TIME.mk

ВЕСТИ

NEWS

Донаторска акција „Пријатели на технологијата“ наменета за лицата со хендикеп

Канал5 - 09.12.2007

Во просториите на граѓанското здружение „Отворете ги прозорците”, ќе се одржи донаторска активност насловена „Пријатели на технологијата“, како поддршка на процесот за олеснување на пристапот кон информатичката технологија за лицата со хендикеп.

Лицата со хендикеп со можност да ја користат информатичката технологија

Макфакс - 09.12.2007

Скопје Помош во техничка опрема и новогодишни пакетчиња денеска доби центарот „Отворете ги прозорците”. Во Центарот „Отворете ги прозорците” 24 корисници, претежно лица со телесна инвалидност и интелектуална попреченост, со помош на адаптиран хардвер и софтвер, користат компјутери, без разлика на ...

До туѓа нега преку 28 документи

Дневник - 06.12.2007

Законските прописи се полни со бирократски процедури, кои го отежнуваат остварувањето на правата за социјална заштита За да го остварат правото на туѓа нега, која месечно изнесува околу 50 евра, луѓето со посебни потреби претходно треба да обезбедат 28 документи, се вели во Националниот извештај за ...

Хендикепираните се дискриминирани од општеството

А1 - 05.12.2007

Дискриминирани од општеството и институциите, на работ од егзистенција. Со овие проблеми луѓето со хендикеп се соочуваат секојдневно. Месечно во земјава за едно лице се издвојува социјална помош од околу 3.000 денари. За разлика од Србија и Албанија, каде државата издвојува повеќе од 100 евра за ...

Естрадата со концерт за лицата со хендикеп

Вест - 05.12.2007

ПРЕД ПОЛУПРАЗНА УНИВЕРЗАЛНА САЛА Трагично починатата мегаsвезда Тоше Проески постхумно со громогласен аплауз ја доби наградата "Амбасадор за еднакви можности" на завчерашниот хуманитарен концерт насловен " Мојата голема победа" за лицата со хендикеп во Универзалната сала во Скопје.

Промовиран Националниот извештај за положбата на лицата со инвалидност

Канал5 - 05.12.2007

Инвалидските организации од земјава доставија извештај до Европската Комисија со кој ја отсликуваат состојбата на инвалидите во Македонија. Инвалидските организации од земјава доставија извештај до Европската Комисија со кој ја отсликуваат состојбата на инвалидите во Македонија.

Прирачници со браево писмо и зголемени букви

Време - 04.12.2007

ЗА ЛИЦАТА СО ИНВАЛИДНОСТ Министерот за труд и социјална политика, Љупчо Мешков, вчера по повод 3 декември - Меѓународниот ден на лицата со инвалидност истакна дека се планира печатење прирачници со браево писмо и со зголемени букви.

Документарен филм за Денот на хендикепираните

Утрински - 04.12.2007

Републичкиот центар за поддршка на лицата со интелектуална попреченост „Порака“ со промоција на документарен филм го одбележа 3 Декември, Меѓународен ден на лицата со интелектуална попреченост. Филмот е дел од промотивната кампања за лицата со интелектуална попреченост, која „Порака“ ја реализира ...

Културните институции со пристапни рампи

Утрински - 04.12.2007

Со изградбата на пристапни рампи во Домот на културата „Кочо Рацин“, МКЦ и Универзална сала, како и со обнова на постојната рампа пред Музејот на Град Скопје, заврши првата фаза од Програмата за поголема пристапност до градските културни институции.

Пристапни рампи за лицата со хендикеп во четири објекти

Дневник - 04.12.2007

Со изградба на пристапните рампи за лицата со хендикеп во Домот на културата „Кочо Рацин“, Младинскиот културен центар, Универзалната сала и со обнова на постојната рампа пред Музејот на град Скопје, градските власти го одбележаа 3 Декември, Светскиот ден на лицата со посебни потреби.

Грижа со хендикеп

Дневник - 04.12.2007

Почна уште една кампања за правата на лицата со хендикеп. Таа е доказ - уште еден - дека проблемите на овие луѓе не само што не се решени туку нема ни да бидат, ако се остане „во рамките“ на кампањата . А нема многу причини за оптимизам: повторно рекламни спотови, прирачници, летоци...

Лицата со посебни потреби бараат практични решенија

Дневник - 04.12.2007

Лицата со хендикеп апелираат централната и локалната власт да отвораат дневни центри, работни места, паркинг-места и да постават пристапни рампи и звучна сигнализација на сообраќајниците Затворени врати на градинки и на училишта, никакви можности за вработување и за социјална заштита, отежнат ...

И Универзална достапна за лицата со хендикеп

Вечер - 04.12.2007

Случувањата во Домот на културата "Кочо Рацин", Младинскиот културен центар, Универзалната сала и Музејот на Град Скопје, во иднина ќе бидат достапни и за лицата со хендикеп. До овие културни институции со средствата на Град Скопје се изградени пристапни рампи, а надлежните велат дека програма ...

Нашите права се заедничка обврска

Вечер - 04.12.2007

Владата почна медиумска кампања за подигнување на јавната свест за положбата на лицата со хендикеп и за нивно вклучување во сите текови на општествениот живот Висок процент на граѓани во земјата не се информирани за положбата на лицата со хендикеп.

Sвездите за лицата со хендикеп

Вест - 03.12.2007

ВЕЧЕРВА ХУМАНИТАРЕН КОНЦЕРТ ВО УНИВЕРЗАЛНА Музичките sвезди од поп и фолк естрадата вечерва во 20, 30 часот во Универзална сала во организација на "Полио плус" ќе бидат дел од големиот хуманитарен концерт на Меѓународниот ден на лицата со хендикеп. Водител на концертот ќе биде актерот Дејан Лилиќ.

Културните институции пристапни за хендикепираните

Време - 03.12.2007

НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ЛИЦАТА СО ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ Со изградбата на пристапните рампи пред домот на културата „Кочо Рацин“, Младинскиот културен центар и Универзалната сала, како и со обновата на таа пред Музејот на градот Скопје, градските власти ја завршија првата фаза од програмата за обезбедување ...

Куќи за лицата со хендикеп

Дневник - 03.12.2007

Собирање пари за обезбедување куќи во кои ќе живеат лицата со хендикеп, цел е на големата кампања што од денеска ја почнуваат организацијата „Полио плус“ и агенцијата „Делта-прес маркетинг“. Во новите живеалишта ќе се населат лицата со хендикеп што сега живеат во државните институции од затворен ...

Незадоволни од државата остануваат хендикепираните

Канал5 - 03.12.2007

Триесет годишниот Игор Мацкиновски боледува од ретка генетска болест, која ги уништува неговите раце. Од кожната болест, која ги напаѓа зглобовите боледува и неговиот брат. Таа не се лечи, а лековите за ублажување на состојбата се скапи.

Порака од Црвенковски по повод Денот на лицата со хендикеп

Макфакс - 03.12.2007

Скопје Државните институции и невладиниот сектор да продолжат продуктивно да придонесуваат за подобри животни услови на лицата со посебни потреби во Македонија. Ова го укажа претседателот Бранко Црвенковски, во пораката по повод Меѓународниот ден на лицата со хендикеп- 3 Декември, во која изрази ...