TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Членарината за Студентскиот парламент пред Уставен суд

Дневник - 02.10.2010

Движењето „Слободен индекс“ вчера пред Уставниот суд ја обжали одлуката студентите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ задолжително да уплаќаат 250 денари членарина за Студентскиот парламент за да ...

Практична настава по теркот на ВМРО-ДПМНЕ

Дневник - 02.10.2010

Спасоносната идеја што веднаш ќе го подигне квалитетот на високото образование е лансирана. Отсега натаму секој студент во секоја студиска година ќе треба, ќе мора, да помине 30 дена на практична ...

Македонија - Студентскиот парламент ќе ги враќа парите

Време - 02.10.2010

Парите за членарина во Студентскиот парламент ќе им бидат вратени на сите студенти, кои тоа ќе го побараат, најави Иван Живковски, претседател на СПУКМ, откако организацијата „Слободен индекс“, ...

Македонија - Парите за ИСИЦ картичката ќе им се враќаат на студентите

Вест - 02.10.2010

Универзалната ИСИЦ картичка за попусти на студентите за патувања, шопинг и за посета на историски знаменитости, театри и на музеи, без која на студентите на Битолскиот универзитет "Свети Климент ...

ЕУ сака да ја намали невработеноста кај младите

Deutsche Welle - 02.10.2010

Со нова кампања Европската комисија сака во наредните 10 години драстично да ја намали невработеноста на младите во Европа.

„Слободен индекс“ поднесе претставка до Уставниот суд

Курир - 02.10.2010

До Уставниот суд е поднесена претставка од страна на здружението „Слободен индекс“, за оценување на законитоста на одлуката за плаќање задолжителна чланарина од страна на студентите на сметката на ...

Во 2009 дипломирале 10.232 лица

Курир - 02.10.2010

Над половина од дипломираните (57,8 отсто) се жени. Како што соопштува денеска Државниот завод за статистика, на додипломски студии на факултетите и на високите стручни школи во Македонија во 2009 ...

Студентската членарина стигна до Уставен

А1 - 01.10.2010

Денеска во 11:00 часот активисти на неформалното студентско движење „Слободен Индекс“ ќе ја поднесат претставката за незаконското наплаќање за членство на студентите во Студентскиот парламент до ...

Во 2009 помал број дипломирани

Канал5 - 01.10.2010

Во 2009 година во Mакедонија дипломирале 10.232 лица,што е помалку за 5,6% во однос на претходната, 2008 година, соопшти денеска Државниот завод за статистика.

Членарината за студентскиот парламент дојде до уставниот суд

Телма - 01.10.2010

Членарината за студенските парламенти дојде до Уставен. Иако Ректорот на Скопскиот универзитет Велимир Стојковски информираше дека деканите на факултетите постигнале договор уплатените пари да се ...

Универзитетски град без студентски домови

Утрински - 01.10.2010

ШТИП - Откако завршија уписите на Универзитетот „Гоце Делчев“, Штип се соочува со поголем број нови студенти, млади луѓе, кои одат од куќа до куќа во потрага по сместување.

Членарината за Студентскиот парламент пред Уставен суд

Канал5 - 01.10.2010

Членарината за Студентскиот парламент стигна пред Уставен Суд. Иако и министерот за образование и ректорот на УКИМ потврдија дека членарината е факултативна, Слободен индекс од страв студентите ...

Студентската членарина за парламентите пред Уставен

Кирилица - 01.10.2010

Здружението „Слободен индекс“ денеска до Уставниот суд поднесе претставка - иницијатива за оценување на уставноста на одлуката студентите задолжително да уплаќаат 250 денари членарина на сметката на ...

Живковски: Студенстките парламенти ќе им ги враќаат парите на студентите

Нетпрес - 01.10.2010

Членовите на неформалното студентско движење “Слободен Индекс“ денеска ја поднесоа претставката за незаконското наплаќање за членство на студентите во Студентскиот парламент до Уставниот Суд.

Студентските парламенти ќе им ги враќаат парите на студентите

Форум - 01.10.2010

На секој студент кој ќе поднесе барање до матичниот студентски парламент при својот факултет ќе му биде вратена членарината од 250 денари, рече денеска Претседателот на Студентскиот парламент на ...

Бројот на дипломирани студенти на додипломски студии во 2009 изнесува 10 232 лица

Нетпрес - 01.10.2010

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2009 година, бројот на дипломирани студенти на додипломски студии на високите стручни школи и факултетите , во споредба со 2008 година е намален ...

“Слободен индекс” се пожали до Уставниот суд

Сител - 01.10.2010

Студентската членарина стигна до уставниот суд. Невладината “Слободен индекс” поднесе преставка. Бара да се испита дали законски се наплаќале 250 денари за Студенсткиот прламент, а тоа бил и условот ...

Студентските парламенти ќе им ги враќаат парите на студентите

Кајгана - 01.10.2010

На секој студент кој ќе поднесе барање до матичниот студентски парламент при својот факултет ќе му биде вратена членарината од 250 денари, рече денеска Претседателот на Студентскиот парламент на ...

Во 2009 година дипломирале 10.232 лица

МРТ - 01.10.2010

Бројот на дипломирани студенти на додипломски студии во 2009 година изнесува 10.232 лица, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Студентската членарина пред Уставен

Форум - 01.10.2010

Во петок во 11:00 часот, активисти на неформалното студентско движење „Слободен Индекс“ ќе ја поднесат претставката за незаконското наплаќање за членство на студентите во Студентскиот парламент до ...

Студентската членарина за парламентите стигна до Уставен

Макфакс - 01.10.2010

Денеска во 11:00 часот активисти на неформалното студентско движење „Слободен Индекс“ ќе ја поднесат претставката за незаконското наплаќање за членство на студентите во Студентскиот парламент до ...

Студентската членарина за парламентите стигна до Уставен

Кајгана - 01.10.2010

Денеска во 11:00 часот активисти на неформалното студентско движење „Слободен Индекс“ ќе ја поднесат претставката за незаконското наплаќање за членство на студентите во Студентскиот парламент до ...

Во 2009 година дипломирале 10.232 лица

Макфакс - 01.10.2010

Бројот на дипломирани студенти на додипломски студии во 2009 година изнесува 10.232 лица, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Над десет илјади Македонци дипломирале мината година

Форум - 01.10.2010

Бројот на дипломирани студенти на додипломски студии во 2009 г. изнесува 10.232 лица, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика Според податоците бројката дипломирани студенти на ...

Студентските парламенти ќе им ги враќаат парите на студентите

Макфакс - 01.10.2010

На секој студент кој ќе поднесе барање до матичниот студентски парламент при својот факултет ќе му биде вратена членарината од 250 денари, рече денеска Претседателот на Студентскиот парламент на ...

Студентската членарина за парламентите стигна до Уставен

Канал 77 - 01.10.2010

Денеска во 11:00 часот активисти на неформалното студентско движење Слободен Индекс ќе ја поднесат претставката за незаконското наплаќање за членство на студентите во Студентскиот парламент до ...

Живковски: Мнозинството студенти сакале да платат членарина

Вечер Прес - 01.10.2010

Студентите кои си ги сакаат назад парите што ги уплатиле за оваа академска година треба да ги побараат во студентскиот парламент на својот факултет Здружението "Слободен индекс" вчера поднесе ...

Во 2009 година дипломирале 10.232 лица

Канал 77 - 01.10.2010

Бројот на дипломирани студенти на додипломски студии во 2009 година изнесува 10.232 лица покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.

Со вежбите на ЕУРМ лекциите лесно се учат

Вечер Прес - 01.10.2010

На Универзитетот се претпочита тимска работа на проекти кои се бара да бидат изработени во групи и со тоа се врши симулирање на реални услови со кои би се сретнале студентите на идните работни места.

Студентските парламенти ќе им ги враќаат парите на студентите

Канал 77 - 01.10.2010

На секој студент кој ќе поднесе барање до матичниот студентски парламент при својот факултет ќе му биде вратена членарината од 250 денари рече денеска Претседателот на Студентскиот парламент на УКИМ, ...

Студентите можат да си ги вратат парите за членарина во СП

eReporter - 01.10.2010

Студентите кои ќе поднесат барање до матичниот студентски парламент ќе си ги добијат назад уплатените пари за членарина во висина од 250 денари.

Турци бараат плац за студентски дом во Штип

Дневник - 30.09.2010

Турски универзитетски професори и бизнисмени деновиве престојуваат во Штип, со цел да се продлабочи соработката со Универзитетот „Гоце Делчев“ (УГД), но и да се обезбедат услови за сместување на ...

Предметите покриени со потребни учебници

Вечер Прес - 30.09.2010

Студентите за секој предмет во секоја година добиваат учебник на македонски јазик со содржина која одговара на наставната програма и наставните критериуми кои владеат на ЕУРМ На Европскиот ...

Партиите залегнаа во студенските кревети

Н.Македонија - 30.09.2010

Десетици студенти годинава се обесправени при распределбата на легла, за што поднеле и приговори во МОН. Сепак, за ова јавно не укажува ниту една студентска организација, ниту еден претседател на ...

Турски бизнисмени сакаат да градат студентски дом во Штип

А1 - 29.09.2010

Поради големиот интерес на студенти од Турција да студираат на штипскиот универзитет „Гоце Делчев“-Штип, турски бизнисмени сакаат да градат студентски дом во Штип.

Турски инвеститор ќе гради студентски дом во Штип

Канал5 - 29.09.2010

Турски инвеститори ќе го решаваат проблемот со сместување на студентите од штипскиот универзитет. Сакаат да градат студентски дом.

Стојковски: „не е задолжителна членарината за студентски парламент“

Телма - 29.09.2010

Ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Велимир Стојковски потврди дека според информациите што ги добил, студентите на некои факултети биле условувани со прием на документи за запишување ...

Студирање без есап

Дневник - 29.09.2010

Колкупати сте платиле сметка чија сума завршува со половина денар, мистериозните 50 дени, за кои никој никогаш не ви вратил кусур? Колку пати сте помислиле каде одат тие пари? Или како ли банките ги ...

Стојковски: Студентскиот парламент е незадолжителна опција за студентите

Канал5 - 29.09.2010

Ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” Велимир Стојковски потврди дека според информациите што ги добил, студентите на некои факултети биле условувани со прием на документи за запишување ...

Македонија - Се укинуваат студентските кредити

Вест - 29.09.2010

Ревизорските извештаи за Министерството за образование и наука покажале дека студентите во изминативе петнаесет години не ги враќале парите и му останале должни на Министерството една милијарда ...

Со практика побрзо до работно место

Вечер Прес - 29.09.2010

Со задолжителната практична настава студентите имаат прилика да добијат практични знаења, да стекнат контакти во рамките на деловните ентитети и можност доколку бидат успешни, да бидат задржани на ...

Стојковски: Студентската членарина незадолжителна

Вечер Прес - 29.09.2010

Ректорот на Универзитетот "Св. Кирил и Методиј" Велимир Стојковски потврди дека студентите на некои факултети биле условувани со прием на документи за запишување студиска година доколку не уплатат ...

Тодоров ги укинува студентските кредити

Н.Македонија - 29.09.2010

Наместо за студентски кредити, студентите ќе имаат можност да аплицираат за повеќе типови стипендии, информира вчера министерот за образование и наука Никола Тодоров - Со години студентите не ги ...

Многу стипендии за малку студенти

BBC - 28.09.2010

Во ситуација кога во Македонија се зголемува бројот на млади граѓани кои се иселуваат во странство во потрага по подобри услови за живот, слаб е интересот да за студирање во странство на државен ...

Студентските кредити ќе се заменат со стипендии

А1 - 28.09.2010

Додека студентите ги чекаат парите од студентскиот кредит и планираат каде ќе ги потрошат, Министерот за образование прави планови како да го укине.

Студентските пари во лавиринт

Дневник - 28.09.2010

Додека не се формира советот за финансирање на високото образование ќе трае хаосот со плаќањето за запишување семестар. Студентите на секој факултет плаќаат различни суми, а дел од парите воопшто не ...

Македонија - Студентската картичка за попуст ќе стане доброволна

Вест - 28.09.2010

Просветен инспектор за високо образование ќе го испитува воведувањето на задолжителната ИСИЦ меѓународна картичка за студентски попусти воведена со одлука на Ректорската управа на Универзитетот ...

Крај за студентските кредити

Телма - 28.09.2010

Крај за студентските кредити. Министерот за образование, Никола Тодоров најави дека кредитите за студентите ќе бидат укинати, бидејќи голем број од студентите, откако не ги исполниле условите ...

Кредитите ќе бидат заменети со стипендии

Кајгана - 28.09.2010

Поради невраќањето на студентските кредити министерот Никола Тодоров најави укинување на кредитите и нивна замена со стипендии со цел да се надмине овој проблем.

Студентските кредити ќе бидат заменети со стипендии

Форум - 28.09.2010

Поради невраќањето на студентските кредити министерот Никола Тодоров најави укинување на кредитите и нивна замена со стипендии со цел да се надмине овој проблем „Студентските кредити се проблем што ...

Тодоров најави стипендии наместо кредити

Нетпрес - 28.09.2010

Стипендии наместо студентски кредити најави министерот за образование и наука Никола Тодоров. Со новиот инструмент треба во иднина да биде надминат проблемот со студентските кредити, што на ...

Во четврток ревизорите ќе му реферираат на Тодоров

Кирилица - 28.09.2010

Министерот за образование и наука Никола Тодоров задутре ќе ги повика ревизорите на учебниците за да го информираат до каде е процесот што предвидува преоценување на сите учебници за основно и за ...

Кредитите ќе бидат заменети со стипендии

Макфакс - 28.09.2010

Поради невраќањето на студентските кредити министерот Никола Тодоров најави укинување на кредитите и нивна замена со стипендии со цел да се надмине овој проблем.

Тодоров: Не знам каде се парите за членарина во студентските парламенти

Кајгана - 28.09.2010

"Не можам да знам каде отишле парите, тие се средства на студентите. Ние не управуваме со тие средства ниту сакаме да управуваме со нив и кога би управувале со тие средства тогаш би отишле во некоја ...

Ќе се укинат студентските кредити, студентите не ги враќале

Сител - 28.09.2010

Цела година доцнат студентските кредити. 1.200 академски граѓани не видоа ни денар. Сега државата за 9 месеци им должи по околу 21 илјада од студент.

Стипендии за студентите наместо кредити

Алфа - 28.09.2010

Државата на студентите им должи четиристотони илјади евра за студентски кредити. 1200 студенти една година не добиле ниту денар од своите кредити кои веќе испланирале да ги потрошат за сопствена ...

Нема веќе студентски кредити

Вечер Прес - 28.09.2010

Министерот за образование и наука Никола Тодоров најави укинување на студентските кредити, односно нивна замена со нов начин за стипендирање на студентите.

Наставата е фокусирана на развивање на менаџерски способности

Вечер Прес - 28.09.2010

Предавањата се однесуваат на креативните проблеми, а фокусот е ставен на теоретската и практичната работа (индивидуално и во тимови), на развивањето на менаџерските способности, комуникацијата, ...

„Слободен индекс“ ќе се жали до Уставниот суд

А1 - 27.09.2010

Независното студентско движење „Слободен индекс“ најави претставка до Уставниот суд, со која сака да оспори задолжителното плаќање членарина на невладината организација Студентски Парламент.

Студентската членарина на Уставен

Канал5 - 27.09.2010

Нови несогласувања меѓу СПУКМ и Слободен индекс, кои треба да ги решат судиите. Слободен индекс до Уставен Суд ќе поднесе претставка за укинување на како што велат задолжителната членарина за ...

Уставниот суд ќе решава за членарината за студентскиот парламент

Телма - 27.09.2010

Задолжителната членарина за Студентскиот парламент ќе оди на Уставен. Активистите од движењето Слободен индекс во текот на неделава ќе поднесат претставка до Уставниот суд, со цел да го оспорат ...

Тодоров: Не знам каде се парите за членарина во студентските парламенти

Форум - 27.09.2010

Не можам да знам каде отишле парите, тие се средства на студентите. Ние не управуваме со тие средства ниту сакаме да управуваме со нив и кога би управувале со тие средства тогаш би отишле во некоја ...

МОН додели стипендии за студии во странство

МРТ - 27.09.2010

Министерството за образование и наука денеска додели 11 стипендии за додипломски и постдипломски студии во странство. Распишани биле два конкурси за стипендирање во неколку области за реномирани ...

Не знам каде се парите за членарина во студентските парламенти

МРТ - 27.09.2010

Не можам да знам каде отишле парите, тие се средства на студентите. Ние не управуваме со тие средства ниту сакаме да управуваме со нив и кога би управувале со тие средства тогаш би отишле во некоја ...

„Слободен индекс“ ќе се жали до Уставниот суд

Алфа - 27.09.2010

Независното студентско движење „Слободен индекс“ најави претставка до Уставниот суд, со која сака да оспори задолжителното плаќање членарина на невладината организација Студентски Парламент (СПУКМ).

„Слободен индекс“ ќе се жали до Уставниот суд

Кајгана - 27.09.2010

Независното студентско движење „Слободен индекс“ најави претставка до Уставниот суд, со која сака да оспори задолжителното плаќање членарина на невладината организација Студентски Парламент (СПУКМ).

„Слободен индекс“ ќе се жали до Уставниот суд

Макфакс - 27.09.2010

Независното студентско движење „Слободен индекс“ најави претставка до Уставниот суд, со која сака да оспори задолжителното плаќање членарина на невладината организација Студентски Парламент (СПУКМ).

МОН додели стипендии за студирање на реномирани универзитети во странство

Кирилица - 27.09.2010

Министерството за образование и наука годинава прв пат додели дваесеттина стипендии за додипломски и постдипломски студии за реномирани универзитети во странство Еден од условите за добивање на ...

МОН додели стипендии за студии во странство

Макфакс - 27.09.2010

Министерството за образование и наука денеска додели 11 стипендии за додипломски и постдипломски студии во странство. Распишани биле два конкурси за стипендирање во неколку области за реномирани ...

Единаесет студенти ќе студираат во странство со стипендии од МОН

Нетпрес - 27.09.2010

Министерството за образование и наука денеска на 11 студенти им додели стипендии за студирање на додипломски и постдипломски студии на престижни универзитети во Европа.

Тодоров: Не знам каде се парите за членарина во студентските парламенти

Макфакс - 27.09.2010

Не можам да знам каде отишле парите, тие се средства на студентите. Ние не управуваме со тие средства ниту сакаме да управуваме со нив и кога би управувале со тие средства тогаш би отишле во некоја ...

„Слободен индекс“ ќе се жали до Уставниот суд

МРТ - 27.09.2010

Независното студентско движење „Слободен индекс“ најави претставка до Уставниот суд, со која сака да оспори задолжителното плаќање членарина на невладината организација Студентски Парламент (СПУКМ).

"Слободен индекс" ќе бара правда на Уставен

Сител - 27.09.2010

Преставка до Уставен - зошто студентите биле принудени да плаќаат за СПУКМ. Здружението “Слободен индекс” ќе ја бара правдата пред судиите.

МОН додели стипендии за студии во странство

Форум - 27.09.2010

Министерството за образование и наука денеска додели 11 стипендии за додипломски и постдипломски студии во странство Распишани биле два конкурси за стипендирање во неколку области за реномирани ...

Слободен индекс: Kаде одат парите од членарината ?

Алфа - 27.09.2010

Студентите од Слободен индекс ќе поднесат преставка до Уставниот суд, со барање да се укине плаќањето на членарина од 250 денари за Студентскиот парламент.

Стипендии за реномирани странски универзитети

Вечер Прес - 27.09.2010

Министерството за образование и наука вчера на дваесетина амбициозни и успешни студенти им додели стипендии за додипломски и постдипломски студии на реномирани универзитети во Европа и светот.

Со ЕУРМ отворени ни се вратите во целиот свет

Вечер Прес - 27.09.2010

Една од многуте причини за запишување на оваа високообразовна институција што ја потенцираа се условите во кои се одвива наставата и начинот на комуникација со професорите и со асистентите - ...