TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Испратени известувања за 208.203 акционери

Утрински - 24.05.2002

Централниот депозитар ја исполни обврската за поединечните акционери ВИОЛЕТА ЦВЕТКОВСКА Заклучно до вчера, Централниот депозитар за хартии од вредност ја исполни својата обврска кон имателите на акции во приватизираните компании во државата и тоа кај над 95 отсто од сите акционерски друштва.

Сите акционери неделава ќе добијат писмено известување за бројот на акциите

Капитал - 23.05.2002

Интервју со Стеван Шапчевски, директор на Централен депозитар за хартии од вредностСите акционери неделава ќе добијат писмено известување за бројот на акциитеСекој акционер во Македонија може да добие известување од Депозитарот за тоа колку акции поседува, но не може да добие увид за останатите ...

Мирен протест на оштетени акционери пред затворен суд

Вест - 21.05.2002

"Бараме ефикасно судство", беше мотото на вчерашниот мирен протест што го одржаа оштетените акционери од републикава пред основниот суд 1 во Скопје, организиран од Здружението за заштита на акционерите"Акционер". Иако вработените од јавната администрација, меѓу кои и вработените од судството, вчера ...

Централниот депозитар со 40 кривични пријави до акционерските друштва

А1 - 20.05.2002

Комисијата за хартии од вредност поднесе 40 кривични пријави до директори или овластени лица на акционерските друштва кои не ги доставија акционерските книги до централниот депозитар за хартии од вредност. Согласно законот, за ова кривично дело е предвидена казна затвор од една до три години.

Берзата изневерена од акционерските друштва

А1 - 20.05.2002

Само 10 насто од македонските акционерски друштва ја исполниле законската обврска и ги доставиле податоци за својата финансиска слика, кои треба да се најдат на увид на јавноста и да бидат објави на веб страницата на македонската берза.

Акционерите ќе добијат потврда за сопственост

Утрински - 20.05.2002

Нова акција на Централниот депозитар за хартии од вредност Доставата на документите ќе оди преку пошта ОХРИД - Заклучно до петок околу 221.000 акционери во државава на домашна адреса ќе добијат детално известување за бројот на акции што ги поседуваат во едно или повеќе акционерски друштва во ...