TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Македонија има потреба од посебен центар за лица со мозочни удари

Утрински - 15.10.2003

Клиничкиот центар иницира функционално прегрупирање на дел од клиниките Клиничкиот центар во Скопје има потреба од специјализирана установа за лица со мозочни удари поради постојаното зголемување на бројот на пациентите со оваа дијагноза и потребата од нивно долготрајно лекување.

Калдрмата поопасна од мозочните удари

Дневник - 15.10.2003

ОПАСНИ ПРОШЕТКИ Пациентите што доживеале мозочен удар и се итни случаи на Клиниката за неврохирургија мора да се клацкаат по калдрмата во Клиничкиот центар за да им се направат неопходните медицински испитувања на неврологија, која е оддалечена стотина метри.

Потребна е посебна институција за пациенти со мозочен удар

А1 - 14.10.2003

Најголема причина за мозочен удар е стресот. Температурните промени, дијабетисот и високиот крвен притисок придонесоа оваа болест да биде една од водечките. Загрижува податокот што најчесто на удар се лица на возраст меѓу 30 и 60 годишна возраст.