TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

До 9 часот во Ресен излезеност од 4,1 отсто

Канал5 - 30.09.2018

Во општина Ресен до 9 часот референдумското право го оствариле 679 гласачи од 16.760 регистрирани во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека се работи за 4,1 отсто од вкупниот број гласачи во ...

Во Штип утринава гласале 3,4 отсто од гласачите

Канал5 - 30.09.2018

Според првичните податоци од Општинската изборна комисија од 7 до 9 часот во Општина Штип гласале 1.412 гласачи или во проценти своето право на глас го искористиле 3,4 отсто од вкупниот број на избирачи.

Во Тетово излезеноста до 10 чсот два отсто

Канал5 - 30.09.2018

Претседателот на ОИК од Тетово Артан Адеми соопшти дека до 10 часот од вкупно 83.094 избирачи на референдумот гласале два процента од запишаните при што во руралните средини е поголема излезеноста за разлика од градот.

До 11 часот во општина Битола гласале 12 отсто, а во општина Демир Хисар 8,7 отсто

ТВ21 - 30.09.2018

Во првите четири часа од изборниот процес во општина Битола гласале 12 отсто од граѓаните со право на глас. Од ОИК Битола информираат дека гласањето се одвива демократски и без проблеми на сите 170 гласачки места.

До 11 часот во Куманово гласале 8,12 отсто, во Липково 11,7 отсто, Старо Нагоричане 3,6 отсто

Канал5 - 30.09.2018

До 11 часот во Куманово излезеноста е 8,12 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. На референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Во општина Новаци гласале 388, а во општина Могила 379 гласачи

ТВ21 - 30.09.2018

Општинските изборни комисии во Новаци и Могила го пресметаа излезот на населението на гласање и бројот на гласачи заклучно со 13 часот. Од ОИК Новаци информираа дека гласањето се одвива непречено и досега гласале 388 жители на таа општина или 13 ...

До 13 часот во Струга излезеноста скоро 13 отсто, а во Вевчани 16 проценти

Канал5 - 30.09.2018

Излезеноста до 13 часот во општина Струга е 12,81 отсто, а во Вевчани околу 16 отсто, соопштија општинските изборни комисии. Од регистрирани 60.169 гласачи во Струга, на 101 избирачко место своето гласачко право го оствариле 7.701 лице.

До 13 часот во општина Битола гласале 13.704, а во општина Демир Хисар 1.111 гласачи

ТВ21 - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

Фокус - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

Телма - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

За притисок со сликање гласачи, насилниците можат да заглават во затвор до 5 години

Сакам да кажам - 30.09.2018

Секое сликање или снимање на гласачите при остварување на нивното право, како и објавување на фотографии на гласачи претставува попречување на правото на гласање и е забрането со закон, потсети вчера Јавното обвинителство.

Процесот на гласање на референдумот

ТВ21 - 30.09.2018

Право на глас на денешниот референдум има секое лице кое е запишано во избирачкиот список. По доаѓањето на гласачкото место, најпрво се идентификува, и се потпишува во избирачкиот статус. Како документи за лична идентификација се сметаат само лична ...

Гласање во скопската општина „Кисела Вода“

Телма - 30.09.2018

Вратите отворени на време, кутиите и гласачките ливчиња подготвени, членовите на избирачкиот одбор сите присутни на своите позиции во избирачкото место. Започна референдумското гласање. Според податоците на Државната изборна комисија, право на глас ...

Во Тетово навреме почна гласањето

Телма - 30.09.2018

Во Тетово најголемата општина во полошко, каде право на глас имаат 83 илјади и 93 избирачи, гласањето започна точно навреме во 7 часот во сите 117 избирачки места. Засега се тече во мирна и демократска атмосвера.

Почна гласањето на историскиот референдум за Македонија

Deutsche Welle - 30.09.2018

„Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот меѓу Република Македонија и Република Грција?“ е прашањето на кое можност да одговорат имаат 1.806.336 гласачи, на 3.478 избирачки места во 80 општини.

Навреме отворени гласачките места во полошко и кумановско

Алсат-М - 30.09.2018

Според информациите од Изборните комисии во Тетово, Гостивар, Дебарца и Преспа, гласачкиот процес за денешниот референдум почнал на време и гласањето во локалните изборни единици се одвива без проблеми.

Излезеноста во Струга 2,38 отсто, во Вевчани околу четири

Канал5 - 30.09.2018

Излезеноста во општина Струга до 9 часот е 2,38 отсто, информира Општинската изборна комисија. Од регистрирани 60.169 лица своето гласачко право го оствариле 1.401 лице на 101 избирачко место.

Гласањето во Велес тековно и без инциденти

Алсат-М - 30.09.2018

Гласањето во Велес засега се одвива тековно и без инциденти, информира репортерот на Алсат-М, Александра Спасевска. Како што се наведува во нејзиното јавување, сите гласачки места се отворени на време, а изутрината најбројни на гласачките места се ...

До 11 часот во општина Битола гласале 12 отсто, а во општина Демир Хисар 8,7 отсто

Канал5 - 30.09.2018

Во првите четири часа од изборниот процес во општина Битола гласале 12 отсто од граѓаните со право на глас. Од ОИК Битола информираат дека гласањето се одвива демократски и без проблеми на сите 170 гласачки места.

Гласањето во Гевгелија до 11 часот тековно и без инциденти

Алсат-М - 30.09.2018

Гласањето во Гевгелија засега се одвива тековно и без инциденти, информира репортерот на Алсат-М, Иле Петревски. Како што се наведува во неговото јавување, сите гласачки места се отворени на време, а изутрината во градот ја немало вообичаената ...

До 11 часот во Кичево излезеноста 6,12 отсто

Фокус - 30.09.2018

Гласањето во Кичево се одвива без проблеми на сите 114 избирачки места кои се отворени на време. До 11 часот своето право на глас го искористиле 6,12 отсто од гласачите, информира секретарот на ОИК Кичево Ариан Имери.

Гласањето тече мирно, излезноста од час на час расте

Deutsche Welle - 30.09.2018

До 11 часот гласале 8,03% од запишаните гласачи. Процесот тече мирно, со исклучок на еден случај во Скопје каде момче ги навредувало граѓаните што излегле да гласаат Од обработени податоци од 92,06% од избирачките места, до 11 часот гласале 8,03% од ...

Мирен референдумски ден во Прилеп – излезноста до 11 часот 11%

Канал5 - 30.09.2018

64 илјади и 309 гласачи во Прилеп денеска имаат право на 142 избирачки места да се изјаснат за референдумското прашање. -Според последните информации од Општинската изборна комисија се гласа без проблеми во исклучително демократска атмосфера и ...

Берово, Пехчево, Делчево и Македонска Каменица до 13 часот гласале 6.383 граѓани

Канал5 - 30.09.2018

Во Берово, Пехчево, Делчево и Македонска Каменица од вкупно 36.525 гласачи до 13 часот своето право на глас го оствариле 6.383 граѓани. Од нив најмногу гласачи излегле во Делчево каде според претседателот на општинската изборна комисија Владимир ...

Тиквешијата мирно гласа

Фокус - 30.09.2018

Гласањето на референдумот во Тиквешијата се одвива мирно и без проблеми. Во Кавадарци до 11 часот излегле 2.547 гласачи, односно 7,91 проценти од запишаните избирачи. Таму се гласа на 59 избирачки места.

До 13 часот во Струмица гласале 17,1 проценти од запишаните гласачи

Канал5 - 30.09.2018

До 13 часот во општина Струмица на гласање излегле 8.393 избирачи, односно 17,1 отсто од вкупно запишаните 49.086 избирачи. Во Радовиш гласале 11,7 отсто од запишаните 24.215 избирачи. Во Василево излезеноста до 13 часот е 9,7 отсто од 10.438 ...

Во Ресен излезност од 13,53 отсто до 13 часот

ТВ21 - 30.09.2018

Вкупно 2.268 лица или 13,53 отсто го оствариле своето референдумско право во општина Ресен од регистрирани 16.760 гласачи во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Танески информира дека гласањето тече добро и не се ...

Во Прилеп до 11 часот часот излезноста 11,49 проценти

Канал5 - 30.09.2018

Без застој и проблеми се одвива гласањето во Прилеп, Крушево, Долнени и во Кривогаштани. Непречено и без проблеми се одвива денешното гласање во Прилеп, информираат од општинската изборна комисија.

Во Велес до 13 часот излезеноста е 14,65 отсто

Канал5 - 30.09.2018

До 13 часот во општина Велес излезеноста изнесува 14,65 отсто. На референдумско гласање излегле 6.758 гласачи од вкупно 46.110 кои се запишани на единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

Избирачките места отворени навреме, гласањето во мирна атмосфера

Канал5 - 30.09.2018

Гласањето денеска се одвива на 3480 гласачки места во државата. Сите според ДИК беа навремне отворенуи во седум часот. Канал 5 беше на некои од гласачките места. Референдумското гласање се одвива на 3.480 гласачки места низ државата.

Гласањето во Југоистокот засега се одвива без проблеми

Телма - 30.09.2018

Гласањето во Југоистокот засега се одвива без проблеми. На гласачките места во десетте општини од овој регион нема забележано инциденти. На гласачкото место 1767 во струмичкото село Рич, имало 50 минутен прекин на гласањето поради неисправни ув ...

Гласањето во Битола без нерегуларности

Телма - 30.09.2018

Во мирна атмосфера, без регистрирани нерегуларности се одвива гласањето за референдумот на сите 170 гласачки места во општина Битола, каде во избирачкиот список се запишани 82.131 граѓани, потврдуваат од Општинската изборна комисија.

Забележани два инциденти на гласањето во Струга

Телма - 30.09.2018

Гласањето во сите 101 избирачко место во општина Струга тече непречено. Надвор од избирачките места забележани се два инциденти. Првиот во селото Мислешево, каде на кат од куќа бил истакнат транспарент со порака поврзана со референдумот, а вториот ...

Прекинато гласањето во Грчец бидејќи фалеле гласачки ливчиња, Гостиварeц искинал гласачко ливче и побарал ново

Фокус - 30.09.2018

Денешното гласање на гласачкото место бр.2436 во селото Грчец било прекинато гласањето во периодот од 12.25 до 13.13 часот поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан, информираше Министерството за внатрешни работи.

Отворени на време гласачките места во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово

А1 On - 30.09.2018

Сите 81 гласачко место во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово се отворени точно на време, во 7 часот утрово кога почна референдумското изјаснување на граѓаните кое според информациите од општинските изборни комисии се одвиваат во мирна ...

До 9 часот во Ресен излезеност од 4,1 отсто

Сител - 30.09.2018

Во општина Ресен до 9 часот референдумското право го оствариле 679 гласачи од 16.760 регистрирани во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека се работи за 4,1 отсто од вкупниот број гласачи во ...

Отворени на време гласачките места во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово

Сител - 30.09.2018

Сите 81 гласачко место во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово се отворени точно на време, во 7 часот утрово кога почна референдумското изјаснување на граѓаните кое според информациите од општинските изборни комисии се одвиваат во мирна ...

Во Штип утринава гласале 3,4 отсто од гласачите

Сител - 30.09.2018

Според првичните податоци од Општинската изборна комисија од 7 до 9 часот во Општина Штип гласале 1.412 гласачи или во проценти своето право на глас го искористиле 3,4 отсто од вкупниот број на избирачи.

Излезеноста во Струга 2,38 отсто, во Вевчани околу четири

Курир - 30.09.2018

Излезеноста во општина Струга до 9 часот е 2,38 отсто, информира Општинската изборна комисија. Од регистрирани 60.169 лица своето гласачко право го оствариле 1.401 лице на 101 избирачко место.

Излезеноста во Струга 2,38 отсто, во Вевчани околу четири

Сител - 30.09.2018

Излезеноста во општина Струга до 9 часот е 2,38 отсто, информира Општинската изборна комисија. Од регистрирани 60.169 лица своето гласачко право го оствариле 1.401 лице на 101 избирачко место.

Излезеноста во Струга 2,38 отсто, во Вевчани околу четири

Нетпрес - 30.09.2018

Излезеноста во општина Струга до 9 часот е 2,38 отсто, информира Општинската изборна комисија. Од регистрирани 60.169 лица своето гласачко право го оствариле 1.401 лице на 101 избирачко место.

Почна гласањето во пелагониските општини

Курир - 30.09.2018

Гласачките места во пелагониските општини Битола, Демир Хисар, Могила и во Новаци се отворени. Претседателите на општинските изборни комисии Ѓуро Илиќ во Битола, Митко Јанкуловски во Демир Хисар, Весна Ристевска во Могила и Стефче Стефановски ...

Во Тетово излезеноста до 10 часот два отсто - во Прилеп 3,41%

Press24 - 30.09.2018

Нема проблеми и гласањето се одвива непречено и по три часа од отворањето на избирачките места во Прилеп, Крушево, Долнени и во Кривогаштани, информираат од општинските изборни комисии. - Во Прилеп гласањето на референдумот 2018 е непречено и без ...

Во Прилеп до 9 часот гласале 3,41 отсто од гласачите

Сител - 30.09.2018

Нема проблеми и гласањето се одвива непречено и по три часа од отворањето на избирачките места во Прилеп, Крушево, Долнени и во Кривогаштани, информираат од општинските изборни комисии. - Во Прилеп гласањето на референдумот 2018 е непречено и без ...

Во Тетово излезеноста до 10 часот два отсто

Сител - 30.09.2018

Претседателот на ОИК од Тетово Артан Адеми соопшти дека до 10 часот од вкупно 83.094 избирачи на референдумот гласале два процента од запишаните при што во руралните средини е поголема излезеноста за разлика од градот.

Во Малешевијата до девет часот 686 граѓани гласале на референдумот

Сител - 30.09.2018

Во општините Берово и Пехчево на време започна референдумскиот процес. Според информациите кои ги добивме од оштинската изборна комисија во Берово и претседателот Мишо Догазански, по првиот пресек во 9 часот своето право на глас го оствариле 470 ...

Во Маврово-Ростуше излезеноста 2,03 отсто, во Врапчиште 1,37 проценти

Сител - 30.09.2018

До девет часот утрово во Маврово-Ростуше гласале 196 лица или 2,03 отсто од запишаните, додека во општина Врапчиште 349 лица или 1,37 проценти. Според првичните податоци од Општинската изборна Маврово-Ростуше, референдумското изјаснување засега тече ...

Спасовски: Никој нема право да го попречува гласањето

Независен - 30.09.2018

Референдумското изјаснување почна мирно, секако доколку се случи да имаме нарушување на гласачкиот процес, дали е тоа надвор од избирачките места или во самото избирачко место ќе интервенираме, заради тоа што никој нема право да го загрозува ...

До 11 часот излезноста е 8,03 проценти

Нетпрес - 30.09.2018

Излезноста до 11 часот според податоците на Државната изборна комисија изнесува 8,03 проценти од запишаните гласачи во Избирачкиот список. Портпаролот на ДИК, Љупка Гугучевска на втората прес конференција истакна дека овие податоци се добиени до ...

Спасовски: Никој нема право да го попречува гласањето

МКД - 30.09.2018

Референдумското изјаснување почна мирно, секако доколку се случи да имаме нарушување на гласачкиот процес, дали е тоа надвор од избирачките места или во самото избирачко место ќе интервенираме, заради тоа што никој нема право да го загрозува ...

До 11 часот во општина Битола гласале 12 отсто, а во општина Демир Хисар 8,7 отсто

Курир - 30.09.2018

Во првите четири часа од изборниот процес во општина Битола гласале 12 отсто од граѓаните со право на глас. Од ОИК Битола информираат дека гласањето се одвива демократски и без проблеми на сите 170 гласачки места.

Гласањето почна без проблеми во општините во Струмичко и Радовишко

А1 On - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

Во Македонски Брод најголема, во Пласница најмала излезеност

Press24 - 30.09.2018

Во општините Кичево,Македонски Брод и Пласница на единствениот избирачки список се запишани вкупно 60 314 избирачи, секаде се гласа без прекин, а до 11 часот својот глас го дадоа 3 072 избирачи или 6,12 проценти,што бележи одредено зголемување, во ...

Навреме отворени сите гласачки места во Струга

Курир - 30.09.2018

Сите гласачки места во општина Струга се отворени навреме, утрово во 7 часот, информира претседателот на Општинската изборна комисија Бледар Зиба. Стружани на 101 избирачко место ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ референдумското прашање „Дали ...

До 11 часот во Македонија гласале 8 отсто, гласањето без проблеми

Независен - 30.09.2018

До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето тече мирно и без неправилности. - Од обработените 92,06 отсто од податоците од избирачките места до 11 часот на гласање излегле вкупно 8,03 проценти од запишаните ...

До 11 часот во Македонија гласале осум отсто избирачи, гласањето без проблеми

МКД - 30.09.2018

До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето тече мирно и без неправилности. „Од обработените 92,06 отсто од податоците од избирачките места до 11 часот на гласање излегле вкупно 8,03 проценти од запишаните ...

Референдум: До 11 часот во Македонија гласале осум отсто избирачи, гласањето без проблеми

Кајгана - 30.09.2018

Скопје, 30 септември 2018 (МИА) – До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето тече мирно и без неправилности. - Од обработените 92,06 отсто од податоците од избирачките места до 11 часот на гласање излегле ...

Во Делчево и Македонска Каменица до 11 часот гласале 2.264 гласачи

Сител - 30.09.2018

Во Делчево и Македонска Каменица од вкупно 21.387 избирачи до девет часот своето право на глас го оствариле 2.264 гласачи. Според информациите на Владимир Петровски излезеноста на референдумот во Делчево до 11 часот изнесува 11,3 проценти.

До 11 часот во општина Битола гласале 12 отсто, а во општина Демир Хисар 8,7 отсто

Сител - 30.09.2018

Во првите четири часа од изборниот процес во општина Битола гласале 12 отсто од граѓаните со право на глас. Од ОИК Битола информираат дека гласањето се одвива демократски и без проблеми на сите 170 гласачки места.

До 11 часот во Кичево излезеноста 6,12 отсто

Курир - 30.09.2018

Гласањето во Кичево се одвива без проблеми на сите 114 избирачки места кои се отворени на време. До 11 часот своето право на глас го искористиле 6,12 отсто од гласачите, информира секретарот на ОИК Кичево Ариан Имери.

До 11 часот во Велес на гласање излегле 8,09 проценти

Сител - 30.09.2018

Според податоците од Општинската изборна комисија Велес, од вкупно 46 110 гласачи во Единствениот избирачки список до 11 часот на референдусмкото гласање излегле 3 728 гласачи или 8,09 проценти.

До 11 часот во Куманово гласале 8,12 отсто, во Липково 11,7 отсто, Старо Нагоричане 3,6 отсто

Сител - 30.09.2018

До 11 часот во Куманово излезеноста е 8,12 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. На референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Во Штип излезноста до 11 часот е 9,8 проценти

Сител - 30.09.2018

Во Општина Штип своето право на глас до 11 часот го искористиле 9,8 проценти од вкупниот број гласачи или на 77 избирачки места гласале 4.129 граѓани од 41.854 гласачи кои се на избирачкиот список.

Во општина Новаци гласале 388, а во општина Могила 379 гласачи

Курир - 30.09.2018

Општинските изборни комисии во Новаци и Могила го пресметаа излезот на населението на гласање и бројот на гласачи заклучно со 13 часот. Од ОИК Новаци информираа дека гласањето се одвива непречено и досега гласале 388 жители на таа општина или 13 ...

Во општина Врапчиште гласањето почна без проблеми

А1 On - 30.09.2018

Во полошката општина Врапчиште гласањето утрово почна без доцнење. На територијата на општина Врапчиште има 25.454 граѓани со право на глас и ќе гласаат на 39 избирачки места. Во текот на вчерашниот ден, девет затвореници имаа можност да го дадат ...

Навреме почна гласањето во Прилеп, Кривогаштани, Долнени и Крушево

А1 On - 30.09.2018

Во Прилеп гласањето почна точно навреме и сите 142 избирачки места се отворени во 7 часот. Нема никакви проблеми, информираат од Општинската изборна комисија. Своето право на глас во Прилеп денеска го остваруваат 64309 запишани гласачи.

Без проблеми се гласа во четирите општини од Тиквешијата

+инфо - 30.09.2018

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата. До 13 часот во Кавадарци гласале 14,3 отсто од вкупно запишани 32.217 лица со право на глас. Се гласа на 59 избирачки места.

Вкупниот одѕив на избирачите до 13 часот изнесува 16 отсто

Нетпрес - 30.09.2018

Шесанаесет отсто изнесува излезноста на избирачите до 13 часот на референдумот кој се одвива во неделата, покажуваат најновите податоци на Државната изборна комисија (ДИК) презентирани на прес-конференцијата.

До 13 часот во Струга излезеноста скоро 13 отсто - во Вевчани 16 проценти

Press24 - 30.09.2018

Излезеноста до 13 часот во општина Струга е 12,81 отсто, а во Вевчани околу 16 отсто, соопштија општинските изборни комисии. Од регистрирани 60.169 гласачи во Струга, на 101 избирачко место своето гласачко право го оствариле 7.701 лице.

ДИК: До13 часот излезноста е 16 отсто

+инфо - 30.09.2018

До 13 часот од вкупниот број гласачи на гласање излегле 16 отсто од запишаните гласачи според обработени податоци за 90,24 отсто од гласачките места. Распонот на излезност по општини е од 7,82 до 19,15 отсто – рече претседателот на ДИК, Оливер ...

До 13 часот во Струмица гласале 17,1 проценти од запишаните гласачи

Сител - 30.09.2018

До 13 часот во општина Струмица на гласање излегле 8.393 избирачи, односно 17,1 отсто од вкупно запишаните 49.086 избирачи. Во Радовиш гласале 11,7 отсто од запишаните 24.215 избирачи. Во Василево излезеноста до 13 часот е 9,7 отсто од 10.438 ...

Берово, Пехчево, Делчево и М. Каменица до 13 ч. гласале 6.383 граѓани

Нова ТВ - 30.09.2018

Во Берово, Пехчево, Делчево и Македонска Каменица од вкупно 36.525 гласачи до 13 часот своето право на глас го оствариле 6.383 граѓани. Од нив најмногу гласачи излегле во Делчево каде според претседателот на општинската изборна комисија Владимир ...

Во Гевгелија до 13 часот гласале 3.756 граѓани

Сител - 30.09.2018

Заклучно со 13 часот на референдумското изјаснување во општина Гевгелија излегле 3.756 гласачи или 19,5 отсто од запишаните во избирачкиот список. Изјаснувањето по референдумското прашање се одвива во мирна атмосфера и без неправилности, соопштија ...

Во Гостивар на гласање до 13 часот излегле 9.689 граѓани

Сител - 30.09.2018

Според последните информации на ОИК Гостивар, до 13 часот на избирачките места излегле 9.689 граѓани што е 12,2 проценти од вкупниот број запишани избирачи. Референдумското изјаснување во гостиварската општина според информациите на ОИК се одвива ...

До 13 часот во општина Битола гласале 13.704, а во општина Демир Хисар 1.111 гласачи

Сител - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

Колкава е излезноста во Прилеп, Куманово и Старо Негоричане

Press24 - 30.09.2018

Во Куманово до 13 часот излезноста на референдумот е 16,09 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Навреме почна гласањето во Прилеп, Кривогаштани, Долнени и Крушево

Курир - 30.09.2018

Во Прилеп гласањето почна точно навреме и сите 142 избирачки места се отворени во 7 часот. Нема никакви проблеми, информираат од Општинската изборна комисија. Своето право на глас во Прилеп денеска го остваруваат 64309 запишани гласачи.

Во Велес до 13 часот излезеноста е 14,65 отсто

Сител - 30.09.2018

До 13 часот во општина Велес излезеноста изнесува 14,65 отсто, односно на референдумско гласање излегле 6.758 гласачи од вкупно 46.110 кои се запишани на единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

Во Велес до 13 часот излезеноста е 14,65 отсто

Нова ТВ - 30.09.2018

До 13 часот во општина Велес излезеноста изнесува 14,65 отсто, односно на референдумско гласање излегле 6.758 гласачи од вкупно 46.110 кои се запишани на единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

Тројно зголемена излезeноста во Кичево

Сител - 30.09.2018

Последните четири часа одѕивот на референдумот во Кичево е три пати зголемен, велат од Општинската изборна комисија (ОИК). До 11 часот на 114 избирачки места својот глас го дале 3.072 избирачи или 6,12 проценти, а до 15 часот бројката на излезени ...

Во Гостивар на гласање до 15 часот излегле 16.109 лица

Press24 - 30.09.2018

Според последните обработени податоци во општина Гостивар правото на глас го искористиле 16.109 лица или приближно 20,3 проценти од вкупниот број во Избирачкиот список. Референдумското изјаснување во гостиварската општина според информациите на ОИК ...

Во општина Демир Хисар до 17 часот гласале 27,15 отсто од граѓаните

Press24 - 30.09.2018

Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 17 часот гласале 27,15 отсто од граѓаните учесници на денешниот референдум, или досега гласале 1.925 гласачи, информира претседателот на Општинската изборна ...

Во Велес до 17 часот на гласање излегле 24,43 проценти

Сител - 30.09.2018

Во општина Велес до 17 часот на 84-те гласачки места гласале 11. 266 гласачи или 24,43 проценти од вкупно 46. 110 полнолетни граѓани запишани во Единствениот избирачки список . - Гласањето се одвива мирно и во демократска атмосфера потврди за ...

Во Куманово до 17 часот гласале 29,65 проценти од избирачите

Press24 - 30.09.2018

Вкупно 29,65 проценти е излезеноста во Куманово до 17 часот, информираа од Општинската изборна комисија. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Во Струга излезеност од 30 отсто до 17 часот, во Вевчани 26,5

Press24 - 30.09.2018

Скоро 30 отсто е излезеноста во општина Струга до 17 часот, а во Вевчани 26,5 проценти, информираат општинските изборни комисии. Претседателот на ОИК Струга Бледар Зиба појасни дека од регистрирани 60.169 гласачи во Избирачкиот список гласале 17.617 ...

Прекинато гласањето во село Грчец

Press24 - 30.09.2018

Денешното гласање на гласачкото место бр.2436 во селото Грчец било прекинато гласањето во периодот од 12.25 до 13.13 часот поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан, информираше Министерството за внатрешни работи.

Во Струга излезеност од 30 отсто до 17 часот, во Вевчани 26,5

Сител - 30.09.2018

Скоро 30 отсто е излезеноста во општина Струга до 17 часот, а во Вевчани 26,5 проценти, информираат општинските изборни комисии. Претседателот на ОИК Струга Бледар Зиба појасни дека од регистрирани 60.169 гласачи во Избирачкиот список гласале 17.617 ...

Во Берово и Делчево до 17 часот гласале вкупно 7.529 граѓани

Сител - 30.09.2018

Во мирна и демократска атмосфера продолжува референдумското гласање во општините Берово и Делчево. Во Берово од информациите на Мишо Догазански, претседател на општинската изборна комисија вкупно до 17 часот гласале 29,95 проценти од граѓаните.

Затворени избирачките места во Струга и Вевчани

Курир - 30.09.2018

Сите избирачки места во општините Струга и Вевчани се затворени, информираат општинските изборни комисии. Според податоците од ОИК до 18 часот и 30 минути во Струга излезноста е 36,78 отсто, а во Вевчани 32 проценти.

Му се заканиле дека ќе остане без социјална помош ако не оди на гласа, пријавил во полиција

Слободен Печат - 30.09.2018

Министерството за внатрешни работи информира за нови инциденти во врска со гласањето на референдумот. Министерството за внатрешни работи информира за нови инциденти во врска со гласањето на референдумот.

„Гласачкото ливче си го ставил во џебот и се обидел да подметне други“, МВР со информации за нови инциденти

Макфакс - 30.09.2018

Министерството за внатрешни работи соопшти за неколку нови инциденти за време на гласањето на референдумот. Во 17.25 часот на избирачкото место 2457 во основното училиште „Фаик Коница“ во село Радуша било прекинато гласањето поради забелешки од ...

Му се заканиле дека ќе му ја укинат социјалната помош ако не гласа - МВР објави нови нерегуларности

Press24 - 30.09.2018

.МВР објави нови нерегуларности кои се случувале на избирачките места денеска низ градовите во Македонија/ Во 17:25 часот на избирачкото место 2457 во основното училиште „Фаик Коница“ во село Радуша било прекинато гласањето заради забелешки од ...

Навреме отворени сите гласачки места во Струга

А1 On - 30.09.2018

Сите гласачки места во општина Струга се отворени навреме, утрово во 7 часот, информира претседателот на Општинската изборна комисија Бледар Зиба. Стружани на 101 избирачко место ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ референдумското прашање „Дали ...

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

Сител - 30.09.2018

- До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

Почна гласањето во пелагониските општини

Сител - 30.09.2018

Гласачките кутии во пелагониските општини Битола, Демир Хисар, Могила и во Новаци се отворени. Претседателите на општинските изборни комисии Ѓуро Илиќ во Битола, Митко Јанкуловски во Демир Хисар, Весна Ристевска во Могила и Стефче Стефановски ...

(ВИДЕО) МВР: До 19 часот приведени 12 лица

А1 On - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

Слободен Печат - 30.09.2018

Меѓу евидентираните случаи имало напад на полициски службеник, фотографирање на гласачи, фотографирање на гласачко ливче, спречување на граѓани да гласаат и друго. До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или ...

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

Независен - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

МВР: Приведени се 19 лица ВИДЕО

+инфо - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

МВР: Референдумот мина мирно без големи нарушувања на јавниот ред и мир

Press24 - 30.09.2018

Денешното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија мина мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, рече портпаролот на МВР Тони Ангеловски на прес конференцијата по завршувањето на гласањето.

МВР се огласи за референдумскиот ден (ВИДЕО)

Курир - 30.09.2018

Денешното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија мина мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, рече портпаролот на МВР Тони Ангеловски на прес конференцијата по завршувањето на гласањето.

МВР: Референдумот помина мирно

Нетпрес - 30.09.2018

Денешното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија мина мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, рече портпаролот на МВР, Тони Ангеловски на прес конференцијата по завршувањето на гласањето.

Во Маврово-Ростуше почна референдумското изјаснување

Сител - 30.09.2018

Во гостиварската општина Маврово-Ростуше утрово почна референдумското изјаснување. Според информациите на ОИК Маврово-Ростуше, сите избирачки места се отворени навреме и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право.

Македонија гласа за промена на името и членство во НАТО и ЕУ

Р.С.Европа - 30.09.2018

Граѓаните со право на глас се изјаснуваат на прашањето „Дали сте за членство во НАТО и ЕУ со прифаќање на договорот меѓу Македонија и Грција“. Право на глас имаат 1.806.336 гласачи, кои се запишани во Избирачкиот список, а референдумот се спроведува ...

Македонија гласа на референдум за промена на името – право на глас имаат 1.806.336 граѓани

Макфакс - 30.09.2018

Започна референдумот во земјава на којшто гласачите ќе можат да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или „против“.

Почна гласањето во пелагониските општини

А1 On - 30.09.2018

Гласачките кутии во пелагониските општини Битола, Демир Хисар, Могила и во Новаци се отворени. Претседателите на општинските изборни комисии Ѓуро Илиќ во Битола, Митко Јанкуловски во Демир Хисар, Весна Ристевска во Могила и Стефче Стефановски ...

Во Маврово-Ростуше почна референдумското изјаснување

А1 On - 30.09.2018

Во гостиварската општина Маврово-Ростуше утрово почна референдумското изјаснување. Според информациите на ОИК Маврово-Ростуше, сите избирачки места се отворени навреме и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право.

Гласањето почна без проблеми во општините во струмичко и радовишко

Курир - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

Процесот за изјаснување започнал навреме во Врапчиште

Курир - 30.09.2018

Во полошката општина Врапчиште гласањето утрово почна без доцнење. На територијата на општина Врапчиште има 25.454 граѓани со право на глас и ќе гласаат на 39 избирачки места. Во текот на вчерашниот ден, девет затвореници имаа можност да го дадат ...

Гласањето почна без проблеми во општините во Струмичко и Радовишко

Сител - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

Во општина Врапчиште гласањето почна без проблеми

Сител - 30.09.2018

Во полошката општина Врапчиште гласањето утрово почна без доцнење. На територијата на општина Врапчиште има 25.454 граѓани со право на глас и ќе гласаат на 39 избирачки места. Во текот на вчерашниот ден, девет затвореници имаа можност да го дадат ...

Во Преспа отворени сите гласачки места во 7 часот

Сител - 30.09.2018

Почна гласањето на сите 50 избирачки места во Преспа, потврди за МИА претседателот на Општинската изборна комисија, Кирил Танески. Според него, избирачките места се отворени во 7 часот утрово и досега гласањето тече добро без никакви нарушувања.

Во Гостивар започна референдумско изјаснување, сите избирачки места отворени

Сител - 30.09.2018

Во гостиварската општина утрово започна референдумското изјаснување. Сите избирачки места се навреме отворени и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право, информираат од ОИК Гостивар.

Гласачките места во Вевчани отворени во 7 часот

Курир - 30.09.2018

Трите гласачки места во општина Вевчани се отворени утрово во 7 часот, потврди за МИА претседателката на Општинската изборна комисија Параскева Гогоска – Кукоска. Право на глас имаат 2.038 вевчанци, кои денеска ќе се изјаснат дали се „за“ или ...

Навреме почна гласањето во Прилеп, Кривогаштани, Долнени и Крушево

Сител - 30.09.2018

Во Прилеп гласањето почна точно навреме и сите 142 избирачки места се отворени во 7 часот. Нема никакви проблеми, информираат од Општинската изборна комисија. Своето право на глас во Прилеп денеска го остваруваат 64309 запишани гласачи.

Навреме отворени сите гласачки места во Струга

Сител - 30.09.2018

Сите гласачки места во општина Струга се отворени навреме, утрово во 7 часот, информира претседателот на Општинската изборна комисија Бледар Зиба. Стружани на 101 избирачко место ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ референдумското прашање „Дали ...

Референдум 2018

Р.С.Европа - 30.09.2018

- Гласачките места беа отворени во 7 часот, а се затвораат во 19 часот - До 19 часот трае и изборниот молк - Право на глас имаат 1.806.336 гласачи, кои се запишани во Избирачкиот ...

Навреме се отворени избирачките места во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

А1 On - 30.09.2018

Навреме се отворени сите 167 избирачки места во Куманово, информираше претседателот на Општинската изборна комисија, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово.

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата

А1 On - 30.09.2018

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата. Во Кавадарци се гласа на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас. Претседателот на Општинска изборна комисија, Зоран Костов ...

Мирно референдумско утро во Тетово

Алфа - 30.09.2018

Сите 117 избирачки места во Тетово утрово се отворени во точно 7 часот.Гласањето засега тече без проблеми, и без евидентирани нерегуларности или било какви технички проблеми, информираат во ОИК.

Почна референдумското изјаснување во Штип

Курир - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Гласањето во Штип почна во 7 часот

Алфа - 30.09.2018

Точно навреме во 07.00 часот вратите на избирачкото место 2296 во зградата на Основниот суд во Штип е отворено. Според избирачкиот списпок овде се регистрирани 802 гласачи. Сите избирачки места во источниот регион се отворени точно навреме.

Започна Референдумот за промена на уставното име на Македонија!

Таратур - 30.09.2018

Без никакви поголеми проблеми, утрово започна Референдумот за прифаќање на Договорот со Грција, со кој треба да се промени уставното име на Македонија и притоа да се прифатат бројни услови со цел можен влез во НАТО и ЕУ.

АЛФА НА ТЕРЕН: Гласањето во општина Аеродром се одвива без нерегуларности

Алфа - 30.09.2018

Граѓаните гласаат на 3.478 избирачки места низ Македонија. По доаѓањето на избирачкото место на гласачот најнапред му се проверуваат документите за лична идентификација, и тој се потпишува во изводот од Избирачкиот список.

Гласањето во Куманово и соседните општини засега без нерегуларности

Р.С.Европа - 30.09.2018

Сите 167 избирачки места во Општина Куманово се отворени на време, а на нив своето право на глас ќе можат да го остварат 92 илјади и 691 граѓанин, соопштуваат од Општинската изборна комисија.

До 9 часот во Ресен излезеност од 4,1 отсто

Курир - 30.09.2018

Во општина Ресен до 9 часот референдумското право го оствариле 679 гласачи од 16.760 регистрирани во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека се работи за 4,1 отсто од вкупниот број гласачи во ...

Во Штип утринава гласале 3,4 отсто од гласачите

Курир - 30.09.2018

Според првичните податоци од Општинската изборна комисија од 7 до 9 часот во Општина Штип гласале 1.412 гласачи или во проценти своето право на глас го искористиле 3,4 отсто од вкупниот број на избирачи.

Отворени на време гласачките места во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово

Курир - 30.09.2018

Сите 81 гласачко место во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово се отворени точно на време, во 7 часот утрово кога почна референдумското изјаснување на граѓаните кое според информациите од општинските изборни комисии се одвиваат во мирна ...

На гласањето во Битола изутринава најактивни пензионерите

Р.С.Европа - 30.09.2018

На гласачките места во Битола утрово имаше слаба раздвиженост, а претежно на гласање без излезени пензионери. Дел од нив велат дека редно е денот да мине без проблеми и граѓаните да го искажат својот став, а други пак, не сакаа да зборуваат во ...

Ако денот по утрото се познава: На референдумот излезноста во Штип е 3,4% на претходните избори беше 10%

Курир - 30.09.2018

Според првичните податоци од Општинската изборна комисија од 7 до 9 часот во Општина Штип гласале 1.412 гласачи или во проценти своето право на глас го искористиле 3,4 отсто од вкупниот број на избирачи.

Кој може да гласа на денешниот референдум?

Факултети - 30.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

Во Прилеп гласањето започна навреме и без нерегуларности

Алфа - 30.09.2018

Согласно изборниот законик на РМ и во општина Прилеп, утринава гласачките места беа отворени точно навреме, односно во 7 часот, пришто не се евидентирани никакви нерегуларности. Прилепчани ќе гласаат на 142 избирачки места, информираат од ОИК, а во ...

Во тетовскиот регион гласањето без проблеми

Р.С.Европа - 30.09.2018

Во општина Тетово во првите два часа од гласањето на референдумот своето право го искористиле 2, 21% од гласачите. Гласањето се одвива тековно и без проблеми по отворањето во 7 часот. Општинската изборна комисија на Тетово има надлежност на 117 ...

Мирно изјаснување на граѓаните во Битола

Алфа - 30.09.2018

Во Општината Битола, согласно законската регулатива, процесот на изјаснување на граѓаните започна навреме и без никакви проблеми. Сите 170 избирачки места се отворени во седум часот, а веќе започнуваат да се прибираат и првите неофицијални резултати ...

Во Прилеп до 9 часот гласале 3,41 отсто од гласачите

Курир - 30.09.2018

Нема проблеми и гласањето се одвива непречено и по три часа од отворањето на избирачките места во Прилеп, Крушево, Долнени и во Кривогаштани, информираат од општинските изборни комисии. – Во Прилеп гласањето на референдумот 2018 е непречено и без ...

Во Тетово излезноста до 10 чaсот e два отсто

Курир - 30.09.2018

Претседателот на ОИК од Тетово Артан Адеми соопшти дека до 10 часот од вкупно 83.094 избирачи на референдумот гласале два процента од запишаните при што во руралните средини е поголема излезеноста за разлика од градот.

Во Преспа отворени сите гласачки места во 7 часот

А1 On - 30.09.2018

Почна гласањето на сите 50 избирачки места во Преспа, потврди за МИА претседателот на Општинската изборна комисија, Кирил Танески. Според него, избирачките места се отворени во 7 часот утрово и досега гласањето тече добро без никакви нарушувања.

Спасовски: Никој нема право да го попречува гласањето

Стандард - 30.09.2018

„Референдумското изјаснување почна мирно, секако доколку се случи да имаме нарушување на гласачкиот процес, дали е тоа надвор од избирачките места или во самото избирачко место ќе интервенираме, заради тоа што никој нема право да го загрозува ...

Во Маврово-Ростуше излезеноста 2,03 отсто, во Врапчиште 1,37 проценти

Курир - 30.09.2018

До девет часот утрово во Маврово-Ростуше гласале 196 лица или 2,03 отсто од запишаните, додека во општина Врапчиште 349 лица или 1,37 проценти. Според првичните податоци од Општинската изборна Маврово-Ростуше, референдумското изјаснување засега тече ...

Во Малешевијата до девет часот 686 граѓани гласале на референдумот

Курир - 30.09.2018

Во општините Берово и Пехчево на време започна референдумскиот процес. Според информациите кои ги добивме од оштинската изборна комисија во Берово и претседателот Мишо Догазански, по првиот пресек во 9 часот своето право на глас го оствариле 470 ...

Во Куманово до 9 часот излезеноста 3,17 отсто

Курир - 30.09.2018

До 9 часот излезeноста во Куманово e 3,17 проценти, изјави претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Делчево и Македонска Каменица до 11 часот гласале 2.264 гласачи

Курир - 30.09.2018

Во Делчево и Македонска Каменица од вкупно 21.387 избирачи до девет часот своето право на глас го оствариле 2.264 гласачи. Според информациите на Владимир Петровски излезеноста на референдумот во Делчево до 11 часот изнесува 11,3 проценти.

Данев, Рангелова и Јанчев го остварија своето право на глас

Стандард - 30.09.2018

Гласањето на повеќе места се одвива непречено со исклучок на неколку инциденти на кои експресно реагира полицијата која е распоредена на сите гласачки места. На повеќе места се забележани графити кои се испишани во текот на ноќта кои треба да ги ...

Гласаше и градоначалник на опозициска партија

+инфо - 30.09.2018

Потпретседателот на опозициска партија и градоначалник денеска го оствари своето избирачко право на денешниот референдум. На гласачкото место, тој пристигна со својата сопруга и едно од децата, а по гласањето, се сретна со јапонски ...

ВО ЖИВО: Референдум за Договорот со Грција

А1 On - 30.09.2018

Во Македонија денеска се одржува референдум на државно ниво на којшто гласачите треба да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или ...

Навреме се отворени избирачките места во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

Курир - 30.09.2018

Навреме се отворени сите 167 избирачки места во Куманово, информираше претседателот на Општинската изборна комисија, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово.

Во општините од југоистокот гласањето за референдумот се одвива без проблеми

Курир - 30.09.2018

Во четирите општини од југоистокот на земјата Гевгелија, Валандово, Богданци и Дојран нормално тече референдумското изјаснување на граѓаните кое бележи пораст во однос на објавените резултати од 9 часот.

Во Гостивар до девет часот на гласање излегле 1.365 лица

Курир - 30.09.2018

Во општина Гостивар од обработените податоци до девет часот на гласање излегле 1.365 граѓани (1,73 отсто). Од ОИК информираат и дека досега не се пријавени нерегуларности или попречување на референдумското изјаснување.

До 11 часот излезеноста во Ресен е 8,3 отсто

Курир - 30.09.2018

Вкупно 1.391 лице од регистрирани 16.760 гласачи во Избирачкиот список во општина Ресен денеска до 11 часот го оствариле референдумското право. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека до овој период излезени се 8,3 ...

До 11 часот во Велес на гласање излегле 8,09 проценти

Курир - 30.09.2018

Според податоците од Општинската изборна комисија Велес, од вкупно 46 110 гласачи во Единствениот избирачки список до 11 часот на референдусмкото гласање излегле 3 728 гласачи или 8,09 проценти.

До 11 часот во Струга гласале речиси седум отсто, а во Вевчани девет отсто

Курир - 30.09.2018

Во општина Струга до 11 часот гласале 6,63 отсто од регистрираните гласачи, а во Вевчани речиси девет проценти го оствариле своето уставно право на референдумот, информираат општинските изборни комисии.

Обновено: До 17 часот излезноста во општина Охрид е 26.21%

OhridNews - 30.09.2018

Според податоците од ДИК до 17 часот, во општина Охрид од вкупно запишани 52.195 лица во единствениот избирачки список, на гласање излегле 26.21% од запишаните избирачи во единствениот избирачки список.

Во гостиварско до 11 часот излезеноста надминува 5 отсто

Курир - 30.09.2018

Според последните информации од трите општински изборни комисии во гостиварскиот регион до 11 часот на избирачките места излегле над 5 проценти од запишаните избирачи. Во општина Гостивар до 11 часот на гласање излегле 4.457 лица, односно 5,64 отсто.

До 11 часот во Куманово гласале 8,12 отсто, во Липково 11,7 отсто, Старо Нагоричане 3,6 отсто

Курир - 30.09.2018

До 11 часот во Куманово излезеноста е 8,12 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. На референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Референдум: До 11 часот во Македонија гласале осум отсто избирачи, гласањето без проблеми

Алфа - 30.09.2018

До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето тече мирно и без неправилности. – Од обработените 92,06 отсто од податоците од избирачките места до 11 часот на гласање излегле вкупно 8,03 проценти од запишаните ...

Во Штип излезноста до 11 часот е 9,8 проценти

Курир - 30.09.2018

Во Општина Штип своето право на глас до 11 часот го искористиле 9,8 проценти од вкупниот број гласачи или на 77 избирачки места гласале 4.129 граѓани од 41.854 гласачи кои се на избирачкиот список.

Обновено: Во Вевчани излезноста е 22.52 %, Струга 20.39 % и Дебрца 16.54 %

OhridNews - 30.09.2018

Во општина Струга до 15 часот од вкупно 60.169 избирачи запишани во единствениот избирачки список, гласале 20.39% од гласачите. Воопштина Дебрца, до 15 часот од вкупно запишаните 4.460 воизбирачкиот список излегле да гласаат 16.54% .

Во сите општини гласањето почна точно навреме, во мирна атмосфера но со слаб одѕив

Алфа - 30.09.2018

Ви мирна атмосфера, без инциденти, но со многу слаба излезеност. По 27 години, Македонија гласа на референдум. Право на глас имаат 1 милион 806 илјади 336 гласачи, запишани во избирачки список. Сите избирачки места беа отворени точно во 7 часот.

Во Гостивар започна референдумско изјаснување, сите избирачки места отворени

А1 On - 30.09.2018

Во гостиварската општина утрово започна референдумското изјаснување. Сите избирачки места се навреме отворени и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право, информираат од ОИК Гостивар.

На време отворени гласачките места во Вевчани

Сител - 30.09.2018

Трите гласачки места во општина Вевчани се отворени утрово во 7 часот, потврди за МИА претседателката на Општинската изборна комисија Параскева Гогоска - Кукоска. Право на глас имаат 2.038 вевчанци, кои денеска ќе се изјаснат дали се „за“ или ...

Во Преспа отворени сите гласачки места во 7 часот

Курир - 30.09.2018

Почна гласањето на сите 50 избирачки места во Преспа, потврди за МИА претседателот на Општинската изборна комисија, Кирил Танески. Според него, избирачките места се отворени во 7 часот утрово и досега гласањето тече добро без никакви нарушувања.

МОСТ: До 16 часот на гласање излегле 26 отсто од гласачите

Нова ТВ - 30.09.2018

Невладината асоцијација МОСТ објави дека до 16 часот на гласање излегле 26 отсто од вкупниот број запишани гласачи. „Од набљудувачите и регионалните координатори на МОСТ потврдено е дека на гласачкото место 2893/1 во општина Чаир 11 луѓе не се ...

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Курир - 30.09.2018

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата. До 13 часот во Кавадарци гласале 14,3 отсто од вкупно запишани 32.217 лица со право на глас. Се гласа на 59 избирачки места.

Во Гостивар сите избирачки места се отворени

Курир - 30.09.2018

Во гостиварската општина утрово започна референдумското изјаснување. Сите избирачки места се навреме отворени и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право, информираат од ОИК Гостивар.

На време отворени гласачките места во Вевчани

А1 On - 30.09.2018

Трите гласачки места во општина Вевчани се отворени утрово во 7 часот, потврди за МИА претседателката на Општинската изборна комисија Параскева Гогоска – Кукоска. Право на глас имаат 2.038 вевчанци, кои денеска ќе се изјаснат дали се „за“ или ...

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Курир - 30.09.2018

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата. Во Кавадарци се гласа на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас. Претседателот на Општинска изборна комисија, Зоран Костов ...

Во Гевгелија до 13 часот гласале 3.756 граѓани или 19,5 отсто

Нова ТВ - 30.09.2018

Заклучно со 13 часот на референдумското изјаснување во општина Гевгелија излегле 3.756 гласачи или 19,5 отсто од запишаните во избирачкиот список. Изјаснувањето по референдумското прашање се одвива во мирна атмосфера и без неправилности, соопштија ...

Почна референдумското изјаснување во Штип

А1 On - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Сител - 30.09.2018

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата. Во Кавадарци се гласа на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас. Претседателот на Општинска изборна комисија, Зоран Костов ...

Во Гостивар на гласање до 13 часот излегле 9.689 граѓани

Нова ТВ - 30.09.2018

Според последните информации на ОИК Гостивар, до 13 часот на избирачките места излегле 9.689 граѓани што е 12,2 проценти од вкупниот број запишани избирачи. Референдумското изјаснување во гостиварската општина според информациите на ОИК се одвива ...

До 13 часот во општина Битола гласале 13.704, а во општина Демир Хисар 1.111 гласачи

Нова ТВ - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

До 13 часот во Куманово гласале 16,9, во Липково, 20,25 и во Старо Нагоричане 7,82 отсто

Сител - 30.09.2018

Во Куманово до 13 часот излезноста на референдумот е 16,09 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Организирано носење на гласачи во Прилеп – продолжува трендот на слаба излезност на гласачите

Алфа - 30.09.2018

Во општина Прилеп евидентирани се и првите посериозни нарушувања на референдумскиот изборен процес. Според информациитe до кои дојде нашата екипа, веќе неколку часа во ромската населба Тризла, со службени комбиња организирано се носат гласачи, а ...

Почна референдумското изјаснување во Штип

Сител - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Могила со најмала излезност во Пелагонискиот регион

Алфа - 30.09.2018

Ниска излезност и речиси празни гласачки места е општата силика што денеска ја долови нашата камера, во обиколката на избирачките места во Битола и руралните општини Могила и Новаци. Процесот на изјаснување, таму започна без никакви проблеми, иако ...

До 13 часот излезноста во Охрид била 15.53%

Алфа - 30.09.2018

Референдумскиот процес и во попладневните часови тече како и утринава-со слаба излезност на граѓаните. Според последните информации од општинската изборна комисија, до 13 часот во Охрид гласале 8598 од вкупно евидентираните 52.171 граѓанин со право ...

Навреме и без проблеми се гласа во Охрид, Дебар и Струга

Press24 - 30.09.2018

Изјаснувањето на граѓаните по однос референдумот во општините Охрид и Дебрца се одвива непречено и во демократска атмосфера, на сите гласачки места. Претседателот на ОИК на Охрид Димитрија Вревезоски за МИА потврди дека сите 89 избирачки, односно 88 ...

Како тече гласањето во Штип, Вевчани и Гостивар

Press24 - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Во Штип утринава гласале 3,4 отсто од гласачите - во Ресен 4,1 отсто

Press24 - 30.09.2018

Во општина Ресен до 9 часот референдумското право го оствариле 679 гласачи од 16.760 регистрирани во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека се работи за 4,1 отсто од вкупниот број гласачи во ...

Гласање, броење, резултати, жалби

МКД - 30.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

До 15 часот во Делчево гласале 23,4 проценти од граѓаните

Нова ТВ - 30.09.2018

Референдумското гласање во Делчево и околината се одвива без нарушувања. Во 15 часот согласно новодобиените информации од општинската изборна комисија 3.451 гласач го остварил своето референдумско право.

Тројно зголемена излезноста во Кичево

Press24 - 30.09.2018

Последните четири часа одѕивот на референдумот во Кичево е три пати зголемен, велат од Општинската изборна комисија (ОИК). До 11 часот на 114 избирачки места својот глас го дале 3.072 избирачи или 6,12 проценти, а до 15 часот бројката на излезени ...

Мирен референдумски ден, со мала излезност

Р.С.Европа - 30.09.2018

Излезноста до 15 часот е 22,56 отсто. Набљудувачите јавуваат за неколку технички проблеми при гласањето. ОЈО кривично ќе се гони момчето кое нападна тројца полициски службеници. Излезноста на граѓаните на денешниот референдум до 15 часот е 22,56 ...

Во Маврово-Ростуше почна референдумското изјаснување

Курир - 30.09.2018

Во гостиварската општина Маврово-Ростуше утрово почна референдумското изјаснување. Според информациите на ОИК Маврово-Ростуше, сите избирачки места се отворени навреме и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право.

Во општина Гевгелија до 17 часот гласале 6.462 граѓани

Press24 - 30.09.2018

Излезеноста на референдумот во општина Гевгелија заклучно со 17 часот изнесува 33,6 отсто, информираат од општинската изборна комисија во Гевгелија. На 37 гласачки места во општина Гевгелија своето право на глас го искористиле 6.462 од вкупно ...

Во Велес до 17 часот на гласање излегле 24,43 проценти

Press24 - 30.09.2018

Во општина Велес до 17 часот на 84-те гласачки места гласале 11. 266 гласачи или 24,43 проценти од вкупно 46. 110 полнолетни граѓани запишани во Единствениот избирачки список . - Гласањето се одвива мирно и во демократска атмосфера потврди за ...

Бројките носат сомнежи за големи нерегуларности: Дали се полнат кутии во општина Сарај?

Курир - 30.09.2018

Сериозни сомнежи за полнење на гласачки кутии има во четири избирачки места во општина Сарај. На социјалните мрежи многумина пишуваат за сомнежи дека се полнат кутии во неколку места низ државата, меѓу кои е и Сарај.

До 17 часот во Општина Битола одѕивот 28,13 отсто

Сител - 30.09.2018

Општинската изборна комиисја Битола информира дека до 17 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 28,13 отсто од запишаните избирачи. Во Општина Битола право на глас имаат 82.131 ...

Референдум: Гласачките места непристапни за лицата со попреченост, нови случаи на фотографирање гласачи

Радио МОФ - 30.09.2018

Претседателката на Здружението „Инклузива“, Благица Димитровска, изјави дека и за референдумот има проблеми со остварувањето на правото на глас на лицата со попреченост затоа што гласачките места не се пристапни.

Во Куманово до 17 часот гласале 29,65 проценти од избирачите

Сител - 30.09.2018

Вкупно 29,65 проценти е излезеноста во Куманово до 17 часот, информираа од Општинската изборна комисија. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Во Гостиварско излезноста до 17 часот изнесува над 25 отсто

Press24 - 30.09.2018

Според информациите на општинските изборни комисии во три гостиварски општини излезноста на гласачите е над 25 проценти. Во Маврово-Ростуше излегле да гласаат 2.158 односно 22,3 отсто од избирачите запишани во ЕИС .

Поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан во село Грчец, речиси еден час било прекинато гласањето

Макфакс - 30.09.2018

Во 12.45 часот било пријавено дека на гласачкото место број 2436 во село Грчец било прекинато гласањето во периодот од 12.25 до 13.13 часот поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан, инфомрираат од МВР.

Гласањето заврши, цензусот виси

Глас на Америка - 30.09.2018

Заврши гласањето на референдумот. Во 19 часот се затворени избирачките места на кои граѓаните можеа да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“.

Затворени сите 50 избирачки места во Ресен

Курир - 30.09.2018

Сите 50 избирачки места во општина Ресен се затворени. До 18:30 часот своето право на глас го искористиле 30,19 отсто од регистрираните во Избирачкиот список, информира претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански.

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

МКД - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

(Видео) До 19 часот приведени 12 лица

Макфакс - 30.09.2018

До 19 часот евидентиравме дваесетина случаи, меѓу кои имаше напад на полициски службеници, фотографирање гласачи, фотографирање гласачко ливче, спречување граѓани да гласаат и сл. Приведени или повикани во полициска станица досега се 12 лица, рече ...

Во Велес до 18:30 часот излегле 28,18 отсто од гласачите

Сител - 30.09.2018

- Во Општина Велес до 18:30 часот на гласање излегле 28,18 отсто или 12.994 избирачи од вкупно запишаните 46.110 на Избирачкиот список. - Гласањето го следеа домашни набљудувачи од МОСТ и странски набљудувачи од ОБСЕ, а тоа беше во демократска и фер ...

На референдумот во Охрид и Струга гласало околу третина од населението

OhridNews - 30.09.2018

Референдумското гласање во Охрид мина мирно, без проблеми. На гласање излегле околу една третина од вкупно запишаните граѓани во Избирачкиот список. Како што информира ОИК, во Охрид до 18.30 часот од вкупно запишаните 52.195 граѓани, правото на глас ...

Во Маврово-Ростуше почна референдумското изјаснување

Вечер Прес - 30.09.2018

Маврово-Ростуше – Во гостиварската општина Маврово-Ростуше утрово почна референдумското изјаснување. Според информациите на ОИК Маврово-Ростуше, сите избирачки места се отворени навреме и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото ...

МВР: Референдумско изјаснување мина мирно (ВИДЕО)

Кумановски м. - 30.09.2018

Денешното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија мина мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, рече портпаролот на МВР Тони Ангеловски на прес конференцијата по завршувањето на гласањето.

Во општините од југоистокот гласањето за референдумот се одвива без проблеми

Вечер Прес - 30.09.2018

Во четирите општини од југоистокот на земјата Гевгелија, Валандово, Богданци и Дојран нормално тече референдумското изјаснување на граѓаните кое бележи пораст во однос на објавените резултати од 9 часот.

12 лица приведени во полициска станица заради нарушувАње на референдумскиот процес

Centar - 30.09.2018

Денешното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија мина мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, рече портпаролот на МВР Тони Ангеловски на прес конференцијата по завршувањето на гласањето.

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Вечер Прес - 30.09.2018

Без проблем започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата. Во Кавадарци се гласа на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас. Претседателот на Општинска изборна комисија, Зоран Костов ...

12 лица повикани во полициска станица

Скопје инфо - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

12 лица повикани во полициска станица

Република - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

До 11 часот во општина Битола гласале 12 отсто, а во општина Демир Хисар 8,7 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Во првите четири часа од изборниот процес во општина Битола гласале 12 отсто од граѓаните со право на глас. Од ОИК Битола информираат дека гласањето се одвива демократски и без проблеми на сите 170 гласачки места.

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

еМагазин - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

Почна референдумското изјаснување во Штип

Локално - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Почна референдумското изјаснување во Штип

Вечер Прес - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Почна гласањето во пелагониските општини

Вечер Прес - 30.09.2018

Гласачките кутии во пелагониските општини Битола, Демир Хисар, Могила и во Новаци се отворени. Претседателите на општинските изборни комисии Ѓуро Илиќ во Битола, Митко Јанкуловски во Демир Хисар, Весна Ристевска во Могила и Стефче Стефановски ...

Референдум: До 11 часот во Македонија гласале осум отсто избирачи, гласањето без проблеми

Вечер Прес - 30.09.2018

До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето тече мирно и без неправилности. – Од обработените 92,06 отсто од податоците од избирачките места до 11 часот на гласање излегле вкупно 8,03 проценти од запишаните ...

Право на глас имаат 1.806.336 гласачи запишани во Избирачки список

Пулс24 - 30.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

ЗА сликање,навреди и притисоци на гласачи НАСИЛНИЦИТЕ МОЖАТ ДА ЗАГЛАВАТ ВО ЗАТВОР ДО 5 ГОДИНИ

Локално - 30.09.2018

Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски ги повика граѓаните да пријават на бројот 192 доколку забележат дека се неовластено снимани при гласањето на референдумот, a Јавното обвнителство соопшти дека таквите дејствија ќе бидат предмет на ...

Во Штип излезноста до 11 часот е 9,8 проценти

Вечер Прес - 30.09.2018

Во Општина Штип своето право на глас до 11 часот го искористиле 9,8 проценти од вкупниот број гласачи или на 77 избирачки места гласале 4.129 граѓани од 41.854 гласачи кои се на избирачкиот список.

Навреме се отворени избирачките места во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

Вечер Прес - 30.09.2018

Навреме се отворени сите 167 избирачки места во Куманово, информираше претседателот на Општинската изборна комисија, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово.

Навреме почна гласањето во Прилеп, Кривогаштани, Долнени и Крушево

Локално - 30.09.2018

Во Прилеп гласањето почна точно навреме и сите 142 избирачки места се отворени во 7 часот. Нема никакви проблеми, информираат од Општинската изборна комисија. Своето право на глас во Прилеп денеска го остваруваат 64309 запишани гласачи.

Навреме отворени сите гласачки места во Струга

Локално - 30.09.2018

Сите гласачки места во општина Струга се отворени навреме, утрово во 7 часот, информира претседателот на Општинската изборна комисија Бледар Зиба. Стружани на 101 избирачко место ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ референдумското прашање „Дали ...

Навреме се отворени избирачките места во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

Локално - 30.09.2018

Навреме се отворени сите 167 избирачки места во Куманово, информираше претседателот на Општинската изборна комисија, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово.

Македонија гласа на референдум за промена на името – право на глас имаат 1.806.336 граѓани

Точка - 30.09.2018

Започна референдумот во земјава на којшто гласачите ќе можат да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или „против“.

Гласањето почна без проблеми во општините во Струмичко и Радовишко

Република - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

До 11 часот во Кичево излезеноста 6,12 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Гласањето во Кичево се одвива без проблеми на сите 114 избирачки места кои се отворени на време. До 11 часот своето право на глас го искористиле 6,12 отсто од гласачите, информира секретарот на ОИК Кичево Ариан Имери.

Почна гласањето на референдумот, право на глас имаат 1.806.336 гласачи

Мета - 30.09.2018

Утринава започна гласањето на референдумот на кој, според одлуката донесена од страна на Собранието, прашањето на кое ќе се изјаснат граѓаните гласи: „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република ...

Отворени гласачките места во пелагониските општини

Република - 30.09.2018

Гласачките кутии во пелагониските општини Битола, Демир Хисар, Могила и во Новаци се отворени. Претседателите на општинските изборни комисии Ѓуро Илиќ во Битола, Митко Јанкуловски во Демир Хисар, Весна Ристевска во Могила и Стефче Стефановски ...

Навреме се отворени избирачките места во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

Република - 30.09.2018

Навреме се отворени сите 167 избирачки места во Куманово, информираше претседателот на Општинската изборна комисија, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово.

ДИК: Гласањето мирно и без неправилнота, до 11 часот изелезеноста 8,03 отсто

МК News - 30.09.2018

До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето тече мирно и без неправилности. Од обработените 92,06 отсто од податоците од избирачките места до 11 часот на гласање излегле вкупно 8,03 проценти од запишаните ...

Во Маврово-Ростуше почна референдумското изјаснување

Локално - 30.09.2018

Во гостиварската општина Маврово-Ростуше утрово почна референдумското изјаснување. Според информациите на ОИК Маврово-Ростуше, сите избирачки места се отворени навреме и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право.

Во Штип излезноста до 11 часот е 9,8 проценти

Либертас - 30.09.2018

Во Општина Штип своето право на глас до 11 часот го искористиле 9,8 проценти од вкупниот број гласачи или на 77 избирачки места гласале 4.129 граѓани од 41.854 гласачи кои се на избирачкиот список.

Референдум: Гласање и излезност до 11:00 часот по градови

MTM - 30.09.2018

Највисока излезност има во општина Центар 13,31 процент, Крива Паланка 13,8 и општина Карпош 12,51, а најниска излезност има општина Могила 3,16 и Пласница 3,30. До 11 часот на 3.480 гласачки места на територијата на Република Македонија гласањето ...

Во општина Новаци гласале 388, а во општина Могила 379 гласачи

Вечер Прес - 30.09.2018

Општинските изборни комисии во Новаци и Могила го пресметаа излезот на населението на гласање и бројот на гласачи заклучно со 13 часот. Од ОИК Новаци информираа дека гласањето се одвива непречено и досега гласале 388 жители на таа општина или 13 ...

Слаба излезеност на референдумот, до 11 часот во Велес на гласање излегле 8,09 проценти

Република - 30.09.2018

Според податоците од Општинската изборна комисија Велес, од вкупно 46 110 гласачи во Единствениот избирачки список до 11 часот на референдусмкото гласање излегле 3 728 гласачи или 8,09 проценти.

До 11 часот во Куманово гласале само 8,12 отсто, во Липково 11,7 отсто, Старо Нагоричане 3,6 отсто

Република - 30.09.2018

До 11 часот во Куманово излезеноста е 8,12 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. На референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Во Штип слаба излезноста до 11 часот е 9,8 проценти

Република - 30.09.2018

Во Општина Штип своето право на глас до 11 часот го искористиле 9,8 проценти од вкупниот број гласачи или на 77 избирачки места гласале 4.129 граѓани од 41.854 гласачи кои се на избирачкиот список.

Само 6.12 отсто излезност досега во Кичево

Република - 30.09.2018

ласањето во Кичево се одвива без проблеми на сите 114 избирачки места кои се отворени на време. До 11 часот своето право на глас го искористиле 6,12 отсто од гласачите, информира секретарот на ОИК Кичево Ариан Имери.

Пад на гласачите во Австралија

Република - 30.09.2018

Годинава, за гласање на референдумот во Мелбурн биле пријавени 104 гласачи, а на гласање излегле само 7 од нив. Ваквите бројки говорат дека падот на пријавени гласачи е 91 процент, а падот на излезени граѓани на гласање е од 98 отсто.

Во Маврово-Ростуше почна референдумското изјаснување

Либертас - 30.09.2018

Во гостиварската општина Маврово-Ростуше утрово почна референдумското изјаснување. Според информациите на ОИК Маврово-Ростуше, сите избирачки места се отворени навреме и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право.

Навреме отворени сите гласачки места во Струга

Вечер Прес - 30.09.2018

Сите гласачки места во општина Струга се отворени навреме, утрово во 7 часот, информира претседателот на Општинската изборна комисија Бледар Зиба. Стружани на 101 избирачко место ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ референдумското прашање „Дали ...

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Вечер Прес - 30.09.2018

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата. До 13 часот во Кавадарци гласале 14,3 отсто од вкупно запишани 32.217 лица со право на глас. Се гласа на 59 избирачки места.

До 9 часот во Ресен излезност од 4,1 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Во општина Ресен до 9 часот референдумското право го оствариле 679 гласачи од 16.760 регистрирани во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека се работи за 4,1 отсто од вкупниот број гласачи во ...

До 13 часот во Струга излезеноста скоро 13 отсто, а во Вевчани 16 проценти

Вечер Прес - 30.09.2018

Излезеноста до 13 часот во општина Струга е 12,81 отсто, а во Вевчани околу 16 отсто, соопштија општинските изборни комисии. Од регистрирани 60.169 гласачи во Струга, на 101 избирачко место своето гласачко право го оствариле 7.701 лице.

До 13 часот во Струмица гласале 17,1 проценти од запишаните гласачи

Вечер Прес - 30.09.2018

До 13 часот во општина Струмица на гласање излегле 8.393 избирачи, односно 17,1 отсто од вкупно запишаните 49.086 избирачи. Во Радовиш гласале 11,7 отсто од запишаните 24.215 избирачи. Во Василево излезеноста до 13 часот е 9,7 отсто од 10.438 ...

Во Гевгелија до 13 часот гласале 3.756 граѓани

Вечер Прес - 30.09.2018

Заклучно со 13 часот на референдумското изјаснување во општина Гевгелија излегле 3.756 гласачи или 19,5 отсто од запишаните во избирачкиот список. Изјаснувањето по референдумското прашање се одвива во мирна атмосфера и без неправилности, соопштија ...

Во Преспа отворени сите гласачки места во 7 часот

Локално - 30.09.2018

Почна гласањето на сите 50 избирачки места во Преспа, потврди претседателот на Општинската изборна комисија, Кирил Танески. Според него, избирачките места се отворени во 7 часот утрово и досега гласањето тече добро без никакви нарушувања.

Навреме отворени избирачките места во Куманово и Старо Нагоричане

Кумановски м. - 30.09.2018

Гласањето во општините Куманово и Старо Нагоричане денеска започна точно во 7 часот, без проблеми и изјаснувањето по однос на референдумот се одвива без никакви проблеми. Како што информираше претседателот на Општинската изборна комисија во ...

Во Гостивар започна референдумско изјаснување, сите избирачки места отворени

Локално - 30.09.2018

Во гостиварската општина утрово започна референдумското изјаснување. Сите избирачки места се навреме отворени и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право, информираат од ОИК Гостивар.

Во Штип утринава гласале 3,4 отсто од гласачите

Вечер Прес - 30.09.2018

Според првичните податоци од Општинската изборна комисија од 7 до 9 часот во Општина Штип гласале 1.412 гласачи или во проценти своето право на глас го искористиле 3,4 отсто од вкупниот број на избирачи.

Навреме се отворени избирачките места во Куманово, Липково и Старо Нагоричане

Либертас - 30.09.2018

Навреме се отворени сите 167 избирачки места во Куманово, информираше претседателот на Општинската изборна комисија, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи од Куманово.

ДИК: До 13 часот излезноста е 16%

24Инфо - 30.09.2018

ДИК: До 13 часот излезноста е 16% Државната изборна комисија соопшти дека до 13 часот гласале 16 проценти од избирачите. До 13 часот во општина Струмица на гласање излегле 8.393 избирачи, односно 17,1 отсто од вкупно запишаните 49.086 избирачи.

Навреме отворени сите гласачки места во Струга

Либертас - 30.09.2018

Сите гласачки места во општина Струга се отворени навреме, утрово во 7 часот, информира претседателот на Општинската изборна комисија Бледар Зиба. Стружани на 101 избирачко место ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ референдумското прашање „Дали ...

Навреме почна гласањето во Прилеп, Кривогаштани, Долнени и Крушево

Либертас - 30.09.2018

Во Прилеп гласањето почна точно навреме и сите 142 избирачки места се отворени во 7 часот. Нема никакви проблеми, информираат од Општинската изборна комисија. Своето право на глас во Прилеп денеска го остваруваат 64309 запишани гласачи.

(ГАЛЕРИЈА) Граѓаните гласаат, гласањето засега тече нормално

Фактор - 30.09.2018

Во Македонија денеска се одржува референдум на државно ниво на којшто гласачите треба да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или ...

Гласањето почна без проблеми во општините во Струмичко и Радовишко

Либертас - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

Гласањето тече мирно, излезноста од час на час расте

iPortal - 30.09.2018

До 11 часот гласале 8,03% од запишаните гласачи. Процесот тече мирно, со исклучок на еден случај во Скопје каде момче ги навредувало граѓаните што излегле да гласаат. Од обработени податоци од 92,06% од избирачките места, до 11 часот гласале 8,03% ...

Добар старт на референдумското изјаснување

Локално - 30.09.2018

Гласањето на повеќе места се одвива непрешено со исклушок на неколку инциденти на кои експресно реагира полицијата која е распоредена на сите гласачки места. На повеќе места се забележани графити кои се испишани во текот на ноќта кои треба да ги ...

ДИК: Излезноста до 13ч е 16%

iPortal - 30.09.2018

Според податоците на Државната изборна комисија, до 13 часот своето гласачко право на референдумот го искористиле 16% од гласачите. Претседателот на ДИК Оливер Дерковски, информираше дека до 13 часот своето право да гласаат го искористиле 261.473 ...

Отворени на време гласачките места во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово

Локално - 30.09.2018

Сите 81 гласачко место во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово се отворени точно на време, во 7 часот утрово кога почна референдумското изјаснување на граѓаните кое според информациите од општинските изборни комисии се одвиваат во мирна ...

ДИК: До 13 часот излезноста е 16%

Бриф - 30.09.2018

Државната изборна комисија соопшти дека до 13 часот гласале 16 проценти од избирачите. До 13 часот во општина Струмица на гласање излегле 8.393 избирачи, односно 17,1 отсто од вкупно запишаните 49.086 избирачи.

Македонија гласа на референдум за промена на името – право на глас имаат 1.806.336 граѓани

Centar - 30.09.2018

Почна референдумот во земјава на којшто гласачите ќе можат да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или „против“.

Почна референдумското изјаснување во Штип

Либертас - 30.09.2018

Почна гласањето на 77 избирачки места во Општина Штип, каде што со право на глас се вкупно 41.854 гласачи. Претседателката на ОИК-Штип, Сенка Андреева информира дека за референдумот 2018 година сите гласачки места се отворени точно во 7 часот и во ...

Во Ресен излезност од 13,53 отсто до 13 часот

Вечер Прес - 30.09.2018

Вкупно 2.268 лица или 13,53 отсто го оствариле своето референдумско право во општина Ресен од регистрирани 16.760 гласачи во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Танески информира дека гласањето тече добро и не се ...

Отворени на време гласачките места во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово

Либертас - 30.09.2018

Сите 81 гласачко место во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово се отворени точно на време, во 7 часот утрово кога почна референдумското изјаснување на граѓаните кое според информациите од општинските изборни комисии се одвиваат во мирна ...

Во Прилеп до 13 часот часот излезноста 11,49 проценти

Вечер Прес - 30.09.2018

Без застој и проблеми се одвива гласањето во Прилеп, Крушево, Долнени и во Кривогаштани Непречено и без проблеми се одвива денешното гласање во Прилеп, информираат од општинската изборна комисија.

Во Гостивар на гласање до 13 часот излегле 9.689 граѓани

Вечер Прес - 30.09.2018

Според последните информации на ОИК Гостивар, до 13 часот на избирачките места излегле 9.689 граѓани што е 12,2 проценти од вкупниот број запишани избирачи. Референдумското изјаснување во гостиварската општина според информациите на ОИК се одвива ...

Во општина Новаци гласале 388, а во општина Могила 379 гласачи

Либертас - 30.09.2018

Општинските изборни комисии во Новаци и Могила го пресметаа излезот на населението на гласање и бројот на гласачи заклучно со 13 часот. Од ОИК Новаци информираа дека гласањето се одвива непречено и досега гласале 388 жители на таа општина или 13 ...

До 13 часот во Куманово гласале 16,9, во Липково 20,25 а во Старо Нагоричане 7,82 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Во Куманово до 13 часот излезноста на референдумот е 16,09 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Центарци гласаат најмногу: Таму излегле скоро 14 отсто од гласачите до 11 часот

Centar - 30.09.2018

13,31 проценти од гласачите на Центар, излегле на Референдумот во Македонија кој се оддржува денеска. Овие податоци се од Државната изборна комисија, а се однесуваат на гласање до 11 ...

До 13 часот во општина Битола гласале 13.704, а во општина Демир Хисар 1.111 гласачи

Вечер Прес - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

Во Велес до 13 часот излезеноста е 14,65 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

До 13 часот во општина Велес излезеноста изнесува 14,65 отсто, односно на референдумско гласање излегле 6.758 гласачи од вкупно 46.110 кои се запишани на единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

Во Ресен излезност од 13,53 отсто до 13 часот

Либертас - 30.09.2018

Вкупно 2.268 лица или 13,53 отсто го оствариле своето референдумско право во општина Ресен од регистрирани 16.760 гласачи во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Танески информира дека гласањето тече добро и не се ...

Во Гевгелија до 13 часот гласале 3.756 граѓани

Либертас - 30.09.2018

Заклучно со 13 часот на референдумското изјаснување во општина Гевгелија излегле 3.756 гласачи или 19,5 отсто од запишаните во избирачкиот список. Изјаснувањето по референдумското прашање се одвива во мирна атмосфера и без неправилности, соопштија ...

До 13 часот во општина Битола гласале 13.704, а во општина Демир Хисар 1.111 гласачи

Либертас - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

Во Велес до 13 часот излезеноста е 14,65 отсто

Либертас - 30.09.2018

До 13 часот во општина Велес излезеноста изнесува 14,65 отсто, односно на референдумско гласање излегле 6.758 гласачи од вкупно 46.110 кои се запишани на единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

До 9 часот во Ресен излезеност од 4,1 отсто

Либертас - 30.09.2018

Во општина Ресен до 9 часот референдумското право го оствариле 679 гласачи од 16.760 регистрирани во Избирачкиот список. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански прецизира дека се работи за 4,1 отсто од вкупниот број гласачи во ...

Во 0пштина Новаци гласале 7,2 а во општина Могила 3,16 отсто до 11ч

Либертас - 30.09.2018

Општинските изборни комисии во Новаци и Могила го пресметаа излезот на населението на гласање заклучно со 11 часот. Од ОИК Новаци информираа дека гласањето се одвива непречено и досега гласале 7,2 од избирачите евидентирани во единствениот избирачки ...

Во Преспа отворени сите гласачки места во 7 часот

Вечер Прес - 30.09.2018

Почна гласањето на сите 50 избирачки места во Преспа, потврди за МИА претседателот на Општинската изборна комисија, Кирил Танески. Според него, избирачките места се отворени во 7 часот утрово и досега гласањето тече добро без никакви нарушувања.

До 13 часот во Куманово гласале 16,9, во Липково, 20,25 и во Старо Нагоричане 7,82 отсто

Либертас - 30.09.2018

Во Куманово до 13 часот излезноста на референдумот е 16,09 проценти, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Куманово, Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат 167 избирачки места.

Слаба излезност и во Битола и Демир Хисар

Република - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

До 15 часот во Делчево гласале 23,4 проценти од граѓаните

Вечер Прес - 30.09.2018

Во Делчево референдумското гласање тече без нарушувања. Во 15 часот согласно новодобиените информации од општинската изборна комисија 3.451 гласач го остварил своето референдумско право. Во Делчево по ново направениот пресек од информациите кои ...

До 15 часот во Делчево гласале 23,4 проценти од граѓаните

Либертас - 30.09.2018

Во Делчево референдумското гласање тече без нарушувања. Во 15 часот согласно новодобиените информации од општинската изборна комисија 3.451 гласач го остварил своето референдумско право. Во Делчево по ново направениот пресек од информациите кои ...

Тројно зголемена излезeноста во Кичево

Вечер Прес - 30.09.2018

Последните четири часа одѕивот на референдумот во Кичево е три пати зголемен, велат од Општинската изборна комисија (ОИК). До 11 часот на 114 избирачки места својот глас го дале 3.072 избирачи или 6,12 проценти, а до 15 часот бројката на излезени ...

Почна гласањето во пелагониските општини

Либертас - 30.09.2018

Гласачките кутии во пелагониските општини Битола, Демир Хисар, Могила и во Новаци се отворени. Претседателите на општинските изборни комисии Ѓуро Илиќ во Битола, Митко Јанкуловски во Демир Хисар, Весна Ристевска во Могила и Стефче Стефановски ...

Излезноста во Струга 2,38 отсто, во Вевчани околу четири

Вечер Прес - 30.09.2018

Излезноста во општина Струга до 9 часот е 2,38 отсто, информира Општинската изборна комисија. Од регистрирани 60.169 лица своето гласачко право го оствариле 1.401 лице на 101 избирачко место.

До 15 часот, во Маврово Ростуше излезноста е 18,5 проценти, во Врапчиште 18, 84

Либертас - 30.09.2018

Според последните информации од ОИК Маврово Ростуше до 15 часот на гласачките места излегле 1.755 што е околу 18,5 проценти од вкупниот број запишани гласачи. Во полошката општина Врапчиште, до 15 часот на гласање излегле 4.795 (18,84%) од вкупно ...

До 13 часот излезеноста во Маврово-Ростуше 17,2 отсто, а во Врапчиште 11,1 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Во две гостиварски општини Маврово-Ростуше и Врапчиште референдумското изјаснување се одвива без проблеми, а излезеноста е двојно зголемена во споредба со утринскиот пресек, информираат од општинските изборни комисии.

До 15 часот во Кавадарци одѕивот 20,9, Росоман 15,5, Неготино 21,51 отсто

Либертас - 30.09.2018

До 15 часот во Кавадарци излезеноста на денешниот референдум е 20,9 отсто. Кавадарчани гласаат на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас.

До 15 часот во општина Битола одѕивот на гласање е 23,5 отсто

Либертас - 30.09.2018

ОИК Битола информира дека до 15 часот на 170 гласачки места гласале 23,5 отсто од гласачите. Во општина Битола право на глас имаат 82.131 ...

Во Велес до 15 часот излезеноста е 20,02 отсто

Либертас - 30.09.2018

До 15 часот во општина Велес излезеноста изнесува 20,02 отсто, односно на референдумско гласање излегле 9.232 гласачи од вкупно 46.110 запишани во единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

Во Ресен до 13 часот гласале 2.268 лица

Centar - 30.09.2018

Во Ресен излегле 13,53 отсто од гласачите до 13 часот,покажуваат податоците на ДИК. Според информациите во Ресен право на глас имаат 16.670 лица, додека досега своето право на глас го искористиле 2.268 ...

Над 13 илјади битолчани го остварија своето право на глас

Centar - 30.09.2018

16,74 проценти од гласачите во Битола го остварија своето право на глас на Референдумот кој се оддржува денес на територијата на Македонија. Според информациите на ДИК, во Битола излегле 13.732 лица, а вкупно можност за глас имаат 82.131 полнолетни ...

Во општина Демир Хисар до 17 часот гласале 27,15 отсто од граѓаните

Либертас - 30.09.2018

Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 17 часот гласале 27,15 отсто од граѓаните учесници на денешниот референдум, или досега гласале 1.925 гласачи, информира претседателот на Општинската изборна ...

До 17 часот во општина Новаци гласале 700, а во општина Могила 893 гласачи

Либертас - 30.09.2018

Мирно и демократски се одвива гласањето во општините Новаци и Могила, информираат тамошните изборни комисии кои го пресметаа излезот на населението на гласање заклучно со 17 часот. Од ОИК Новаци информираа дека досега гласале 700 жители од таа ...

Во општина Врапчиште гласањето почна без проблеми

Локално - 30.09.2018

Во полошката општина Врапчиште гласањето утрово почна без доцнење. На територијата на општина Врапчиште има 25.454 граѓани со право на глас и ќе гласаат на 39 избирачки места. Во текот на вчерашниот ден, девет затвореници имаа можност да го дадат ...

Во Гостивар започна референдумско изјаснување, сите избирачки места отворени

Либертас - 30.09.2018

Во гостиварската општина утрово започна референдумското изјаснување. Сите избирачки места се навреме отворени и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право, информираат од ОИК Гостивар.

Во Велес до 17 часот на гласање излегле 24,43 проценти

Бриф - 30.09.2018

Во општина Велес до 17 часот на 84-те гласачки места гласале 11. 266 гласачи или 24,43 проценти од вкупно 46. 110 полнолетни граѓани запишани во Единствениот избирачки список . – Гласањето се одвива мирно и во демократска атмосфера потврди за ...

Референдум за името: Кој се може да гласа?

еМагазин - 30.09.2018

Денеска во Македонија се одржува референдум на којшто граѓаните треба да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или „против“.

Спасовски: Никој нема право да го попречува гласањето

CivilMedia - 30.09.2018

„Референдумското изјаснување почна мирно, секако доколку се случи да имаме нарушување на гласачкиот процес, дали е тоа надвор од избирачките места или во самото избирачко место ќе интервенираме, заради тоа што никој нема право да го загрозува ...

Во Гостивар започна референдумско изјаснување, сите избирачки места отворени

Вечер Прес - 30.09.2018

Во гостиварската општина утрово започна референдумското изјаснување. Сите избирачки места се навреме отворени и не се регистрирани проблеми или попречување на гласачкото право, информираат од ОИК Гостивар.

Каква е излезноста по општини до 17 часот?

Локално - 30.09.2018

До 17 часот во општина Струмица излегле на гласање 14.596 избирачи или 29,7 отсто од вкупно запишаните 49.086. Во Радовиш, пак, 5.253 лица го оствариле свето право на глас или одѕивот е 21,6 отсто од запишаните 24.215 избирачи.

Во општина Врапчиште гласањето почна без проблеми

Вечер Прес - 30.09.2018

Во полошката општина Врапчиште гласањето утрово почна без доцнење. На територијата на општина Врапчиште има 25.454 граѓани со право на глас и ќе гласаат на 39 избирачки места. Во текот на вчерашниот ден, девет затвореници имаа можност да го дадат ...

Поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан во село Грчец, речиси еден час било прекинато гласањето

Точка - 30.09.2018

Во 12.45 часот било пријавено дека на гласачкото место број 2436 во село Грчец било прекинато гласањето во периодот од 12.25 до 13.13 часот поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан, инфомрираат од МВР.

До 15 часот во општина Новаци гласале 539, а во општина Могила 632 гласачи

Вечер Прес - 30.09.2018

Мирно и демократски се одвива гласањето во општините Новаци и Могила, информираат тамошните изборни комисии. Од ОИК Новаци информираа дека до 15 часот гласале 539 жители од таа општина или 18 отсто од избирачите евидентирани во единствениот ...

Гласањето почна без проблеми во општините во Струмичко и Радовишко

Локално - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

До 15 часот во општина Битола одѕивот на гласање е 23,5 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

ОИК Битола информира дека до 15 часот на 170 гласачки места гласале 23,5 отсто од гласачите. Во општина Битола право на глас имаат 82.131 ...

До 15 часот во Кавадарци одѕивот 20,9, Росоман 15,5, Неготино 21,51 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

До 15 часот во Кавадарци излезеноста на денешниот референдум е 20,9 отсто. Кавадарчани гласаат на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас.

До 15 часот, во Маврово Ростуше излезноста е 18,5 проценти, во Врапчиште 18, 84

Вечер Прес - 30.09.2018

Според последните информации од ОИК Маврово Ростуше до 15 часот на гласачките места излегле 1.755 што е околу 18,5 проценти од вкупниот број запишани гласачи. Во полошката општина Врапчиште, до 15 часот на гласање излегле 4.795 (18,84%) од вкупно ...

Во Гостивар на гласање до 15 часот излегле 16.109 лица

Вечер Прес - 30.09.2018

Според последните обработени податоци во општина Гостивар правото на глас го искористиле 16.109 лица или приближно 20,3 проценти од вкупниот број во Избирачкиот список. Референдумското изјаснување во гостиварската општина според информациите на ОИК ...

Во Куманово до 15 часот гласале 22,83, во Липково 30,42, во Старо Нагоричане 12,45 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Во Куманово излезеноста на референдумското изјаснување до 15 часот е 22,83 проценти, информираат од Општинската изборна комисија. Право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Велес до 15 часот излезеноста е 20,02 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

До 15 часот во општина Велес излезеноста изнесува 20,02 отсто, односно на референдумско гласање излегле 9.232 гласачи од вкупно 46.110 запишани во единствениот избирачки список, информираат од Општинската изборна комисија во Велес.

Во Берово и Делчево до 17 часот гласале вкупно 7.529 граѓани

Либертас - 30.09.2018

Во мирна и демократска атмосфера продолжува референдумското гласање во општините Берово и Делчево. Во Берово од информациите на Мишо Догазански, претседател на општинската изборна комисија вкупно до 17 часот гласале 29,95 проценти од граѓаните.

Во Штип излезеноста до 15 часот 17,84 отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Во Општина Штип на 77 избирачки места своето правото на глас до 15 часот го искористиле 7.469 лица или 17,84 отсто од вкупниот број избирачи. Според претседателот на Општинската изборна комисија (ОИК), Сенка Андреева, референдумскиот процес се ...

Непречено и без застој е гласањето во Прилеп, Крушево, Долнени и Кривогаштани

Вечер Прес - 30.09.2018

Гласањето на референдумот во Прилеп досега се одвива без застој и непречено, информираат од Општинската изборна комисија. Така е и во општините Крушево, Долнени и во Кривогаштани, велат од општинските комисии.

Во општина Демир Хисар до 17 часот гласале 27,15 отсто од граѓаните

Вечер Прес - 30.09.2018

Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 17 часот гласале 27,15 отсто од граѓаните учесници на денешниот референдум, или досега гласале 1.925 гласачи, информира претседателот на Општинската изборна ...

До 17 часот во Македонска Каменица излезеноста 22,64 проценти од граѓаните

Вечер Прес - 30.09.2018

Мирно и без никакво нарушување на референдумскиот процес тече гласањето во општина Македонска Каменица. Според последниот пресек и информациите од Општинската изборна комисија до 17 часот своето право на глас го оствариле 22,64 проценти од граѓаните ...

Во Струга излезеност од 30 отсто до 17 часот, во Вевчани 26,5

Либертас - 30.09.2018

Скоро 30 отсто е излезеноста во општина Струга до 17 часот, а во Вевчани 26,5 проценти, информираат општинските изборни комисии. Претседателот на ОИК Струга Бледар Зиба појасни дека од регистрирани 60.169 гласачи во Избирачкиот список гласале 17.617 ...

Во Гостиварско излезноста до 17 часот изнесува над 25 отсто

Либертас - 30.09.2018

Според информациите на општинските изборни комисии во три гостиварски општини излезноста на гласачите е над 25 проценти. Во Маврово-Ростуше излегле да гласаат 2.158 односно 22,3 отсто од избирачите запишани во ЕИС .

Поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан во село Грчец, речиси еден час било прекинато гласањето

Centar - 30.09.2018

Во 12.45 часот било пријавено дека на гласачкото место број 2436 во село Грчец било прекинато гласањето во периодот од 12.25 до 13.13 часот поради недостиг на ливчиња од гласачкиот кочан, инфомрираат од МВР.

Во Тетово излезноста до 10 чaсот два отсто

Вечер Прес - 30.09.2018

Претседателот на ОИК од Тетово Артан Адеми соопшти дека до 10 часот од вкупно 83.094 избирачи на референдумот гласале два процента од запишаните при што во руралните средини е поголема излезноста за разлика од градот.

Во Штип утринава гласале 3,4 отсто од гласачите

Република - 30.09.2018

Според првичните податоци од Општинската изборна комисија од 7 до 9 часот во Општина Штип гласале 1.412 гласачи или во проценти своето право на глас го искористиле 3,4 отсто од вкупниот број на избирачи.

Во Струга излезеност од 30 отсто до 17 часот, во Вевчани 26,5

Вечер Прес - 30.09.2018

Скоро 30 отсто е излезеноста во општина Струга до 17 часот, а во Вевчани 26,5 проценти, информираат општинските изборни комисии. Претседателот на ОИК Струга Бледар Зиба појасни дека од регистрирани 60.169 гласачи во Избирачкиот список гласале 17.617 ...

Отворени гласачките места во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово

Република - 30.09.2018

Сите 81 гласачко место во општините Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово се отворени точно на време, во 7 часот утрово кога почна референдумското изјаснување на граѓаните кое според информациите од општинските изборни комисии се одвиваат во мирна ...

Во Тетово излезеноста до 10 часот два отсто

Република - 30.09.2018

Претседателот на ОИК од Тетово Артан Адеми соопшти дека до 10 часот од вкупно 83.094 избирачи на референдумот гласале два процента од запишаните при што во руралните средини е поголема излезеноста за разлика од градот.

Во Малешевијата до девет часот 686 граѓани гласале на референдумот

Република - 30.09.2018

Во општините Берово и Пехчево на време започна референдумскиот процес. Според информациите кои ги добивме од оштинската изборна комисија во Берово и претседателот Мишо Догазански, по првиот пресек во 9 часот своето право на глас го оствариле 470 ...

МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

MTM - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

Во Берово и Делчево до 17 часот гласале вкупно 7.529 граѓани

Вечер Прес - 30.09.2018

Во мирна и демократска атмосфера продолжува референдумското гласање во општините Берово и Делчево. Во Берово од информациите на Мишо Догазански, претседател на општинската изборна комисија вкупно до 17 часот гласале 29,95 проценти од граѓаните.

Во општина Гевгелија до 18:30 часот правото на глас го оствариле 7.658 избирачи

Вечер Прес - 30.09.2018

Во мирна атмосфера и без неправилности 7.658 граѓани на општина Гевгелија до 18:30 часот го оствариле своето право на референдумско изјаснување или гласале 39,81 отсто од запишаните на Избирачкиот список, изјави Роберта Јанчева, претседател на ОИК ...

Во Тетово излезеноста 33 отсто до 17 часот

Вечер Прес - 30.09.2018

Изборниот процес во Тетовско помина во мирна и демократска атмосфера со мали технички пропусти. Излезеноста, според Артан Адеми, претседател на Општинската изборна комисија, до 17 часот изнесува 33 отсто.

До 18.30 часот во Гостивар гласале околу 32% од гласачите

Gostivarpress.mk - 30.09.2018

Во 19 часот заврши гласањето на Референдумот и избирачките места беа затворени. Избирачките одбори започнаа со пребројување на гласовите. Според последните податоци од Државната изборна комисија до 18.30 часот на подрајчето на Гостивар на гласање ...

Затворени избирачките места во Струга и Вевчани

Бриф - 30.09.2018

Сите избирачки места во општините Струга и Вевчани се затворени, информираат општинските изборни комисии. Според податоците од ОИК до 18 часот и 30 минути во Струга излезноста е 36,78 отсто, а во Вевчани 32 проценти.

Први резултати од обработени 17,88 избирачки места: “За” на референдумот заокружиле 90,94 од гласачите

Скопје инфо - 30.09.2018

“За” на денешниот регернедум заолружиле 90,94 од граѓаните кои излегле на гласање, објави Државната изборна комисија на својата веб страница. Оваа опција ја избрале 69.840 гласачи. Со “против” се изјасниле само 6,13 проценти, или 4.707 гражани со ...

Навреме отворени гласачките места во Вевчани

Локално - 30.09.2018

Трите гласачки места во општина Вевчани се отворени утрово во 7 часот, потврди претседателката на Општинската изборна комисија Параскева Гогоска – Кукоска. Право на глас имаат 2.038 вевчанци, кои денеска ќе се изјаснат дали се „за“ или „против“ ...

Набљудувач вознемирувал гласачи, ливче в џеб…

Бриф - 30.09.2018

Во 17.25 часот на избирачкото место 2457 во основното училиште „Фаик Коница“ во село Радуша било прекинато гласањето заради забелешки од страна на претседателот на избирачкиот одбор дека Ј.Д.

Први резултати од обработени 17,88% од избирачките места: “За” заокружиле 90,94 од гласачите

Вечер Прес - 30.09.2018

“За” на денешниот регернедум заолружиле 90,94 од граѓаните кои излегле на гласање, објави Државната изборна комисија на својата веб страница. Оваа опција ја избрале 69.840 гласачи. Со “против” се изјасниле само 6,13 проценти, или 4.707 гражани со ...

Гласањето почна без проблеми во општините во Струмичко и Радовишко

Вечер Прес - 30.09.2018

Сите гласачки места во општините Струмица, Радовиш, Василево, Босилово, Ново Село и Конче се отворени точно во 7 часот и во нив гласањето тече без никакви проблеми. Според информациите од претседателите на општинските изборни комисии, на сите ...

Македонија гласа на референдум за промена на името – право на глас имаат 1.806.336 граѓани

Скопје инфо - 30.09.2018

Започна референдумот во земјава на којшто гласачите ќе можат да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или „против“.

(ВИДЕО) Ангеловски: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

Бриф - 30.09.2018

Денешното референдумско изјаснување на граѓаните на Република Македонија мина мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, рече портпаролот на МВР Тони Ангеловски на прес конференцијата по завршувањето на гласањето.

Обработени 38,46 проценти од избирачките места, “за” гласале 90,85 проценти

Вечер Прес - 30.09.2018

“За” на референдумското прашање заокружиле 90,85 проценти од граѓаните со право на глас кои излегле на гласање, покажуваат најновите, ажурирани податоци на Државната изборна комисија, од обработените 38,46 проценти, или 1.351 избирачко место.

МВР:Евидентирани 20 инциденти, приведени 12 лица

Вечер Прес - 30.09.2018

Еден поголем и неколку ситни инциденти и прекршувања на јавниот ред и мир, неколку приведени лица и една кривична пријава-е епилогот на референдумскиoт ден кој според оценката на експертите бил мирен.

На време отворени гласачките места во Вевчани

Вечер Прес - 30.09.2018

Трите гласачки места во општина Вевчани се отворени утрово во 7 часот, потврди за МИА претседателката на Општинската изборна комисија Параскева Гогоска – Кукоска. Право на глас имаат 2.038 вевчанци, кои денеска ќе се изјаснат дали се „за“ или ...

Без проблеми започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Локално - 30.09.2018

Без проблеми започна гласањето во четирите општини од Тиквешијата. Во Кавадарци се гласа на 59 избирачки места, а во единствениот избирачки список се запишани 32.217 лица со право на глас.

Како гласаа битолчани на денешниот референдум

Тера - 30.09.2018

Според ДИК, во Битола од 138 обработени места од вкупно 170 колку што се избирачки места, ЗА заокружиле 89,66 проценти или 18.520 гласачи, а против биле 6,91 процент или 1428 гласачи. Во Битола на гласање излегле 33.03 проценти или 20.655 гласачи од ...

Во Македонски Брод најголема, во Пласница најмала излезеност до 11 часот

Н.Македонија - 30.09.2018

Во општините Кичево,Македонски Брод и Пласница на единствениот избирачки список се запишани вкупно 60 314 избирачи од кои 50 195 се во Општина Кичево, 5 152 Македонски Брод и 4 967 во општина Пласница.

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата

Н.Македонија - 30.09.2018

Без проблеми тече гласањето во четирите општини од Тиквешијата. До 13 часот во Кавадарци гласале 14,3 отсто од вкупно запишани 32.217 лица со право на глас. Се гласа на 59 избирачки места.

До 15 часот во Делчево гласале 23,4 проценти од граѓаните

Н.Македонија - 30.09.2018

Во Делчево референдумското гласање тече без нарушувања. Во 15 часот согласно новодобиените информации од општинската изборна комисија 3.451 гласач го остварил своето референдумско право. Во Делчево по ново направениот пресек од информациите кои ...

Спасовски: Никој нема право да го попречува гласањето

Н.Македонија - 30.09.2018

Референдумското изјаснување почна мирно, секако доколку се случи да имаме нарушување на гласачкиот процес, дали е тоа надвор од избирачките места или во самото избирачко место ќе интервенираме, заради тоа што никој нема право да го загрозува ...

Гласањето во Бутел, Чаир и Железара се одвива без нерегуларности

Н.Македонија - 30.09.2018

Дали сте за ЕУ и НАТО со прифаќање на Договорот меѓу Република Македонија и Република Грција, е прашањето на кое денеска одговараат со „за“ и „против“ граѓаните на Р. Македонија. Во скопската општина Бутел околу 13.30 часот беше регистрирана голема ...

До 13 часот во општина Битола гласале 13.704, а во општина Демир Хисар 1.111 гласачи

Н.Македонија - 30.09.2018

Општинската изборна комисија во Битола информира дека до 13 часот на 170 гласачки места излегле и гласале 13.704 гласачи. Во општина Демир Хисар од 7.090 регистрирани гласачи на единствениот избирачки список, до 13 часот гласале 15,7 отсто од ...

Излезеноста во Тетовско под три отсто во првите два часа од гласањето

Н.Македонија - 30.09.2018

Во општина Тетово во првите два часа до 9 часот од гласањето на референдумот своето право го искористиле 2,21 отсто од гласачите. Гласањето се одвива тековно и без проблеми по отворањето во 7 часот.

Гласачките места навремено отворени, референдумското изјаснување се одвива без прекин

Н.Македонија - 30.09.2018

Избирачките места за референдумот се отворени утрово во седум часот и секаде гласањето тече без прекин, информираат од Државната изборна комисија. Се гласа на 3.478 избирачки места, кои ќе бидат отворени до 19 часот.

Во Гостивар на гласање до 15 часот излегле 16.109 лица

Н.Македонија - 30.09.2018

Според последните обработени податоци во општина Гостивар правото на глас го искористиле 16.109 лица или приближно 20,3 проценти од вкупниот број во Избирачкиот список. Референдумското изјаснување во гостиварската општина според информациите на ОИК ...

До 13 часот во Струга излезеноста скоро 13 отсто, а во Вевчани 16 проценти

Н.Македонија - 30.09.2018

Излезеноста до 13 часот во општина Струга е 12,81 отсто, а во Вевчани околу 16 отсто, соопштија општинските изборни комисии. Од регистрирани 60.169 гласачи во Струга, на 101 избирачко место своето гласачко право го оствариле 7.701 лице.

Само 20, 26 проценти од гласачите од Кичево се изјасниле до 15 часот

Н.Македонија - 30.09.2018

За разлика од претходните локални и парламентарни избори, на денешното референдумско изјаснување излезноста на граѓаните е пониска и само 20,26 проценти од граѓаните што се запишани на единствениот избирачки список го дале својот глас до 15 часот.

Гласањето на референдумот засега се одвива непречено

AKO - 30.09.2018

Во Македонија денеска се одржува референдум , на којшто гласачите треба да се изјаснат на прашањето „Дали сте за членство во ЕУ и НАТО, со прифаќање на договорот на Република Македонија и Република Грција?“ со заокружување „за“ или „против“.

Нарушувањето на гласачкиот процес ќе биде приоритет за постапување на Јавно обвинителство

AKO - 30.09.2018

Комисија за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот ја известува јавноста дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето.

Гласање, броење, резултати, жалби

1tv - 30.09.2018

На 3.480 избирачки места во Републикава и на 32 во странство на шестите претседателски и предвремените локални избори за градоначалник на Охрид и Ново Село можат да гласаат 1.808.131 граѓанин запишани во избирачкиот список.

(Видео) МВР: До 19 часот евидентирани 20 случаи на прекршување на избирачкото право

1tv - 30.09.2018

До 19 часот евидентирани се 20 случаи на прекршување на избирачкото право или нарушување на јавниот ред и мир за време на гласањето на денешниот референдум, информира на вечерашната прес-конференција портпаролот на МВР, Тони Ангеловски.

Од 24 запишани, во Белград гласале 17 македонски државјани

Канал5 - 29.09.2018

Заврши гласањето на референдумот на македонските државјани во Србија кои го остварија своето право во Дипломатско-конзуларното преставништво во Белград. Како што јави дописникот на МИА, од запишаните 24 граѓани во посебниот извод на избирачкиот ...

И во Атина се гласа за референдумот, пријавени 15 македонски државјани

Фокус - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Упатство за гласање на референдумот

Телма - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Затворени гласачките кутии во Австралија, гласале 13 од 175 пријавени

Фокус - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

ОЈО: Никој не смее да го попречува гласачкото право

Канал5 - 29.09.2018

Комисија за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот ја известува јавноста дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето.

Од 6 месеци до 10 години затвор за кршење на гласачките права за референдумот

Сакам да кажам - 29.09.2018

Кршењето на гласачките права на граѓаните за референдумот се казнува со истите казни како и за парламентарните, локалните и претседателските избори. Казните се затворски, од 6 месеци до 10 години, и се содржани во Кривичниот законик, во глава 16 под ...

Гласањето во КПД Идризово тековно и без инциденти

Алсат-М - 29.09.2018

1.558 затвореници кои претходно аплицирале, денеска имаа право на глас на референдумот. Освен нив, право на глас во текот на денот можеа да го искористат и болните лица и тие кои се во домашен притвор, кои претходно се пријавиле во ДИК.

Единствена Македонија ќе ги пребројува граѓаните пред избирачките места

Фокус - 29.09.2018

Од партијата Единствена Македонија најавуваат дека утре за време на гласањето нивни активисти ќе бидат распоредени пред избирачките места и дека на посебни листови ќе ги бројат граѓаните кои ќе излезат да гласаат.

Во Грција на референдумот гласаа 13 македонски државјани

Фокус - 29.09.2018

Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за врски на Република Македонија беше затворено во 19 часот по локално време. Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 ...

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Слободен Печат - 29.09.2018

До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија. Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми.

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

А1 On - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Обвинителство - Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Р.С.Европа - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Во гостиварско обезбедени услови за референдумско изјаснување, денеска гласаа 13 лица

А1 On - 29.09.2018

Во поширокиот гостиварски регион започна референдумското изјаснување со гласањето на 13 болни и изнемоштени лица кои претходно беа пријавени во ОИК Гостивар. Во општините Врапчиште и Маврово-Ростуше немаше пријавни за денешното гласање.

Согласно законот тече гласaњето во Штип

Сител - 29.09.2018

Започна референдумското изјаснување. Денеска гласаат болните и инвалидизирани лица во домашни услови. Во Штип своето право на глас на овој начин се пријавиле да го искористат 29 граѓани. 81 годишната Маре Станкова, за прв пат гласа дома, поради тоа ...

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Курир - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Заврши гласањето во македонската амбасада во Атина

Слободен Печат - 29.09.2018

Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 од 15 македонски државјани пријавени за гласање во грчката престолнина. Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за ...

Од 24 запишани, во Белград гласале 17 македонски државјани

Слободен Печат - 29.09.2018

Според изборните правила, гласачите на прстот беа обележани со невидлив спреј, а пред влегувањето во просторијата беа проверувани со УВ-лампа. – Гласачкото место 5025 беше отворено на време, во седум часот и затворено во 19 часот.

ЈО: Oбјавување на фотографии на гласачи е противправно дејствие

OhridNews - 29.09.2018

Комисијата за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот при Јавното обвинителство, информира дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето и предупредува дека објавување на ...

Пад на гласачите во Австралија за 98 проценти

Курир - 29.09.2018

Огромен пад на пријавени и излезени на гласање македонски државјани кои се во Австралија е забележано за референдумот. Според неофицијалните податоци, падот е речиси 98 проценти во Мелбурн и Канбера, споредбено со излезноста во 2016 година.

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Нетпрес - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Само двајца од пријавените во Атина не гласаа на референдумот

+инфо - 29.09.2018

Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за врски на Република Македонија беше затворено во 19 часот по локално време. Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 ...

Заврши гласањето во македонската амбасада во Атина

Независен - 29.09.2018

Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за врски на Република Македонија беше затворено во 19 часот по локално време. Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 ...

Заврши гласањето во македонската амбасада во Атина

А1 On - 29.09.2018

Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за врски на Република Македонија беше затворено во 19 часот по локално време. Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 ...

Од 24 запишани, во Белград гласале 17 македонски државјани

А1 On - 29.09.2018

Заврши гласањето на референдумот на македонските државјани во Србија кои го остварија своето право во Дипломатско-конзуларното преставништво во Белград. Како што јави дописникот на МИА, од запишаните 24 граѓани во посебниот извод на избирачкиот ...

Во Белград гласале 17 македонски државјани

Курир - 29.09.2018

– Гласачкото место 5025 беше отворено на време, во седум часот и затворено во 19 часот. Од 24 запишани гласачи, вкупно гласаа 17 македонски државјани. Гласањето течеше непречено и без никакви проблеми, изјави претседателот на изборниот одбор во ДКП ...

Од 24 запишани, во Белград гласале 17 македонски државјани

+инфо - 29.09.2018

– Гласачкото место 5025 беше отворено на време, во седум часот и затворено во 19 часот. Од 24 запишани гласачи, вкупно гласаа 17 македонски државјани. Гласањето течеше непречено и без никакви проблеми – изјави претседателот на изборниот одбор во ДКП ...

Се за референдумот – Кој гласа, кај може да се жали, кога ќе се знае резултатот

Слободен Печат - 29.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини.

Почна гласањето во Атина

Независен - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Пад на гласачите во Австралија за 98 oтсто

Нетпрес - 29.09.2018

Огромен пад на пријавени и излезени на гласање македонски државјани кои се во Австралија е забележано за референдумот и според неофицијалните податоци, падот е речиси 98 отсто во центрите Мелбурн и Канбера, споредбено со излезноста за ...

15 Македонци во Грција денеска гласаат на референдумот

+инфо - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Почна гласањето во Атина

Сител - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Болните и изнемоштените во Струга го остваруваат референдумското право

А1 On - 29.09.2018

Дваесет и три болни, стари и изнемоштени лица денеска почнаа да гласат на 16 избирачки места во Струга за референдумот. Во општина Струга право на глас имаат 60.169 лица на 101 избирачко место.

Македонците во Атина денеска гласаат за референдумот

Press24 - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Упатство: Кои се правилата за гласање на утрешниот референдум

Press24 - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Право на глас имаат 1.806.336 гласачи запишани во Избирачки список

Курир - 29.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

Болните и изнемоштените во Струга го остваруваат референдумското право

Сител - 29.09.2018

Дваесет и три болни, стари и изнемоштени лица денеска почнаа да гласат на 16 избирачки места во Струга за референдумот. Во општина Струга право на глас имаат 60.169 лица на 101 избирачко место.

Петнаесет Македонци во Грција денеска гласаат на референдумот

Слободен Печат - 29.09.2018

Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина. Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, ...

Право на глас имаат 1.806.336 гласачи запишани во Избирачки список

Нетпрес - 29.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

А1 On - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

Press24 - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

Сител - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Преспа денеска гласаат 26 стари и изнемоштени лица

Press24 - 29.09.2018

Дваесет и шест стари, болни и изнемоштени лица денеска го остваруваат правото на глас за референдумот во општина Ресен. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански информира дека се е подготвено за референдумот утре и оти 16.760 ...

Упатство за гласање на референдумот

Стандард - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Во Преспа денеска гласаат 26 стари и изнемоштени лица

А1 On - 29.09.2018

Дваесет и шест стари, болни и изнемоштени лица денеска го остваруваат правото на глас за референдумот во општина Ресен. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански информира дека се е подготвено за референдумот утре и оти 16.760 ...

Упатство за гласање на референдумот

Независен - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Стандард - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Една третина од пријавените гласачи во Атина гласаа утринава за референдумот

Press24 - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Во Атина пријавени 15 гласачи, гласале една третина

Курир - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Во Атина пријавени петнаесет гласачи, гласале петмина

Нетпрес - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

А1 On - 29.09.2018

До 10 часо по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Гласаат болните и инвалидизирани лица и осудениците во Затвор-Штип

А1 On - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Сител - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Вкупно 29 лица пријавени за гласање за Штип

Press24 - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Гласаат болните и инвалидизирани лица и осудениците во Затвор-Штип

Сител - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Независен - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Гласаат болните и инвалидизирани лица и осудениците во Затвор-Штип

Независен - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Заврши гласањето во Австралија, од пријавени 175 избирачи гласале 13

Нетпрес - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13 лица. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Заврши гласањето во Австралија – од пријавени 175 избирачи гласале само 13

Press24 - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Македонските државјани во Грција задоволни од можноста да гласаат во амбасадата во Атина

Слободен Печат - 29.09.2018

Мирно и непречено се одвива гласањето во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, каде што се пријавени 15 лица, а правото на глас до 15 часот го остварија 80 отсто од гласачите.

Македонците во Грција задоволни што можат да гласаат во амбасадата во Атина

+инфо - 29.09.2018

Заклучно со 15 часот по локално време, во гласачкото место број 5014 излезноста во Атина беше 80 отсто, односно гласаа 12 од 15 пријавени македонски државјани. Мирно и непречено се одвива гласањето во Канцеларијата за врски на Република Македонија ...

Почна гласањето во Атина

Курир - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Непречено се одвива гласањето во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина

А1 On - 29.09.2018

Мирно и непречено се одвива гласањето во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, каде што се пријавени 15 лица, а правото на глас до 15 часот го остварија 80 отсто од гласачите.

Јавното обвинителство ќе ги гони оние кои фотографираат гласачи и го попречуваат гласањето

Макфакс - 29.09.2018

Комисија за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот извести дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето. Од Јавното обвинителство на Република Македонија велат дека ...

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е недозволиво, ваквите предмети ќе бидат приоритетно третирани

Слободен Печат - 29.09.2018

Според Комисијата, вакви дејства преземени во текот на процесот на гласање, ќе бидат предмет на приоритетно постапување на Јавното обвинителство. Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и ...

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Стандард - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

А1 On - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Независен - 29.09.2018

Објавувањето на фотографии со гласачи е противправно дејство што го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

МКД - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Независен - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено и без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Во Гостивар обезбедени услови за референдумско изјаснување, денеска гласаа 13 лица

Независен - 29.09.2018

Во поширокиот гостиварски регион започна референдумското изјаснување со гласањето на 13 болни и изнемоштени лица кои претходно беа пријавени во ОИК Гостивар. Во општините Врапчиште и Маврово-Ростуше немаше пријавни за денешното гласање.

Во гостиварско денес гласаа 13 лица

Курир - 29.09.2018

Во поширокиот гостиварски регион започна референдумското изјаснување со гласањето на 13 болни и изнемоштени лица кои претходно беа пријавени во ОИК Гостивар. Во општините Врапчиште и Маврово-Ростуше немаше пријавни за денешното гласање.

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Курир - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

+инфо - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Упатства за гласање на Референдумот

Нова ТВ - 29.09.2018

На референдумот што се одржува денеска, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список ...

Почна гласањето во Атина

А1 On - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Во Струга гласаат 23 болни и изнемоштени лица

Курир - 29.09.2018

Дваесет и три болни, стари и изнемоштени лица денеска почнаа да гласат на 16 избирачки места во Струга за референдумот. Во општина Струга право на глас имаат 60.169 лица на 101 избирачко место.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

Курир - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Преспа денеска гласаат 26 стари и изнемоштени лица

Курир - 29.09.2018

Дваесет и шест стари, болни и изнемоштени лица денеска го остваруваат правото на глас за референдумот во општина Ресен. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански информира дека се е подготвено за референдумот утре и оти 16.760 ...

Вкупно 29 лица пријавени за гласање за Штип

Курир - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Заврши гласањето во Австралија – излезноста е 7,73%

Курир - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

МВР издава лични карти и викендов, дежурни телефони за пријавување проблем

Алфа - 29.09.2018

Во канцеларијата на Народниот правобранител на денот на одржување на референдумот, во периодот од 7 до 19 часот ќе функционира бесплатната телефонска линија 0800-54321, на која граѓаните ќе можат да пријават каква било повреда на гласачкото право на ...

Гласаат затворениците, иселениците, болните, внатрешно-раселените

Алфа - 29.09.2018

Мирно тече изборниот ден за вкупно 6.118 лица, кои по различни основи можат да гласаат денеска, а се регистрирале во избирачкиот список според законски утврдениот рок. Па така во странство се пријавиле точно 2.694 лица.

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Република - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Почна гласањето во Атина

Локално - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. dav Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Гласање, броење, резултати, жалби – каква е процедурата

Либертас - 29.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

Почна гласањето во Атина

Вечер Прес - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

15 Македонци во Грција денеска гласаат на референдумот

Либертас - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Заврши гласањето во македонската амбасада во Атина

Вечер Прес - 29.09.2018

Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за врски на Република Македонија беше затворено во 19 часот по локално време. Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 ...

Во Преспа денеска гласаат 26 стари и изнемоштени лица

Вечер Прес - 29.09.2018

Дваесет и шест стари, болни и изнемоштени лица денеска го остваруваат правото на глас за референдумот во општина Ресен. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански информира дека се е подготвено за референдумот утре и оти 16.760 ...

Веќе гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Пулс24 - 29.09.2018

До 10 часо по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Гласаат болните и инвалидизирани лица и осудениците во Затвор-Штип

CivilMedia - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Од 24 запишани, во Белград гласале 17 македонски државјани

еМагазин - 29.09.2018

Заврши гласањето на референдумот на македонските државјани во Србија кои го остварија своето право во Дипломатско-конзуларното преставништво во Белград. Како што јави дописникот на МИА, од запишаните 24 граѓани во посебниот извод на избирачкиот ...

Гласаат болните и инвалидизирани лица и осудениците во Затвор-Штип

Либертас - 29.09.2018

– Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Право на глас ќе имаат 1.806.336 граѓани: Правила за гласање и пријавување за повреда на избирачко право

Либертас - 29.09.2018

Според Државната изборна комисија, право на глас на изјаснувањето в недела ќе имаат 1.806.336 гласачи, кои се запишани во избирачкиот список, а гласачките места на 30 септември ќе бидат отворени од 7 часот изутрина и ќе бидат затворени во 19 часот ...

Во Атина за гласање за референдумот се пријавиле 15 Македонци, во Солун нема гласање поради неостварената квота

еМагазин - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Од 24 запишани, во Белград гласале 17 македонски државјани

Вечер Прес - 29.09.2018

Заврши гласањето на референдумот на македонските државјани во Србија кои го остварија своето право во Дипломатско-конзуларното преставништво во Белград. Како што јави дописникот на МИА, од запишаните 24 граѓани во посебниот извод на избирачкиот ...

Во Преспа денеска гласаат 26 стари и изнемоштени лица

Либертас - 29.09.2018

Дваесет и шест стари, болни и изнемоштени лица денеска го остваруваат правото на глас за референдумот во општина Ресен. Претседателот на Општинската изборна комисија Кирил Тански информира дека се е подготвено за референдумот утре и оти 16.760 ...

Само двајца од пријавените во Атина не гласаа на референдумот

Либертас - 29.09.2018

Мирно и без проблеми заврши гласањето во Атина, а гласачкото место број 5014 во Канцеларијата за врски на Република Македонија беше затворено во 19 часот по локално време. Како што јави дописничката на МИА од Атина, правото на глас го остварија 13 ...

Единствена Македонија утре „со цртки“ ќе пребројува граѓани пред избирачките места

Либертас - 29.09.2018

Од партијата Единствена Македонија најавуваат дека утре за време на гласањето нивни активисти ќе бидат распоредени пред избирачките места и дека на посебни листови ќе ги бројат граѓаните кои ќе излезат да гласаат.

ОЈО: Објавувањето фотографии на гласачи е противправно

Денешен - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

На изборите 2014 година 421, за референдум 24 гласачи во Белград

Република - 29.09.2018

Како што јави дописникот на МИА, од запишаните 24 граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Македонија на гласачкото место 5025 до 19.00 часот гласаа 17 лица. – Гласачкото место 5025 беше отворено на време, во седум часот и ...

Партијата на Бачев најави: Утре ќе ставаме цртки пред гласачките места

Фактор - 29.09.2018

Од партијата Единствена Македонија најавуваат дека утре за време на гласањето нивни активисти ќе бидат распоредени пред избирачките места и дека на посебни листови ќе ги бројат граѓаните кои ќе излезат да гласаат.

Заврши гласањето во Австралија – од пријавени 175 избирачи гласале само 13

МК News - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Единствена Македонија утре „со цртки“ ќе пребројува граѓани пред избирачките места

Локално - 29.09.2018

Од партијата Единствена Македонија најавуваат дека утре за време на гласањето нивни активисти ќе бидат распоредени пред избирачките места и дека на посебни листови ќе ги бројат граѓаните кои ќе излезат да гласаат.

Упатство за гласање на референдумот

Скопје инфо - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Македонските државјани во Грција задоволни од можноста да гласаат во амбасадата во Атина

Вечер Прес - 29.09.2018

Мирно и непречено се одвива гласањето во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, каде што се пријавени 15 лица, а правото на глас до 15 часот го остварија 80 отсто од гласачите.

Почна гласањето во Атина

CivilMedia - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Гласање, броење, резултати, жалби

Локално - 29.09.2018

На 3.480 избирачки места во Републикава и на 32 во странство на шестите претседателски и предвремените локални избори за градоначалник на Охрид и Ново Село можат да гласаат 1.808.131 граѓанин запишани во избирачкиот список.

Затворени гласачките кутии во Австралија, гласале 13 државјани од 175 пријавени

Либертас - 29.09.2018

Заврши гласањето во Асвтралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

Либертас - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Македонските државјани во Грција задоволни од можноста да гласаат во амбасадата во Атина

еМагазин - 29.09.2018

Мирно и непречено се одвива гласањето во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, каде што се пријавени 15 лица, а правото на глас до 15 часот го остварија 80 отсто од гласачите.

Заврши гласањето во Австралија – излезноста е 7,73%

Република - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Познато колку Македонци гласале во Австралија

Фактор - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Затворени гласачките кутии во Австралија, гласале 13 државјани од 175 пријавени

Локално - 29.09.2018

Заврши гласањето во Асвтралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Локално - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Во гостиварско обезбедени услови за референдумско изјаснување, денеска гласаа 13 лица

Вечер Прес - 29.09.2018

Во поширокиот гостиварски регион започна референдумското изјаснување со гласањето на 13 болни и изнемоштени лица кои претходно беа пријавени во ОИК Гостивар. Во општините Врапчиште и Маврово-Ростуше немаше пријавни за денешното гласање.

Упатствa за гласање

CivilMedia - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Локално - 29.09.2018

До 10 часот по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

УТРЕ СЕ ГЛАСА: Ова се правилата на кој начин да се оствари избирачкото право

Фактор - 29.09.2018

Гласањето за рефререндумот в недела почнува во 7, завршува во 19 часот. По тој повод граѓаните важно е да го знаат упатството за гласање. Граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на ...

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Локално - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

OJO: Снимањето на гласачите ќе биде предмет на приоритетно постапување на јавното обвинителство.

Либертас - 29.09.2018

Комисија за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот ја известува јавноста дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето.

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Вечер Прес - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Дел од затворениците лишени од правото на глас

CivilMedia - 29.09.2018

Десет затвореници во тетовскиот затвор не успеале да си го остварат правото на глас на денешното гласање за Референдумот кога гласаат лицата на издржување затворска казна, болните и дијаспората.

Огромен пад на гласачите во дијаспората: За референдум се регистрирале 3 проценти од гласачите, а од нив помалку од ...

Република - 29.09.2018

Според досегашните податоци многу мала излезеност има на гласањето во дијаспората. Во избирачкото место Мелбурн, Австралија пријавени во 2016 година: 1.111 гласачи, во 2018 година пријавени: 104 гласачи и пад на пријавените гласачи 91 %.

Обвинителство: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

еМагазин - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Болните и изнемоштените во Струга го остваруваат референдумското право

Вечер Прес - 29.09.2018

Дваесет и три болни, стари и изнемоштени лица денеска почнаа да гласат на 16 избирачки места во Струга за референдумот. Во општина Струга право на глас имаат 60.169 лица на 101 избирачко место.

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Вечер Прес - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Почна гласањето во Атина

Република - 29.09.2018

Во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, во 7 часот утрово, по локално време, беше отворено гласачкото место број 5014. Вкупно 15 македонски државјани со регулиран престој во Грција денес ќе го остварат правото на глас на ...

Новоформираната „референдумска“ комисија на ОЈО со реакција за настаните во Мелбурн

Фактор - 29.09.2018

Комисија за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот ја известува јавноста дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето.

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Либертас - 29.09.2018

До 10 часо по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот. Гласачкото место број 5014 беше отворено во 7 часот утрово, по локално ...

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

CivilMedia - 29.09.2018

До 10 часо по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

Вечер Прес - 29.09.2018

До 10 часо по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот, јави дописничката на МИА од Атина.

Заврши гласањето во Австралија – излезноста е 7,73%

Пулс24 - 29.09.2018

Заврши гласањето во Автралија. На двете избирачки места во Австралија од вкупно пријавените 175 избирачи гласале 13. Во Мелбурн од запишаните 104 гласале 7 лица, додека во Канбера од 71 пријавен за гласање своето право го оствариле 6 лица.

Гласањето по повод референдумот е започнато на ниво на целата држава

Вечер Прес - 29.09.2018

Граѓаните на Македонија на денешниот референдум можат да гласаат на 3.478 избирачки места во 80 општини. Право на глас на плебисцитарното изјаснување имаат 1.806.336 гласачи, запишани во Избирачки список.

Во гостиварско обезбедени услови за референдумско изјаснување, денеска гласаа 13 лица

Либертас - 29.09.2018

Во поширокиот гостиварски регион започна референдумското изјаснување со гласањето на 13 болни и изнемоштени лица кои претходно беа пријавени во ОИК Гостивар. Во општините Врапчиште и Маврово-Ростуше немаше пријавни за денешното гласање.

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Либертас - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Гласаат болните и инвалидизирани лица и осудениците во Затвор-Штип

Вечер Прес - 29.09.2018

Во Штип денеска гласаат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Според заменик-претседателот на избирачкото место во Затвор-Штип, Влатко Конев, до 11 часот 42 отсто од осудентите лица го искористиле своето право на глас на референдумот.

Во Струга гласаат 23 болни и изнемоштени лица

Република - 29.09.2018

Дваесет и три болни, стари и изнемоштени лица денеска почнаа да гласат на 16 избирачки места во Струга за референдумот. Во општина Струга право на глас имаат 60.169 лица на 101 избирачко место.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

Република - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица

Вечер Прес - 29.09.2018

Во Куманово денеска гласаат 64 болни и немоќни лица, информираше претседателот на Општинската изборна комисија Звонимир Николовски. За референдумот право на глас имаат 92.560 гласачи кои гласаат на 167 избирачки места.

ЈO ќе ги гони оние кои фотографираат гласачи и го попречуваат гласањето

Република - 29.09.2018

Комисија за следење евентуални противправности сторени при организирањето и спроведувањето на референдумот извести дека континуирано ги следи сите случувања поврзани со гласањето. Од Јавното обвинителство на Република Македонија велат дека ...

Во гостиварско обезбедени услови за референдумско изјаснување, денеска гласаа 13 лица

Република - 29.09.2018

Во поширокиот гостиварски регион започна референдумското изјаснување со гласањето на 13 болни и изнемоштени лица кои претходно беа пријавени во ОИК Гостивар. Во општините Врапчиште и Маврово-Ростуше немаше пријавни за денешното гласање.

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

Н.Македонија - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

Н.Македонија - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Поради недоволен број гласачи се спојуваат 13 гласачки места во Кичево и Македонски Брод

Н.Македонија - 29.09.2018

Иселувањето што континуирано тече во целата наша земја, придонесува да се намали бројот на жителите, а со тоа и бројот на гласачите и гласачките места ширум државава. Така за претстојниот референдум 80 гласачки места поради недоволниот број на ...

Во Белград гласаат 24 македонски државјани, третина излегле до 12 часот

1tv - 29.09.2018

Гласањето на македонските граѓани во Белград, Србија, се одвива непречено, без никакви проблеми. До 12 часот излезеноста е една третина од вкупниот број запишани граѓани во посебниот извод на избирачкиот список во Амбасадата на Република Македонија.

Гласаа една третина од пријавените гласачи во Атина

1tv - 29.09.2018

До 10 часо по локално време, во Канцеларијата за врски на Република Македонија во Атина, една третина од пријавените гласачи веќе го остварија правото на глас на референдумот. Гласачкото место број 5014 беше отворено во 7 часот утрово, по локално ...

ЈО: Секое сликање или снимање гласачи е законски недозволиво

1tv - 29.09.2018

Објавувањето фотографии на гласачи е противправно дејство кое го нарушува процесот на гласање и претставува попречување на правото на гласање. Секое сликање или снимање на гласачи при остварување на нивното право, како и какво било попречување на ...

Упатство за гласање на референдумот

Денар - 29.09.2018

На референдумот што ќе се одржи утре, граѓанинот запишан во Избирачкиот список може само еднаш да се појави на избирачкото место за остварување на своето гласачко право. Право на глас има секое лице кое е запишано во изводот од Избирачкиот список и ...

Право на глас ќе имаат 1.806.336 граѓани: Правила за гласање и пријавување за повреда на избирачко право

1tv - 29.09.2018

Според Државната изборна комисија, право на глас на изјаснувањето в недела ќе имаат 1.806.336 гласачи, кои се запишани во избирачкиот список, а гласачките места на 30 септември ќе бидат отворени од 7 часот изутрина и ќе бидат затворени во 19 часот ...

Поради методологијата на правење на Избирачкиот список, дел граѓани сепак нема да можат да гласаат

Телма - 28.09.2018

Доколку вашата лична карта истекува после 7-ми септември, а пред денот на референдумот 30-ти септември, и немате важечки пасош, тогаш Вашето име го нема во избирачкиот список. Ваквите пропусти се случуваат во повеќе изборни циклуси, за нив алармира ...

(ВИДЕО) Претседателот на ДИК верува во списокот, тврди дека ќе нема „фантоми“

ТВ21 - 28.09.2018

Државната изборна комсија утвди дека 1 806 339 граѓани имаат право да гласаат на референдумот в недела , изјаснувајќи се за или против референдумското прашање. Според членот 7 од Законот за реферндум, имаат право и да не го дадат својот глас: ...

Во Штип има 41.854 гласачи

Курир - 28.09.2018

Пристигна доверливиот материјал во Општинската изборна комсија (ОИК) – Штип. Според списокот на избирачи во општина Штип, на вкупно 77 избирачки места со право на глас се 41.854 гласачи или за околу 150 лица помалку во споредба со Локалните избори ...

Во Штип на референдумот ќе гласаат 41.854 гласачи

Сител - 28.09.2018

Пристигна доверливиот материјал во Општинската изборна комсија (ОИК) - Штип. Според списокот на избирачи во општина Штип, на вкупно 77 избирачки места со право на глас се 41.854 гласачи или за околу 150 лица помалку во споредба со Локалните избори ...

Кампањата замолкна – одбројувањето започна

Независен - 28.09.2018

Првичните, неофицијални резултати од гласањето на референдумот, на кој граѓаните треба да се изјаснат ‘за’ или ‘против’ прашањето „Дали сте за членство во НАТО и ЕУ со прифаќање на договорот меѓу Македонија и Грција“, би требало да бидат познати в ...

Дел од граѓаните сепак нема да можат да гласаат

Вечер Прес - 28.09.2018

Сите граѓани на кои личната карта им истекла на 7 септември, а немаат важечки пасош, нема да се најдат на избирачкиот список. Дури и оние граѓани кои ќе извадат лични карти во итна постапка која се спроведува пред сите гласања повторно нема да може ...

Започнува референдумскиот молк

Кумановски м. - 28.09.2018

На полноќ започнува предреферендумскиот молк кој ќе трае 48 часа. Државната изборна комисија ги достави изборните материјали до општинските комисии, како и гласачките ливчиња и печатите. Вкупно 1.725.913 граѓани имаат право на глас, а за да се ...

На полноќ почнува референдумскиот молк

Република - 28.09.2018

На полноќ и официјално започнува предреферендумскиот молк. Државната изборна комисија ги дистрибуираше изборните материјали, вклучувајќи ги гласачките ливчиња и печатите на изборните општински комисии.

Од полноќ почнува референдумскиот молк

Алсат-М - 27.09.2018

На полноќ и официјално започнува предреферендумскиот молк. Државната изборна комисија ги дистрибуираше изборните материјали, вклучувајќи ги гласачките ливчиња и печатите на изборните општински комисии.

На полноќ почнува референдумскиот молк

Телма - 27.09.2018

На полноќ и официјално започнува предреферендумскиот молк. Државната изборна комисија ги дистрибуираше изборните материјали, вклучувајќи ги гласачките ливчиња и печатите на изборните општински комисии.

Во Делчево доцна попладне пристигна доверливиот материјал за претстојниот референдум

Сител - 27.09.2018

Државната изборна комисија покрај во останатите 79 општини, доцна попладнево и во Делчево до општинската изборна комисија го достави доверливиот материјал за гласањето на претстојниот рефрендум.

Променети локациите на три избирачки места во општина Гевгелија

А1 On - 27.09.2018

Општинската изборна комисија во Гевгелија, надлежна за организирање и спроведување на референдумот на 30 септември, денеска соопшти дека на територијата на општина Гевгелија е извршена промена на локацијата на три избирачки места.

Повик на СМК: Гласачките кутии в недела да останат празни

Алфа - 27.09.2018

Последен повик за бојкот на референдумот пред стартот на 48-часовниот молк, упати Светскиот македонски конгрес. Повикуваат гласачите да на се плашат и да не потклекнуваат на уцени, а избирачките кутии на 30-ти септември да останат празни.

На полноќ почнува референдумскиот молк

Курир - 27.09.2018

На полноќ и официјално започнува предреферендумскиот молк. Државната изборна комисија ги дистрибуираше изборните материјали, вклучувајќи ги гласачките ливчиња и печатите на изборните општински комисии.

Што ќе значи Волја на македонскиот народ?

Локално - 27.09.2018

Во Избирачкиот список за референдумот се запишани 1.806.336 граѓани на Македонија Но на ниту еден референдум досега или ниту на едни парламентарни или претседателски избори, колку и да биле драматични, не излегувале повеќе од 1.200.000 граѓани, или ...

Во Делчево доцна попладне пристигна доверливиот материјал за претстојниот референдум

Либертас - 27.09.2018

Државната изборна комисија покрај во останатите 79 општини, доцна попладнево и во Делчево до општинската изборна комисија го достави доверливиот материјал за гласањето на претстојниот рефрендум.

Променети локациите на три избирачки места во општина Гевгелија

Либертас - 27.09.2018

Општинската изборна комисија во Гевгелија, надлежна за организирање и спроведување на референдумот на 30 септември, денеска соопшти дека на територијата на општина Гевгелија е извршена промена на локацијата на три избирачки места.

Што ќе значи Волја на македонскиот народ?

Либертас - 27.09.2018

Во Избирачкиот список за референдумот се запишани 1.806.336 граѓани на Македонија Но на ниту еден референдум досега или ниту на едни парламентарни или претседателски избори, колку и да биле драматични, не излегувале повеќе од 1.200.000 граѓани, или ...

Што ќе значи волја на македонскиот народ?

+инфо - 25.09.2018

Оттука, бегањето во бојкот на референдумот е бегањето на Мицкоски од реално мерење на својата поддршка во гласачкото тело. Тој не сака со кампања да ја измери бројноста на своите реални поддржувачи и да ги повика да гласаат против договорот, и тоа ...

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Lady - 25.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Закоот за референдум, во колегијална атмосфера ...

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Локално - 25.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Закоот за референдум, во колегијална атмосфера ...

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Скопје инфо - 25.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Закоот за референдум, во колегијална атмосфера ...

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Кајгана - 24.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Законот за референдум, во колегијална ...

Во Штип на референдумот ќе се изјаснат 29 болни и инвалидизирани лица

Сител - 24.09.2018

Во сабота на еден ден пред референдумот закажан за 30 септември, своето право на глас ќе го искористат вкупно 29 болни и инвалидизирани лица. Претседателката на Општинската изборна комисија (ОИК) - Штип, Сенка Андреева вели дека за разлика од ...

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Нетпрес - 24.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Закоот за референдум, во колегијална атмосфера ...

РЕФЕРЕНДУМ: Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Женски магазин - 28.09.2018

Право на глас има секој полнолетен државјанин на Република Македонија што е запишан во избирачкиот список. Избирачкиот список е јавна исправа во која се запишани граѓаните со право на глас. Секогаш гласаш сам, во свое име и само еднаш.

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Точка - 24.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Законот за референдум, во колегијална ...

Дали ги знаеме нашите гласачки права?

Фактор - 24.09.2018

Државната изборна комисија (ДИК) ги привршува подготовките за претстојниот референдум на 30 септември. Во целиот овој период ДИК функционира како професионално тело кое работи според Изборниот законик и Закоот за референдум, во колегијална атмосфера ...