TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Само четири семејства со комплетна документација

Време - 13.09.2007

РАСПРЕДЕЛБА НА СТАНОВИ Миртезан Омери од селото Бродец, чувар на паркинг во Тетово, беше еден од четворицата тетовци што добија стан во проектот на Министерството за транспорт и врски, во кој се распределуваа станови за лица со ниски примања.

Нова распределба на становите

Време - 13.09.2007

Пред станбената зграда со социјални станови во Дебар вчера се одржа протест на лицата што бараа ама не добија станови во распределбата што се одржа пред три дена. Пред зградата што ја обезбедуваше дебарската полиција, одборот избран од барателите на станови со ниски примања, објасни дека протестот ...

Социјалците се вселија во 140 стана

Утрински - 13.09.2007

Велес – Сто триесет и еден од добитниците на вкупно сто четириесет и четири социјални стана во Велес вчера се вселија во становите, чија изградба ја чекаа шест години. Еден добитник се откажал од станот, а за дванаесет подрачната единица за станбен и деловен простор не добила известување дека имаат ...

Тетовци конкурирале со некомплетни документи за солидарни станови

Утрински - 13.09.2007

ТЕТОВО - На конкурсот на Министерството за транспорт и врски за доделување 21 стан на семејства со ниски примања, млади брачни парови и деца без родители во Тетово, поднесени се 49 барања. Дури 45 се некомплетни. Вчера на официјалната промоција прелиминарно беа доделени само четири стана.

Мирно распределени четири стана во Тетово

Дневник - 13.09.2007

Министерството за транспорт и врски вчера во Тетово распредели само четири стана наменети за луѓе со ниски приходи, бидејќи другите кандидати немале целосна документација. По поделбата немаше поплаки од граѓаните, а работата на комисијата беше под постојан надзор од претставници на невладина ...

Обид за насилно вселување во Дебар

Дневник - 13.09.2007

Полицијата вчера спречи група незадоволни од компјутерската распределба насилно да влезат во социјални станови. Педесетина семејства бараат преиспитување на сите кандидати и на добитниците на прелиминарната листа. Тие вчера се собраа пред зградата на локалната самоуправа, но никој не ги прими.

Инвестбанка ќе гарантира при продажба на станови

Дневник - 13.09.2007

Инвестбанка ќе го шири своето работење во сите сегменти за што во наредните три години ќе вложи 3,5 милиони евра. Новина ќе биде тоа што ќе се јави како банка-гарант при продажба на станови. Ова е предвидено во новиот стратегиски план на банката, кој вчера го промовира раководството.

Велешани добија клучеви за социјалните станови

Дневник - 13.09.2007

Повеќето што добија станови наменети за луѓе со ниски приходи во Велес вчера ги добија клучевите и почнаа да се вселуваат. Нивната радост беше голема бидејќи овој чин го чекаа шест години. На мала свеченост беа доделни клучевите за 131 стан, од вкупно 144, а за преостанатите кандидатите не ...

Проблеми за социјалните станови

Вечер - 13.09.2007

Само четири, од предвидените 21 станови во Тетово, им беа доделени на користење на лица со ниски приходи, на јавна електронска распределба. Протест на барателите кои не добија социјални станови во Дебар на распределбата што се одржа пред два дена се одржува пред станбената зграда на становите.

Кредити за станови во изградба

Вечер - 13.09.2007

Инвест банка од Скопје деновиве ќе стартува со нов начин на станбено кредитирање на граѓаните, при што таа во иднина ќе се јавува како гарант при продажба на становите. Првиот генерален директор на Банката, Јосиф Ефтимовски, вели дека ќе се вклучат во изградба на станови во соработка со градежни ...

Доделени социјалните станови во Велес

А1 - 12.09.2007

Солзи и насмевки, измешани чувства, во таква атмосфера добитниците на социјални станови од Велес денес добија покрив над глава. По шесте неизвесни години низ кои поминаа, овие луѓе се вселија во становите. Една од нив е Данка Миланова, самохрана мајка на четири деца, не може да поверува дека ...

Незадоволните дебарчани најавија протести

Време - 12.09.2007

РАСПРЕДЕЛБА НА СТАНОВИ Од денеска во Дебар почнуваат протести на семејствата што не добија станови наменети за лица со ниски примања. Претставници на овие семејства нагласија дека не веруваат на електронската распределба на становите, која се одржа завчера, бидејќи, според нив, меѓу оние што добија ...

Продолжува револтот на одбиените за социјалните станови

Утрински - 12.09.2007

ДЕБАР - Наместо ние кои живееме во по една просторија, во објекти кои се изградени пред седумдесетина години и секојдневно се плашиме за животот на нашите деца, ние кои живееме со социјална помош, а имаме и болни членови во семејствата, станови добија вработени кои работат во „Шпилје“, во полиција, ...

Протестираат дебарчани што не добија стан

Дневник - 12.09.2007

Наместо тие што живеат со социјална помош, станови добија вработени во „Шпилје“, полицијата, царината и во други служби, обвинија на вчерашниот протест одбиените на конкурсот за социјални станови во Дебар. Незадоволните дебарчани најавија протести пред седиштето на локалната самоуправа, а потоа и ...

Расте незадоволството од распределбата на социјалните станови во Дебар

Канал5 - 12.09.2007

И по неколку дена по првата компјутерска распределба на становите под закуп за лица со ниски примања, во Дебар не стивнуваат реакциите. Незадоволните денес, откако попусто чекаа некој да ги прими од локалната самоуправа, потоа се обидоа насилно да влезат во становите но беа спречени од полицијата.

Електронски распределени четири социјални станови во Тетово

Канал5 - 12.09.2007

Министерството за транспорт и врски денеска во Тетово изврши јавна прелиминарна распределба на четири станови на улица „Гостиварска-Штипска“ б.б. Скопје, 12 септември (МИА) - Министерството за транспорт и врски денеска во Тетово изврши јавна прелиминарна распределба на четири станови на улица ...

Социјалците се сомневаат во компјутерската распределба на станови

Утрински - 11.09.2007

ДЕБАР - Насилно ќе влеземе во становите, зашто и овој пат нив ги добија оние што се поимотни од нас, се заканија барателите на станови кои вчера не го видоа своето име на прелиминарната листа на Министерството за транспорт и врски. Оваа распределба, според нив, е уште поголем скандал од претходниот.

Незадоволство од поделбата на социјалните станови во Дебар

Дневник - 11.09.2007

Повеќе дебарчани не беа задоволни на вчерашната јавна распределба на становите наменети за лица со ниски примања. За 30 стана конкурираа 110, во потесниот круг влегоа триесетина, но од нив само 17 беа на списокот, кој дополнително ќе биде проверен. - Исклучено е секое влијание на човечкиот фактор.

Вчерашната распределба на становите по електронски пат е чиста лага

Канал5 - 11.09.2007

Вчерашната распределба на становите по електронски пат е чиста лага, зашто станови добија вработени во ХЕЦ Шпилје, во полиција,лица чии родители имаат куќи, вработени во странство, во одделението за финанси - Обвинија денес незадоволните граѓани во Дебар.

Војниците сакаат сами да си градат станови

Дневник - 10.09.2007

Според проектот, на непотребното државно земјиште војниците ќе градат со самофинансирање Припадниците на АРМ бараат државата да и' даде дел од непотребното земјиште на војската за со кредити да изгради станови. Иако од основањето на АРМ државата зеде обврска да им го реши станбеното прашање на ...

Поделба на социјални станови во Дебар

Дневник - 10.09.2007

Министерството за транспорт и врски, во соработка со Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД), утре во Дебар ќе распредели станови наменети за луѓе со ниски приходи. Како што соопштија од Министерство, становите ќе се распределуваат електронски, преку компјутерскиот софтвер направен ...

Распределба на социјалните станови во Дебар

Канал5 - 10.09.2007

Многу повеќе солзи од радост, многу револт, закани, незадоволство и разочарување имаше на денешната прва дебарска јавна распределба на становите наменети за лица со ниски примања. За 30-те станови, аплицирале 110 , во потесниот круг влегле триесеттина, но од нив само 17 си ги препознаа имињата на ...