TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Владиката Кирил ќе ја гради црквата, а Владата музејот

Утрински - 08.11.2003

МПЦ смета дека Владата има поголемо право да гради меморијален центар за АСНОМ Борис Георгиевски Доколку државата одлучила да прави меморијален центар во чест на заседанието на АСНОМ, тоа е далеку пореално отколку да го гради митрополитот кумановско-полошки Кирил, смета портпаролот на Македонската ...

Музеи на АСНОМ ќе никнат како печурки

Дневник - 08.11.2003

ПО ОТКАЖУВАЊЕТО ОД "ПРОХОР ПЧИЊСКИ" Два спомен-центри на АСНОМ ќе ги поделат граѓаните на Илинден Ако во Кумановско се подигнат два музеја на АСНОМ, граѓаните ќе се поделат при чествувањето на Илинден в година, предупреди вчера Михаило Георгиевски, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ.

И Владата и МПЦ ќе градат музеј за АСНОМ

Утрински - 07.11.2003

Двојна иницијатива за преместување на експонатите од манастирот "Прохор Пчињски" во Македонија Борис Георгиевски Владата и Македонската православна црква планираат да изградат паралелни меморијални центри, посветени на заседанието на АСНОМ, во кои ќе бидат сместени оригиналните експонати или, во ...

Зар ќе славиме сурогат од АСНОМ?!

Дневник - 07.11.2003

МЕМОРИЈАЛНИ СПОМЕНИЦИ Чествувањата треба да се прават таму каде што се случиле настаните, вели академикот Блаже Ристовски Изградбата на меморијален центар посветен на АСНОМ кај кумановското село Пелинце ќе претставува фалсификување на историјата, смета академикот Блаже Ристовски.

Македонија се откажува од "Свети Прохор Пчињски"!

Дневник - 06.11.2003

ПРЕД 60-ГОДИШНИНАТА ОД АСНОМ Ќе се гради меморијален центар посветен на АСНОМ на македонска територија, најави премиерот Бранко Црвенковски Македонија ќе изгради меморијален центар посветен на Првото заседание на АСНОМ на нејзина територија, во близина на кумановското село Пелинце, најави вчера ...

Потемкинови манастири

Дневник - 06.11.2003

Коментар - Бранко Ѓорѓевски Премиерот Бранко Црвенковски и владиката Кирил во различни пригоди најавија дека Македонија наскоро ќе добие копија на манастирот "Свети Прохор Пчињски" и на спомен-собата од АСНОМ. И двајцата имаа исти мотиви за одлуката - нашето чествување на симболот на македонската ...

Не може да не навредуваат педофил и предавник

Вест - 05.11.2003

ВЛАДИКАТА КИРИЛ ОБВИНУВА: Македонската православна црква не се откажува од илинденските чествувања во манстирот свети "Прохор Пчињски" во Србија, меѓутоа МПЦ не може да дозволи верниците да ги навредуваат педофил или некои предавници, одродници, изјави владиката Кирил на вчерашната прослава по ...

МПЦ не се откажува од манастирот "Прохор Пчињски"

Утрински - 05.11.2003

Реакција на митрополитот на Полошко-кумановската епархија Митрополитот на Полошко-кумановската епархија, владиката Кирил, вчера истакна дека МПЦ нема да се откаже од манастирот ?Прохор Пчињски". Тој оценува дека никој нема кредибилитет да се откаже од манастирот, бидејќи тоа е македонско светилиште ...

Нема педофил да н' навредува, вели Кирил

Дневник - 05.11.2003

МПЦ ЗА "ПРОХОР ПЧИЊСКИ" Македонската православна црква не се откажува од илинденски чествувања во "Свети Прохор Пчињски" и нема да дозволи верниците да и ги навредуваат педофил и некои предавници и одродници, изјави вчера полошко-кумановскиот митрополит г. Кирил.

Митрополитот Кирил ја брани идејата за новиот комплекс „Прохор Пчински“

А1 - 04.11.2003

Митрополитот Кирил ја брани својата идеја за одбележување на АСНОМ во новиот манастирски комплекс „Свети Прохор Пчински“ кој се гради близу кумановското село Стрезовце, 25 километри од местото во кое на 2-ри август 1944-та година се одржа историското заседание на АСНОМ.