TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Берзата воведува нови правила за тргување

А1 - 06.05.2007

Берзата воведува нови правила за тргување. Од утре цените на акциите и на некотираните друштва нема да може да варираат повеќе од 10% дневно. Од 7 мај во тргувањето на Македонска берза ќе се применуваат ценовни ограничувања, според кои распонот на ценовните флуктации не може да биде поголем или ...

Обид за спречување на пазарот или...

Макфакс - 06.05.2007

(Време) – сабота, 12.05.2007 ШТО СЕ СЛУЧУВА НА МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА? Берзата расте, рекорди, индексот највисок, берзата паѓа, ограничувања или ред, премиерот предупредува, незадоволни странски банки, нов управен одбор, необично соопштение на комисијата за хартии од вредност (КХВ) ...

Нови 18 милиони евра истргувани на берзата оваа недела

А1 - 05.05.2007

Континуирано тргување, пораст на цените на акциите, нови акции во фокусот, тоа се само дел од карактеристиките што ја одбележаа и оваа берзанска недела. Се истргуваа нови 18 милиони евра. Најголемо учество во прометот имаа „Комерцијална банка“, „Гранит“, „Алкалоид“, „Стопанска банка“-Битола и „РЖ ...

Нов начин на пресметка на базната цена на Македонска берза

Макфакс - 05.05.2007

Скопје При пресметката на базната цена во иднина ќе се зема предвид просечната дневна количина на истргувани хартии од вредност во период од последните 5 трговски денови. Вака реши Одборот на директори на Македонска берза АД Скопје на својата последна седница, соопштено е денеска на веб страната на ...

Свртени 18 милиони евра

Вечер Прес - 05.05.2007

На Македонската берза во изминатата недела беа свртени околу 18 милиони евра. Повеќе од половина од прометот бил остварен при тргување на официјалниот Пазар, каде во 33.141 трансакција биле продадени 1.116.005 акции за што било платено 68.448.469 денари.

Берзанскиот индекс надмина 7.000 поени

Утрински - 04.05.2007

Вчерашниот промет на Берзата изнесуваше 4,2 милиона евра Македонската берза продолжува да поставува нови рекорди. На вчерашниот берзански ден беше пробиена границата од 7.000 поени на индексот МБИ 10, при што по заклучување на тргувањето индексот се позиционираше на досега највисоката точка од ...

Нови правила за дозволените дневни промени на цените на акциите на берза стартуваат од понеделник

Канал5 - 04.05.2007

Нови правила за дозволените дневни промени на цените на акциите на берза стартуваат од понеделник. Наместо по просечната дневна цена од претходниот ден, берзата ќе толерира десет процентен раст и пад на акциите мерен по однос на т.н базна цена.

Огромен интересот на луѓето да тргуваат на берза

А1 - 02.05.2007

Редици од луѓе, метеж пред вратите, така деновиве изгледа сликата во речиси сите брокерски куќи. Огромен е интересот на луѓето да тргуваат на берза. За сите нема место во канцелариите кај брокерите, поради тоа дел од нив остануваат надвор, чекаат да им дојде редот. Во меѓувреме вратите се под клуч.

Почна да паѓа индексот на Македонската берза

Макфакс - 01.05.2007

Скопје Индексот на Македонска берза денеска за прв пат забележа значително опаѓање по период од неколкумесечен континуиран раст МБИ 10 индексот опадна за 4,8 отсто или за 373,40 индексни поени. Берзански аналитичар за Макфакс изјави дека не е исклучено да има одредено опаѓање и во наредните неколку ...

Рекорден берзански промет од 34 милиони евра

Вечер Прес - 30.04.2007

Официјалниот пазар се уште е најинтересен за тргување и на него е реализиран половина од прометот што беше остварен во изминатата недела На Македонската берза за хартии од вредност во последната недела од април беа свртени рекордни 34 милиони евра, што е речиси двојно од прометот што беше остварен ...