TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Со василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

24 Вести - 14.01.2019

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани попладнево ќе заврши годинашниот Вевчански карневал. Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Заврши Вевчанскиот карневал

24 Вести - 14.01.2017

Со последното Василичарско оро и со чинот на палење на маските попладнево се спушти завесата на театарот под отворено во Вевчани. Низ вевчанските улици овие два дена освен традиционалните зет, невеста, ѓаволите и Глупавиот Август прошетаа и Џорџ ...

Последен ден од карневалот во Вевчани

Р.С.Европа - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал . Маскираните, инспирирани од актуелните случувања изминатава година, според традицијата, ќе ги посетат вевчанските ...

Со традиционалното Василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Cooltura - 14.01.2017

Годинашниот Вевчански карневал ќе заврши денеска попладне (сабота, 14 јануари) со традиционалното Василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани...

Завршува Вевчанскиот карневал

Алсат-М - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал . Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Денеска во Вевчани ќе се игра василичарско оро и ќе се палат маските

+инфо - 14.01.2017

Вевчани изминатите два дена претставуваше отворена театарска сцена, каде дефилираа голем број маскирани вевчанци, но и туристи од земјава и странство. Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во ...

Со василичарско оро и палење на маските завршува вевчанскиот карневал

ТВ21 - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал . Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Карневалот во Вевчани – уличен театар без режија (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Популарно - 14.01.2017

Вевчанскиот карневал е уличен театар без режија за кој маските не се знаат до почетокот на манифестацијата, со исклучок на традиционалните Зет, Невеста и Глупавиот август. Ова дружење под маски на едно место собра околу илјада маскирани Вевчанци кои ...

Со палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Фокус - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански ...

ВАСИЛИЧАРСКО ОРО И ПАЛЕЊЕ НА МАСКИТЕ: Заврши Вевчанскиот карневал (ФОТО)

Телеграф - 14.01.2017

Вевчани изминатите два дена претставуваше отворена театарска сцена, каде дефилираа голем број маскирани вевчанци, но и туристи од земјава и странство Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во ...

Со Василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Алфа - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал . Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и ...

Со василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Н.Македонија - 14.01.2019

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани попладнево ќе заврши годинашниот Вевчански карневал. Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Завршува Вевчанскиот карневал

Канал5 - 14.01.2017

Со последното василичарско оро и ритуалното палење на маските денес во Вевчани се спушта завесата на најстарата карневалска манифестација во земјава. По вевчанските улици деновиве покрај ѓаволите, глупавиот август, зетотовите и невестите, прошетаа и ...

Бизнис интерес на англичани за Вевчани

ТВМ - 14.01.2017

Англичаните полека, но сигурно ги откриваат убавините на Вевчани. Богатата туристичка понуда, гостопримството и шармот на минатиот век кој Македонија и Вевчани го имаат задржано, ја прави привлечна земја како туристичка дестинација за англичаните.

Со василичарски ора и палење на маските заврши вевчанскиот карневал

Алфа - 14.01.2017

Традиционалната прослава на стара Нова година во Вевчани, која кулминира со карневалското дефиле, вчеравечер василичарите ја продолжија посетувајќи ги сите домови на вевчанци, а во ситните саати, невестите од горна и долна мала и домаќините, како ...

Со василичарско оро и палење на маските заврши Вевчанскиот карневал

Сител - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани се затвори завесата на уште едно издание на карневалот стар 1400 години.

Вевчанскиот карневал им се изнаруга на политиката и секојдневјето

Локално - 14.01.2017

Продолжува традицијата на Вевчанскиот карневал На сатиричен начин исмејувајќи ги актуелните политички и општествени случувања во државата, продолжи 1400-тини години старата традиција на одржување на Вевчанскиот карневал.

Заврши Вевчанскиот карневал

Локално - 14.01.2019

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладнево заврши годинашниот Вевчански карневал. Со палењето на маските вевчанци веруваат дека го избркале злото и оти ќе имаат ...

ГАЛЕРИЈА: Карневалот во Вевчани – уличен театар без режија

Орбис - 14.01.2017

Вевчанскиот карневал е уличен театар без режија за кој маските не се знаат до почетокот на манифестацијата, со исклучок на традиционалните Зет, Невеста и Глупавиот август, пишува Популарно.мк Карневалот собра околу илјада маскирани Вевчанци кои уште ...

Со василичарско оро и палење на маските заврши Вевчанскиот карневал

Вечер - 14.01.2017

Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, инспирирани од актуелните случувања изминатава година ги посетија вевчанските семејства каде што има име Васил, Василиј.

Со Василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Press24 - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал . Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Со василичарско оро и палење на маските заврши Вевчанскиот карневал

Курир - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладнево заврши годинашниот Вевчански карневал.Вевчански карневал 2017 Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со ...

Со Василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Република - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал . Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Заврши Вевчанскиот карневал

Точка - 14.01.2017

Со последното василичарско оро и ритуалното палење на маските денеска во Вевчани заврши најстарата карневалска манифестација во земјава. По вевчанските улици покрај ѓаволите, глупавиот август, зетотовите и невестите, прошетаа и милјардерот Џорџ ...

Заврши Вевчанскиот карневал

Нетпрес - 14.01.2019

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладнево заврши годинашниот Вевчански карневал. Со палењето на маските вевчанци веруваат дека го избркале злото и оти ќе имаат ...

Последен ден од карневалот во Вевчани

Канал 77 - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал. Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Со Василичарско оро и палење на маските завршува Вевчанскиот карневал

Lider - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладне ќе заврши годинашниот Вевчански карневал. Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Со василичарско оро и палење на маските заврши Вевчанскиот карневал

Телевизија Нова - 14.01.2017

Со традиционалното василичарско оро и палење на маските на двете друштва Горна и Долна маала во центарот на Вевчани, попладнево заврши годинашниот Вевчански карневал. Зетот, невестата, ѓаволите и глупавите Августи заедно со останатите маскирани, ...

Со дефилето под маски почнува Вевчанскиот карневал

24 Вести - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Почнува Вевчанскиот карневал

24 Вести - 12.01.2019

Со настап на рок групата „Архангел“, Неша од групата „ Галија“, Културно уметнички работници и ди-џеј Рутбој денеска почнува годинашниот Вевчански карневал. За дочекот на Новата година, според Јулијанскиот календар, односно утревечер, задолжени се ...

Вевчанско толкување на политиката во Македонија

Глас на Америка - 13.01.2017

Продолжува традицијата на Вевчанскиот карневал На сатиричен начин исмејувајќи ги актуелните политички и општествени случувања во државата, продолжи 1400-тини години старата традиција на одржување на Вевчанскиот карневал.

Почна карневалот во Вевчани

Cooltura - 13.01.2017

Карактериситчно за манифестацијата е што никој никому не се лути, бидејќи ова се денови на мајтап во Вевчани... СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата...

Со дефилето под маски напладне ќе почне Вевчанскиот карневал

Cooltura - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне, 13 јануари, официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“...

Сорос и Шарената револуција и на вевчанскиот карневал

Р.С.Европа - 13.01.2017

Сорос во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Една минута вести: Вевчани меѓу паганството и христијанството

Нова ТВ - 13.01.2017

Употребата на албанскиот јазик во согласност со Охридскиот договор и Уставот, еднакво со македонскиот јазик, го прави општеството посилно, пообединето и постабилно заокружувајќи ги тој начин нормативните обврски од Охридскиот мировен договор, се ...

(Галерија) Вевчански карневал со Сорос и амбасадорите

Нова ТВ - 13.01.2017

Започна Вевчанскиот карневал со над 1,000 маски. Политичката сатира е еден од главните белези на овој карневал. Погледнете ја галеријата на НОВАТВ. #Фото: НОВАТВ Џорџ Сорос и Џес Бејли пожелни во Република Вевчани ВМРО-ДПМНЕ под чадорот ...

Во Вевчани попладнево почна дводневниот традиционален карневал

Алсат-М - 13.01.2017

Политичка сатира, традиционални животински маски, многу гости, празнично јадење и пиење. Во Вевчани денеска се одржа традиционалното дефиле под маски. По улиците прошета и маски како бајачката на Груевски, амбасадорот Џес Бејли, но и милијардерот ...

Вевчанскиот карневал – огледало на животот во 2016 година

Deutsche Welle - 13.01.2017

Вевчанскиот карневал, со стаж од над 1400 години, го слави доаѓањето на Новата година по Јулијанскиот календар. Карневалот е спој меѓу паганскиот и современиот начин на прослава. Со архаичноста, таинственоста и уникатните маски тој се одвојува од ...

Духот на карневалот во „Република“ Вевчани

Deutsche Welle - 13.01.2017

Вевчанци денеска и утре повторно ќе го прослават доаѓањето на Новата година според стариот календар со традиционалниот карневал. Дефилето започнува попладнево, а ние потсетуваме на маските од минатите години Илјадници маски ќе продефилираат и ...

Почна карневалот во Вевчани

МКД - 13.01.2017

На едно место, денес и утре во Вевчани се потсетуваме на сето она што беше главна тема минатата година - и Шарената револуција, и кантонизација, федерализација, соросоизација, преговори, избори...

Сорос и амбасадорите и на Вевчанскиот карневал (ГАЛЕРИЈА)

+инфо - 13.01.2017

Многубројните гости во Вевчани повторно ја доживеаја 15 вековната магија, во која вевчанци ги отсликуваат своите видувања на настаните. СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата...

Со дефиле под маски напладне почнува Вевчанскиот карневал

Здравство24 - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Со дефилето под маски напладне почнува вевчанскиот карневал

ТВ21 - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Угриноски: Над илјада маски на Вевчанскиот карневал

БркајРабота - 13.01.2017

Градоначалникот на општина Вевчани, Цветомир Угриноски ги покани сите добронамерници да го посетат Вевчанскиот карневал, нагласувајќи дека патиштата и улиците се чисти, а и временските услови им се наклонети.

ФОТО ГАЛЕРИЈА: Почна карневалот во Вевчани

Тера - 13.01.2017

Вевчанскиот карневал почна денеска со поворка на повеќе од илјада маскирани василичари од вевчанските маала, кои се споија на плоштадот пред зградата на Општина Вевчани. Традиционално, маските на вевчанскиот карневал се одраз на случувањата ...

Забавата во Вевчани продолжува-денес традиционалното дефиле на маски

OhridNews - 13.01.2017

Со настап на домашните групи ДНК и Нокаут, и Фрајле, гостинките од Србија, синоќа во Вевчани започна забавниот дел од годинешниот Вевчански карневал. Присутните неколку часови се забавуваа со добра музика, а гостите пред настапот од градоначалникот ...

ФОТО:Вевчански карневал 2017

OhridNews - 13.01.2017

Повеќе од 1.000 маски, денеска, можеа да се видат низ вевчанските улици на традиционалното дефиле во рамки на Вевчанскиот карневал кој и годинава го следат неколку илјади посетители. И годинава традиционалните маски - зет и невеста, Глупавиот Август ...

Над илјада маски на вевчанскиот карневал

Сакам да кажам - 13.01.2017

Вевчанскиот карневал почна денеска со поворка на повеќе од илјада маскирани василичари од вевчанските маала, кои се споија на плоштадот пред зградата на Општина Вевчани. Традиционално, маските на вевчанскиот карневал се одраз на случувањата ...

Зетот, невестата и двата ѓавола го веселат Вевчани ...

Н.Македонија - 13.01.2017

Традиционалното карневалско дефиле под маски почнува денеска напладне кога двете василичарски друштва „Горна маала“ и „Долна маала“ ќе ги претстават маските: зетот, невестата, двата ѓавола, глупавите августи, кои ќе продефилираат низ вевчанските ...

МАСКИТЕ СЕ СПРЕМНИ: Вевчанци чекаат гости и од странство

Телеграф - 13.01.2017

Традиционалното карневалско дефиле под маски почнува напладне кога двете василичарски друштва од Горна и од Долна Маала со Зетот, Невестата, двата ѓавола, Глупавите Августи и останатите маски, кои се инспирирани од актуелните политички и секојдневни ...

Карневалско лудило во Вевчани...

Н.Македонија - 13.01.2017

Карневалско лудило во Вевчани СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал.

Вевчански карневал: Сорос, Шарена револуција, косовски дипломи... (Фотогалерија)

Вест - 13.01.2017

Фото: Огнен Теофиловски Сорос во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... беа само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите ...

ЏЕС БЕЈЛИ, ГРУЕВСКИ, СОРОС: Политичарите се најдоа на мало мени кај вевчанци (ФОТО/ВИДЕО)

Телеграф - 13.01.2017

Позитивната атмосфера меѓу вевчанци, но и меѓу домашните и странски туристи беше на високо ниво. Годинава оваа василичарска традиција е во знакот на забавата и дружбата, а помалку во знакот на политиката Вевчанскиот карневал годинава помина во ...

Почна вевчанскиот карневал

Канал5 - 13.01.2017

Почна вевчанскиот карневал. И оваа година политичките случувања во нашата земја се топ тема и главната инспирација за маските. На Вевчанскиот карневал е Соња Рилковска и таа е дел од забавата. Околу 10 илјади гости дојдоа во Вевчани за Василица.

Угриноски: Над илјада маски на Вевчанскиот карневал

Сител - 13.01.2017

Градоначалникот на општина Вевчани, Цветомир Угриноски ги покани сите добронамерници да го посетат Вевчанскиот карневал, нагласувајќи дека патиштата и улиците се чисти, а и временските услови им се наклонети.

Почна Вевчанскиот карневал

Сител - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Почнува Вевчанскиот карневал

Канал5 - 12.01.2019

Со настап на рок групата „Архангел", Неша од групата „ Галија", Културно уметнички работници и ди-џеј Рутбој денеска почнува годинашниот Вевчански карневал. За дочекот на Новата година, според Јулијанскиот календар, односно утревечер, задолжени се ...

Политичките маски повторно најактуелни на Вевчанскиот карневал

Канал5 - 13.01.2017

Шарената револуција, американскиот амбасадор Џес Бејјли, контроверзниот милјардер Џорџ Сорос денес прошетаа по вевчанските улици. Ова се дел од маските кои годинава го одбележаа најстариот карневал во земјава.

Почна Вевчанскиот карневал

Алфа - 13.01.2017

Непожелен во Македонија, но добредојден, во Вевчани- се појави контроверзниот американски милијардер Џорџ Сорос, американскиот амбасадор во земјава Бејли,но и озлогласениот диктатор на Северна Кореја, Ким Јонг Ун кој од Вевчани му се закануваше на ...

Во Вевчани одржан традиционалниот карневал

ТВМ - 13.01.2017

Вевчанските василичари ја продолжуваат карневалската традиција со вековните обичаи. Голем број гости и маскирани учесници со дефиле го одбележаа доаѓањето на православната нова година по јулијанскиот календар.

Денеска напладне почнува Вевчанскиот карневал

Локално - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

(ФОТО) „Мерцедес“ од 600.000 евра една од главните маски на Вевчанскиот карневал

Локално - 13.01.2017

Главна атракција на Вевчанскиот карневал денеска беше дефилето на маските. Поворките со повеќе од илјада василичари од вевчанските маала се споија на плоштадот пред зградата на Општина Вевчани. Политиката и годинава беше во центарот на вниманието.

Почна Вевчанскиот карневал

Локално - 13.01.2017

Во снежна идила започна карневалската треска во Вевчани. Над 1000 маски и оваа година продефилираа низ вевчанските улици, а главните улоги им припаднаа на политичарите, Вевчанци критуикуваа и исмеваа се што не им се допаѓа, информира 24Вести.

Галерија: Карневалско лудило во Вевчани – Никој не е поштеден

Позитив.мк - 13.01.2017

Двете друштва од Горна и Долна маала го започнаа традиционалното карневалско дефиле под маски и на сатиричен начин ги отсликаа случувањата во изминатата година со што официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Почнува Вевчанскиот карневал

Точка - 13.01.2017

Вевчани денеска и утре ќе наликува на театар на отворено, а секое карневалско издание за вевчанци е доживување и инспирација за изработка на маска за следната година. Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги ...

Почнува Вевчанскиот карневал

Нетпрес - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Со дефилето под маски напладне почнува Вевчанскиот карневал

Вистина.мк - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Стартува Вевчанскиот карневал!

Вечер - 13.01.2017

Двете василичарски друштва Горна и Долна маала со зетот, невестата, двата ѓаволи, Глупавите Августи и останатите маски инспирирани од актуелните политички и секојдневни случувања во изминатите 12 месеци ќе продефилираат низ вевчанските улици и ќе ги ...

ФОТО: Еве како се маскираа Вевчанци годинава

За Се - 13.01.2017

Многубројните гости во Вевчани повторно ја доживеаја 15 вековната магија, во која Вевчанци ги отсликуваат своите видувања на настаните што ја одбележаа реалноста во земјава и светот. Тие уживаа во шегите, довикувањата, ведриот дух и позитивната ...

Вевчанските куќи подготвени, маските спремни: Почнува Вевчанскиот Карневал

Press24 - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Со дефилето под маски напладне почнува Вевчанскиот карневал

Република - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Највпечатливите маски на Вевчанскиот карневал (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Нетпрес - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата… се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Сорос во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација – Започна Вевчанскиот карневал (ГАЛЕРИЈА)

Република - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата… се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Над илјада маски на Вевчанскиот карневал

Точка - 13.01.2017

Во однос на маските и пораките што ги испраќаат, градоначалникот Угриноски истакна дека општината не може да влијае во изборот и оти тоа го прават Василичарските друштва. Градоначалникот на општина Вевчани, Цветомир Угриноски ги покани сите ...

(ФОТО) Груевски стигна со мерцедесот од 600.000 евра на вевчанскиот карневал

Репортер - 13.01.2017

Главна атракција на Вевчанскиот карневал денеска беше дефилето на маските. Поворките со повеќе од илјада василичари од вевчанските маала се споија на плоштадот пред зградата на Општина Вевчани. Политиката и годинава беше во центарот на вниманието.

Над илјада маски на Вевчанскиот карневал

Нетпрес - 13.01.2017

Градоначалникот на општина Вевчани, Цветомир Угриноски ги покани сите добронамерници да го посетат Вевчанскиот карневал, нагласувајќи дека патиштата и улиците се чисти, а и временските услови им се наклонети Тој рече дека очекуваат над 1.000 маски ...

Угриноски: Над илјада маски на Вевчанскиот карневал

Курир - 13.01.2017

Градоначалникот на општина Вевчани, Цветомир Угриноски ги покани сите добронамерници да го посетат Вевчанскиот карневал, нагласувајќи дека патиштата и улиците се чисти, а и временските услови им се наклонети Тој рече дека очекуваат над 1.000 маски ...

Почна Вевчанскиот карневал

Курир - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата… се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Фотогалерија: Вевчански карневал 2017

Слободен Печат - 13.01.2017

Повеќе од 1.000 маски, денеска, можеа да се видат низ вевчанските улици на традиционалното дефиле во рамки на Вевчанскиот карневал. И оваа година карневалот го следат неколку илјади посетители од земјава и странство.

(ГАЛЕРИЈА) Вевчански карневал 2017: Бајачки, Вмровци и Сдсмовци, Бејли и Сорос-главни маски во дефилето!

Фактор - 13.01.2017

Најголемиот европски фестивал на сатирата, ВЕВЧАНСКИ КАРНЕВАЛ 2017 ги пречека своите гости на најстарата карневалска традиција со уникатни маски, архаичност, таинственост и целосна непредвидливост на креативниот дух! Над 1000 маски денеска уловија ...

Започна Вевчанскиот карневал: Ова се највпечатливите маски годинава на карневалот (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Курир - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата… се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Со дефилето под маски напладне почнува Вевчанскиот карневал

МРТ - 13.01.2017

Локалните власти велат дека сѐ е подготвено за уште еден карневал. Исчистени се улиците во Вевчани, како и патот до местото. Исполнети се и сместувачките капацитети. Денеска се одржува главната манифестација на карневалот во Вевчани.

„Мерцедес“ од 600.000 евра, една од главните маски на Вевчанскиот карневал

Мета - 13.01.2017

Главна атракција на Вевчанскиот карневал денеска беше дефилето на маските. Поворките со повеќе од илјада василичари од вевчанските маала се споија на плоштадот пред зградата на Општина Вевчани. Политиката и годинава беше во центарот на вниманието.

Денеска на Вевчанскиот карневал, главната атракција – дефиле на маските

Мета - 13.01.2017

На Вевчанскиот карневал денеска главната атракција е дефилето на маските, или суратите, како што се нарекуваат на локалниот дијалект. Од повеќе маала ќе тргнат поворките со повеќе од илјада василичари, кои ќе се спојат на плоштадот пред зградата на ...

Над илјада маски на Вевчанскиот карневал

Вечер - 13.01.2017

Градоначалникот на општина Вевчани, Цветомир Угриноски ги покани сите добронамерници да го посетат Вевчанскиот карневал, нагласувајќи дека патиштата и улиците се чисти, а и временските услови им се наклонети Тој рече дека очекуваат над 1.000 маски ...

Почна Вевчанскиот карневал

Press24 - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Вевчанскиот карневал годинава со гости од Англија, Нигерија, Полска, Словенија и од Хрватска

Република - 13.01.2017

Вев­чан­ски­от кар­не­вал е ед­на од нај­го­ле­ми­те и нај­у­ни­кат­ни кул­тур­ни зна­ме­ни­то­сти во зем­ја­ва. За не­го уште се ве­ли де­ка е те­а­тар на отво­ре­на сце­на, чи­ја­што прет­ста­ва ни­ко­гаш не би­ла од­ло­же­на.

Сорос, Шарената револуција, федерализиција- највпечатливи маски на Вевчанскиот карневал

еМагазин - 13.01.2017

Сорос во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Започна Вевчанскиот карневал

Пулс24 - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата… се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Почна Вевчанскиот карневал

Телевизија Нова - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата… се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Со дефилето под маски напладне почнува Вевчанскиот карневал

Телевизија Нова - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Над илјада маски на вевчанскиот карневал

Телевизија Нова - 13.01.2017

Со дефилето на маски среде Вевчани, започна долговековниот, традиционален карневал на маски “Вевчански карневал” на кој многубројните учесници со своите различни маски, низ призмата на хуморот и сатирата имаат за цел да ги исмејуваат поважните ...

Напладне почнува Вевчанскиот карневал со дефилето под маски

Exclusive.mk - 13.01.2017

Со традиционалното карневалско дефиле под маски, кои на сатиричен начин ќе ги отсликаат случувањата во изминатата година денеска напладне официјално почнува Вевчанскиот карневал „Василичари 2017“.

Почна Вевчанскиот карневал со над 10 000 учесници

Exclusive.mk - 13.01.2017

СОРОС во Македонија, Шарена револуција, федерализација и кантонизација на државата... се само дел од највпечатливите маски на овогодинашниот Вевчански карневал. Покрај традиционалните зет, невеста, ѓаволите и глупавите Августи, низ вевчанските улици ...

Вевчани подготвено за претстојниот карневал

Cooltura - 12.01.2017

Вевчани ќе наликува на театар на отворено, а секое карневалско издание за вевчанци е доживување и инспирација за изработка на маска за следната година. Вевчанци ќе кажат се, но до дефилето не откриваат во што ќе се маскираат...

Вевчани подготвено за карневалот

А1 On - 12.01.2017

Вевчани е подготвено за претстојниот Вевчански карневал „Василичари 2017“. Улиците се чисти од снегот, а исполнети се и сместувачките капацитети, информира денеска градоначалникот Цветомир Угриноски.

Вевчани подготвено за карневалот

Сител - 12.01.2017

Вевчани е подготвено за претстојниот Вевчански карневал „Василичари 2017“. Улиците се чисти од снегот, а исполнети се и сместувачките капацитети, информира денеска градоначалникот Цветомир Угриноски.

Продолжуваат активностите во пресрет на Вевчанскиот карневал

Канал5 - 12.01.2017

Во Клубот на пензионери во Вевчани денеска ќе биде отворена изложбата на академскиот сликар Ниче Василев, со што ќе продолжат активностите во пресрет на традиционалниот Вевчански карневал.

Вевчани е подготвено за претстојниот Вевчански карневал василичари 2017

Сител - 12.01.2017

Вевчанскиот карневал е подготвен за своето ново издание .10 илјади туристи се очекуваат да присуствуваат на уличниот театар без режија на кој со сатира и хумор се одбележуваат сите значајни настани.

Со Нокаут, ДНК и Фрајле стартува Вевчанскиот карневал

Вечер - 12.01.2017

Вевчанскиот карневал, кој датира од настанокот на Вевчани, со традиција од околу 15 века симболизира два паралелни света, едниот му припаѓа на пагнаството, а другиот на христијанството. Музичкиот дел од програмата на традиционалниот Вевчански ...

СИТЕЛ: Вевчани е подготвено за претстојниот Вевчански карневал

Press24 - 12.01.2017

Вевчанскиот карневал е подготвен за своето ново издание .10 илјади туристи се очекуваат да присуствуваат на уличниот театар без режија на кој со сатира и хумор се одбележуваат сите значајни настани.

Вевчански карневал: Утре дефиле под маски

МРТ - 12.01.2017

Традиционалното дефиле на маските ќе се одржи на 13-ти јануари попладне. Карневалот завршува в сабота со палење на маските. Почнаа културните настани што се дел од Вевчанскиот карневал. Програмата е во знакот на одбележувањето на верскиот празник ...

Вeвчани подготвено за карневалот

Lider - 12.01.2017

Вевчани е подготвено за претстојниот Вевчански карневал „Василичари 2017“. Улиците се чисти од снегот, а исполнети се и сместувачките капацитети, информира денеска градоначалникот Цветомир Угриноски.

Вeвчани подготвено за карневалот

Телевизија Нова - 12.01.2017

Вевчани е подготвено за претстојниот Вевчански карневал „Василичари 2017“. Улиците се чисти од снегот, а исполнети се и сместувачките капацитети, информира денеска градоначалникот Цветомир Угриноски.

Промоција на „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски

Cooltura - 11.01.2017

В ечерва, 11 јануари, в о рамките на активностите на Вевчанскиот карневал 2017, ќе биде промовиран романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски... Промотор на делото ќе биде струшкиот писател Петко Шипинкаровски.

Промоција на романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски

А1 On - 11.01.2017

Во рамките на активностите на Вевчанскиот карневал 2017, вечер ќе биде промовиран романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски. Промотор на делото ќе биде струшкиот писател Петко Шипинкаровски.

Промоција на романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски

Сител - 11.01.2017

Во рамките на активностите на Вевчанскиот карневал 2017, вечер ќе биде промовиран романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски. Промотор на делото ќе биде струшкиот писател Петко Шипинкаровски.

Промоција на романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски

Канал5 - 11.01.2017

Во рамките на активностите на Вевчанскиот карневал 2017, вечер ќе биде промовиран романот „Пред шарени врати“ од Косте Шутиноски. Промотор на делото ќе биде струшкиот писател Петко Шипинкаровски.

Промоција на романот „Пред шарени врати"

Вечер - 11.01.2017

Вевчанскиот карневал „Василичари" ќе биде отворен на 13 јануари на пладне кога двете василичарски друштва Горна и Долна маала, заедно со сите маскирани ќе продефилираат низ улиците и ќе ги претстават маските, кои најчесто се инспирирани од ...

Денеска почнува „Вевчанскиот карневал“

Бриф - 11.01.2017

Годинешниот „Вевчански карневал“ почнува денеска со културни настани предвидени за оваа манифестација. Програмата денеска е во знакот на одбележувањето на верскиот празник Свети Василиј Велики, заштитник на вевчанските василичари и на Вевчани, ...

Денес почнува „Вевчанскиот карневал“

Слободен Печат - 11.01.2017

Денеска почнува „Вевчанскиот карневал“ на кој ќе бидат изведени повеќе културни настани. Програмата денеска е во знакот на одбележувањето на верскиот празник Свети Василиј Велики, заштитник на вевчанските василичари и на Вевчани, додека формалниот ...

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал 2017

Cooltura - 10.01.2017

Денеска, 10 јануари, во Вевчани с о трибината на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017... Предавач на трибината ќе биде проф.

Денеска почнува „Вевчанскиот карневал“

+инфо - 10.01.2017

Традиционалното дефиле на маските ќе се одржи на 13 јануари, по 14 часот. Денеска почнува „Вевчанскиот карневал“ на кој ќе бидат изведени повеќе културни настани. Програмата денеска е во знакот на одбележувањето на верскиот празник Свети Василиј ...

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

А1 On - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Почнува празнувањето на Василица во Вевчани

OhridNews - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на културниот туризам во Македонија со посебен осврт на Вевчани“, денес, во Вевчани започнува програмата за одбележувањето на верскиот празник Свети Василиј-Велики, заштитник на вевчанските василичари и Вевчани.

Започнува Вевчански карневал: Се чуваат во тајност политичарите чии ликови ќе бидат главни маскоти

Фокус - 10.01.2017

Денес започнува Вавчанскиот карневал, еден од најстарите настани кој што се случува во струшкото село и самостојна општина, а привлекува илјадници туристи поради уникатните маски и традиционалните обичаи.

Започнуваат активностите за Вевчанскиот карневал...

Н.Македонија - 10.01.2017

Започнуваат активностите за Вевчанскиот карневал Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017.

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Сител - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Канал5 - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Вечер - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани" денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Курир - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Денеска почнува „Вевчанскиот карневал“

Мета - 10.01.2017

Годинешниот „Вевчански карневал“ почнува денеска со културни настани предвидени за оваа манифестација. Програмата денеска е во знакот на одбележувањето на верскиот празник Свети Василиј Велики, заштитник на вевчанските василичари и на Вевчани, ...

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Канал 77 - 10.01.2017

„Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ е темата на трибината која ќе сеодржи денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Lider - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Трибина за руралниот туризам во рамки на Вевчанскиот карневал

Телевизија Нова - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Република Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска во Вевчани почнуваат активностите во рамките на Вевчанскиот карневал 2017. Предавач на трибината ќе биде проф.

Селото Куратица подготвено за василичарскиот карневал

Телевизија Нова - 10.01.2017

Со трибина на тема „Перспективите на руралниот туризам во Македонија со осврт на општина Вевчани“ денеска почнуваат активностите во рамките на вевчанскиот карневал 2017. Жителите на Куратица, пак, оваа година по 19-ти пат, празникот на селото Свети ...

„Вевчански карневал“ 2017

Слободна - 09.01.2017

Покрај карневалот и музичкиот дел, исто така ќе се одржуваат и други културни настани. На 10-ти јануари со почеток во 17:00 часот во Клубот на пензионери во Вевчани, ќе се одржи трибина на тема: „Перспективите на руралниот туризам во република ...

Ке и да си, за Св. Васиља Вевчани да си! Стара Нова година во ВИА ИГНАЦИЈА!

Сè за храна - 09.01.2017

Дојди да слушниш зурли и топани, да си кесниш домашен луканец, да се напјеш Вевчанско домашно… Дојди да се напрајш василичар, да појш со зетон и нестана на вода, да осетиш бескрајна слобода… Дочекајте ја Стара Нова година, во ВИА ИГНАЦИЈА.