстојната статистичка операција нема да ја отслика реалната состојба. „Пописот треба да биде соодветен на реалноста. Ако имаме можност да споредуваме податоци од различни дата бази, ...

Координација за пописот: Спроведувањето на пописот е висок државен интерес, непотребна е негова политизација

Скопје инфо - 29.01.2021

Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

АНАЛИЗА НА ТРАЈКОВСКА: Со попис до отпис на Македонија и македонскиот народ

Денешен - 29.01.2021

Олгица Никола Трајковска Меѓу последните организирани егзекуции на македонството, штотуку изгласана од неговите претставници, е наводно, статистичка: Со Законот за попис 2021.! Уште непотпишан и необјавен, беше поздравен од стратешкиот партнер! Не ...

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

Либертас - 29.01.2021

– Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Пендаровски и Заев ја истакнаа важноста на локалната самоуправа во спроведување на пописот

Мета - 29.01.2021

Спроведувањето на кредибилен попис е тест за нашата зрелост како држава, истакна претседателот Стево Пендаровски на средбата што Државниот завод за статистика ја организираше со градоначалниците на општините, а беше посветена на значењето и улогата ...

СИМОВСКИ: За првпат во историјата во Службен весник ќе ја објавиме методологијата за пописот

Денешен - 29.01.2021

Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Заев за пописот на населението: Повикот за бојкот е недостаток на елементарна свест!

Точка - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев за време на обраќањето на настан организиран од Државниот завод за статистика на кој присуствуваа високи функционери и градоначалникот, порача дека успешниот попис е клучен за секој сегмент од животот на граѓаните.

Заев: ВМРО-ДПМНЕ е пред одлука за бојкот на пописот

Фактор - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев денеска во Собранието на координативна средба за успешно спроведување на престојниот попис рече дека ВМРО-ДПМНЕ е пред одлука да ја бојкотира статистичката операција. Според Заев, тој повик може ќе биде во завиена форма, но може ...

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата, безидејното ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

Бизнис Вести - 29.01.2021

Целта на пописот што ќе се одржи напролет е да ја утврди реалната слика во државата, да прибере релевантни и кредибилни податоци, врз чија основа ќе се креираат реални стратегии и развојни политики во државата.

Шилегов: Ќе потрошиме малку за пописот, а ќе добиеме многу

Фактор - 29.01.2021

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, по координативната средба за пописот во Собранието со премиерот Зоран Заев, директорот на Државниот завод за статистика и останатите градоначалници, рече дека локалните единици ќе потрошат малку пари за ...

Добро е што Мицкоски се откажа од бојкот на пописот, велат од СДСМ

Фактор - 29.01.2021

Добро е што Мицкоски се откажа од бојкот на пописот, велат од СДСМ. Партијата го смета за позитивен ставот на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски дека неговата партија се откажува од, како што велат од таму, идејата за бојкот на пописот.

Поранешниот министер Оливер Андонов го обвини раководството на ВМРО-ДПМНЕ дека сее магла околу пописот

iPortal - 29.01.2021

Оливер Андонов, поранешен висок функционер на ВМРО-ДПМНЕ го обвини раководството на партијата дека намерно се обидува да ја манипулира Македонската јавност,а особено патриотското и посветено членство на ВМРО-ДПМНЕ, обидувајќи се да ги доведе во ...

СДСМ: Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот

iPortal - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува, велат од СДСМ. Очекуваме дека разумот ќе преовладее кај сите и дека по цели 19 години ...

Попис во Македонија е неопходен, но не со штелувани резултати, бројки и проценти

Опсервер - 29.01.2021

Зоран Заев и СДСМ се неспособни за спроведување попис по европски стандарди и по критериуми на Евростат. Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција,со штелувани бројки, а не статистичка операција.

(Видео) Заев: Со бојкот на пописот ќе останеме црна дупка во светот

Вечер - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев, денека се обрати на работната средба во организација на Државниот завод за статистика (ДЗС), со општинските градоначалници со цел успешно спроведување на претстојниот попис на населението.

Симовски: Методологијата за спроведување на пописот прв пат ќе биде објавена во Службен весник

Опсервер - 29.01.2021

– Директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски изјави дека методологијата за спроведување на пописот закажан за април месец ќе биде објавена во Службен весник како јавен документ и ќе ги содржи сите информации до најситен детал за ...

Поранешниот министер Оливер Андонов го обвини раководството на ВМРО-ДПМНЕ дека сее магла околу пописот

Frontline - 29.01.2021

Оливер Андонов, поранешен висок функционер на ВМРО-ДПМНЕ го обвини раководството на партијата дека намерно се обидува да ја манипулира Македонската јавност,а особено патриотското и посветено членство на ВМРО-ДПМНЕ, обидувајќи се да ги доведе во ...

ВМРО-ДПМНЕ: На Македонија не и треба штелуван попис туку реален

MakPress - 29.01.2021

Зоран Заев и СДСМ се неспособни за спроведување попис по европски стандарди и по критериуми на Евростат. Пописот кој што власта на Заев насилно сака да го истера е обична политичка операција,со штелувани бројки, а не статистичка операција.

Средба на државниот врв со градоначалниците на тема попис 2021: Само со заедништво и целосна посветеност до успешен ...

Акцент - 29.01.2021

Мора да знаеме што имаме за да ја планираме иднината – е заклучокот од денешната средба на градоначалниците со Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, Претседателот на Собранието, Талат Џафери, Премиерот, Зоран Заев, ...

Средба на државниот врв со градоначалниците на тема попис: Само со заедништво до успешен попис!

Локално - 29.01.2021

Мора да знаеме што имаме за да ја планираме иднината – е заклучокот од денешната средба на градоначалниците со Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, Претседателот на Собранието, Талат Џафери, Премиерот, Зоран Заев, ...

Заев: Ако има бојкот на пописот ќе останеме црна дупка во светот

Република - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев, се обрати на работната средба во организација на Државниот завод за статистика (ДЗС), со општинските градоначалници со цел успешно спроведување на претстојниот попис на населението.

Пендаровски: Ако постои работа што треба да не исплаши од пописот, тоа е бројката на иселени граѓани

24Инфо - 29.01.2021

Успешноста на една држава се мери според способноста да се справи со бројните економски, социјални, здравствени, еколошки и образовни ефекти од пандемијата. Еден од главните елементи што е неопходен за успешни политики е токму реалната слика за ...

Лоша е одлуката да се повика на бојкот на пописот, вели Заев

MakPress - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

Координација за пописот: Спроведувањето на пописот е висок државен интерес, непотребна е негова политизација

Опсервер - 29.01.2021

– Законското решение не е пречка да се одржи успешен попис, проблемите се околу неговата политизација, порача претседателот Стево Пендаровски на денешната координација на државниот врв и градоначалниците организирана од Државниот завод за статистика ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

Скопје1 - 29.01.2021

Пописот не е и не смее да биде политичка операција, истакна претседателот на Собранието, Талат Џафери, во обраќање на работната средба организирана од Државниот завод за статистика. „Не сакам да навлегувам во дискусија во однос на различните ...

Попис мора да има, но граѓаните мора да имаат доверба дека тој е статистичка, а не политичка операција

Република - 29.01.2021

Ние релевантни показатели во демографското движење, природното движење на населението немаме од 81-та година, би рекол повеќе од 40 години, за да бидеме прецизни. Е зошто е тоа така? Затоа што кај нас статистичката операција се политизира што се ...

Средба на државниот врв со градоначалниците на тема попис 2021: Само со заедништво и целосна посветеност до успешен ...

Скопје1 - 29.01.2021

Мора да знаеме што имаме за да ја планираме иднината – е заклучокот од денешната средба на градоначалниците со Претседателот на Република Северна Македонија, Стево Пендаровски, Претседателот на Собранието, Талат Џафери, Премиерот, Зоран Заев, ...

Ако Заев ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ВМРО-ДПМНЕ ќе испрати апел за масовно попишување, да ...

Курир - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“, во Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

Мицкоски ќе повика на масовно попишување ако власта не ги прифати нивните барања за пописот

Акцент - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“ на Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

Мицкоски: Ако Заев ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот ќе испратам апел за масовно попишување, да ...

24Инфо - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“, во Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

Џафери: Пописот не е и не смее да биде политичка операција

24Инфо - 29.01.2021

Пописот не е и не смее да биде политичка операција, рече претседателот на Собранието, Талат Џафери, во обраќање на работната средба организирана од Државниот завод за статистика. Тој кажа дека не сака да навлегува во дискусија на различните ...

СДСМ: Пописот е важен за развојот на државата, безидејното ВМРО-ДПМНЕ пак ги лаже граѓаните

Локално - 29.01.2021

Во рамки на денешното соопштение на владејачката СДСМ, се посочува дека Пописот е неопходен и е потребен за развој на државата, и уште еднаш вината ја префрлија во опозициската ВМРО ДПМНЕ, за која велат дека е против напредокот на земјава и ...

Мицкоски: Ако Заев ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот ќе испратам апел за масовно попишување, да ...

Опсервер - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“, во Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

Доколку Заев ги изигнорира потписите кои ќе ги собираме, ќе повикам на масовно попишување, вели Мицкоски

MakPress - 29.01.2021

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, вечерва во „Само Интервју“, во Канал 5 телевизија, во врска со пописот истакна дека ако власта ги игнорира граѓанските потписи и не го стопира пописот, ќе испрати апел за масовно попишување на сите ...

Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот

24Инфо - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува. Очекуваме дека разумот ќе преовладее кај сите и дека по цели 19 години Република Северна ...

Заев: Бојкот на пописот е лоша одлука, никој нема да сака да инвестира кај нас со тој потег!

Мак. Весник - 29.01.2021

Премиерот Зоран Заев на Координативна средба за успешно спроведување на претстојниот попис во Собранието, порача дека оваа статистичка операција е многу важна. Притоа, ја повика опозицијата да се вклучи, а не да го бојкотира пописот.

Заев за можен бојкот на пописот: Тоа е најлошата можна одлука

PressingTV - 29.01.2021

Бојкотот на пописот на кој повикува и го најавува опозоцијата е најлошата одлука што може да ја донесе било кој политички субјект. Тоа може да донесе штета за државата, конфузија кај граѓаните.

СДСМ: Позитивен сигнал е што Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот

Centar - 29.01.2021

СДСМ излезе со реакција на изнесени ставови на Христијан Мицкоски, која ја пренесуваме интегрално: Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го ...

СДСМ: Позитивно е што Мицкоски најавува дека се откажува од идејата за бојкот на пописот

Локално - 29.01.2021

Позитивно е што Христијан Мицкоски најавува дека ВМРО-ДПМНЕ се откажува од идејата за бојкот на пописот закажан за април оваа година и СДСМ тоа го поздравува, стои во реакцијата на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, по изјавите на лидерот на ...