TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Синдикатот апелира до Владата да ги сопре вработувањата во јавниот сектор

Утрински - 21.09.2002

ССМ бара сериозен однос на политичките субјекти спрема социјалните проблеми МАЈА ТОМИЌ Потезите што ги прави деновиве Владата на заминување, со енормниот број на вработувања во јавниот сектор, најмалку придонесуваат за решавањето на ситуацијата со невработеноста, а познати се ставовите на ССМ дека ...

Синдикатот бара од владата да престане со партиски вработувања

А1 - 20.09.2002

Сојузот на синдикатите на Македонија бара од владата на Георгиевски да престане со новите партиски вработувања, во буџетските установи. Синдикалците предупредуваат дека поради ваквите вработувања, ќе дојде до намалување на платите во буџетските установи.

Синдикатите на јавниот сектор се против партиските вработувањата

Утрински - 20.09.2002

РЕАКЦИЈА Ставот на Синдикатот на УПОЗ е дека не е воопшто в ред да се вршат вакви непродуктивни вработувања, особено во нестопанството, каде што и онака има превработеност во некои сектори. Ако се точни неофицијалните информации за намалувањето на платите на досегашните работници, тоа практично ...

Драмски театар конечно формираше свој синдикат

Вест - 20.09.2002

ПО ГОДИНИ ПАУЗА Претседател е екс директорот на театарот Димитар Станкоски, а во раководството уште се и Рубенс Муратовски, Софија Куновска - Матевска, Анастас Тановски и Сабина Ајурла - Тозија. Следната недела ќе се потпише Деновиве Драмскиот театар конечно го формираше својот интерен синдикат, ...

УНАСМ се надева на соработка со новата влада

А1 - 19.09.2002

Унијата на независните синдикати се надева дека идната влада ќе најде начин за решавање на социјалните проблеми во државата. Доколку тоа не се случи, независните синдикалци не ја исклучуваат можноста од организирање штрајкови.

Новата влада ќе мора итно да ги исполни синдикалните барања

Капитал - 19.09.2002

ССМ задоволен од победата на нивниот изборНовата влада ќе мора итно да ги исполни синдикалните барањаДонесувањето на законот за загубарите, измените во Законот за работни односи и Законите за пензиско, инвалидско и здравствено осигурување се барањата што новата влада ќе мора да ги исполни ако сака ...

ССМ ќе потпише спогодба со победничката коалиција

Вест - 17.09.2002

ДО КРАЈОТ НА МЕСЕЦОВ Синдикатот ќе бара донесување на закон за загубарите, измени на Законот за работни односи, на Законот за пензиско и инвалидско осигурување, реформи во здравството, како и утврдување на најниските плати и п Сигурно дека опозицијата доби со ваква голема предност, затоа што ССМ ...

индикалното членство ги даде гласовите на коалицијата "За"

Утрински - 17.09.2002

Синдикатот задоволен од првичните изборни резултати ССМ очекува до крајот на октомври да потпише социјална спогодба со новата влада Сојузот на синдикатите на Македонија ја оцени како позитивна неколкумесечната кампања за вклучувањето во парламентарните избори, а едуцирањето на членството за тоа што ...

Синдикатот со конкретни барања до "ЗА" за изборната поддршка

Дневник - 17.09.2002

ссм Немаме намера да бидеме пасивен посматрач, без оглед што ја поддржавме програмата на коалицијата "За Македонија заедно", вели Муратовски, синдикалниот лидер Искоренување на сиромаштијата и донесување закони со кои ќе се регулираат прашањата за загубарите, за реформите во здравството, за ...

Синдикатот сериозен партнер на новата влада

А1 - 16.09.2002

Синдикатот ќе биде сериозен партнер на новата влада од кој ќе бара решавање на социјалните проблеми, од друга страна пак ќе бидеме отворени за дијалог со опозицијата, ова е ставот на синдикатот, која пред изборите и официјално ја даде подршката на сега веќе победничката коалција.