TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Податоците од фалсификатите нема да се обработуваат

Утрински - 23.11.2002

ПОПИС МАЈА ТОМИЌ Пописот на населението, становите и домаќинствата кој се одржа од 1 до 15 ноември, и кој беше спроведуван од повеќе од 9.000 попишувачи распоредени во 7.712 пописни кругови, се реализира успешно на целата територија на Македонија, оценија на вчерашната прес-конференција во ...

Фалсификатите се бројат на прсти

Дневник - 23.11.2002

ОЦЕНИ ЗА СПРОВЕДУВАЊЕТО НА ПОПИСОТ Податоците за лицата што живеат во странство повеќе од една година и за тие што се попишале со фотокопирани документи нема да влезат во обработка, тврдат надлежните Најголем успех на годинешниот попис е тоа што беше спроведен на територијата на целата земја, а ...

Жителите на Отља дозволиле да ги попишат мешани тимови

Вест - 23.11.2002

ЗАВРШИ КОНТРОЛАТА НА КВАЛИТЕТОТ И ОПФАТНОСТА НА ПОПИСОТ Пописните материјали од Гостивар и од Тетово задоцниле во оној дел каде што населението живее во планински и тешко пристапни делови Постпописното попишување, односно контролата на квалитетот и опфатноста на извршениот попис, како што беше ...

ДПК го оцени пописот за успешен

А1 - 22.11.2002

По меѓународниот фактор, и Државната пописна комисија оцени дека пописот на населението во Македонија заврши успешно, а дека проблемите за време на неговото одржување се разрешени. „Сите проблеми со пописот на населението се надминати и можеме да заклучиме дека истиот успешно се спроведе, ...

Казни за некои попишувачи

Дневник - 22.11.2002

ПО ПОПИСНИТЕ ИНЦИДЕНТИ Во Зајас вчера почнало постпописното истражување, кое населението го бојкотираше три дена, а комисиите во Гостивар и Теарце ги собрале материјалите од пописот, информира Државниот завод за статистика. Во кумановското село Отља населението уште одбива да даде податоци за ...

Во Гостиварско попишувачите предадоа над 90 отсто од документите

Утрински - 22.11.2002

Надминати проблемите со пописните обрасци Во гостиварскиот пописен реон, каде што деновиве имаше проблеми поради недоставувањето на повеќе од 50 отсто од пописните материјали, од вчера состојбите се нормализираат. Од средата доцна попладнето, до средината на вчерашниот ден, во канцелариите на ...

И "судбината" влезе во статистиката

Дневник - 22.11.2002

Коментар - Игор К. Илиевски Домашните статистичари што го спроведуваат пописот и странските што го надгледуваат, веќе го оценија како успешен. Секако, тие ги имаат предвид инцидентите, најчесто во западниот дел од земјава, но сметаат дека тие нема да влијаат врз целокупниот исход на операцијата.

Во Гостиварско досега предадени само 50 отсто од пописните материјали

Утрински - 21.11.2002

И покрај неколкудневните апели на комисиите до попишувачите МАЈА ТОМИЌ Комплетните пописни материјали од гостиварскиот пописен реон сў уште не се доставени до реонските пописни комисии, иако пописот заврши на 15 ноември и покрај повеќето контакти и апели од членовите на комисиите до попишувачите да ...

По 22 ноември ќе се знае дали пописот бил квалитетно спроведен

Капитал - 21.11.2002

Заврши пописот на население, домаќинства и становиПо 22 ноември ќе се знае дали пописот бил квалитетно спроведенВо одредени делови на државата попишувачите наидоа на проблеми, но општа оценка на странските набљудувачи е дека пописот беше спроводен успешно Во Дебар попишувачите фотокопирале делови ...

Постпописни проблеми

А1 - 20.11.2002

Проблемите со пописот на населението продолжуваат, иако истиот заврши. Се чини дека најкритично е во Гостивар каде од вкупно 489 пописни кругови доставени се материјали само од 32. Зошто попишувачите до сега не ја завршиле својата работа останува енигма, иако се претпоставува дека тоа е така се со ...

Пописот успешен, проблеми на секој чекор

Дневник - 20.11.2002

ПО ЗАВРШУВАЊЕТО НА СТАТИСТИЧКАТА ОПЕРАЦИЈА Во кичевското село Зајас и во Отља, Кумановско, не може да почне постпописното истражување, а од Гостивар и од Танушевци, кое е дел од пописниот реон Чаир, статистичарите уште не ги добиле пописните материјали, информира Државниот завод за статистика.

Обид за фалсификат во Гостивар?

Утрински - 20.11.2002

Попишувачите не ги даваат формуларите во пописните комисии МАЈА ТОМИЌ Комплетните пописни материјали во Гостивар сў уште не се доставени до реонските пописни комисии, иако пописот официјално заврши на 15 ноември, кога попишувачите беа должни да ги предадат до 20 часот вечерта.

Албанците и се закануваат на пописната комисија во Охрид

Утрински - 20.11.2002

ОХРИД - Општинската пописна комисија од Охрид вчера попладне јавно се огради од валидноста на пописниот материјал на попишувачите Албанци бидејќи Комисијата располага со докази дека тие попишувале лица кои подолго од една година живеат надвор од Македонија.

„Еуростат“ го оцени пописот за успешен

А1 - 19.11.2002

„Пописот во Македонија е успешен бидејќи методологијата што беше користена беше на професионално ниво и ефикасна“, оцени денеска првиот човек на „Еуростат“ Фотис Нанопулос. Според него, иако за време на пописот имаше проблеми, сепак тие не влијаат на целокупниот процес.

Турците не се целосно попишани

Утрински - 18.11.2002

ПРЕС ТЕТОВО - Припадниците на турската националност во пописниот реон 28, што ги опфаќа општините Тетово, Брвеница и Желино, не се целосно попишани. Во почетокот на пописот немало доволно попишувачи-Турци за што подоцна се интервенирало со попишувачи од Скопје, или со лица што го познаваат турскиот ...

Има ли дневници за попишувачите?

Вест - 18.11.2002

Струмичките попишувачи јавно ја прашуваат директорката на Државниот завод за статистика Благица Новковска дали им следува дневница од 280 денари за секој ден ангажиран во пописот. Според нив, најавениот износ на хонорарите што треба да ги добијат се без дневници, и затоа стравуваат дека овие пари ...

Попишувањето е изведено во добра атмосфера, без поголеми проблеми

Утрински - 18.11.2002

Согледувањ?на Меѓународнат?набљудувачка мисија за пописо?2002 Меѓународнат?набљудувачка мисија оцен?дека попишувањето во Републик? Македонија ?изведено во добр?атмосфер? бе?никакв?поголеми инцидент?ил? проблеми. Та?констатира значае?прогре?на оваа статистичк?операциј? Претседавачо?на ...