TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Масло од марихуана се бара дваесет пати повеќе

Вест - 14.02.2016

Побарувачката на масло од марихуана е дваесет пати зголемена, а му скокна и цената, кажува Здружението "ХОПС - опции за здрав живот", кое работи на поддршка на зависници. Оттаму објаснуваат дека од информациите кои ги добиваат од зависниците и од ...

Дроги на правилен начин

Оff.net - 13.02.2016

Аргументот за легализација на канабисот е добиен. Сега следува потешкиот дел. Наликува на халуцинација од хашиш: редови и редови млади растенија, надгледувани од луѓе во бели мантили на кои властите им досаѓаат само кога е време да се плати данок.

ВИДЕО: Правните лица нема да можат да си дозволат да одгледуваат канабис, ДОМ поднесува амандмани

А1 On - 13.02.2016

Самите законски регулативи го отежнуваат начинот на добивање на дозвола од технички и кадров аспект на правните лица кои би се занимавале со одгледување и производство на канабис, вели за А1он портпаролката на ДОМ, Маја Морачанин.

(ВИДЕО) Правните лица нема да можат да си дозволат да одгледуваат канабис, ДОМ поднесува амандмани

Репортер - 13.02.2016

Самите законски регулативи го отежнуваат начинот на добивање на дозвола од технички и кадров аспект на правните лица кои би се занимавале со одгледување и производство на канабис, вели за А1он, портпаролката на ДОМ, Маја ...

АДВОКАТ ЈАНАКИ МИТРОВСКИ: Вака предложената медицинска употреба на канабисот мириса на фармацевтски монопол

Академик - 12.02.2016

Условите што се поставуваат во т.н. Закон за легализација на канабисот во медицински цели се превисоки и се направени за добивање монопол на фармацевтските гиганти. Друга слабост е што Законот нема да го сузбие црниот пазар, вели за Академик ...

Собраниска поддршка за легализација на канабисот за медицински цели во прва фаза

Канал5 - 11.02.2016

Собранието на РМ во попладневниот дел од 91-вата седница го прифати во прво читање Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, со кој ќе се легализира употребата на канабисот (конопот) ...

Собраниска поддршка за легализација на канабисот за медицински цели во прва фаза

Press24 - 11.02.2016

Собранието на РМ во попладневниот дел од 91-вата седница го прифати во прво читање Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, со кој ќе се легализира употребата на канабисот (конопот) ...

Легализација на канабисот за медицински цели пред пратениците

Нетпрес - 11.02.2016

Собранието на РМ во попладневниот дел од 91-вата седница го прифати во прво читање Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, со кој ќе се легализира употребата на канабисот (конопот) ...

Собраниска поддршка за легализација на канабисот за медицински цели во прва фаза

Репортер - 11.02.2016

Собранието на РМ во попладневниот дел од 91-вата седница го прифати во прво читање Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, со кој ќе се легализира употребата на канабисот (конопот) ...

Собраниска поддршка за легализација на канабисот за медицински цели во прва фаза

Курир - 11.02.2016

Собранието на РМ во попладневниот дел од 91-вата седница го прифати во прво читање Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, со кој ќе се легализира употребата на канабисот (конопот) ...

Собраниска поддршка за легализација на канабисот за медицински цели во прва фаза

Lider - 11.02.2016

Собранието на РМ во попладневниот дел од 91-вата седница го прифати во прво читање Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, со кој ќе се легализира употребата на канабисот (конопот) ...

ХОПС: Предложените измени за регулирање на коноп, фаворизира правни лица кои ќе го регулираат пазарот

ТВ21 - 10.02.2016

Кон крајот на мината година Министерството за здравство бомбастично најави легализација на марихуаната за медицински цели. Кратко потоа, со предлог –закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци ...

ХОПС: Се криминализира личната употреба на марихуана

Вест - 10.02.2016

Здружението "ХОПС-опции за здрав живот" ги повика пратениците да ги повлечат измените на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци, и да се изготви нов посебен закон со кој ќе се регулира медицинската употреба на канабисот.

Законот за канабис да се доработи

Утрински - 10.02.2016

Здружението ХОПС бара законските измени за канабис за медицинска употреба да се повлечат, бидејќи се ограничувачки за болестите каде што може да се применува Канабисот да биде достапен за сите пациенти на кои им е неопходен.

ХОПС: Легализацијата на канабисот заглавена во правни лавиринти

24 Вести - 10.02.2016

Организацијата ХОПС бара да се отстранат измените од законот за контрола на дроги и психотропни супстанци и во најбрз можен рок да се донесе нов закон, кој ќе ја регулира медицинската употреба на канабисот.

Активисти: Предложената регулатива за канабисот ги ограничува пациентите и докторите, да се повлече и доработи!

МКД - 10.02.2016

Здружението ХОПС и уште неколку активисти и пациенти денеска пред Собранието укажаа на недостатоците на предлог-закон за медицинска употреба на канабисот, односно измените во постоечкиот Закон за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции.

(ВИДЕО) ХОПС: Со ваква легализација на марихуаната никој нема да се излечи

Репортер - 10.02.2016

Легализацијата на марихуаната за медицинска употреба нема да служи за најавената цел туку фаворизираат финасиски моќници кои ќе го контролираат пазарот со канабис. Со предлог законот за измени и дополнувања на Законот за контрола на опојни дроги и ...

(ВИДЕО) Марихуаната помага, дали треба да одиме во затвор за да се излечиме?

Репортер - 10.02.2016

На крајот на минатата година Министерството за здравство бомбастично најави „легализација на марихуаната за медицинска употреба”. Кратко потоа, со предлог Закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции ...

Пациентите бараат канабисот да биде достапен за сите на кои им е неопходен

Нова ТВ - 10.02.2016

Измените во законот за опојни дроги и психоактивни супстанци во чиј состав е и легализирањето на канабис за медицинска употреба е ограничувачки и потребна е да се доработи, сметаат здруженијата кои ја следат оваа проблематика, но и пациенти кои ...

(ВИДЕО) ХОПС: Со ваква легализација на марихуаната никој нема да се излечи

А1 On - 10.02.2016

Легализацијата на марихуаната за медицинска употреба нема да служи за најавената цел туку фаворизираат финасиски моќници кои ќе го контролираат пазарот со канабис. Со предлог законот за измени и дополнувања на Законот за контрола на опојни дроги и ...

Легализацијата на канабисот заглавена во правни лавиринти

+инфо - 10.02.2016

Организацијата ХОПС бара да се отстранат измените од Законот за контрола на дроги и психотропни супстанци и во најбрз можен рок да се донесе нов закон, кој ќе ја регулира медицинската употреба на канабисот.

(ВИДЕО) Марихуаната помага, дали треба да одиме во затвор за да се излечиме?

А1 On - 10.02.2016

На крајот на минатата година Министерството за здравство бомбастично најави „легализација на марихуаната за медицинска употреба”. Кратко потоа, со предлог Закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции ...

Корисниците на масло од канабис во страв, се бара повлекување на законските измени

Радио МОФ - 10.02.2016

Давор Ангеловски е 31-годишен скопјанец кому докторите досега му дале четири различни дијагнози за неговиот здравствен проблем. Тој за да се справи со болките користи три различни лекови кои се ризични за користење, поради што Ангеловски вели дека ...

ХОПС: Законот за употреба на канабис во медицински цели да се повлече и да се доработи

Либертас - 10.02.2016

Измените во законот за опојни дроги и психоактивни супстанци во чиј состав е и легализирањето на канабис за медицинска употреба е ограничувачки и потребна е да се доработи, сметаат здруженијата кои ја следат оваа проблематика, но и пациенти кои ...

ХОПС: Се фаворизираат финансиски моќни фирми кои ќе го контролираат пазарот со канабис и ќе биде скап

Либертас - 10.02.2016

​Денес во 11 часот пред Собранието на Р.М се одржа прес – конференција по повод владиниот предлог за регулација на медицинската употреба на канабис на Здружение ХОПС-Опции за здрав живот Скопје.

Невлaдините обвинуваат-фирми ќе произведуваат масло, пацинетите ќе останат без него

Вечер Прес - 10.02.2016

Со предложените измени се прави ограничување во однос на дијагнозите и медицинските состојби односно само 4 специјалисти ќе може да ги препишиуваат продуктите од канабис, а тоа се невролози, инфектолози, радиолози и онколози.

ХОПС: Се фаворизираат финансиски моќни правни лица кои ќе го контролираат пазарот со канабис за да биде скап

Локално - 10.02.2016

На крајот на минатата година Министерството за здравство бомбастично најави “легализација на марихуаната за медицинска употреба”. Кратко потоа, со предлог Закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции ...

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Канал5 - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Користењето канабис за медицински цели помина на Комисијата за здравство

ТВ21 - 09.02.2016

Законот за контола на опојни дроги и психотропни супстанци го помина првиот собраниски филтер. Комисијата за здравство со само еден глас „воздржан“ го проследи на второ читање. До сега, 13 земји од ЕУ легализираа употреба на коноп во медициснки ...

Пратениците “ЗА” употребата на марихуана во медицински цели

Телма - 09.02.2016

Употребата на марихуаната во медицински цели го помина првото собраниско скалило. Пратениците од Комисијата за здравство, немаат ништо против контролирано производство и лечење со масло од канабис, но сугерираа дека мора точно да се прецизираат сите ...

Канабисот го помина првиот филтер

ТВ21 - 09.02.2016

Предлог-законот на Министерството за здравство го помина првото читање. Законот предвидува легализација и користење на канабисот за медицински и научни цели, но под строга контрола на државата.

Медицинската употреба марихуана помина на комисија

24 Вести - 09.02.2016

Предлог-законот на Министерството за здравство го помина првото читање. Законот предвидува легализација и користење на канабисот за медицински и научни цели, но под строга контрола на државата.

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Сител - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Kомисијата за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Нетпрес - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

ХОПС бара преработка на владиниот предлог за медицинска употреба на канабисот

Радио МОФ - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство го усвои предлогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.Од здружението ХОБС, Опции за здрав живот излегоа со ...

ХОПС: Со ваква регулација канабисот нема да стане достапен на оние кои им е најпотребен - луѓе со медицински состојби

МКД - 09.02.2016

На крајот на минатата година Министерството за здравство бомбастично најави „легализација на марихуаната за медицинска употреба”. Кратко потоа, со предлог Закон за измени и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции ...

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Press24 - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Курир - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Пратеник на ВМРО-ДПМНЕ пробал канабис набавен на црно

+инфо - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои предлогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување, пренесе МИА.

Употребата на канабисот во медицински цели помина на собраниската комисија за здравство

Република - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Зелено светло за марихуаната од Собраниската Комисија за здравство

МК News - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Собраниската комисија за здравство го одобрува предлогот за употреба на канабисот во медицински цели

Пулс24 - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Марихуаната во медицински цели пред пратениците

МК News - 09.02.2016

Владата на Република Македонија во Собранието на Република Македонија ги поднесе најавуваните измени и дополнувања на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, или во јавноста познат како „Закон за легализација на марихуаната во ...

Kомисијата за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Точка - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Локално - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Употребата на марихуаната за медицински цели ја помина првата фаза во Собрание

еМагазин - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Употребата на канабисот во медицински цели ќе овозможи лекување по природен пат

Вечер Прес - 09.02.2016

Според државниот секретар во министерството, Стојанчо Стојковски измените се однесуваат на легализација и контролирана употреба на строго контролирани производи од канабис за медицински цели во Македонија Легализацијата на канабисот за медицински ...

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Денешен - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

Собраниската Комисија за здравство даде поддршка за употреба на канабисот во медицински цели

Lider - 09.02.2016

Собраниската комисија за здравство денеска го усвои прелогот за изменување и дополнување на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанци во прво читање и го даде на натамошно разгледување.

„СУПЕРИОРЕН ЕЛИКСИР НА БЕСМРТНОСТА“ – Законските измени за легализација на марихуаната во медицински цели пред ...

Академик - 08.02.2016

Владата на Република Македонија во Собранието на Република Македонија ги поднесе најавуваните измени и дополнувања на Законот за контрола на опојни дроги и психотропни супстанции, или во јавноста познат како „Закон за легализација на марихуаната во ...

Медицинскиот канабис следниот месец доаѓа во аптеките во Хрватска

Кајгана - 08.02.2016

Медицинскиот канабис, односно лековите кои се базираат на него, од следниот месец ќе станат достапни во хрватските аптеки. Станува збор за неколку типови на лекови кои ќе им помогнат на тешко болните да ги намалат симптомите и болките.

Од март во хрватските аптеки ќе се продава канабис!

Попара - 08.02.2016

Од март во хрватските аптеки ќе се продаваат желатински капсули со масло од канабис во доза од по 5 милиграми, според хрватските медиуми цената е сеуште непозната. Според информациите на медиумите цената ќе биде пониска од оние кои ги продаваат на ...