TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Градоначалниците ќе избираат директори на училишта

Утрински - 26.07.2003

Измени во законите за образованието Пратениците, на работ на кворум, вчера ги усвоија предлозите за измени и дополнувања на законите за основно и за средно образование кои имаат за цел да се усогласат со Законот за локална самоуправа, а со кои ингеренциите во областа на образованието се префрлаат ...

Од училиштата ќе заминат 600-700 вработени

Утрински - 26.07.2003

ОБРАЗОВАНИЕ Околу 1.200 вработени во образованието ќе одат на Бирото за вработување или во пензија, а од кои најголем број, од 600 до700 се во основните и средните училишта. Ќе треба да се ослободиме не само од раководниот кадар туку и од техничкиот персонал, изјави за "Утрински весник ", ...

Герамитчиоски: МВР треба да ја открива корупцијата на факултетите

Утрински - 23.07.2003

Изјава "Ниту универзитетот, ниту Министерството за образование и наука нема намера да изигрува полиција или судови, кој предвреме ќе му суди на некого", изјави вчера заменик-министерот за образование и наука, Тале Герамитчиоски, во врска со истрагите на Министерството за посочените случаи со ...

Од Министерството за образование ќе заминат 1.200 вработени

Утрински - 23.07.2003

ОДЛУКА Министерството за образование и наука планира да затвори 1.200 работни места во својот сектор. Министерството ќе достави извештај до Владата, најверојатно за идната владина седница, со процени за кастрењето на работни места во својот дел од јавната администрација.

1.200 луѓе во образованието ќе останат без работа

Вест - 23.07.2003

ОД ЕСЕНВА Рационализацијата ќе ги опфати наставниот кадар и стручните служби, се предвидува да се направи и нова мрежа на училишта и нови скратени наставни програми, а единствено сигурни на работните места овојпат се чистачките, кои пред неколку години "ги...

Градоначалниците ќе избираат директори на школите

Вест - 21.07.2003

ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА ВО ОБРАЗОВАНИЕТО Со новиот закон за локална самоуправа општините добиваат право да основаат и средни училишта, по претходно мислење од Министерството за образование, а основен услов е да докаже дека училиштето е од посебен Градоначалниците на општините од почетокот на 2005 година, ...