TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Реал њуз: „Торпедото“ на Макрон за европската перспектива на Северна Македонија – шлаканица за целиот регион

Алсат-М - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

Телма - 27.10.2019

Во текстот под наслов „Атина е загрижена за случувањата на Балканот“, новинарот, ја анализира ситуацијата во регионот по Самитот на ЕУ и француското вето, но и ставовите на Грција за темите кои директно ја засегаат.

Реал њуз: „Торпедото" на Емануел Макрон за европската перспектива на Македонија беше шлаканица за целиот регион

Канал5 - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на ЕУ, според грчкиот весник „Реал ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

24 Вести - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Грците загрижени за Преспанскиот договор: Што ако победи ВМРО – ДПМНЕ, Мицкоски ниту еднаш не кажал Северна?!

+инфо - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Макрон за европската перспектива на Северна Македонија – шлаканица за целиот регион

Нетпрес - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Макрон за Северна Македонија шлаканица за целиот регион

Press24 - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото” на Емануел Макрон за европската перспектива на Македонија беше шлаканица за целиот регион

Слободен Печат - 27.10.2019

Во текстот под наслов „Атина е загрижена за случувањата на Балканот", новинарот, ја анализира ситуацијата во регионот по Самитот на ЕУ и француското вето, но и ставовите на Грција за темите кои директно ја засегаат.

Грчки „Реал њуз“: Ветото од Макрон не е добро ни за Европа ни за Грција

Нова ТВ - 27.10.2019

Грчкиот весник „Реал њуз“ (Real news), во текстот под наслов „Атина е загрижена за случувањата на Балканот“, ја анализира ситуацијата во регионот по Самитот на ЕУ и француското вето. -Директното прашање што произлегува за Атина е имплементација на ...

Грчки медиуми: Макрон удри шлаканица за регионот

Р.С.Европа - 27.10.2019

Грчкиот весник „Реал њуз“ пишува дека имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Макрон за Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

МКД - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

А1 On - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: Макрон преку С. Македонија удри шлаканица за целиот регион

Независен - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

„Реал Њуз“: Мицкоски нема да го поништи Договорот од Преспа, но ќе го прекршува секогаш кога ќе може

iPortal - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Макрон е шлаканица за целиот регион

Вечер Прес - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

Либертас - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Македонија беше шлаканица за целиот регион

Опсервер - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

Локално - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Грција загрижена за имплементација на Договорот од Преспа и ерга омнес употребата на новото име на Македонија

еМагазин - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото“ на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

CivilMedia - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: „Торпедото” на Емануел Макрон за европската перспектива на Северна Македонија беше шлаканица за целиот регион

24Инфо - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Реал њуз: Уште поголем проблем за Атина доколку на изборите 2020 победи ВМРО- ДПМНЕ

MakPress - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

„Торпедото“ на Макрон за европската перспектива на С. Македонија беше шлаканица за целиот регион

1tv - 27.10.2019

Имплементацијата на Договорот од Преспа во однос на ерга омнес употребата на новото име и веројатноста ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите на 12 април 2020, се точките за кои Грција изразува загриженост по Самитот на унијата, според грчкиот весник ...

Атина загрижена: Мицкоски никогаш не изговорил „северна“

Expres - 27.10.2019

Во текстот под наслов „Атина е загрижена за случувањата на Балканот“, грчкиот весник „Реал њуз“ ја анализира ситуацијата во регионот по Самитот на ЕУ и француското вето, но и ставовите на Грција за темите кои директно ја засегаат, јави (дописничката ...

Грците загрижени за Преспанскиот договор: Што ако победи ВМРО дали ќе се имплементира договорот?

365 - 27.10.2019

Постои загриженост во Грција по Самитот на Унијата дали ќе се имплемнтира Преспанскиот договор од Преспа во однос на ерга омнес употреба на новото име и веројатноста за ВМРО-ДПМНЕ да победи на изборите кои што ќе се одржат на 12 април 2020 година.

Коѕијас: Северна Македонија ќе се соочи со санкции и казни ако не го почитува Преспанскиот договор

ТВ21 - 25.10.2019

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕиас, за телевизијата „Скај“ зборуваше за Преспанскиот договор, по некои пишувања дека истиот нема да се почитува, откако ЕУ не испрати датум за Северна Македонија за почеток на ...

Коѕијас: Северна Македонија ќе се соочи со санкции и казни ако не го почитува Преспанскиот договор

4NEWS - 25.10.2019

Поранешниот министер за надворешни работи на Грција, Никос Коѕиас, за телевизијата „Скај“ зборуваше за Преспанскиот договор, по некои пишувања дека истиот нема да се почитува, откако ЕУ не испрати датум за Северна Македонија за почеток на ...

Промената на личните документи е врзана со отворањето поглавја со ЕУ, вели Заев

Сакам да кажам - 24.10.2019

Премиерот Зоран Заев кажа дека според член од Договорот од Преспа, промената на личните документи на граѓаните е врзана со отворањето поглавја од преговорите со Европската унија. Тој вели дека тоа не е случајно ставено во Договорот од Преспа, ...

И без датум, Владата ќе го спроведува Преспанскиот договор

Р.С.Европа - 24.10.2019

Тоа што земјава нема да ги почне преговорите со ЕУ можно е да претставува вовед во проблематизирање на одредени прашања од Преспанскиот договор, велат дел од експертите. Тие укажуваат дека отворањето на поглавјата требаше да се одвива паралелно со ...

„Северна“ ќе задоцни во личните карти и другите документи?

Слободен Печат - 24.10.2019

Примената на новото име за севкупна употреба се доведува во прашање поради не почнувањето на преговори за членство во ЕУ. Проширувањето на користењето на новото име на државата, Република Северна Македонија за внатрешна употреба веројатно ќе се ...

По недобивањето датум, нема ерга омнес за новото име, вели Преспанскиот договор

МКД - 23.10.2019

По недобивањето датум за преговори со ЕУ, дел од Преспанскиот договор веќе не важи. Според член 1 став 10 од овој Договор, непочнувањето преговори за кое било од поглавјата за членство во ЕУ, употребата на новото име, Северна Македонија, за ...

Катимерини: Без преговори со ЕУ соседот нема обврска дома да се вика „Северна“

PressingTV - 23.10.2019

Грчкиот весник „Катимерини“ во авторски коментар оценува дека со блокадата за стартот на преговорите со Македонија за членство во Европска унија е загрозен ерга омнес аспектот на Преспански договор во однос на употребата на името на северниот сосед.

Нема датум, нема Северна!

Вечер Прес - 23.10.2019

Грчкиот весник „Катимерини“ пишува дека Македонија нема потреба дома да се вика Северна. Одредбата вклучена во Договорот од Преспа дека името на Северна Македонија ќе биде ерга омнес - имено, да се користи како на домашен план, така и меѓународно – ...

Застојот помеѓу Македонија и ЕУ ја загрижи Грција за Преспанскиот договор

Н.Македонија - 23.10.2019

Наспроти разочарувањето со одлуката на одредени европски лидери да не се почнат пристапни преговори со Северна Македонија, се чини дека политичките сили во државата остануваат насочени кон таа цел, што значи дека тие и натаму мораат да ги почитуваат ...

(Фото) Француското вето го проблематизира Преспанскиот договор во делот – име erga omnes?

1tv - 23.10.2019

Согласно Преспанскиот договор, блокадата на Скопје во ЕУ ќе значи и запирање во целосната имплементација на одредени членови од договорот. Дали ерга омнес не важи без ЕУ перспектива? Без почеток на пристапните преговори со ЕУ, Северна Македонија не ...

Дали француското вето го проблематизира Преспанскиот договор?

Deutsche Welle - 22.10.2019

Согласно Преспанскиот договор, блокадата на Скопје во ЕУ ќе значи и запирање во целосната имплементација на одредени членови од договорот. Дали ерга омнес не важи без ЕУ перспектива? Без со ЕУ, Северна Македонија не е обврзана да го спроведе докрај ...

Без преговори со ЕУ, Македонија не мора да се вика „Северна“ дома, пишува „Катимерини“

Курир - 22.10.2019

Грчкиот весник „Катимерини“ во авторски коментар оценува дека со блокадата за стартот на преговорите со Македонија за членство во Европска унија е загрозен ерга омнес аспектот на Преспански договор во однос на употребата на името на северниот сосед.

„Катимерини“: Македонија не мора дома да се вика Северна

+инфо - 22.10.2019

Грчкиот весник „Катимерини“ во авторски коментар оценува дека со блокадата за стартот на преговорите со Македонија за членство во Европска унија е загрозен ерга омнес аспектот на Преспански договор во однос на употребата на името на северниот сосед.

Дали француското вето го проблематизира Преспанскиот договор?

Либертас - 22.10.2019

Согласно Преспанскиот договор, блокадата на Скопје во ЕУ ќе значи и запирање во целосната имплементација на одредени членови од договорот. Дали ерга омнес не важи без ЕУ перспектива? Без почеток на пристапните преговори со ЕУ, Северна Македонија не ...

„Катимерини“: Македонија нема потреба дома да се вика Северна

Република - 22.10.2019

Со оглед на тоа што најголемата опозициска партија ВМРО-ДПМНЕ се спротивстави на Договорот од Преспа, тој ќе биде доминантно прашање на предвремените избори во април на кои повика премиерот Зоран Заев“, пишува „Катимерини“ Грчкиот весник ...

Катимерини: Отпаѓа ли „Северна“ без датум за ЕУ!?

Expres - 22.10.2019

Грчкиот весник „Катимерини“ во авторски коментар оценува дека со блокадата за стартот на преговорите со Македонија за членство во Европска унија е загрозен ерга омнес аспектот на Преспански договор во однос на употребата на името на северниот сосед.

„Катимерини“: Без отворање на поглавјата, загрозена е домашната употреба на „Северна“

365 - 22.10.2019

Доколку одложувањето на пристапниот процес на нашиот северен сосед во ЕУ се одложи на недефинирано време, се доведуваат во опасност одредбите во Преспанскиот договор кои наложуваат името „Северна Македонија“ да се користи „ерга омнес“, пишува грчки ...

Дали ќе се забави имплементацијата на Преспанскиот договор?

Канал5 - 21.10.2019

Што понатаму со Преспанскиот договор? Ова прашање се отвори по одлуката на Советот на Европа да не додели датум за почеток на преговорите со Македонија. Имплементацијата на договорот кој е донесен со цел да станеме дел од ЕУ и НАТО има одредби и ...

Грчките медиуми загрижени околу Договорот од Преспа поради предвремените избори во Македонија

Независен - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

А1 On - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

Сител - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Интегра бара да се прекине имплементацијата на Преспанскиот договор

Нетпрес - 21.10.2019

Од партијата Интегра соопштија дека сметаат дека вината за недобивањето датум за преговори не е кај земјите членки на Унијата, туку единствено кај власта. Од Интегра бараат да се стави мораториум на Преспанскиот договор.

„Тоа што ЕУ не ги почна преговорите со С. Македонија е индиректна победа на Атина“

МКД - 21.10.2019

Фактот дека ЕУ не ги почна преговорите за пристапување со Северна Македонија многумина го сметаат за индиректна дипломатска победа на Атина. Грција сега може да му се претставува на светот не како оној што ја спречува Северна Македонија да влезе во ...

Грчките медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со преспанскиот договор

Слободен Печат - 21.10.2019

Мнозинството од коментарите на новинарите во Грција се поврзани со сценариото на власт да дојде ВМРО-ДПМНЕ и ставот што партијата го има во однос на Договорот од Преспа. Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

Нетпрес - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грик рипортер: Фактот дека ЕУ не ги почна преговорите со Македонија, е индиректна победа на Атина

Слободен Печат - 21.10.2019

Грчки дипломатски извори рекоа дека Атина има цврст став да не се меша во внатрешните работи на другите земји. Неодамнешната објава за оставка од премиерот на Северна Македонија, Зоран Заев, и неговото ветување за одржување предвремени избори, ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

24Инфо - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје”. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

Вечер Прес - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

Бриф - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Тоа што ЕУ не ги почна преговорите со С. Македонија е индиректна победа на Атина

24Инфо - 21.10.2019

Фактот дека ЕУ не ги почна преговорите за пристапување со Северна Македонија многумина го сметаат за индиректна дипломатска победа на Атина. Грција сега може да му се претставува на светот не како оној што ја спречува Северна Македонија да влезе во ...

ГРЧКИ МЕДИУМИ: Предвремени избори по ветото од ЕУ за Скопје, во опасност е Договорот од Преспа

Денешен - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во С.

Грчките медиуми стравувааат од изборите: Облаци над Договорот од Преспа

Република - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ден“, , ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

Скопје инфо - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грчките медиуми стравуваат дека победата на ВМРО-ДПМНЕ ќе го забави исполнувањето на Договорот од Преспа

PressingTV - 21.10.2019

Анализирајќи ги можните последици од изборите за Атина, онлајн изданието на весникот „То вима“, пишува дека се очекува да се отвори голема дискусија во Грција, меѓу владата и опозициската СИРИЗА во однос на Договорот од Преспа, но и дека грчката ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

CivilMedia - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Грчки медиуми ја анализираат поврзаноста на предвремените избори со Договорот од Преспа

Либертас - 21.10.2019

– Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

Предвремените парламентарни избори во Македонија центар на интерес во грчите медиуми

MakPress - 21.10.2019

Предвремените парламентарни избори кај нас, грчките медиуми, директно ги поврзуваат со иднината на Договорот од Преспа и пренесуваат „загриженост на Атина, за случувањата во Скопје“. „Избори во Северна Македонија: „Сите сценарија за следниот ...

„Грик рипортер“: Ветото за Скопје во ЕУ „индиректна дипломатска победа на Атина“

Expres - 21.10.2019

Грчката новинска агенција и онлајн портал „Грик рипортер“ во авторски коментар го оценува најновото извисување на Македонија за старт на преговори со Европска унија како „индиректна дипломатска победа на Атина“.