TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Плоштадот Македонија ќе се гради со увозен камен

А1 - 14.09.2003

4 дена по запирањето на градбата пред упрваната зграда на ЕСМ, инвеститорот „Лумикс“ ниту ја санирал ископаната дупка, ниту добил решение за нова локација. Иако предходно беше објавено дека оштетата ќе ја плати државата денеска градоначалникот Пенов дециден не се работи за парично обезштетување.

Министерот Ајдини одбива да одговори за "Лумикс"

Вест - 12.09.2003

СЛУЧАЈ ЦРНА ДУПКА ПРЕД ЕСМ Во Владата не се отвора прашањето дали имало корупција и мито во постапката при доделувањето на локацијата за изградбата на деловниот центар, и кој ќе ја сноси одговорноста за лесната рака во трошењето на н Министерството за транспорт и врски веќе подолго време како да е ...

Зградата пред ЕСМ ќе се сели кај Олимписки базен?

Дневник - 12.09.2003

ПРЕГОВОРИ СО "ЛУМИКС" Фирмата "Лумикс, Драгиша и други" ќе прифати својот деловен објект да го гради на друга локација во строгиот центар и најверојатно нема да бара парично обесштетување за да се откаже од локацијата пред ЕСМ, изјави вчера скопскиот градоначалник Ристо Пенов.

„Лумикс“ ќе добие друга локација во центарот на Скопје

А1 - 11.09.2003

Инвеститорот на деловниот објект пред управната зграда на ЕСМ денеска прифатил да ја напушти оваа локација и во замена да добие друга, исто така, во центарот на градот. Висината на отштетата што „Лумикс“ ќе ја бара од македонската држава ќе се знае дури откако ќе биде утврдена новата локација.

Кој ќе го плати ова?

Вест - 11.09.2003

ПЕНОВ ГАЛАНТЕН СО НАШИ ПАРИ Стопирана изградбата на "Лумикс" пред ЕСМ, сметката за обесштетувањето сопственикот Драгиша Лукиќ допрва ќе ја испорача. Најповиканиот за "Лумикс", министерот за транспорт и врски Миљаим Ајдини веќе една ...

"Лумикс" ја запре изградбата и преговара за нова локација

Дневник - 11.09.2003

ЗА СПОРНИОТ ОБЈЕКТ ПРЕД ЕСМ Фирмата "Лумикс, Драгиша и други" начелно прифати луксузниот угостителско-трговски објект да го гради на друга локација во центарот на Скопје наместо пред ЕСМ, велат во Министерството за транспорт и врски.

Стопирана градбата на објектот пред ЕСМ

А1 - 10.09.2003

Градбата на деловниот објект пред управната зграда на ЕСМ денеска е стопирана. Одлуката да се стопираат градежните работи за објектот кој се гради сред строгиот центар на градот, била донесена откако вчера заменик министерот за транспорт Дејан Кошутиќ се сретнал со претставникот на фирмата „Лумикс“ ...

Градбите не треба да го „уриваат“ Скопје

Дневник - 10.09.2003

Во Скопје вторпат одекна веста дека на просторот пред ЕСМ австриската фирма „Лумикс, Драгиша и другии“ почнала да гради угостителско-трговски објект. Одекот во јавноста е безмалку ист како пред три години, кога инвеститорот се обиде да ја почне изградбата на објектот откако тогашниот министер за ...

Пенов му нуди на Драгиша друга локација или отштета

Дневник - 10.09.2003

СЕ БАРА ЧАРЕ ЗА ОБЈЕКТОТ ПРЕД ЕСМ За да ја спречи изградбата на деловниот објект на централниот скопски плоштад, градоначалникот Ристо Пенов ќе и понуди на австриската фирма ?Лумикс, Драгиша и другии? трампа на земјиштето или отштета.

Изградбата на објектoт пред ЕСМ ќе биде стопирана

А1 - 09.09.2003

Изградбата на деловниот објект пред управната зграда на ЕСМ ќе биде стопирана, а на инвеститорот - фирмата „Лумикс“ ќе и биде понудена нова локација или обештетување, изјави денеска градоначалникот Ристо Пенов. „Ние ги испитуваме сите правни можности и разговаравме со институциите поврзани за оваа ...

Само граѓанска непослушност може да го спаси плоштадот во Скопје

Дневник - 09.09.2003

АРХИТЕКТИТЕ ЗА градбата ПРЕД ЕСМ Почетокот на изградбата на угостителско-трговскиот објект пред зградата на ЕСМ на главниот плоштад во Скопје предизвика бурни реакции кај скопјани, но и го подели еснафот на архитектите. Скопјани не можат да си дојдат на себе откако пред три дена австриската фирма ...