TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Панде Лазаров бара чисти сметки со Черепналкоски

Време - 14.01.2006

ПРОДОЛЖУВА ВОЈНАТА МЕЃУ ФИРМИТЕ ОД СТАРОТО ЕСМ Државната компанија за пренос на електрична енергија МЕПСО неоправдано обвинува дека генералниот директор на „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ) Панде Лазаров врши притисок во јавноста за компанијата што тој ја раководи да добие повеќе пари од наплатата ...

Со блокади против приватизацијата на ЕСМ

Време - 14.01.2006

„ГЛАС ЗА СВЕТЛИНА“ НАЈАВУВА Граѓанското здружение „Глас за светлина“ ќе го парализира Скопје доколку премиерот Владо Бучковски веднаш не ја запре приватизацијата на „ЕСМ -дистрибуција“. Според најавите, ако, пак, Владата се оглуши на барањето, дополнително ќе биде соопштено каде и кога точно ќе ...

Блокади против продажба на ЕСМ

Дневник - 14.01.2006

"ГЛАС ЗА СВЕТЛИНА" Здружението "Глас за светлина" вчера најави дека од наредната недела ќе почне со блокади на сообраќајниците во Скопје доколку премиерот Владо Бучковски не ја запре приватизацијата на "ЕСМ дистрибуција". Портпаролот на Здружението, Марина Христовска, рече дека дополнително ќе ...

Се шминка ЕСМ пред продажбата

Дневник - 13.01.2006

И ВО БИТОЛА СЕ РЕНОВИРА ЗГРАДАТА НА ДИСТРИБУЦИЈАТА На два месеца пред продажбата на "ЕСМ дистрибуција" се реновираат и дотеруваат подружниците во повеќе градови во земјава. Се купува нов инвентар и се разубавуваат зградите на "Дистрибуција" во Скопје, Битола, Кочани.

Не должиме толку, Лазаров врши притисок

Време - 12.01.2006

МЕПСО И ВОЗВРАЌА НА ЕЛЕМ Претпријатието за пренос на струја МЕПСО не му должи на „Електрани на Македонија“ 27,5 милиони евра, како што тврдеше неговиот директор Панде Лазаров, туку најмногу шест, изјави вчера Трајче Черепналкоски, генерален директор на МЕПСО.

Чудна математика во ЕСМ

Дневник - 12.01.2006

Слободан СодиЌ Старото ЕСМ потрошило 120 милиони евра од својот резервен фонд за изградба на ХЕЦ "Козјак". По поделбата на компанијата хидроцентралата останала сопственост на производствениот дел, а резервниот фонд менаџерите го прокнижиле како зголемување на капиталот кај дистрибутивниот дел, кој ...

Владата го докапитализира ЕСМ, но со кои пари?

Време - 11.01.2006

ВО ВМРО-ДПМНЕ Владата се обидува пред приватизацијата на ЕСМ да го зголеми капиталот на компанијата за 120 милиони евра, смета ВМРО-ДПМНЕ. Со објавувањето на одлуката за докапитализација во последниот број на „Службен весник“ за оваа партија не е јасно зошто Владата не го зголемила капиталот на ...

Штрбнати осум милијарди денари од ЕЛЕМ

Вест - 11.01.2006

ПРЕД ПРОДАЖБАТА, ВЛАДАТА ГО ДУПЛИРА КАПИТАЛОТ НА ЕСМ ДИСТРИБУЦИЈА Инвестицијата на старото ЕСМ во изградбата на ХЕЦ "Козјак" во вредност од околу 130 милиони евра, Владата книговодствено му ја припиша на ЕСМ Дистрибуција, додека на "Електрани на Македонија" (ЕЛЕМ), кој е сопств Владата изминатиов ...

Жолт картон за Панде Лазаров

Време - 11.01.2006

ВЛАСТА ЛУТА ОД ПРЕПИСКАТА ЗА ПАРИ МЕЃУ ЕЛЕМ И МЕПСО Мирче Котевски Владата преку писмен допис ги укорила менаџерските тимови во фирмите издвоени од поранешно „Електростопанство“. Владата бара тие повеќе да штедат, наместо да се жалат дека постојано немаат пари на сметките.

Зошто е зголемен капиталот на ЕСМ

Утрински - 11.01.2006

ВМРО-ДПМНЕ прашува ВМРО-ДПМНЕ побара од Владата објаснување за зголемувањето на капиталот на ЕСМ за 120 милиони евра, одлука што била објавена завчера во "Службен весник". "Не знаеме што се случува, всушност, и од каде се тие пари.

Странците почнаа да го чешлаат работењето на "Дистрибуција"

Утрински - 11.01.2006

Откако четирите компании влегоа во трката за купување на ЕСМ Владата се надева дека од продажбата на "Дистрибуција" ќе инкасира околу 160 милиони евра МАЈА ТОМИЌ Четирите странски компании кои продолжуваат во трката за купување на АД ЕСМ "Дистрибуција": германската РВЕ, италијанската ЕНЕЛ, чешкото ...

Од каде се парите во капиталот на ЕСМ?

Дневник - 11.01.2006

ВМРО-ДПМНЕ ПРАШУВА ВМРО-ДПМНЕ вчера побара од Владата да објасни како е зголемен капиталот на ЕСМ за 120 милиони евра, јави МИА. - Ние не знаеме што се случува и од каде се тие пари. Не велиме дека е добро или лошо, само бараме објаснување.

Владата фиктивно ја зголеми цената на ЕСМ за 120 милиони евра

Дневник - 11.01.2006

ОТКАКО ОБЈАВИ ТЕНДЕР ЗА ПРОДАЖБА Слободан Содиќ Владата фиктивно ја зголеми сметководствената вредност на "ЕСМ дистрибуција" за 120 милиони евра по две недели од објавувањето на меѓународниот тендер за продажба на оваа компанија.

Владата го зголемува капиталот на ЕСМ-Дистрибуција

Вечер - 11.01.2006

Владата донесе одлука за зголемување на вредноста на капиталот на ЕСМ-Дистрибуција за околу 120 милиони евра, од кои шест милиони се средства кои како грант во изминативе години ги има дадено Швајцарската влада, а останатото се од задолжителните резерви.

Струјата нема да поскапи годинава

Време - 10.01.2006

ВЛАДАТА НАРЕДИ, ЕЛЕКТРОСТОПАНСТВО МОРА ДА СЛУША По директива на премиерот Бучковски, струјата најверојатно нема да поскапи годинава, тврдат високи функционери. Како сопственичка на фирмите што произлегоа од старото ЕСМ, Владата веќе побарала тие да не поднесуваат барања до Регулаторната комисија за ...

Конкурентите не смеат да изнесат ниту ливче од дирекцијата на ЕСМ

Време - 10.01.2006

ФИНАЛИСТИТЕ ГИ ПРОВЕРУВААТ ДОВЕРЛИВИТЕ ИНФОРМАЦИИ Претставници на четирите конкуренти за купување на „ЕСМ-дистрибуција“ вчера почнаа да вршат длабинска анализа на состојбите во компанијата. Германската РВЕ, австриската ЕВН АГ, италијанската ЕНЕЛ и чешката ЧЕЗ до 6 февруари ќе може да ги користат ...

Купувачите влегоа во ЕСМ

Дневник - 10.01.2006

приватизациЈа Четирите компании што се во конкуренција за купување на "ЕСМ дистрибуција" од вчера можат да вршат длабинска анализа на состојбите во компанијата, јави МИА. Германската РВЕ, австриската ЕВН АГ, италијанската ЕНЕЛ и чешката ЧЕЗ до 6 февруари може да ги користат специјалните простории ...

Разногласие во ЕСМ околу новата емисија акции од 120 милиони евра

Канал5 - 10.01.2006

Како се зголемил капиталот на ЕСМ за 120 милиони евра со нова емисија на акции. Прашањето отворено, објаснувањата различни. Како се зголемил капиталот на ЕСМ за 120 милиони евра со нова емисија на акции. Прашањето отворено, објаснувањата различни.

Четирите фирми почнаа со длабинска анализа на ЕСМ

А1 - 09.01.2006

Чешки ЧЕЗ, италијанскиот ЕНЕЛ, германскиот РВЕ и австрискиот ЕВН почнаа со длабинска анализа на ЕСМ. Претставници на овие четири фирми од денеска до 6 февруари ќе вршат проценка на бизнисот и вредноста на компанијата. Потоа, најдоцна до 1 март, треба да ги дадат своите финансиски понуди.

Четирите компании дојдоа во ЕСМ за длабински анализи

Канал5 - 09.01.2006

екот на продажбата на ЕСМ Владата одлучила, а Комисијата за хартии од вредност пред празниците одобрила издавање на обични акции на компанијата во вредност од 120 милиони евра. Оваа нова емисија е објавена во последниот број на службен весник.

Се расфрла ли ЕСМ пред продажбата со државните пари?

Канал5 - 09.01.2006

„ЕСМ дистрибуција“ со нов лик ги пречекува потенцијалните купувачи. Во зградата на „Електро- Скопје“ без тендер се врши санација и реконструкција на работните простории. Се заменуваат подовите, со нови, мермерни плочи. Одделни објекти добиваат нов кров.

Скратени блокади поради Водици

Макфакс - 09.01.2006

Скопје Скопските улици и денеска, четврти ден по ред, ќе бидат блокирани од членови на Здружението “Глас за светлина“, но блокадите ќе бидат скратени, од 14 до 16 часот, поради празникот Водици. Блокадите од почетокот на неделава траеја по 5,5 часа, предизвикувајќи сообраќаен метеж во главниот град.