TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Дениз Блис: „Македонија треба да изврши реформи во сите области“

А1 - 04.12.2005

„ За Македонија ќе речам да продолжи со реформите, а јас верувам дека ќе бидете членки на НАТО и ЕУ во блиска иднина “, изјави во интервјуто за А1 бригадниот генерал Дениз Блис, поранешен шеф на советодавниот тим на НАТО во РМ.

Рамноправни во стројот, рамноправни во работата

Вечер Прес - 02.12.2005

Од Македонија, барем според должностите во НАТО штабот, вчера се прости генералот Денис Блис, кој цели две години, мошне успешно, работеше на трансформацијата на македонската армија од позицијата на директор на Советодавниот тим на НАТО во Министерството за одбрана.

Генерал Џон Дуранс место генерал Денис Блис

Вечер Прес - 02.12.2005

По две години минати во Македонија, вчера, на свечена церемонија во кампот "Ејбл Сентери" во Петровец, генерал Денис Блис му ја предаде командата со НАТО-штабот на бригадниот генерал Џон Џуранс. На свеченоста присуствуваа претседателот на парламентот Љупчо Јордановски, вицепремиерот Муса Џафери, ...

Генерал Џон Џуранс нов командант на НАТО штабот во Скопје

А1 - 01.12.2005

На свечена церемонија во кампот „Ејбл Сентери“ во Скопје, бригадниот генерал Џон Џуранс денеска ја презеде командата на НАТО штабот во Македонија од досегашниот командант Денис Блис. „Со особено нетрпение очекувам да соработувам со Владата, особено со министрите за одбрана и за надворешни работи да ...

Смена на командантите на штабот на НАТО во Скопје

А1 - 01.12.2005

Ако Македонија не ги наруши своите шанси за НАТО со лоши парламентарни избори идната година, повеќе од сигурно е дека новиот командант на штабот во Скопје, генерал Џон Дјуранс, со 2-годишниот мандат ќе биде последниот шеф на советодавниот тим пред нашиот прием во Алијансата.

Смена на командата на НАТО штабот во Македонија

Макфакс - 01.12.2005

Скопје Бригадниот генерал Џон Џуранс денеска ја презеде командата на НАТО штабот во Македонија, од досегашниот командант, бригадниот генерал Денис Блис. Свеченоста на примопредавањето на должноста се одржа во кампот Ејбл Сентри на аеродромот Петровец во Скопје.

Денис Блис: Без фер избори Македонија ќе изгуби се

А1 - 29.11.2005

Избркајте ги сите што ќе прават проблеми на изборите, им порача денеска на македонските политички партии НАТО претставникот во заминување. Покрај ефикасни изборни комисии и едукација на гласачите, за генералот Блис најбитно е како партиите ќе се однесуваат во изборниот стрес.