TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Шалот преку очи

Дневник - 22.11.2001

Коментар - Катерина Блажевска Собранието ги усвои уставните промени и Карла дел Понте се "фрли" на работа. Го завитка неколкупати околу вратот својот црн шал и ни пристигна во Скопје како "женски Ругова". Ќе речете - што е важен шалот, битно е што таа, сепак, дојде.

Хаг не решава што е тероризам и кој прв почнал

Дневник - 22.11.2001

ФЛОРЕНС ХАРТМАН, ПОРТПАРОЛКА НА ХАШКИОТ ТРИБУНАЛ, ЗА "ДНЕВНИК" За време на посетата на главната обвинителка на Хашкиот трибунал во Скопје, молчаливата Карла дел Понте одби да одговара на прашањата на новинарите. "Дневник" разговараше со нејзината портпаролка Флоренс Хартман, која беше принудена да ...

Kарла дел Понте: Две истраги за воени злостори во Македонија

А1 - 21.11.2001

„Хашкиот трибунал официјално отвори две истраги за воени злосторства сторени за време на вооружен конфликт во Македонија“, изјави главниот обвинител Карла дел Понте. „Едната истрага е за злоупотреба на македонските безбедносни сили извршена врз незаштитени лица, а втората се однесува на бројни ...

Почеток за досието Македонија

Вест - 21.11.2001

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ВО МАКЕДОНИЈА Со средбата во Мисијата на Европската унија во Скопје, главниот обвинитал на Меѓународниот трибунал за воени злосторства во поранешна Југославија Карла дел Понте вчера го започна официјалниот дел од еднодневниот престој во Македонија По состанокот во Мисијата на ЕУ, ...

Хаг го мерка Бошковски поради Љуботен

Дневник - 21.11.2001

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ ГО ОТВОРИ ДОСИЕТО "МАКЕДОНИЈА" Највата на Дел Понте дека ќе отвори истраги за Љуботен и за Вејце има политичка конотација и ги изедначуваат жртвите со убијците, оцени премиерот Герогиевски Хашкиот трибунал отвора два процеса за злосторства поврзани со конфликтот во Македонија, од ...

Дел Понте дојде, виде и си отиде

А1 - 20.11.2001

Дел Понте замина од Скопје без да изјави нешто конктретно и различно од она што и досега го знаевме. Образложението зошто е во Скопје и беше кусо - „дојдов во Скопје за да разговарам со македонските власти за два случаи на злосторства“, кои и какви таа не кажа.

Хаг се зафаќа со случајот Македонија

Вест - 20.11.2001

ПРВИОТ ЧОВЕК НА СУДОТ ЗА ВОЕНИ ЗЛОСТОРСТВА ДЕНЕСКА ВО ПОСЕТА НА МАКЕДОНИЈА Главната обвинителка на Хашкиот трибунал Карла дел Понте, денеска, во попладневните часови доаѓа во Македонија. Поканата за нејзината посета доаѓа директно од претседателот Трајковски, заради утврдување на состојбите за ...

Карла дел Понте доаѓа во лов на министерски глави!?

Дневник - 20.11.2001

Обвинителката на Хашкиот трибунал денеска во СкопЈе Обвинителката треба да се врати во Хаг со две досиеја - за можно постоење на масовни гробници во Тетовско и за контроверзните настани во селото Љуботен Карла дел Понте доаѓа во Скопје без одлука за отворање истрага за воени злосторства во ...

Дел Понте доаѓа утре, ексхумацијата започнува в среда

А1 - 19.11.2001

Главниот обвинител на Хашкиот трибунал, Карла дел Понте утре треба да допатува во еднодневна посета на Македонија. Дел Понте, според нејзиниот портпарол Флоренс Хартман, утре во Скопје ке оцени дали во воениот конфликт во Македонија е кршено меѓународното право.

Се чека Карла дел Понте да се фати за лопата

Вест - 19.11.2001

ДЕНЕСКА ПОЧНУВААТ КОНКРЕТНИ АКТИВНОСТИ ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА МОЖНАТА ГРОБНИЦА ВО НЕПРОШТЕНО Претходница на главната екипа од судска медицина, придружувана од претставници од "Килибарна лисица", ОБСЕ и МВР, денеска ќе почне со адаптација и обезбедување на теренот на меѓата Непроштено-Џепчиште, за ка ...

Дел Понте ја отвора и истрагата и за масакрот во Љуботен

Вест - 19.11.2001

Хашката обвинителка Карла дел Понте во Македонија најверојатно ќе дојде со два т.н. пакета на докази за сомневања за воени злосторства, собирани и испратени од МВР. Едниот е за наводните злосторства "закопани" во масовна гробница кај Непроштено, а другиот е за масакрот на осумтемина војници кај ...

Почнува ископувањето на масовната гробница

Дневник - 19.11.2001

КАРЛА ДЕЛ ПОНТЕ УТРЕ ВО СКОПЈЕ Денеска треба да почне ископувањето на првата масовна гробница во Тетовско, за во која се претпоставува дека припадници на ОНА ги закопале телата на киднапираните и убиени Македонци. Ова било договорено на завчерашниот состанок што во МВР бил одржан со стручна екипа ...