TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Државните забари за две месеци ќе станат приватни

Вест - 11.09.2004

СТОМАТОЛОГИЈАТА СЕПАК ЌЕ СЕ ТРАНСФОРМИРА Со 1.500 пациенти во изнајмената ординација стоматологот би земал плата од 17.000, а сестрата околу 10.000 денари без пресметани додатоците за храна и превоз Државната стоматологија и покрај натегањата меѓу забарите и Министерството и Фондот за здравство ќе ...

Страв од сопствените раце?

Време - 11.09.2004

Даниела Алексоска Државните стоматолози и се лутат на сопствената држава зашто ги фрлила во оган без да ги праша за мислење и им наметнува новини за кои не биле информирани. Реакциите против претстојната приватизација се чинат малку задоцнети, зашто минаа шест месеци откако во Парламентот беше ...

Државните забари бараат повеќе пари, а помалку пациенти

Време - 11.09.2004

СРЕДБА МЕЃУ СТОМАТОЛОШКАТА КОМОРА И МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО Идните концесионери во стоматологијата ќе добиваат 87.000 денари месечно, сума во која влегуваат платите за докторот и асистентот, киријата и материјалните трошоци за нормално функционирање на стоматолошката ординација.

За стоматолошките пломби ќе плаќаат и пациентите

Утрински - 11.09.2004

Месечниот капитациски буџет за стоматолозите не е доволен Оптимални-от број осигуреници врзани за еден стоматолог сў уште не е дефиниран. Ќе се бара периодот на избор на матичен стоматолог да биде до две години Фондот за здравствено осигурување пресметал дека една примарна стоматолошка ординација ...

Пациентите ќе извисат со реформите

Дневник - 11.09.2004

стоматолошката КОМОРА ПРЕДУПРЕДУВА Се бара во џебот на стоматолозите да се слева и партиципацијата за материјалните трошоци Стоматолозите - идни концесионери ќе може да заработат 87.000 денари месечно, но се уште не знаат за колку точно осигуреници ќе треба да се грижат за да ги заработат тие пари.

Нема договор меѓу стоматолозите и министерството

А1 - 10.09.2004

Стоматолозите не се договорија со Министерството за здравство за цената на своите услуги. Тие побараа преодниот период на прилагодување наместо една, да биде две години, а пациентите да партиципираат во стоматолошките услуги.

Гробар на стоматологијата

Дневник - 10.09.2004

Писмо Господине Милошевски, Вашиот настап во еден од македонските медиуми предизвика револт и згрозување кај сите стоматолози во Македонија. Никако не ни е јасно што е тоа што Ве натера со таков бес и ноторни лаги да им се нафрлите на колегите и на професијата на која и самиот и припаѓате.

Стоматолозите не сакаат "мачка во вреќа"

Дневник - 10.09.2004

ЗАКУП НА СТОМАТОЛОШКИ ОРДИНАЦИИ Државните стоматолози, чии ординации ќе одат под закуп, денеска ќе ги "кршат копјата" со Фондот за здравство и со ресорното министерство за висината на капитацијата. Правилникот за финансирање предвидува стоматолозите што ќе имаат 1.500 осигуреници да добиваат ...

Државните стоматолози бараат Црвенковски да ја запре приватизацијата

Време - 09.09.2004

ПРОДОЛЖУВААТ БРАНУВАЊАТА ВО ПРИМАРНАТА СТОМАТОЛОГИЈА Даниела Алексоска Рокот за приватизирање на примарната стоматологија е одложен за петнаесетина дена. Наспроти тоа, стоматолозите од јавното здравство најавуваат бојкот на приватизацијата и подготвуваат писмо до претседателот на државата, Бранко ...

Изборот е јасен: концесионерство или отказ

Време - 09.09.2004

РАЗГОВОР СО БРАНКО МИЛОШЕСКИ, РАКОВОДИТЕЛ НА СЕКТОРОТ ЗА СТОМАТОЛОГИЈА ВО МИНИСТЕРСТВОТО ЗА ЗДРАВСТВО - Како ги коментирате најавите за бојкот на приватизацијата? - Стоматолозите имаат можност да ја прифатат приватизацијата или да останат без работа.

Во петок ќе знае што добиваат стоматолозите со приватизацијата

А1 - 07.09.2004

Во петок прецизно ќе знае што добиваат стоматолозите со приватизацијата на државната стоматологија. Ова треба да се случи откако на заедничка маса ќе седнат преставниците од стоматолошката комора и министерството за здравство за да ги испеглаат подзаконските акти со кој се дефинираат условите под ...

Стоматолозите ќе конкурираат за кираџии до 25. овој месец

Вест - 07.09.2004

ОДЛОЖЕНА СТОМАТОЛОШКАТА ПРИВАТИЗАЦИЈА Поместувањето на датумот за завршување на конкурсот за закуп на државните ординации не е последица на барањата на Стоматолошката комора за одложување на стоматолошката приватизација, туку е одлука на Државните забари и во наредните 20 дена ќе можат да ...

Земањето на ординациите под закуп продоложено до 25 септмеври

Утрински - 07.09.2004

Поради недефинираната висина на капитацијата, одложена приватизацијата во стоматологијата Со Фондот се уште не е дефинирана висината на главарината, но се калкулира со 39 до 58 денари по осигуреник ЈАСМИНА ЈОВАНОВСКА Стартот на издавањето под кирија на стоматолошките ординации во примарниот сектор ...

Стоматологија пак купува столови од семејна фирма на директорот

Вест - 06.09.2004

БАШИБОЗУК НА СТОМАТОЛОШКИ КЛИНИКИ И покрај укажувањата на владината комисија дека треба да направи ново рангирање и бодирање согласно објавените критериуми на тендерот, директорот на Клиниката Хасан Мехмети по вторпат одлучил дека фирма Клиниката за стоматологија ќе купи забарски столови вредни ...